ryszard51 09.12.06, 12:49 witam, z końcem roku upłynie mi 3miesieczny okres wypowiedzenia i będę bez pracy. Czy jeśli pod koniec grudnia pójdę chorować będzie przysługiwał mi zasiłek przez 180 dni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: zasiłek a ustanie stos. pracy 09.12.06, 13:48 ryszard51 napisał: > witam, z końcem roku upłynie mi 3miesieczny okres wypowiedzenia i będę bez > pracy. Czy jeśli pod koniec grudnia pójdę chorować będzie przysługiwał mi > zasiłek przez 180 dni? Tak. Możesz też póść na początku stycznia. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard51 Re: zasiłek a ustanie stos. pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 18:15 dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: zasiłek a ustanie stos. pracy 09.12.06, 19:56 Dokładniej: "Po ustaniu zatrudnienia (czyli po ustaniu również tytułu ubezpieczenia) zasiłek chorobowy wypłacany jest wówczas, gdy niezdolność do pracy powstała jeszcze w czasie trwania ubezpieczenia, a po jego ustaniu trwa nieprzerwanie nadal, bądź też powstała w ciągu 14 dni od ustania ubezpieczenia chorobowego i trwa nieprzerwanie co najmniej przez 30 dni. (...) Po ustaniu tytułu ubezpieczenia zawsze zasiłek wypłaca ZUS. Aby pobierać zasiłek chorobowy po ustaniu tytułu ubezpieczenia, chory nie może mieć ustalonego prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, być objęty obowiązkowo ubezpieczeniem społecznym rolników, mieć prawo do zasiłku dla bezrobotnych, zasiłku przedemerytalnego, bądź świadczenia przedemerytalnego, albo kontynuować po ustaniu ubezpieczenia działalność zarobkową, względnie rozpocząć prowadzenie jej (w przypadku gdy daje ona tytuł do objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym). Zasiłku chorobowego nie otrzyma też osoba, która w czasie trwania ubezpieczenia nie nabyła do niego prawa, ponieważ nie przepracowała okresu wyczekiwania." S. Odpowiedz Link Zgłoś