Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zasiłek a ustanie stos. pracy

09.12.06, 12:49
    witam, z końcem roku upłynie mi 3miesieczny okres wypowiedzenia i będę bez
    pracy. Czy jeśli pod koniec grudnia pójdę chorować będzie przysługiwał mi
    zasiłek przez 180 dni?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: zasiłek a ustanie stos. pracy 09.12.06, 13:48
        ryszard51 napisał:

> witam, z końcem roku upłynie mi 3miesieczny okres wypowiedzenia i będę bez
        > pracy. Czy jeśli pod koniec grudnia pójdę chorować będzie przysługiwał mi
        > zasiłek przez 180 dni?

Tak. Możesz też póść na początku stycznia.

S.
        • Gość: ryszard51 Re: zasiłek a ustanie stos. pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 18:15
          dzieki
          • snajper55 Re: zasiłek a ustanie stos. pracy 09.12.06, 19:56
            Dokładniej:

"Po ustaniu zatrudnienia (czyli po ustaniu również tytułu ubezpieczenia) zasiłek
            chorobowy wypłacany jest wówczas, gdy niezdolność do pracy powstała jeszcze w
            czasie trwania ubezpieczenia, a po jego ustaniu trwa nieprzerwanie nadal, bądź
            też powstała w ciągu 14 dni od ustania ubezpieczenia chorobowego i trwa
            nieprzerwanie co najmniej przez 30 dni. (...)
            Po ustaniu tytułu ubezpieczenia zawsze zasiłek wypłaca ZUS.
            Aby pobierać zasiłek chorobowy po ustaniu tytułu ubezpieczenia, chory nie może
            mieć ustalonego prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, być
            objęty obowiązkowo ubezpieczeniem społecznym rolników, mieć prawo do zasiłku dla
            bezrobotnych, zasiłku przedemerytalnego, bądź świadczenia przedemerytalnego,
            albo kontynuować po ustaniu ubezpieczenia działalność zarobkową, względnie
            rozpocząć prowadzenie jej (w przypadku gdy daje ona tytuł do objęcia dobrowolnym
            ubezpieczeniem chorobowym).
            Zasiłku chorobowego nie otrzyma też osoba, która w czasie trwania ubezpieczenia
            nie nabyła do niego prawa, ponieważ nie przepracowała okresu wyczekiwania."

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka