Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Błagam! Pomocy!

IP: 217.153.241.* 20.10.06, 17:56
    Witam!
    Pracuje w pewnej firmie, jestem zatrudniony na umowę na czas określony, do
    końca grudnia 2006. Pracę rozpocząłem od 1 lipca. Od jakiegoś czasu mam w
    pracy spory problem, mianowicie jeden ze współpracowników, któremu ja między
    innymi pomagam, oskarża mnie że ja nie wywiązuję się ze swoich obowiązków
    pracowniczych, że załatwiam w czasie pracy swoje prywatne sprawy, jest ze mnie
    ciągle niezadowolony itp. Oczywiscie taka sytuacja nie ma zupełnie miejsca.
    Ten współpracownik jest w pewnym sensie moim podwładnym, wydaje mi polecenia
    itp. Tak w każdym razie było ustalone z właścicielem i szefem firmy. Atmosfera
    jest tak fatalna, że praktycznie jestem przekonany że dłużej w tej pracy nie
    wytrzymam siedząc obok tej osoby. Chciałbym rozwiązać umowę na czas okreslony.
    Błagam niech mi ktoś poradzi jak mam rozmawiać z szefem, na jakich zasadach
    może się odbyc rozwiązanie umowy? Jesli szf nie zgodzi się na rozwiązanie za
    porozumieniem stron jakie mogą być tego dalsze konswkwencje? Czy ktoś spotkał
    się z takim problemem? Błagam o pomoc...
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Błagam! Pomocy! 20.10.06, 18:11
        Wytrzymaj do konca roku!!! To juz niedlugo!!!
        • Gość: jj Re: Błagam! Pomocy! IP: 217.153.241.* 20.10.06, 18:13
          o matko! nie wyobrażam sobie tego! ja nie wiem czy wytrzymam tam najbliższy
          poniedziałek! Z nerwów nie mogę już spać po nocach. Czy ta durna praca za 1100
          zł na rękę jest warta takich nerwów?????
      • Gość: xx Re: Błagam! Pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 18:35
        > pracy spory problem, mianowicie jeden ze współpracowników, któremu ja między
        > innymi pomagam,
        No to przestan mu pomagać, a rób swoje.

> Ten współpracownik jest w pewnym sensie moim podwładnym, wydaje mi polecenia
        > itp.
        A to ciekawe, bo wg mnie powinno być odwrotnie.

> Błagam niech mi ktoś poradzi jak mam rozmawiać z szefem, na jakich zasadach
        > może się odbyc rozwiązanie umowy?
        Za porozumieniem stron lub przez porzucenie pracy.
        • Gość: jj Re: Błagam! Pomocy! IP: 217.153.241.* 20.10.06, 18:38
          no racja jest odwrotnie :) przejezyczenie. ja podlegam pod tego pracownika i to
          on mi wydaje polecenia. Jak zajmuje sie moimi rzeczami to dostaje oskarżenie ze
          nic ni robie itp... nie mam juz sił
          • Gość: xx Re: Błagam! Pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 19:04
            W takim razie idź do szefa i przedstaw mu całą sytuację - niech ci da np. zakres obowiązków na piśmie.
      • mamadwojga Re: Błagam! Pomocy! 20.10.06, 19:12
        Jak pójdziesz do szefa to nic nie stracisz a najwyżej możesz zyskać. Pracy i
        tak nie chcesz, to znaczy chcesz się zwolnić, więc co Ci szkodzi?
        Albo się polepszy albo się po...rzy.
        • Gość: jj Re: Błagam! Pomocy! IP: 217.153.241.* 20.10.06, 19:27
          na zrezygnowanie z pracy jestem zdecydowany. niestety ale sytuacja w pracy
          wygląda tak, że żeby pracować MUSZĘ współpracować z tą drugą osobą. Wiem, że
          nigdy nie uzyskam z nią dobrego kontaktu, nawet takiego umożliwiającego
          współpracę, bo ta osoba czepia sie mnie o najmniejszą nawet rzecz. Co innego
          gdyby była to osoba nie wtrącająca sie do moich obowiązków i do tego co robie,
          ale charakter pracy niestey tego wymaga. Nie zdzierże siedzenia obok niej nawet
          dnia dłużej. Tylko jak rozmawiać z szefem żeby podpisał rozwiązanie umowy za
          porozumieniem stron bo podobno robi to niechętnie? Jakie są konsekwencje
          zwolnienia dyscyplinarnego bo pewnie tak to się do jasnej cholery skończy?
          • Gość: ramada Re: Błagam! Pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 19:33
            wolisz zwolnienie dyscyplinarne niż doczekanie do końca umowy? jak cię zwolni
            dyscyplinarnie to po tobie, ciężko ci będzie potem znaleźć pracę. pogadaj z
            szefem, powiedz mu jaka jest sytuacja, tak po prostu, bez kombinowania, co by
            tu szefowi powiedzieć. może zrozumie, a jak nie to radzę jednak doczekać do
            końca umowy. pozdr
            • Gość: mwnel Re: Błagam! Pomocy! IP: *.chello.pl 20.10.06, 22:13
              albo odczekaj do końa ale widzę, że nic z tego nie wyjdzie bo masz dość

albo spróbuj dogadać się z szefem

albo zachoruj. chorować można długo. tylko czasem w domu trzeba długo siedzieć ;-)

nie porzucaj pracy bo dostaniesz dyscyplinarkę.

pozdrawiam
      • Gość: dar Re: Błagam! Pomocy! IP: *.dsl.bbeyond.nl 21.10.06, 01:25
        Wyluzuj i nie przejmuj sie burakiem, w koncu to tylko praca.Podchodz ddo jego
        polecen na luzie.Nie rezygnuj przzypadkiem sam , miej swiadomosc ze wiecej
        nerwów Ty jemu naapsujeszz nizz on Tobie.

A umowy na czas okreslony nie mozesz rozwiazac chyba ze porzucisz prace( a
        wtedy w swiadectwie pracy bedziesz mail taki wpis ze nikt Ciebie nie zatrudni
        ) albo pójdziesz na porozzzumienie stron( ale z tego co piszesz jest to malo
        mozzliwe)
      • Gość: stasi1 Re: Błagam! Pomocy! IP: 81.210.39.* 21.10.06, 13:41
        Umowę na czas określony możesz w każdej chwili przerwać, nawet nie musisz
        czekać wymaganych prawem miesiąca czy też dwóch.
      • Gość: a....nka Re: Błagam! Pomocy! IP: *.telpol.net.pl 21.10.06, 16:09
        umowy .a czas 6-m-cy nie mozna rozwiazac ....wszystkie inne tak...
        • Gość: gościu Re: Błagam! Pomocy! IP: *.244.155.37.wifi155.tnp.pl 21.10.06, 16:19
          każdą umowę można rozwiązać - te na czas określony mają max. 2 tygodniowe
          wypowiedzenie.
        • Gość: jj Re: Błagam! Pomocy! IP: 217.153.241.* 21.10.06, 19:26
          nie miałem umowy na 6 miesięcy. pierwsza umowa była próbna na lipiec, potem
          druga umowa na sierpień, a teraz trzecia na czas określony od września do
          grudnia. jak wygląda sprawa rozwiązania takiej umowy????
          • Gość: xx Re: Błagam! Pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 19:51
            GOOGLE NIE BOLI, TYLKO TRZEBA UMIEĆ SKORZYSTAĆ!!!

www.kodeks-pracy.com.pl/
            Art. 30.

§ 1. Umowa o pracę rozwiązuje się:

1) na mocy porozumienia stron,

2) przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem),

3) przez oświadczenie jednej ze stron bez zachowania okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia),

4) z upływem czasu, na który była zawarta,

5) z dniem ukończenia pracy, dla której wykonania była zawarta.

Art. 32.

§ 1. Każda ze stron może rozwiązać za wypowiedzeniem umowę o pracę zawartą na:

1) okres próbny,

2) skreślony,

3) czas nie określony.

§ 2. Rozwiązanie umowy o pracę następuje z upływem okresu wypowiedzenia.

Art. 33.

Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.
            • Gość: jj Re: Błagam! Pomocy! IP: 217.153.241.* 21.10.06, 20:11
              tylko nigdzie ni pisze jak wyglada sytuacja z 4 miesieczna umowa. jaki wtedy
              jest okres wypowiedzenia?
              • Gość: xx Re: Błagam! Pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 20:58
                Uzyskałeś już odpowiedzi wyżej: NIE MA OKRESU WYPOWIEDZENIA. Są trzy możliwości:
                1) Porozumienie stron
                2) Porzucenie pracy
                3) Praca do końca (wygaśnięcia) umowy
                • Gość: jj Re: Błagam! Pomocy! IP: 217.153.241.* 22.10.06, 13:35
                  chciałem tylko dodac ze jest to moja pierwsza praca i od razu taki pech :(

czy nie lepiej jest zwolnic sie dyscyplinarnie? jak wyglada pozniej sprawa z
                  nastepnym zatrudnieniem? nie musze chyba pokazywac swiadectwa pracy z tego biura
                  gdzie teraz pracuje jesli u nastepnego pracodawcy nie bede nic mowił ze tu
                  pracowałem?
                  • Gość: mnwel Re: Błagam! Pomocy! IP: *.chello.pl 22.10.06, 19:29
                    >nie musze chyba pokazywac swiadectwa pracy z tego biur
                    > a
                    > gdzie teraz pracuje jesli u nastepnego pracodawcy nie bede nic mowił ze tu
                    > pracowałem?

nie musisz ale to oznacza brak doświadczenia :)
      • Gość: jj Re: Błagam! Pomocy! IP: 217.153.241.* 23.10.06, 16:49
        sytuacja wyjaśniła się po rozmowie z szefem. pracuje do 1 listopada a potem
        rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, takze w sumie wyszło ok. dzięki
        wszystkim za pomoc. Teraz trzeba szukac nastepnej roboty...
        • Gość: ewela Re: Błagam! Pomocy! IP: *.lanet.net.pl 27.10.06, 20:59
          o ile wiem to 3. umowa musi juz byc na czas nieokreslony wiec chyba ta twoja
          byla bezprawna, czy sie myle?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka