bliski_wschod
10.01.07, 12:14
Jestem inzynierem poszukiwanej specjalnosci (choc niezbyt znanej), angielski powoli staje sie moim pierwszym jezykiem, pracuje w miedzynarodewej firmie, lecz jako, ze inzynieria to moje hobby, wobec czego nie chce zajmowac sie marketingiem, handlem i tym podobnymi, w czym tkwi glowny konflikt z moimi pracodawcami,a tez blokada w podwyzkach (nie mowie ze malo zarabiam, aczkolwiek mam wyzsze aspiracje) podczas mojej ostatniej wizyty w usa, mialem mozliwosc rozmowy z jednym czlowiekiem, pochodzacym z bliskiego wschodu o pracy w tamtych regionach, kontakt utrzymalem i na dzien dzisiejszy mam mozliwosc wyjazdu tam na kontrakt na 3 lata (przy czym miesieczne zarobki odliczajac cale utrzymanie i wszystkie wydatki na miejscu, czyli liczac tylko to co moge zaoszczedzc sa mniej wiecej rowne mojej dwuletniej pensji tutaj) powaznie sie zastanawiam nad ta propozycja gdyz robilbym tylko to co lubie, jesli chodzi o bezpieczenstwo to akurat nie ma problemu, bo to panstwo bogate i raczej niezagrozone... moje pytanie takie jest: czy nie wiecie jak tam zycie realnie wyglada, tz czy ktos tam byl i moze cos opisac... jaka mentalnosc ludzi, jakie podejscie do pracy itd a rowniez jak wyglada sprawa podatkow po przyjezdzie do polski itd, generalnie kazde informacje beda przydatne...
pozdrawiam