Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

podsłuch/kamery w pracy

IP: *.smsnet.pl 02.11.07, 10:29
    mam pytanie - czy założenie przez szefa podsłuchu lub kamer w pracy -
    ale nie by udowodnić coś (np. kradzież), ale by szukać "haka" na
    kogoś jest legalne? czy można coś z tym zrobić, jeśli są założone?
    u mnie w pracy podejrzewamy z ludźmi naszą szefową o założenie kamer
    i chyba tak jest, niestety. to cwaniara i fałszywa osoba, i chyba
    szuka czegoś na dwie osoby...
    Obserwuj wątek
      • 0tdr0 Re: podsłuch/kamery w pracy 02.11.07, 11:29
        Ma obowiazek poinformowac pracownikow o tym, ze sa monitorowani. Jesli tego nie
        robi- lamie prawo.
      • pracoholik.555 Re: podsłuch/kamery w pracy 02.11.07, 13:44
        Nie sądzę aby to było prawnie uregulowane. Pracodawca ma prawo monitorować swój
        obiekt (argumentując względami bezpieczeństwa), więc sprawa wydaje mi sie
        przegrana z punktu widzenia legislacji. Ale tego typu dzialania niszcza morale
        pracwonikow, i jesli ma to jakikolwiek wplyw na jakosc ich pracy, to zacznie sie
        "praca pod kamerę" - udawaj, ze cos robisz :)
      • Gość: ula Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 18:54
        Ludzie naiwni, podsłuchy w pracy są odkąd świat istnieje, kamerki
        jak się da. Lata całe temu mój dyrektor firmy potrafił powtórzyć
        dosłownie co mój szef mówi w pokoju. Teraz każdy może sobie założyć
        pluskwę, bo ten sprzęt jest powszechnie stosowany i niedrogi, więc
        dla dyrektorów firm to nie jest żaden problem.
        • rotkiw3 Re: podsłuch/kamery w pracy 08.11.07, 09:43
          Ale że im się chce to wszystko potem słuchać, oglądać itd.. JA
          osobiście zatrudniając pracowników, starałbym sie dobierać osoby
          względnie zaufane, których nie musiałbym śledzić na każdym kroku.
          Ale zdaję sobie sprawę, że to tylko pobożne życzenia każdego
          pracodawcy...
          • Gość: w Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.chello.pl 09.11.07, 00:46
            Lepiej łajzo pracuj a nie udawaj, wtedy nie będziesz się bała kamer.
            ZresztąPolak i tak nakradnie , nawet ja sto kamer będzie mu w tyłek
            patrzało .
            • Gość: dx Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.gprs.plus.pl 03.02.09, 13:00
              tylko takie ,,gn...,,mogą tak mówić bo na kamery kasę ma na żeby dołożyć
              pracownikowi złotówkę do wypłaty ,to by se dał ,,jaj... ,, ogolić a nie dołoży.
              ps.też mam takiego ( szefa ???)
            • Gość: tester Re: podsłuch/kamery w pracy IP: 213.77.44.* 05.02.09, 09:02
              Nie rozumiem co to jest, że duża część ludzi mierzy innych swoją miarą. Nie
              przyszło Ci di głowy, że skoro Ty kradniesz w pracy, to nie wszyscy muszą też
              kraść ?
      • Gość: Katia Re: podsłuch/kamery w pracy IP: 217.97.193.* 15.11.07, 17:32
        mam podobną sytuację. W pracy są podsłuchy i kamery. Nikt mnie nie powiadamiał
        przy podjęciu pracy, że jest monitoring. Tę wiedzę uzyskałam metodą "pantoflową"
        od kolegów i koleżanek z pracy po 2 tygodniach od przyjęcia do firmy. Swoja
        pracę wykonuję rzetelnie i pod tym względem - kamer i podsłuchów sie nie boję,
        ale świadomość że będąc w pracy trzeba uważać na każde słowo jest naprawdę
        męcząca... W dodatku klienci nie wiedzą że są nagrywani i podglądani a tak nie
        powinno się dziać.
        Z tego co wiem, nie ma regulacji prawnej dotyczącej monitoringu w pracy. Można
        się zwrócić do Trybunału Praw Człowieka w sprawie naruszenia przez pracodawcę
        art.8 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka lub do GIODO czyli Generalnego
        Inspektora Ochrony Danych Osobowych.
        • Gość: aasd chyba nie masz pojącia od IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 22:39
          czego jest GIODO..
      • Gość: gar Jest wyrok Trybułu w Strazburgu w tej sprawie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 22:38
        Z tego co pamiętam, ze np nie można podsłuchiwać np. prywatnych rozmów, albo
        czytać wiadomości prywatnych, podsłuchiwanie czegokolwiek co wychodzi poza ramy
        monitorowania pracy jest bez zgody przestępstwem.
        Np. ewidentnie jeżeli pracodawca zechcę Kobietę zwolnić bo np. podsłuchał
        rozmowę o planowaniu dziecka to wkradł się sferę prywatną przez co złamał prawo.
        Cóż, wówczas wystarczy udowodnić, że zaistniałą sytuację i odszkodowanie murowane.
        • Gość: szef szefów Re: Jest wyrok Trybułu w Strazburgu w tej sprawie IP: *.chello.pl 17.11.07, 00:05
          Ciekawe że wy wszawe pisowe łajzy myslicie tylko jak oszukać swego
          Pana , a nie żeby zrobić swoją robotę.
          Kabel z prądem Ci w tyłek wsadzić, zebyś szybciej zapindalał!
          • Gość: l.m. Re: Jest wyrok Trybułu w Strazburgu w tej sprawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 22:07
            cóż.. to w takim razie nie powiem co się powinno robić z osobami które na
            publicznym forum umieją tylko ubliżać.. gratuluję inteligencji, jak to
            powiedziałeś: łajzo?
          • Gość: ktoś Re: Jest wyrok Trybułu w Strazburgu w tej sprawie IP: 80.48.25.* 22.07.09, 22:16
            sam sobie wsadż ten kabel z prądem debi..
            pracownicy to nie psy żeby posiadać panów a ty jeszccze kiedyś gorzko zapłaczesz jak będziesz musiał za 1000 zl tyrać cały miesiąc przez 6 dni w tygodniu a nie starczy ci nawet na opłaty
            Pan Bóg nie ruchliwy ale sprawiedliwy!!!!!
            najlepiej jeszcze w sedesie pracowniczym sobie zamontuj podsłuch i kaamerkę będziesz szybciej dochodził
          • Gość: dfd Re: Jest wyrok Trybułu w Strazburgu w tej sprawie IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.11.09, 11:21
            głupi ciul
        • Gość: # Re: Jest wyrok Trybułu w Strazburgu w tej sprawie IP: 80.50.233.* 16.01.09, 18:42
          Można,można i wiadomości z nagrywanego podsłuchu dźwiękowego przekazywać dalej-
          portale internetowe,TVP,radio etc.Czasami ludzie są tak naszpikowani
          pluskwami,że gdyby jakiś prokurator się za to wziął to zakres odszkodowań byłby
          tak gigantyczny,że na pewno byłaby to jego sprawa roku...I tak właśnie będzie....

No,i masz rację podsłuch to przestępstwo......
      • naprawdetrzezwy Tak, jest legalne. A co robić? 28.06.08, 21:07
        Nie kraść...
      • Gość: CCTV Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.polsl.pl 22.09.08, 15:40
        Gowno wiecie. Monitorowanie wizualne jest jak najbardziej dozwolone
        poza takimi miejscami jak toaleta czy szatnia, wystarczy tylko
        tabliczka pt. ,,obiekt monitorowany''. Natomiast podsluchiwanie i
        rejestracja glosu jest bezwzglednie zabroniona, tak samo jak
        instalacja takiego sprzetu a wiec za podsluchiwanie rozmow beknie
        nie tylko szef ale takze firma, ktora zamontowala ten sprzet. Wiem o
        czym mowie bo pracuje w firmie zajmujacej sie monitoringiem i
        instalacja systemow dozoru i temat poruszony na forum jest poruszany
        na kazdym szkoleniu. Podsluchiwanie uchodzi czasem jednak na sucho
        np takim ludziom jak Beger czy innym namiastkom naszych wladz.
        • Gość: kowianeczka [...] IP: *.chello.pl 22.09.08, 18:09
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • Gość: adam witam IP: 213.199.238.* 05.12.08, 10:04
            czy na kamerach jest głos ? szef zrobił nam specjalne zebranie na którym
            powiedział nam ze wie co kto mowi o nim i niejednokrotnie były t obelgi na niego
            , ale z tego co wiem na kamerze nie ma głosu wiec czy jeśli miał podsłuch to
            jest to legalne , czy moze zwolnic za to co usłyszał , przecież to nie
            sprawiedliwe wie wszystko o nas , a nawet o życiu prywatnym
        • Gość: martus wawa Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.chello.pl 16.12.08, 13:21
          a jakich konsekwencji moze spodziewac sie moj szef za nielegalny
          podsłuch? mam juz tego dosyc i zamierzam cos z tym zrobic....
      • Gość: martus wawa Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.chello.pl 16.12.08, 13:16
        kamery sa legalne ale podsłuch juz nie ja tez mam to w pracy i co
        chwile jestesmy łapane za słowka
        • Gość: mrówek Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.aster.pl 03.02.09, 16:43
          Co Ty jeszcze w tej robocie robisz?
          Zmień pracę, a szefa za podsłuchy do prokuratura!
          • Gość: adam Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.09, 20:38
            komórki słuzbowe nawet podobno szef może podsłuchiwac, szok
            • Gość: jaaaa Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.autocom.pl 22.09.09, 18:09
              a ja mam pytanie
              mam w pracy biuro , które jednoczesnie jest biurem , pomieszczeniem
              socjalnym i szatnia , czy w takiej sytuacji może szef zamonotowac kamery i
              nasłuch ??
              • Gość: pff Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.chello.pl 22.09.09, 18:42
                jest szatnia czy pracownicy sobie zrobili szatnie?
                • Gość: jaaaa Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.autocom.pl 22.09.09, 19:01
                  jest sztania z szafkami na nasze ubrania
                  • Gość: jaaaa Re: podsłuch/kamery w pracy IP: *.autocom.pl 22.09.09, 19:17
                    żeby była jasność prezes zrobił nam trzy w jednym
                    bo to mała firma , i są tylko trzy pomieszczenia
                    to nasze , toaleta , i biuro prezesa
                    i nie ma innego miejsca na zaplecze socjalne bądź przebieralnie
                    nadmienie , że pracuje po 12 godzin na dobę
                    w systemie 24-godzinnym
                    i na nocy często przebieramy się
                    z cienkich ciuchów na cieplejsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka