Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co o tym sadzicie???????

06.03.03, 23:56
    Witam Was.
    Planuje rozkrecic taki maly biznes.Jak wiadomo nikt nie ma za duzo kasy,wiec
    i mozliwosci nie byly wielkie.Chce otworzyc cos w rodzaju "zlotej
    raczki".Firmy,ktora w razie potrzeby bedzie mogla przystrzyc trawnik,wymienic
    zarowke,wstawic okno,naprawic elektryke itp. Zatrudnic ze dwoch ludzi,ktorzy
    w miare sie na czyms znaja i sprobowac zawojowac firmy,ktore nie chca
    zatrudniac dodatkowych ludzi,a teakze znalezc klientow wsrod
    zwyklych "zjadaczy chleba".Znam ludzi dla ktorych probleme jest wymiana
    glupiej zarowki,a co dopiero jakas wieksza naprawa.Co o tym sadzicie?
    Bede wdzieczny za kazda opinie!
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • maiku200 Re: Co o tym sadzicie??????? 07.03.03, 00:50
        Niezły pomysł. Najpierw pewnie będziesz działać w gronie bliższych czy dalszych
        znajomych, ale jak Cię polecą dalej możesz rozkręcać interes.
        • jajecznical Re: Co o tym sadzicie??????? 07.03.03, 08:31
          go for it
          nigdy nie bedziesz wiedzial gdy nie sprobujesz
          ale ci nie zazdroszcze
          zatrudnienie ludzi to odpowiedzialnosc
      • Gość: Rafał Re: Co o tym sadzicie??????? IP: *.kalisz.mm.pl 09.03.03, 10:51
        Niezly pomysl,czegos takiego jesczze nie ma.
        powodzenia
        Rafał
      • Gość: seledynowa Re: Co o tym sadzicie??????? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.03.03, 11:49
        dla zwykłych zjadaczy chleba ceny usług muszą być minimalne,
        a Ty musisz uwzglednic, że od stycznia br musisz zatrudniać pracowników na
        umowę o pracę, co znacznie podwyższa koszty; ale pomysł dobry - zwłaszcza dla
        tzw. klasy średniej, co to moga sobie powiedzieć "opłaca mi się wziąc Złotą
        Rączkę, bo za takie pieniądze nie warto: tracić czasu, brudzić rąk, niszczyć
        materiału itd."
        PS. ważne żebyście byli solidni, punktualni, kreatywni (sami podsuwali pomysły,
        rozwiązania problemów technicznych),dawali jakąs gwarancję, uczciwi
        oraz ...skromni (bez takiej chrakterystycznej cwaniackiej swobody "fachowca") -
        wtedy klienci będą was polecać innym
        PS. W przyszłości może się rozrośniecie fo dużej firmy zajmującej się "pełnym
        serwisem w sprawach domowych" (łącznie z gotowaniem i sprzątaniem) - są takie
        usługi, ale nie zawsze budzą zaufanie
        Powodzenia
        sel
      • ad1953 Moze jeszcze jakies opinie? (n/t) 15.03.03, 00:24
        • Gość: MM Re: Moze jeszcze jakies opinie? (n/t) IP: *.ny5030.east.verizon.net 15.03.03, 00:37
          a biznesplan?
          • Gość: Rafał Re: Moze jeszcze jakies opinie? (n/t) IP: *.kalisz.mm.pl 15.03.03, 11:38
            Chyba nie oczekujesz,ze gosc da Ci caly biznesplan!:)
            pozdrawiam
            Rafał
            • gruszka5 Re: Moze jeszcze jakies opinie? (n/t) 15.03.03, 11:45
              Czesc Rafal jak tam twoj pomysl z tym ogrodkiem piwnym , na jakim etapie teraz
              jestes ?
              I dlaczego akurat ogrodek piwny ?
              • Gość: Rafał Re: Moze jeszcze jakies opinie? (n/t) IP: *.kalisz.mm.pl 15.03.03, 12:21
                Witaj
                Teraz jestem na etapie kompletowania danych nt. wyposazenia.
                Co musi byc,co powinno byc i co moze byc:)
                Powoli zaczynam sie zalamywac,bo myslalem,ze bedzie to tani interes,a jak pan
                ktory zajmuje sie wyposazeniem gastronomii przyslam mi cennik to...dobrze,ze
                siedzialem:)
                A jeszcze do teraz nie wiem ile bedzie kosztowala mnie koncesja.
                Znalazlem juz w miare tanie miejsce w Kolobrzegu(12.000 za sezon!!)
                Musze teraz podliczyc czy wogole bedzie mnie na to stac...
                Glupi ogrodek piwny a trzeba bedzie na niego wydac z 60.000,-...
                Co prawda moglbym zrobic to za polowe ceny,ale z uzywanego sprzetu i jak
                najtanszymi srodkami nic sie nie zwojuje.
                Dlaczego akurat ogrodek piwny?
                Nie wiem,dlugo sie zastanawialem w co wlozyc kase,nie mialem zadnego
                rewelacyjnego pomyslu,wiec postanowilem wejsc w to.
                A moze masz dla mnie jakas inna propozycje?:)
                pozdrawiam
                Rafał

gruszka5 napisał:

> Czesc Rafal jak tam twoj pomysl z tym ogrodkiem piwnym , na jakim etapie
                teraz
                > jestes ?
                > I dlaczego akurat ogrodek piwny ?
      • Gość: Asia Re: Co o tym sadzicie??????? IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 15.03.03, 11:52
        ad1953 napisał:

> Witam Was.
        > Planuje rozkrecic taki maly biznes.Jak wiadomo nikt nie ma za duzo kasy,wiec
        > i mozliwosci nie byly wielkie.Chce otworzyc cos w rodzaju "zlotej
        > raczki".Firmy,ktora w razie potrzeby bedzie mogla przystrzyc trawnik,wymienic
        > zarowke,wstawic okno,naprawic elektryke itp. Zatrudnic ze dwoch ludzi,ktorzy
        > w miare sie na czyms znaja i sprobowac zawojowac firmy,ktore nie chca
        > zatrudniac dodatkowych ludzi,a teakze znalezc klientow wsrod
        > zwyklych "zjadaczy chleba".Znam ludzi dla ktorych probleme jest wymiana
        > glupiej zarowki,a co dopiero jakas wieksza naprawa.Co o tym sadzicie?
        > Bede wdzieczny za kazda opinie!
        > pozdrawiam

Witam

uwazam, ze to dobry pomysl. Nie wiem gdzie mieszkasz bo to tez ma wplyw na
        takie uslugi. Jezeli w bliskiej okolicy mieszkaja ludzie ktorzy moga sobie
        pozwolic na takie uslugi to napewno masz szanse powodzenia. Uslugi to
        przyszlosciowy kierunek, solidnosc to podstawowa zasada jezeli bedzie ci
        zalezalo zeby to rozkrecic. Dobrego, solidnego fachowca ludzie sobie polecaja
        wzajemnie ale na poczatek potrzba ci bedzie sporo reklamy zeby to rozkrecic.

zycze powodzenia

Asia
        • ad1953 Re: Co o tym sadzicie??????? 15.03.03, 23:21
          Jak myslisz,ile bede potrzebowal na reklame?
          Myslalem o drobnych ulotkach i kilku reklamach w lokalnych gazetach.
          Czy cos wiecej potrzeba?
          pozdrawiam
          • Gość: Asia Re: Co o tym sadzicie??????? IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 15.03.03, 23:49
            Nie jestem Ci w stanie powiedziec ile bedziesz potrzebowal na reklame, to
            bedzie zalezalo od Twojej inwencji i mozliwosci. Sa rozne mozliwosci, np
            darmowe ogloszenia w internecie, zrobienie strony internetowej, darmowe
            ogloszenia w gazetach itd itd. platne ogloszenia sa dosyc drogie niestety no
            ale bez rozleklamowania tego napewno sie nie da. Ulotki dobry pomysl, komputer
            ulatwia takie sprawy bo mozna sobie samemu wydrukowac i wtedy nie jest to takie
            drogie. Tyle ze trzeba sie nachodzic zeby tych ulotek tysiace rozlozyc czy tez
            gdzies rozwiesic. Najlepiej pewnie by bylo zebys mial w zanadrzu kilku kolegow
            ktorzy umia zrbic cos innego niz Ty np. Teraz juz jak ludzie za cos placa to
            oczekuja kompleksowej uslugi, lepiej nie zaczynac od mowienia potencjalnemu
            klientowi ze tego czy tamtego nie robisz. Oczywiscie potrzebny ci bedzie
            sprawny samochod, narzedzia itd. Staraj sie zawsze byc punktulany, grzeczny,
            uprzejmy, czysty, zorganizowany, dostepny pod telefonem. Pisze to wszystko z
            punktu widzenia klienta, bo wiem co mnie najbardziej denerwuje u fachowcow, a
            czasy kiedy fachowiec byl na wage zlota juz sie skonczyly, teraz ludzie
            oczekuja profesjonalizmu. Licz sie z tym ze na poczatku bedziesz mial wiecej
            wydatkow niz dochodow ale sprawa prestizowa jest wyrobienie sobie dobrego
            imienia.
            Trzymam za ciebie kciuki.

Asia
            • ad1953 Re: Co o tym sadzicie??????? 16.03.03, 12:02
              Dziekuje Ci bardzo,wlasnie o taka opienie (z pkt. widzenia klienta mi chodzilo)
              Z tego co sie dowiadywalem nie do konca oplacalne bedzie drukowanie samemu tylu
              ulotek.Zaklady poligraficzne,ktore sie tym zajmuja robia to za grosze.A
              rozniesieni jednej ulotki kosztuje 3 grosze! Chociaz moze porozmawiam z kims
              kto mi to zrobi jeszcze taniej! Strona internetowa(co prawda najprostsza,ale
              zawsze) kosztuje okolo 300zł.
              Ogloszenie w lokalnej gazecie kosztuje okolo 50zł za 10 dni.Chce wspolpracowac
              ze specjalistami na zasadzie umowy-zlecenie(jestes potrzebny to Cie
              zatrudniam),zeby za bardzo nie wiazac sie z ludzmi,bo nie wiadomo jak to bedzie.
              Chcialbym tez,zeby Ci ludzie nie byli starsi niz jakies 30-33 lata,bo starsi
              maja czasem zle nawyki:)
              Daje sobie tak z pol roku zanim to wszystko zacznie sie krecic tak jak powinno.
              Jeszcze raz dzieki za rady!
              pozdrawiam

Gość portalu: Asia napisał(a):

> Nie jestem Ci w stanie powiedziec ile bedziesz potrzebowal na reklame, to
              > bedzie zalezalo od Twojej inwencji i mozliwosci. Sa rozne mozliwosci, np
              > darmowe ogloszenia w internecie, zrobienie strony internetowej, darmowe
              > ogloszenia w gazetach itd itd. platne ogloszenia sa dosyc drogie niestety no
              > ale bez rozleklamowania tego napewno sie nie da. Ulotki dobry pomysl,
              komputer
              > ulatwia takie sprawy bo mozna sobie samemu wydrukowac i wtedy nie jest to
              takie
              >
              > drogie. Tyle ze trzeba sie nachodzic zeby tych ulotek tysiace rozlozyc czy
              tez
              > gdzies rozwiesic. Najlepiej pewnie by bylo zebys mial w zanadrzu kilku
              kolegow
              > ktorzy umia zrbic cos innego niz Ty np. Teraz juz jak ludzie za cos placa to
              > oczekuja kompleksowej uslugi, lepiej nie zaczynac od mowienia potencjalnemu
              > klientowi ze tego czy tamtego nie robisz. Oczywiscie potrzebny ci bedzie
              > sprawny samochod, narzedzia itd. Staraj sie zawsze byc punktulany, grzeczny,
              > uprzejmy, czysty, zorganizowany, dostepny pod telefonem. Pisze to wszystko z
              > punktu widzenia klienta, bo wiem co mnie najbardziej denerwuje u fachowcow, a
              > czasy kiedy fachowiec byl na wage zlota juz sie skonczyly, teraz ludzie
              > oczekuja profesjonalizmu. Licz sie z tym ze na poczatku bedziesz mial wiecej
              > wydatkow niz dochodow ale sprawa prestizowa jest wyrobienie sobie dobrego
              > imienia.
              > Trzymam za ciebie kciuki.
              >
              > Asia
            • ad1953 Re: Co o tym sadzicie??????? 16.03.03, 12:12
              Aha,tak dla jasnosci-mieszkam w Kaliszu.
              Mieszka tu okolo 120 tysiecy ludzi,w okolicy jest kilka miejscowosci gdzie
              mieszka sporo "nowobogackich" i ludzi okreslanych ogolnie mianem "sredniej
              klasy".Nie jest to wielka aglomeracja,potencjalnych klientow(czyt. mieszkancow)
              szacuje na max. 250.000,ale w tym tez upatruje swoja szanse.W mniejszych
              skupiskach takie rzeczy rozchodza sie szybciej i ludzie bardziej sie znaja.
              pozdrawiam
              adi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka