Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.kat.3s.pl 13.10.06, 14:06
    hm... jak podzieliłam się z rodziną swoim zamiarem zostania notariuszem to
    pierw zostałam wyśmiana, a później, gdy przekonali się że biorę sprawę na
    poważnie popadli w duże zakłopotanie,
    "to jest zamknięte środowisko" . Cóż, spróbuję, najwyżej bedę magistrem prawa
    sprzedającym warzywa na rogu, bądź zamiatająym o świcie ulice :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Lex Re: Notariusz IP: *.ols.vectranet.pl 21.11.06, 18:58
        Jesli nie masz nikogo w rodzinie ktos jest notariuszem lub jest w "srodowisku"
        to juz zapomnij! Przykre ale prawdziwe. To zamkniety zawod. Tata wkreca syna,
        potem syn swojego syna i tak to sie kreci. Nikt tego nie zmienil i raczej nie
        zmieni(nawet minister Ziobro:). Zdawac na prawo mozesz. To naprawde fajny
        kierunek po ktorym masz spore pole manewru na rynku pracy. Przygotuj sie jednak
        na spora pamieciowke:)
        • Gość: absolwentka Re: Notariusz IP: *.aster.pl 21.11.06, 21:52
          hmmm...spore pole manewru to moze się i ma, ale i co z tego!!ja skonczyłam
          prawo dzienne na UW i szukam pracy w Warszwie (wiec niby rynek pracy największy
          w Polsce)szukam juz kolejny miesiąc i nic, byłam tylko na kilku rozmowach ale
          zawsze cos nie tak np. mam prawo jazdy ale nie praktykuje (akurat był potrzebny
          pracownik do firmy konsoltingowej z prawo jazdy-kontak z klijentem)lub
          niewystarczająca znajomosc programu Accesss czy Power Pointa (a po co to
          prawnikowi tak myslałam), powysyłałam tez swoje CV do wszelkich mzliwych
          kancelarii i cisza nikt sie nie odezwał.Jestem rozczarowana, wiedzialam ze nie
          bedzie łatwo ale nie wiedziałam ze aż tak.Podtawowym brakiem w moim CV jest
          brak doświadczenia zawodowego, choć mam liczne praktyki studenckie.Czasmi juz
          płakać mi się chce,ale wiem ze to nic nie da.Nie wybrałabym juz tych studów
          drugi raz, no ale cóż czasu nie cofnę.Dodam ze robie podyplomowe.Znam angielski
          dobrze, ale to już standard!!!nic nadzwyczajnego:(((
          • grooszek Re: Notariusz 21.11.06, 22:26
            Nie jestem pewien, czy to tylko kwestia braku doswiadczenia w Twoim przypadku
            absolwentko WPiA.... W zeszlym tygodniu moja b. dobra kolezanka, ktora jest
            obecnie na 5 roku tegoz wydzialu, dostala prace w miedzynarodowej kancelarii,
            chociaz Jej doswiadczenie do kilku miesiecznych praktyk wakacyjnych sie
            ogranicza. Jej wielkim atutem jest jezyk - potwierdzony certyfikatami
            specjalnymi z jezyka prawniczego, zdobytymi w tym roku.

Pozdrawiam serdecznie,
      • Gość: leanne@vp.pl Re: Notariusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:27
        Dopiero kończę gimnazjum, ale już poważnie myślę o wyborze przyszłego zaodu.
        Chciałabym zostać notariuszem....Boję się jednak tego, że nie zdołam zaliczyć
        aplikacji, która i w tym zawodzie jest, jeśli dobrze zrozumiałam obowiązkowa :(
        podobno 'prawnicy to jedna, wielka rodzina', i aby dostać się na aplikację (
        nie wiem czy można się tam 'dostać' być może chodzi o inne słowo, proszę mi
        wybaczyć, ale nie wiem jak to określić) trzeba albo kogoś znać albo naprawdę
        bardzo dobrze się uczyć. Jak napisała 'amroth' nie chcę być 'magistrem prawa
        sprzedającym warzywa na rogu, bądź zamiatającym o świcie ulice' :( Czy
        naprawdę zaliczyć aplikację i znaleźć pracę w tym zawodzie jest aż tak
        trudno ? :(
        Bardzo chciałabym uzyskać odpowiedź na moje pytanie, jeśli ktoś może mi na nie
        odpowiedzieć (i w ogóle opowiedzieć co nieco o zawodzie notariusza) bardzo
        proszę o kontakt na maila :(
        Z góry dziękuję ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka