Gość: Arek,ze szczecina Księża, którzy mają kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 06:34 zdelegalizowac ten sped jakim jest kosciol katolicki,tych szarlatanow spalic na stosie a stare baby z nimi.moher sie pieknie pali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Księża, którzy mają kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 06:36 arek jestes wielki,popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: callisto1 Nie zgadzam się,że Jankowski był niewygodny dla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 07:10 władz PRLu.! Niewygodni to byli Popiełuszko, Niedzielak, Suchowolec, Zych...ks Jankowski była dla wladz PRLowskich niezwykle potrzebną postacią,gdyż dawał władzy do ręki argumenty na to,ze księża opływają we wszystko, nie dotyczą ich restrykcje paszportowe,kręcą interesy,spekulują...Poza tym był koronnym "dowodem" na to,że w PRL nie ma żadnych prześladowań księży...Z pewnością możnaby jeszcze długo wymieniać te korzyści. Że tacy ksieża jak Jankowski byli porzadani przez ówczesną władzę świadczy fakt,że SB od czasu do czasu organizowała akcje mające na celu przekonanie spoleczeństwa iż cały kler jest wlaśnie dokładnie taki i żyje tak jak prałat Jankowski. Np. kiedyś złapałem tzw. okazję. Kierowca elegancki - jakieś niemieckie auto(chyba VW Golf),dobry garnitur, woda kolońska dobrej marki,papierosy z Pewexu........no i zaczał mi opowiadać jak świetnie sobie żyje, jak podróżuje, jakie wspaniałe ma przygody z kobietami.Nie pytałem o nic.Gdy wysiadałem ów pan mi się zapytał dlaczego nie pytam jak zarabia na życie.Wzruszyłem ramionami a on na to:" Jestem księdzem. Tak proszę pana - jestem księdzem." Domniemuję więc że była to jakaś akcja popagandowa SB no bo co? Świadkowie Jehowy to robili czy jak? Jakże więc ktoś taki jak ks Jankowski miał być niewygodny dla PRLu? To kompletnie nielogiczne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zp30 Księża, którzy mają kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 07:25 Mówi się o księżach, a spójrzmy ile zarabiają miesięcznie prezenterzy telewizyjni, 40-60 tysięcy złotych i niektórzy potrafią narzekać że im jest za mało. Zadajmy sobie pytanie za co taka kasa, za to że się kilka razy pokażą na wizji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Księża, którzy mają kasę IP: *.zep.com.pl 27.09.07, 07:30 Jak można było dopuścić, żeby z budżetu państwa płacić czarnej mafii???? Ile pieniędzy idzie na katechetów, na kapelanów itd. To jest skandal !!!!!!!! Co z tego Sławoja był za generał???/ Za co dostał ćwierć miliona?????????? Precz z klerem!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Księża, którzy mają kasę IP: *.icpnet.pl 27.09.07, 07:50 Niby ok, ale komentarz do zdjęć powala, Jankowski koło jaguara - komentarz Jankowski nie pogardzi jaguarem, to ja k..a ustanę kolo ferrari...beznadziejne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Księża, którzy mają kasę IP: *.icpnet.pl 27.09.07, 07:57 CO ZA IDIOTA DZIENNIKARZ!!! >> Po wpisaniu w Google hasła "ksiądz biznesmen" wyświetla się 160 tys. wyników. >> Jak młoku wpiszesz w google "ksiądz biznesmen" to pokaże ci się tylko 168 wyników. Ale jak wpisuje się ksiądz biznesmen bez apostrofu to wyszuka obojętnie jakie teksty odzielnie z księdzem i oddzielnie z biznesmenem. Ja nie moge, myślałem, że żeby używać google kursy są niepotrzebne, myliłem się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Księża, którzy mają kasę IP: *.bredband.comhem.se 27.09.07, 08:47 Results 1 - 10 of about 162,000 for ksiądz biznesmen. (0.11 seconds) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Księża, którzy mają kasę IP: *.icpnet.pl 28.09.07, 10:18 widać, że nie rozumiesz co napisałem wyżej odnośnie wyszukiwania kilku wyrazów w google Odpowiedz Link Zgłoś
marekfocus Księża, którzy mają kasę 27.09.07, 08:15 ze zlosci watroba ci calkiem zgnila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel A ile zarabia śmietanka redaktórów naczelnych ? IP: *.novartis.com 27.09.07, 09:29 ? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Księża, którzy mają kasę 27.09.07, 10:06 "o wpisaniu w Google hasła "ksiądz biznesmen" wyświetla się 160 tys. wyników. Z czego większość dotyczy ks. Henryka Jankowskiego" Pan autor łże jak bura suka ;) wpisując "ksiądz biznesmen" dostajemy 172 wyniki, z czego na pierwszej stronie jedno dotyczy Jankowskiego Wpisując ksiądz biznesmen dostajemy niemal 160tys, ale im dalej w wyniki tym więcej połączeń typu: mecz piłkarski odbył się dzięki patronatowi biznesmena Jana Kowalskiego.... Ksiądz... Sądząc z rozkładu wyników, tylko drobny procent tych stron dotyczy Jankowskiego, a już na pewno nie większość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beatka Księża, którzy mają kasę IP: *.ath.bielsko.pl 27.09.07, 10:16 Jestem katoliczką, jestem z tego dumna, ale często trafia mnie szlag jak widzę księży, którzy nie mają umiaru! Sama do niedawna miałam "sąsiada" - proboszcza dużej parafii, w ponadstumetrowym mieszkaniu w apartamentowcu całkiem niezłej klasy. Widziałam wyposażenie tego mieszkania, widziałam jakim samochodem przyjeżdżał... Ale krew mnie zalała, kiedy ten "skromny człowiek" w mojej parafii urządził zbiórkę pieniędzy na prowadzone przez siebie radio diecezjalne... Osobną sprawą jest jego zaangazowanie w handel intratnymi gruntami. Sprawa oparła się o biskupa i media. Ale co z tego wynikło?? Nic! Ostatnio sprzedał mieszkanie, ale zarobił na tym niemało. W końcu jest dobra koniunktura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Księża, którzy mają kasę IP: *.chello.pl 27.09.07, 10:52 to są już same szczyty kościelnego biznesu, ale np. dyrektorzy caritasu też mają pensyjki nie złe, jeżdżą po całym świecie na pieniądze na zupki dla bezdomnych , wszystko mogą wliczyć jako podróż służbową i tak robią....stany, chiny....tak jest przynajmniej w gdańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terencjusz Ewangelia Mateusza 23 rozdział IP: *.elb.vectranet.pl 27.09.07, 11:21 Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą. 5 [JK] Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów. 6 Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach. 7 Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi 8 Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście. 9 Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. 10 Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus. 11 Największy z was niech będzie waszym sługą. 12 Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony. Biada obłudnikom [Vt-6,15, Vt-4,103] 13 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi. Wy sami nie wchodzicie i nie pozwalacie wejść tym, którzy do niego idą 14. Biada wam nauczyciele Pisma i faryzeusze obéudnicy, bo objadacie domy wdów pod pozorem długich modlitw. Dlatego otrzymacie surowszy wyrok. 15 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo obchodzicie morze i ziemię, żeby pozyskać jednego współwyznawcę. A gdy się nim stanie, czynicie go dwakroć bardziej winnym piekła niż wy sami. 16 Biada wam, przewodnicy ślepi, którzy mówicie: Kto by przysiągł na przybytek, to nic nie znaczy; lecz kto by przysiągł na złoto przybytku, ten jest związany przysięgą. 17 Głupi i ślepi! Cóż bowiem jest ważniejsze, złoto czy przybytek, który uświęca złoto? 18 Dalej: Kto by przysiągł na ołtarz, to nic nie znaczy; lecz kto by przysiągł na ofiarę, która jest na nim, ten jest związany przysięgą. 19 Ślepi! Cóż bowiem jest ważniejsze, ofiara czy ołtarz, który uświęca ofiarę? 20 Kto więc przysięga na ołtarz, przysięga na niego i na wszystko, co na nim leży. 21 A kto przysięga na przybytek, przysięga na niego i na Tego, który w nim mieszka. 22 A kto przysięga na niebo, przysięga na tron Boży i na Tego, który na nim zasiada. 23 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, lecz pomijacie to, co ważniejsze jest w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wiarę. To zaś należało czynić, a tamtego nie opuszczać. 24 JK Przewodnicy ślepi, którzy przecedzacie komara, a połykacie wielbłąda! 25 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dbacie o czystość zewnętrznej strony kubka i misy, a wewnątrz pełne są one zdzierstwa i niepowściągliwości. 26 Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i zewnętrzna jego strona stała się czysta. 27 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo podobni jesteście do grobów pobielanych, które z zewnątrz wyglądają pięknie, lecz wewnątrz pełne są kości trupich i wszelkiego plugastwa. 28 Tak i wy z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości. 29 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo budujecie groby prorokom i zdobicie grobowce sprawiedliwych, 30 i mówicie: "Gdybyśmy żyli za czasów naszych przodków, nie byliśmy ich wspólnikami w zabójstwie proroków". 31 Przez to sami przyznajecie, że jesteście potomkami tych, którzy mordowali proroków! 32 Dopełnijcie i wy miary waszych przodków! 33 Węże, plemię żmijowe, jak wy możecie ujść potępienia w piekle? Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Bogactwo i ksiądz - to się wzajemnie wyklucza! 27.09.07, 12:34 Z tego, co wiem, księża składają śluby życia w ubóstwie. Jeżeli więc jakikolwiek ksiądz żyje w bogactwie, które aż kole w oczy i jest tak oczywiste, dla mnie przestał być już księdzem. Ale to moja ocena. Każdy ma prawo do swojej. Moim zdaniem taki człowiek sprzeniewierzył się swojem powołaniu. I choćby przywdziewał on kościelne szaty i prze innych będzie nazywany księdzem, to dla mnie, on księdzem już nie jest. To jakiś przebieraniec, który zaprzedał swą duszę diabłu za mamonę. Prawdziwy ksiądz, nawet, gdyby go obdarowywano bogactwami z powodu swojego powołania przeznaczy te bogactwa dla pomocy biednym. A tych przecież nigdzie nie brak. Tak więc te wszystkie Janowkowskie Rydzyki i im podobne egzemplarze, to nie księża tylko wykonujący zawód księżompodobny, myuślę że są pod szczególną lupą Pana Boga. Pismo Święte w wielu miejscach bardzo wyraźnie mówi o potępieniu dla bogatych, którzy żyją tylko pomnażaniem tego bogactwa. A życie człowieka tu na ziemi jest krótkie, nawet jeśli trwa 80 czy 90 lat. Ja się w ogóle nieraz zastanawiam, czy taki Rydzyk naprawdę wierzy w Boga? Bo jeśli tak, to zaiste dziwna to wiara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metek Re: Bogactwo i ksiądz - to się wzajemnie wyklucza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 19:08 Z tego co wiem, to zakonnicy składają śluby życia w ubóstwie a nie księża. Nie zmienia to jednak faktu, że powinni tak robić aby nie kłuć w oczy innych, którym wiedzie się gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xjrt Księża, którzy mają kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 12:35 skandal !! Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Bogaci księża to przezent dla ateistów! 27.09.07, 12:45 Ja jestem katoliczką i powiem Wam szczerze, że wstydzę się jak czytam takie artykuły, Wstydzę się też, jak widzę wyjeżdżające drogie limuzyny spod katolickich kosciołów, tak samo jak słyszę o bogatych wnętrzach mieszkań księży. Ktoś napisał, że to jest skandal! Tak samo uważam, że to jest skandaliczne i na dodatek chore. Tak być nie powinno! Przecież ci ludzie grzeszą i to w sposób ostentacyjny, jawny. Nie potrafię tego pojąć. Myślę natomiast, że krzywdzą w ten sposób katolików, bo jest to woda na młyn dla ateistów. Ja wychodzę z założenia, że wierzę w Boga - i tylko dla niego chodzę do kościoła. A to, że ci którzy powinni dbać o ten kościół się zapominają do czego Pan Bóg ich powołał, to już inna para kaloszy. Mało mnie w sumie oni obchodzą. Liczy się tylko Bóg i moja wiara w Niego. A każdy człowiek ma wolną wolę i może sobie robić, co chce i jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOP78 Księża, którzy mają kasę IP: *.biol.uni.lodz.pl 27.09.07, 13:18 Red. Michnikowi też nie można odmówić głowy do interesów. Nasza gwiazda opozycji demokratycznej dorobiła się całkiem niezłego majątku. Z tego co wiadomo, nie mieszka w M-4 na Ursynowie i nie jeździ starym polonezem. Może więc w następnym wydaniu GW opisze swoją drogę od ideowego opozycjonisty do biznesmena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZENON Re: Księża, którzy mają kasę IP: *.biol.uni.lodz.pl 27.09.07, 13:20 Tyle, że tego lodu ubyło w zeszłym roku ponad milion km kwadratowych Odpowiedz Link Zgłoś
e-wodniak Księża, którzy mają kasę 27.09.07, 13:33 Zastanawiające jest,jak wielu biorących udział w dyskusji na tym forum nie ma nic do powiedzenia.Ograniczają się wyłącznie do obrażania wszystkich nie z ich kręgu.Bardzo rzetelne i wyczerpujące omówienie sposobów na zarabianie ogromnych pieniędzy przez księży łobuzów skłania przynajmniej do zastanowienia.Przecież oni niweczą pracę rzetelnych,szlachetnych duszpaszterzy.Tworzą złą atmosferę wokół kościoła.Jak,zatem,człowiek religijny może brać ich w obronę?A może jednak to zło już o wiele głębiej przeniknęło kościół niż nam się wydaje?Oto przykład:na tym forum zabrała/ał? głos Eva15.I co nam powiedziała?Powiedziała,że czytanie GW zamienia wykształciuchów w oszołomów.To miałbyć głos w dyskusji o niektórych,łasych na pieniądze i przynoszących nam wstyd,księżach.Ręce opadają. Ps:teraz czekam na epitety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiecki Księża, którzy mają kasę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.07, 13:50 Nic z tego bełkotu nie wynika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Jebu Kiedy będą księża z kasą... fiskalną? IP: *.eu.org 27.09.07, 14:01 co? Odpowiedz Link Zgłoś
36krzysiek Re: Księża, którzy mają kasę 27.09.07, 14:34 Na widok tych tłustych ryji w czarnych sukienkach niedobrze mi się robi. Kapłani! Cała ta religia to jeden wielki kit dla motłochu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimurina Re: Księża, którzy mają kasę IP: *.elb.vectranet.pl 27.09.07, 16:28 Mundury jak kapłani w Babilonie Władzę polityczną wzmacniają nieustannie Są bronić jej gotowi wieczorem i rankiem Twoją ręką ale swoim pistoletem Palec wskazujący podniesiony do góry To wzmacnia powagę postury I teraz ci powiem mój miły kolego To wszystko z Bogiem nie ma nic wspólnego! Apostołowie Słowo Boże spisali Ludzie je zmienili, celom swym poddali Podają sobie ręce, ze świata zbrodniarzami Naradzają się i knują ponad ludu głowami Ja w dniu, kiedy w Boga uwierzyłem Członkiem tej instytucji przestać być musiałem I teraz ci powiem mój miły kolego To wszystko z Bogiem nie ma nic wspólnego! Na świecie głód, świątyń w brud Podróże po całym świecie Czy zboże dla głodnych dzieci? Politycznie wzrasta, oczy na prawdę zamyka Czy ty potrzebujesz takiego pośrednika? Bo ja nie potrzebuję takiego pośrednika! (K.S) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pesym Księża, którzy mają kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 15:26 Księża nie są głupi. Żerują tylko na ludzkiej głupocie. Jak się ktoś daje na to nabrać to jego sprawa. Ja się nie daję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Atak na księży. Kto to inspiruje i za ile? 27.09.07, 15:32 W ten sposób nieszczy się autorytety aby osłabić narodowego ducha Polaków. Druga rzeczy to osłabienie wiary opartej na dobru i miłosierdziu. Inspiratorom takich akcji powinno się w imię miłosierdzia wpakować gromnicę w d... tak, że wyszałby im gardłem. Nauczyliby się wtedy miłosierdzia i zaprzestaliby ataków na księży, PiS i o. Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimurina Re: Atak na księży. Kto to inspiruje i za ile? IP: *.elb.vectranet.pl 27.09.07, 16:25 No jassne! Sie czepiają księży bez sensu! Przecież wiadomo że każdy w czarnym stroju z koloratką to święty, który przestrzega prawa, żaden z nich nie jest homoseksualistą nie mówiąc o pedofilii, prawo dla nich jest równe, żaden z nich nie jest obłudny a tak w ogóle to powinno się wprowadzić przepisy o nietykalności ludzi w czarnych kieckach i koloratkach bo są nieskazitelni i wszystkowiedzący... Śnij dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terencjusz Re: Atak na księży. Kto to inspiruje i za ile? IP: *.elb.vectranet.pl 27.09.07, 16:47 placebo99 nikt Tobie nie powiedział że powinno się wierzyć w Boga a nie wierzyć w księży (książęta?) nie mówiąc o tym że nie powinno się księżom wierzyć... w każdym razie nie wszystkim... smutne jest to że istnieje sporo księży którzy są dobrzy miłosierni z powołania i pomagają ludziom... co z tego jak ich nie widać tylko tych biznesmenów i obłudników normalnie "Imię róży" mi się przypomina od razu... a Jezus to nosił sakiewkę przy sobie - powiedział wypasiony wysłannik z Watykanu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktotam Księża, którzy mają kasę IP: *.artnet.pl 27.09.07, 15:43 Bp. Polowy postawil se kosciol w swojej rodzinnej wiosce. Postawil go moze ze 18 lat temu (bylem na konsekracji). Nikt nie pytal skad ma kase biedny ksiezulo ale przynajmniej zrobil dobry uczynek dla wioski. Kosciol nie byle jaki bo z wysokimi kamiennymi fundamentami. Tak se ludzie mowil wtedy ze stawia sobie Glodz pomnik za zycia. Wszystko fajnie nie ma slubow ubostwa itd. ale tez mogliby kase kopsac na biedne dieci (na przyklad) a nie na bursztynowe szpitale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do figury Koniec kosciola katolickiego IP: 213.152.230.* 27.09.07, 16:51 Zarobki ksiezy to pieniadze od wiernych wiec nie dawajcie jak was boli gdy ksiadz ma lepszy samchod od was. Glowna sprawa tego artykulu i podobnych jest to, ze nastaly czsy powolnego zniszczenia kosciola katolicakiego. Nie powinno to potrwac dlugo wiedzac, ze gazety i inne media sa w rekach narodu wybranego, a nasz narod to ciemne bydlontka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Author Ile zarabia Adam Michnik i inni z GW??? IP: *.umcs.lublin.pl 27.09.07, 16:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danny Chłopaki muszą coś mieć od życia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 17:02 Potrzeba luksusu utrzymuje się na względnie stałym poziomie pośród całej populacji (Veblen). Podobnie potrzeba seksualna - tą jednak księża muszą zdusić. Pierwszej wszelako niekoniecznie. Da się to zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś