Dodaj do ulubionych

Na temat smierci.

24.10.25, 11:11
Chcialem podzielić się swoimi subiektywnymi refleksjami dotyczącymi śmierci.
Wydaje się ze większość ludzi zadaje sobie pytanie czy istnieje jakas forma zycia po śmierci? Wielu gleboko wierzy ze tak jest – inni rownie gleboko wierza ze tak nie jest. Duza czesc ludzi po prostu boi się śmierci – tak po ludzku.
Z drugiej strony - moim zdaniem - smierc jest jedynym pewnym „zdarzeniem”, które dotyczy każdego człowieka. Choc w niektórych religiach przyjmuje się ze Bog zejdzie na Ziemie – nastapi koniec swiata i ludzie „od razu” przejdą do wieczności.
W tym sensie można spojrzeć na zagadnienie śmierci człowieka w taki sposób, ze jest to najciekawsze wydarzenie w zyciu człowieka (choć brzmi to bardzo brutalnie) – innymi slowy - najwieksza zagadadka w zyciu człowieka
A teraz inny aspekt - "ciągłe czekanie". Uwazam, ze psychika człowieka działa tak, że człowiek non stop na coś czeka. Przykłady. Jem obiad ale myślę już, że po obiedzie włączę tv i obejrzę program publicystyczny - na to czekam. Jestem na przyjęciu ze znajomymi ale myślę, że po jego zakończeniu pójdę spać a przed snem jeszcze coś poczytam - na to czekam. Czyli ciągłe czekanie.
Ostatecznie do czego zmierza to czekanie?
Czekanie na śmierć? Czekanie na spotkanie z Bogiem?

Co o tym sadzicie Drodzy Internauci?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • szggg Re: Na temat smierci. 25.10.25, 13:29
      W śmierci nie ma nic ciekawego, jest to po prostu bardzo nieprzyjemny fizycznie i zmysłowo - koniec. Zostawiasz siebie w postaci dzieci lub dziedzictwa naukowego. Nie licz na odzew na tym forum, ludzie tego po prostu nie wiedzą, jest to poza naszym doświadczeniem życiowym. Każdego to spotka, prawdopodobnie człowiek został stworzony do życia wiecznego, gdyż tak bardzo nie akceptuje przemijania, coś poszło nie tak w genetyce.
      • jamrozy1970 Re: Na temat smierci. 25.10.25, 15:16
        "prawdopodobnie człowiek został stworzony do życia wiecznego, gdyż tak bardzo nie akceptuje przemijania, coś poszło nie tak w genetyce."

-------------------------
        Szggg - to ciekawa refleksja (cytat powyzej z twojego wpisu).

Pozdrawiam
        • szggg Re: Na temat smierci. 25.10.25, 20:56
          I tak wszyscy umrzemy, każdego spotka to samo, nie tylko CB, nic z tym nie zrobisz, po co zatruwać sobie krótkie życie śmiercią żyjąc? What a waste!
          • jamrozy1970 Re: Na temat smierci. 26.10.25, 14:07
            I tak wszyscy umrzemy, każdego spotka to samo, nie tylko CB, nic z tym nie zrobisz, po co zatruwać sobie krótkie życie śmiercią żyjąc?
            -------------------------------
            Szggg - zgadzam sie ze jest to w pewnych aspektach zatruwanie zycia.
            Nie mniej pytania zwiazane ze smiercia mnie nurtuja i to ze poruszam te tematy na forum to miedzy innymi przejawia dazenia do nie tlamszenia w sobie tych rozterek a ich uzewnetrzniania.

To czasem rozladowuje negatywne emocje w czlowieku; choc niekoniecznie zawsze.

Tak to dziala w moim przypadku.

Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka