Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

REKRUTACJA

• Gość: ksia78 Re: REKRUTACJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.03, 18:00
        Nino! Chcialabym Ci zadac kilka pytan na privie. Odezwij sie, prosze:
        ksia78@gazeta.pl
        dzieki kasia
      • Gość: ES Consultant Re: REKRUTACJA IP: 213.31.220.* 29.04.03, 10:32
        Ja rowniez jestem Head Hunterem i z zainteresowaniem przeczytalem dotychczasowa
        dyskusje. Zrozumiale jest, ze wiele osob nie przepada za HH, ktorzy z rzeszy
        kandydujacych wybieraja mala grupe z ktorej nastepnie zatrudniana jest jedna
        osoba. Reszta kandydatow dostaje odpowiedz negatywna. Lub jej hmmm.... wcale
        nie dostaje (ja rowniez bije sie w piersi-zdarza mi sie czasami nie odpowiadac).

Firmy HH nie sa jednolite i obsluguja rozne segmenty rynku. Inne zatem sa
        standardy obslugi top managers a inne sales reps. To tak, jakby pojsc do PKO BP
        albo byc obslugiwanym przez private banker. Mimo wszystko jednak jest to zawod
        jak kazdy inny i tak samo zdarzaja sie dobrzy i zli pracownicy. To, ze w
        porownaniu do Europy Zachodniej nasi konsultanci wypadaja slabiej jest tak samo
        zrozumiale jak to, ze Brand Manager Coca Coli czy Financial Controller Delphi w
        Polsce potrafia liczyc sobie 27 lat a w Europie Zachodniej okolo 40.
        Do firm z najwyzszej polki HH naleza(alfabetycznie):
        Egon Zehnder
        Heidrick & Struggles
        Korn/Ferry
        Russell Reynolds Associates
        Spencer Stuart.

Historyjka:
        CV kandydata-opis miejsca pracy, gdzie tenze kandydat zabawil jakies 3
        miesiace: "everybody makes mistakes!"

Executive Search Consultant

PS. Ciekawe dlaczego do nas nigdy nie trafiaja Panie zachowujace sie jak Sharon
        Stone w Nagim Instynkcie?! Zycie byloby od razu bardziej kolorowe!
      • Gość: Za stary Re: REKRUTACJA IP: *.acn.waw.pl 30.04.03, 18:07
        Może dla mnie coś znajdziesz? Wszędzie gdzie się zgłaszam to mówią
        mi : "Doświadczenie Pan ma owszem, owszem ale jest Pan za stary"!
        Powiedz mi czy 38 letni facet jest za stary do pracy?
        • Gość: ES Consultant Re: REKRUTACJA IP: 213.31.220.* 05.05.03, 11:38
          38 to za stary?! Zatrudnilem faceta, ktory mial 59! Byl sto razy lepszy,
          dynamiczniejszy niz mlodzi a do tego doswiadczony.
          Moze jednak ich tekst "za stary" jest tylko wymowka?! Sam wiek nie jest
          kryterium - spotkalem juz dojrzalych 25 latkow i 50-cio latkow z doswiadczeniem
          duzo slabszym niz ich 20 lat mlodsi koledzy.

Delikatna rada-nie pisz na CV wieku a na spotkaniu postaraj sie wypasc
          mlodziej. Kiedy juz konsultant zapyta o wiek bedzie juz mial swoja opinie o
          Tobie. Jesli wowczas powie, ze jestes "za stary: oznaczac to bedzie tylko
          wymowke.
      • Gość: test test IP: *.tor.primus.ca 01.06.03, 07:50
      • Gość: Foxy Re: REKRUTACJA IP: proxy.NANDU.net:* / 192.168.1.* 04.07.03, 22:07
        Gość portalu: NINA napisał(a):

> Jestem head hunterką. Szukalam jakis czas temu poważnego dyrektora do
        poważnej
        > firmy. Pan wpadł na spotkanie zdyszany, 10 minut po czasie, popatrzył na mnie
        i
        >
        > wysapał: " Ja przepraszam, ale mam dziś szalony dzień, cały czas się
        > SPUSZCZAM!" O mało nie wpadłam pod stół ze śmiechu, nie pomogło nawet kiedy
        > zmieszany pan dyrektor dodał:" e... to znaczy spóźniam..."
        > Pozdrowienia dla osób przeprowadzających rekrutacje, lektura CV tez dostarcza
        > wielu wrazeń... czekam na wymianę doswiadczeń...
        Podziwiam odwage w oglaszaniu calemu swiatu "jaka ja jestem PRYMITYWNA"a co
        myslalas ze bedziesz czytala same CV pisane przez Dostojewskiego.A POZA TYM
        CHYBA TO COS NOWEGO ZE CIE TO JESZCZE RUSZA?
        • azm Re: REKRUTACJA 04.07.03, 23:15
          Z własnego doświadczenia: kilka lat temu starałem się o pracę w dużej
          amerykańskiej firmie handlowej w Warszawie. Wchodzę i widzę amerykański film:
          50 albo 60 biurek na wspólnej sali, nawet nie ma boksów. Mój przyszły
          ewentualny szef (Polak) prowadzi mnie do saloniku ze szklanymi drzwiami.
          Rozmawiamy kilka minut. Na koniec on mówi: "No tak, no tak, jest pewwien
          problem.... Pan jest inżynierem, Pan zna agielski, Pan zna niemiecki.... Jak
          dla nas, to Pan jest niestety nadmiernie wyedukowany, bo my szukamy po prostu
          sprzedawców."
      • Gość: aol Re: REKRUTACJA IP: *.acn.pl / 10.67.4.* 08.07.03, 14:02
        korzystając z okazji że jest tu tak wielu specjalistów od "dawania pracy" to
        chciałbym sie spytać, bo mam problem z wyborem:
        Co wybrać ??
        1.Wojskowa Akademia Techniczna Wydz.Cybernetyki Kier. Informatyka
        2.Politechnika Warszawska Wydz. Elektryka Kier. Informatyka
        Chodzi mi dokładnie o to na absolwenta którego z kierunków patrzylibyście
        przychylniej....
        pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka