fraps 14.10.07, 00:46 Nie do konca na temat, ale jednak.. polecam ksiazki Stephena Coveya - te o nawykach ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: Etyczny umysł IP: *.wawel.org.pl 18.10.07, 13:45 To ostatnie zdanie było naprawdę mocne! Trzeba czasami spojrzeć prawdzie w oczy kiedy odpowiada sie uczciwie na takie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
zdobyslaw Re: Etyczny umysł 18.10.07, 14:29 To ostatnie zdanie to mit. Niewiele osób wyrazi sprzeciw wobec nieetycznego postępowania drugiej strony, jezeli wie, że jest na słabszej pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Etyczny umysł IP: *.imb.uq.edu.au 02.11.07, 01:45 Zgadzam sie z tym calkowicie. Jesli powiem co firma zrobila to mam male szanse ze wyjdzie to na dobre mojej karierze. Z drugiej strony to co zrobila jest naganne i wbrew prawu. w sondazu ludzie powiedza prawde znacznie czesciej niz w oczy, bo sa anonimowi, nikt ich za to nie zwolni albo nie spaprze im kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bojaźliwy Taa...naukowcy w rzeczy samej etyczni s... IP: *.ovh.net 02.11.07, 02:35 Uśmiałem się do łez - a etyka naszych rodzimych naukowców? Przecież badacz, naukowiec, wykładowca ma ZAWÓD (to czego nie ma "biznesmen"), ma zazwyczaj mentora, a jednak młodzi nic nie zrobią by zamanifestować swój sprzeciw wobec nepotyzmu, wykorzystywaniu stanowiska, mobbingowi - czyli temu wszystkiemu co wynika z hierarchicznej struktury uczelni polskich. Bo to zamknęłoby im drogę...a gdy już dojdą na szczyt to sami stają się tacy jak ich poprzednicy "władza zmienia człowieka". ech Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Taa...naukowcy w rzeczy samej etyczni s... 02.11.07, 10:10 Popieram. Zaczalem cos wspominac o sytuacji swojej firmy i zaczelo kolo mnie "smierdziec" zlym Publik Relations. Nepotyzm i geriatria w IChTJ to norma. Gość portalu: bojaźliwy napisał(a): > Uśmiałem się do łez - a etyka naszych rodzimych naukowców? Przecież badacz, > naukowiec, wykładowca ma ZAWÓD (to czego nie ma "biznesmen"), ma zazwyczaj > mentora, a jednak młodzi nic nie zrobią by zamanifestować swój sprzeciw wobec > nepotyzmu, wykorzystywaniu stanowiska, mobbingowi - czyli temu wszystkiemu co > wynika z hierarchicznej struktury uczelni polskich. Bo to zamknęłoby im > drogę...a gdy już dojdą na szczyt to sami stają się tacy jak ich poprzednicy > "władza zmienia człowieka". > ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Etyczny umysł IP: *.chello.pl 02.11.07, 10:26 Wniosek jest prosty - Kaczory miały rację. Trzeba wszystkich biznesmenów wsadzić za kratki a tylko co 3 trzeba będzie wypuścić. Kontrole majątku też są racjonalne. Że tak mało się odkrywa to wina skarbówki która bierze i dziala po znajomości. Czy ci złodzieje się spowiadają z tych przekrętów? Co ksiądz na to bo o złodziejstwie nie mówi a tylko o aborcji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark USA Etyczny umysł IP: *.socal.res.rr.com 02.11.07, 02:54 nia mam wiedzy ani doswiadczenia z Polski poniewaz nie mieszkam tam od 2o lat, natomiast jestem w biznesie wielkich korporacji w Klaiforniod 15 lat (Boeing and Raytheon)oraz studiowalem MBA na dziennych studiach w prywatnej szkole akredytowanej a asocjacji szkol biznesu, taka akredutacje ma tylko 700 szkol na calym swieciei nie ma jej np Duke University, gdzie 56% studentow wyznalo ze sciagalo na testach , ma co do tego ogromne watpliwosci ze to jest prawda , u mnie na studiach ten odsetek byl 0%, wiem poniewaz najwieksze grupy klasowe liczyly 20-22 osoby, wydaje mis ie nieprawdopodobne ze jezeli na Duke placisz 45 tys dol tuition za rok nauki to naprawde nie wyobrazam sobie zeby ci ludzie tak lekko traktowali nauke. Poza tym z mojego doswiadczenia pracy na srednim szczeblu zarzadzania w finansach i biznesie oraz w dzialach kontraktow z rzadem USA nigdy , akle to nigdy nie spotkalem sie z dialaniam nagannym lub nieetycznym z jakiekolwiek strony. Zastanawiam sie wiec skad te 72% twierdzi ze naganne rzeczy sa powszechnie spotykane, przynajmniej nie w mojej karierze a prosze mi wierzyc ze negocjowalem i podpisywalem kontrakty na dziesiatki milionow dolarow Odpowiedz Link Zgłoś
nkab Prośba do Marka USA 02.11.07, 10:27 Nie wiem czy to możliwe ale czy mógłbym prosić Cię o kontakt? Wyjaśnię o co chodzi. Mój e-mail to nkab@toya.net.pl Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Etyczny umysł 02.11.07, 10:13 Tylko członkowie katolickich stowarzyszeń biznesowych postepują zgodnie z DEKALOGIEM ! Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: Etyczny umysł 02.11.07, 11:07 Fantasta. Poczytaj o tym co wyrabial chociazby Walmart w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
stanley_fish Etyczny umysł 02.11.07, 12:43 Bo w biznesie chodzi o to, by zarobić. Nic więc dziwnego, że się myśli zarobkowo a nie etycznie. Moim zdaniem biznesmen może postępować bardzo etycznie, o ile tylko nie jest w pracy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Etyczny umysł 02.11.07, 13:12 wybiórcza... czaczy, czaczy... I to by było na tyle Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markUSA Etyczny umysł IP: *.socal.res.rr.com 02.11.07, 15:33 Walmart zatrudnia ludzi z minimum placy, zatrudnial ludzi rowniez nielegalanie, tearz mowi sie o Gap z tym ze szefowie jak wyjasniaja nie wiedzieli ze ich subcontraktorzy zatrudniali dzieci. wiele jest zachowan nieetycznych czy przestepczych np Enron ale to nie jest regula 72% procent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlywrog Re: Etyczny umysł IP: *.chello.pl 02.11.07, 20:30 czy ten artykul jest tak zle napisany czy tylko tak zle przetlumaczony? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslawww Wypaczenie dewiacje!!!!!! 02.11.07, 20:53 Nasz Polski biznes jest skrzywiony (wypaczony). To nie ulega komentarza ,dlatego nie chce pracować w Polsce .Patrzeć z jaką pogardą traktuje się pracownika ,to jest żenujące.Przede wszystkim granie na psychice pracownika.Pracując za granica ja odpoczywam czuje sie normalnie .Ludzie wy macie non stop podwyżki jak rodzina dzwoni do mnie.W Polsce nie da się żyć normalnie.Dlatego że Polski biznes powstał w 90% z korupcji i to jest rak polskiej gospodarki.Kasę ma cwaniak bezwzględny nie szło się dorobić normalnie tylko cwaniactwem .dlatego nie napływa średni biznes do polski bo się boi rekinów czy to takie trudne wy przygłupy . Dla przykładu pracuje 10 lat na zachodzie, otworze interes i polski biznesmen skorumpowany, naśle urzędników na mnie i moje 10 lat pracy uczciwej szlak trafi to chore.Polska to miraż fatamorgana.Na dzień dzisiejszy zbyt dużo siwych włosów zostawiłem w Polsce.To nie raj dla mnie nie znam się na jumie sory. Odpowiedz Link Zgłoś