Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prezent, że buahahaha

IP: *.crowley.pl 28.12.06, 14:51
    Nasz pracodawca miał gest. Dał nam bony na święta. Dzis się dowiedzielismy,
    że dostaniemy mniejsza wypłatę, bo odtrąca nam podatek za bony i jeszcze
    większą składkę na ZUS z ich tytułu. Wyjdzie 1/3 wartości bonów- mniej
    więcej. I co Wy na to??????????
    Obserwuj wątek
      • Gość: tralala Re: prezent, że buahahaha IP: *.crowley.pl 28.12.06, 14:57
        chyba pracujemy w tej samej firmie:) Ale się uśmiałam...prezent hehehe! A my
        się cieszyliśmy jak dzieci:)
        • Gość: Wioletka Re: prezent, że buahahaha IP: *.crowley.pl 28.12.06, 14:58
          a czy to Firma z Otwocka?
        • Gość: 170 Re: prezent, że buahahaha IP: *.crowley.pl 28.12.06, 14:59
          i ja też; i ja też :-)
          • Gość: maciek M Re: prezent, że buahahaha IP: *.crowley.pl 28.12.06, 15:01
            a my nie dostalismy wypłaty od dwóch miesięcy - i kto tu powinien narzekac
          • Gość: lalala [...] IP: *.crowley.pl 28.12.06, 15:02
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: karmazynowaDama Re: prezent, że buahahaha IP: *.crowley.pl 28.12.06, 15:05
              bony to przestarzała forma premii... każdy mądry szef powinien wiedziec, że
              tylko do wartości 100 zł netto jest bez podatku- szefowie powinni to wiedziec,
              ale moze chciali Wam dac coś do zrozumienia. Poza tym wrzucili to w
              koszty...sprytne posuniecie. A Wy co? pewnie skowytaliście wdzięczności
              • Gość: zazou Re: prezent, że buahahaha IP: 192.193.220.* 28.12.06, 15:22
                widzę, że ktoś tu ma rozszczepienie jaźni - ale fakt faktem ja też dostałam
                świątrczne bony - 30% podatku z pensji :/
                • Gość: piotrek Re: prezent IP: *.acn.waw.pl 28.12.06, 20:16
                  Takie są przepisy. Masz dodatkowy przychód w pracy, to płacisz od niego
                  podatek. Nie ma zmiłuj. Pracodawca mógł dać bon większej wartości, ale wtedy
                  obciążenia też byłyby wyższe.
      • agulha Re: prezent, że buahahaha 29.12.06, 01:20
        No, ale netto jesteś chyba do przodu? O co więc pretensje, chyba o własną
        nieznajomość prawa. Moja pensja zapewne też ucierpiała, chociaż muszę zobaczyć
        pasek, żeby się zorientować, o ile. Bony dali na ponad tysiąc złotych ;-).
        • Gość: m ufff IP: *.prenet.pl 29.12.06, 09:12
          to cale szczescie ze nie dostalem bonow :)
          • Gość: Joagru Re: ufff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 09:37
            Wzystko zalezy czy wasza firma posiada Pracowniczy Fundusz Świadczeń Socjalnych
            (powinna każda firma zatrudniająca powyżej 20 osób). Jeżeli jest takowy, wtedy
            najlpeszym prezentem jest prezent rzeczowy nie droższy niż 380 zł, wtedy nie
            płacicie obciążeń, ponieważ zwolnione są świadczenia rzeczowe (a bony sa
            pieniężnymi) do wysokości 380 zł finansowane z PFŚS. Świadczenia finansowe
            nawet pochodzące z PFŚS są obiążone bez względu na wysokość kwoty. Jeżeli wasz
            pracodawca nie tworzy funduszu, i daje wam cokolwiek: pieniądze lub paczkę
            rzeczową, to finansuje to ze średków obrotowych firmy ( czyli z własnej
            kieszeni) a wy płacicie wszelkie obciążenia z tytułu dochodu bez względu na
            wartość.
            • Gość: Joagru Re: ufff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 09:40
              Oczywiście pomyliłam skrót, chodzi o Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych.
              • Gość: mariusz_robert Re: ufff IP: *.chello.pl 01.01.07, 14:54
                a ja dostałem od firmy prezent - odtwarzacz mp3 creative'a plus do pensji 200
                zł, to chyba lepsze wyjście niż jakieś bony, któe wydalbym na świąteczne
                żarcie...
                • Gość: anka Re: ufff IP: *.witnet.pl 01.01.07, 15:24
                  hm przeciez bony tez mozesz wydac na zakup odtwarzacza mp3 creative'a :) a
                  swiateczne zarcie i tak kupic musisz, czy za bony czy za te 200 zl extra do
                  pensji.. co to za roznica? ;)
      • Gość: CrakowiAK to jest normalne... IP: *.chello.pl 01.01.07, 15:29
        ... i tak jest wszędzie. wartość bonów jest przecież dodatkowym wynagrodzeniem
        i, analogicznie do np premii, podlego opodatkowaniu i "uzusowaniu".
        Ja np dostałem bonu na 500 zł, ale pensja niestety niższa o ok. 170zł.
      • iberia.pl Re: prezent, że buahahaha 01.01.07, 20:31
        pretensje nie do pracodawcy a do....naszego zlodziejskiego panstwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka