Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    19.11.06, 23:03
    Czesc

2 tygodnie temu znalazlem nową prace. Problem w tym ze niepowiadomilem o tym
    PUP. Z poczatku o tym zapomnialem, zreszta i tak mialbym z tym problem skoro
    Urzad Pracy działa od 8:00 do 15:00, a ja tyram od 7:00 do 19:00 Burak tzn.
    wasciciel Fyrmy niechce mnie zwolnic wczesniej żebym załatwił sprawę. Co mi
    grozi w zwiazku z niedopełnienim obowiazku?
    Obserwuj wątek
      • Gość: iw78 Re: PUP IP: *.centertel.pl 19.11.06, 23:24
        Przysługiwał Ci zasłek dla bezrobotnych?
        Co Ci grozi? najprawdopodobniej kara grzywny...pracodawca tez miał obowiazek poinformowac UP, ze Cie zatrudnił...
        Wyślij pocztą taką informację...Z drugiej strony, jesli nie stawisz sie na termin sami Cię wyrejestrują..ale predzej czy pozniej pewnie to i tak wyjdzie..
        Pozdrawiam.
        • Gość: urz. Re: PUP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 09:10
          Nie ma z drugiej strony. Ta kara grzywny zawsze grozi, ale jest z tego wyjście.
          Ponieważ można zgłosić w każdej chwili i jeżeli kontrola nastąpi po fakcie
          zgłoszenie podjęcia pracy to nie można nałożyć grzywny (prxepis dla
          zapominalskich). Ale trzeba koniecznie zagłosić. Można pocztą.
          Pozdrawiam
          • tukzar Re: PUP 20.11.06, 18:53
            A mailem lub telefonicznie tez mozna?
            • tukzar Re: PUP 20.11.06, 18:54
              A moze wystarczy ze pracodawca o moim zatrudnieniu poinformuje.
              • Gość: iw78 Re: PUP IP: *.centertel.pl 20.11.06, 19:35
                Obowiązek leży po obu stronach. Mam pytanko...jak długo jeszcze będziesz się zastanawiał w jaki sposób poinformować UP?
            • Gość: m Re: PUP IP: *.prenet.pl 20.11.06, 23:25
              telefonicznie mozna - sam to zrobilem z rok temu. (tylko mnie sie dupy ruszyc
              tam nie chcialo ;))
          • Gość: iw78 Re: PUP IP: *.centertel.pl 20.11.06, 19:28
            " Nie ma z drugiej strony." hmm...chyba jednak jest :)
            No ale to Ty siedzisz w UP, nie ja...ja za wami nie przepadam :):):)
            I nawet się nie dziw czemu ;p

• Gość: urz. Re: PUP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 00:19
              Nie ma. Taki jest przepis prawa (sam jestem prawnikiem o odejściu
              pozytywistycznym-jak nie pomyliłem pojęć), który nas obowiązuje.
              Co do zgłoszenia telefonicznego byłbym ostrożny i to nie ważne co twierdzą w
              PUPie. Mail chyba ok. proszę pamiętać o podaniu pełnych danych (napewno ok. jak
              ma Pan zgłoszonego maila przy rejestracji). Najlepsza forma oczywiście to
              pisemne zgłoszenie.
              Pozdrawiam
              P.S Przez ten czas dawno już można było napisać 2 zdania i wysłać pocztą:)
              • Gość: iw78 Re: PUP IP: *.centertel.pl 21.11.06, 09:36
                No to jest czy nie jest :):):) Sam piszesz, że można uniknąć nałożenia grzywny przez UP...a mnie tylko o to chodzi...:))

" P.S Przez ten czas dawno już można było napisać 2 zdania i wysłać pocztą:)" Co do tego masz rację :))

• annajustyna Re: PUP 21.11.06, 09:44
                  Tam dwa zdania - caly elaborat by juz napisal, wyslal poleconym i jeszcze
                  dodatkowo przedzwonil z informacja, ze list w drodze...
                • Gość: urz. Re: PUP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 12:46
                  A to przecież nie druga strona - to jest zgodne z odpowiednim przepisem ustawy.
                  ustawę stosują wszyscy, ja tu nie rozróżniam stron:)
                  Dokładnie to mi chodziło o fakt, że wyrejestrowanie z powodu niestawinnictwa
                  nie likwiduje zagrożenia karą grzywny (a tak by segurował wcześniejszy Twój
                  post).
                  Pozdrawiam
                  • Gość: iw78 Re: PUP IP: *.centertel.pl 21.11.06, 13:19
                    Nie rozróżniasz bo....:):):)
                    Możliwe, że coś sugerowałam, ale prędzej czy później i tak wyszłoby to na światło dzienne. Kontrole aż tak często się nie zdarzają, więc pewnie przy następnej (ewentualnej) rejestracji w UP bądź w innej sytuacji.A takie się trafiaja.

Możesz się powołać na nr Dz.U. który mówi o "uniknięciu" grzywny? Nie spotkałam się z tym, a jestem ciekawa na co się powołujesz ;) ( bez żadnych insynuacji)

A przy okazji...kary grzywny aż takie wysokie nie są :)

Pozdrawiam

• Gość: urz. Re: PUP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:29
                      A proszę bardzo zajrzeć do ustawy o promocji zatrudnienia dokładnie ten sam
                      art. 119 tylko, że ust. 3.
                      Widzisz to nie tak działa, jak się nie zgłosiło to jest to naruszenie ustawy i
                      PUP nawet nic do tego nie ma (organem kontrolnym jest Urząd Wojewódzki). Nie
                      wiem jaka jest ich interpretacja tego, czy ponowna rejestracja niweluje fakt
                      niezgłoszenia zatrudnienia, czy liczy się sam fakt naruszenia ustawy.
                      Kontroli nie ma niby, ale w tym roku jeden Urząd Wojewódzki ją przeprowadził
                      (gdzieś w zachodniej Polsce nie pamiętam)i było wielkie rozczarowanie jak osoby
                      dostały po 500 zł grzywny - jak dla mnie to nie tak mało.
                      Nie rozróżniam, bo wszyscy działamy w określonym porządku prawnym, czyli nasze
                      postępowanie w tych sprawach reguluje ustawa (a obowiązuje ona jednakowo obie
                      strony).
                      Pozdrawiam
                      • tukzar Re: PUP 21.11.06, 21:01
                        Własciwie to juz nie mam po co powiadamiac UP. Dostalem dzisiaj pismo z urzedu
                        ze jestem skreslony z listy bezrobotnych w zwiazku z zatrudnieniem. To chyba by
                        bylo na tyle. Dzieki za posty.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka