Gość: anka IP: *.189.rev.vline.pl 23.05.07, 15:48 mam pytanie ile dni urlopu przysługuje jeśli pracuję na pół etatu? w umowie mam 20 dni ale chciałabym się upewnić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lena Re: pół etatu a urlop IP: 80.48.96.* 23.05.07, 22:44 Art. 154. [Wymiar urlopu] § 1. Wymiar urlopu wynosi: 1) 20 dni – jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat, 2) 26 dni – jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat. § 2. Wymiar urlopu dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy tego pracownika, biorąc za podstawę wymiar urlopu określony w § 1; niepełny dzień urlopu zaokrągla się w górę do pełnego dnia. Wygląda na to,że przysługuje ci 10 dni urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: pół etatu a urlop 24.05.07, 01:27 Gość portalu: Lena napisał(a): > Wygląda na to,że przysługuje ci 10 dni urlopu. Ale: KP Art. 154'2. § 1. Urlopu udziela się w dni, które są dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, w wymiarze godzinowym, odpowiadającym dobowemu wymiarowi czasu pracy pracownika w danym dniu, z zastrzeżeniem § 4. § 2. Przy udzielaniu urlopu zgodnie z § 1, jeden dzień urlopu odpowiada 8 godzinom pracy. § 3. Przepis § 1 i 2 stosuje się odpowiednio do pracownika, dla którego dobowa norma czasu pracy, wynikająca z odrębnych przepisów, jest niższa niż 8 godzin. Czyli przysługuje jej 10 dni, ale OŚMIOGODZINNYCH. Jeśli na przykład pracuje co drugi dzień po 8 godzin, to 10 dni daje jej w rzeczywistości 20 dni. Jeśli pracuje po 4 godziny dziennie, to też ma 10 dni ośmiogodzinnych urlopu, czyli 20 czterogodzinnych. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margaretka Re: pół etatu a urlop IP: 83.168.106.* 24.05.07, 12:09 A co z moim przypadkiem, jestem zatrudniona na 3/4 etatu od marca tego roku. Mój staz pracy to ponad 10 lat, ile w takim razie bedzie wynosił mój wymiar urlopu na sierpień tego roku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: pół etatu a urlop IP: *.jachpol.net 24.05.07, 16:28 Snajper ma rację, ja liczę w 8-kach a półetetatowiec moze pracowac po 4 godziny lub zupełnie inaczej. Po prostu urlop wybiera w godzinach. Po 10 latch pracy masz 26 dni ulopu, jeśli pracujesz na 2/3 etetu to masz 26*3/4 + 19,5. Urlop zaokrągla się do góry (na korzyść pracownika) więc masz 20 dni 8-godzinnych. Jeśli pracujesz w innym wumiarze to po prostu wypisujesz urlop w godzinach (tak samo robią pracownicy pacujący np. 12 godzin dziennie, muszą wypisać 1 i 1/2 dnia). Są na takie wypisanie takiego urlopu specjalne druki godzinowe. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: pół etatu a urlop 24.05.07, 19:47 Gość portalu: Lena napisał(a): > Snajper ma rację, ja liczę w 8-kach a półetetatowiec moze pracowac po 4 > godziny lub zupełnie inaczej. Ciekawie też jest gdy taki półetatowiec przejdzie na cały etat. Powiedzmy, że pół roku przepracował na 1/2, nie brał urlopu i przeszedł na cały etat. Ile ma urlopu we wrześniu ? Gdyby na 1/2 etatu miał tyle samo DNI urlopu co na całym etacie, to miałby 20/26 dni, zamiast 15/20. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: pół etatu a urlop IP: 80.48.96.* 24.05.07, 20:13 Urlop da się wyliczyć godzinowo i wybierać godzinowo. Po prostu po pół roku należy się pracownikowi np. 160 godzin urlopu. Znam taki firmę gdzie pracownicy pracują pn-czw po 8,5 goodziny a w pt - 6 godzin i tak biorą urlop. Wydawało mi się to dziwnę i szczerze powiedziawszy skompliwkowane ale nie chyba nie jest. Sama pracuję trochę dziwnie i 8 i 12 godzin.Moim pracownicy pracują w rónoważnym systemie pracy po 12 godzin. Ciekawie to wygląda w przypadku uropu okolicznościowego - po prostu nalezy się dzień więc w ich przypadku 12-godzinny. To akurat na ich korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliet Re: pół etatu a urlop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 11:40 Jeśli pracujesz na pół etatu, przysługuje Ci połowa wymiarowego urlopu, czyli albo 10 albo 13 dni, w zależności od czasu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś