republican 29.03.08, 02:37 Proponuje nowy Regulamin "Odpowiedz musi podac wytlumaczenie lub dowod" Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: Nowy Regulamin 29.03.08, 10:21 republican napisał: > Proponuje nowy Regulamin > "Odpowiedz musi podac wytlumaczenie lub dowod" > Co Wy na to? Hm, a gdzie jest Stary Regulamin? Forum Łamigłówki to (dla mnie) najlepsze forum w sieci z zagadkami. Ze względu na fantastyczną formułę i osoby tu "urzędzujące". Cenię łamigłówki własnoręcznie układane a przede wszystkim ich słowną oprawę. Tu wzorem może być Cardemon, który nigdy nie zadał zagadki typu: "rozwiąż równanie y= " lecz ubarwiał ją wstępem "Na dworze króla..." Szczególną cechą tego forum jest niepisana zasada, że ktoś, kto zna rozwiązanie, nie uczestniczy w rozwiązywaniu jej, daje miejsce na zabawę dla innych; ponadto miłym zwyczajem jest to, że rowiązań nie zgłasza się bezpośrednio (aczkolwiek kolejność się wciąż liczy) lecz podaje w końcowy wynik ("w pierwszym") lub wynik koduje się w jakiś sposób ("suma kwadratów liczb wynosi X". Celem takiego rozwiązania jest znów niepsucie zabawy innym. Łamigłówkodawca w odpowiednim momencie prosi łamigłówkoodpowiadacza o podanie szczegółów rozwiązania, co zwykle eliminuje zwolenników wróżbiarstwa. Bardzo podoba mi się stopniowe dochodzenie do najlepszego rozwiązania, odkrywanie kolejnych, coraz głębszych, warstw zadania ("drugie dno"). A także - co czasem zdarzało się na forum - szersza interpretacja wyniku, uogólnienie rozwiązania, powiązanie zadania z innymi sferami życia czy nauki. Dużo radości sprawia mi samodzielne rozwiązanie zadania, przy okazji odświezam sobie stare wiadomości lub zdobywam nowe. Oczywiście najbardziej cieszy mnie gdy pierwszy zgłoszę dobre rozwiązanie; kilka razy mi się to udało chociaż muszę przyznać , że jestem w gorącej wodzie kąpany i czasem niedokładnie coś policzę. Cieszę się również, jeśli uda mi się ułożyć coś własnego; zachęcam w tym miejscu i innych do aktywności na tym polu. Z uznaniem akceptuję fakt, że to forum obywa się bez moderaora i bez konieczności logowania się. I bez regulaminu. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
pam31 Re: Nowy Regulamin 29.03.08, 13:40 Kornel1 ma racje - regulamin republicana ograniczałby udział w zabawie. Odpowiedz Link Zgłoś
flyap Re: Nowy Regulamin 29.03.08, 16:30 Przedstawiony "regulamin" republican ma prawo stosować do zadań swojego autorstwa, jeśli miałby zamiar organizować konkurs z ewentualnymi nagrodami. Poza tym - jakie grożą sankcje, jeśli ktoś poda dobry wynik, ale nie zależy mu na uznaniu republicana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPiotr Re: Nowy Regulamin IP: 80.48.211.* 29.03.08, 21:42 Ciekawe czym jeszcze zaskoczy nas wszystkich Republican ??? Proponuje On nowy Regulamin: "Odpowiedz musi podac wytlumaczenie lub dowod" 1. Jak wygląda stary regulamin ? 2. Kto to jest Odpowiedź i czemu tylko On/Ona może podawać wytłumaczenie i dowód ? 3. W jaki sposób odpowiedz moze podac wytłumaczenie lub dowod ? 4. Jedynym regulaminem jest brak regulaminu, a raczej kultura w słowie pisanym i pełna tolerancja dla wszelkich prób rozwiązań nawet błędnych. Poza tym - bez komentarza. Pozdrawiam PM. Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Nowy Regulamin 31.03.08, 00:18 Znowu atakujesz moja kulture Piotrusiu? Ja po prostu prosilem o tego rodzaju odpowiedz: "Domek nr 1 jest zielony. Z faktu 1 wynika że może być niebieski bursztynowy lub zielony. Z faktu 2 wynika ze nie moze byc niebieski. Z faktu 3 zas ze zamienic mogly sie jedynie osoby z domkow 3,5 lub 3,1. Biorac dodatkowo pod uwage fakt 4 (oraz interpretujac zapis "sasiedzi bursztyna" jako 'sasiedzi osoby zamieszkujacej bursztynowy domek') wykluczamy mozliwosc ze domek 1 jest bursztynowy. :)" Zamiast "domek 1 jest zielony" Jestes niegrzczny chlopczyku. Dzielenie sie wiedza to znak intelektu, moi KOCHANI. Odpowiedz Link Zgłoś
empiotr1 Re: Nowy Regulamin 31.03.08, 18:37 Piszesz tak: >Znowu atakujesz moja kulture Piotrusiu? >Ja po prostu prosilem o tego rodzaju odpowiedz: >"Domek nr 1 jest zielony. Z faktu 1 wynika że może być >niebieski bursztynowy lub zielony. >Z faktu 2 wynika ze nie moze byc niebieski. >Z faktu 3 zas ze zamienic mogly sie jedynie osoby >z domkow 3,5 lub 3,1. Biorac dodatkowo pod uwage fakt 4 >(oraz interpretujac zapis "sasiedzi bursztyna" jako 'sasiedzi >osoby zamieszkujacej bursztynowy domek') wykluczamy mozliwosc >ze domek 1 jest bursztynowy. :)" >Zamiast "domek 1 jest zielony" >Jestes niegrzczny chlopczyku. ************************************************** W pierwszym poście proponujesz: >"Odpowiedz musi podac wytlumaczenie lub dowod" A potem piszesz, oczywiście do mnie, ze prosisz – zdecuduj się, bo Twoja logika jest żałosna lub masz problemy z pamięcią, bo musi podać ≠ prosiłem !!! O jakiej Twojej kulturze tu mówisz ? Próbujesz narzucać innym jakieś swoje „wydumanki”, a do człowieka, który jest od Ciebie starszy mówisz chłopczyku, burak jesteś i tyle. Czemu nie komentujesz innych wypowiedzi, które również nie są dla Ciebie przychylne ? Nikt Cię nie atakuje, sam chciałeś naszych opinii. Koniecznie chcesz zaistnieć, ale Ci to nie wychodzi i nie wyjdzie. Nie możesz zmuszać kogoś do dokładnego odpowiadania jak rozwiązuje problem, to jest jego patent, będzie chciał to napisze dokładnie, albo poda tylko suchą odpowiedź lub wskazówkę, i też będzie dobrze. Nie każdy ma czas pisać dokładne rozwiązania i nie każdy chce je czytać, ludzie czasem chcą tylko wskazówki. Dotychczasowy „regulamin” czyli jego brak, jest OK, każdy pisze tak jak uważa i koniec. Nie wiem czy chcesz być Guru czy Moderatorem tego Forum ? A może jedno i drugie ? Próbuj ... Nie usprawniaj tego co dobre bo to bez sensu, ale próbuj ... Twoje grafomańskie zapędy faktycznie sprawiają, że jestem niegrzeczny - w stosunku do Ciebie oczywiście. Nie wiem czemu czepiasz się mojej skromnej osoby, Czyżbym Cię skrzywdził czy uraził ? Być może jak poznam kim jesteś to mi się w głowie rozjaśni. Piotr Mazur Złotoryja. Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Nowy Regulamin 05.04.08, 21:15 Napisalem: "Proponuje nowy Regulamin "Odpowiedz musi podac wytlumaczenie lub dowod" Co Wy na to? " Wiec propozycja to nie nakaz,prawda? Podalem to do dyskusji, prawda? Do niczego nikogo tu nie zmuszalem, prawda? Czytam inne fora na podobny temat i podanie toku myslenia jest przyjete i uwazane za eleganckie. Odpowiedz Link Zgłoś