malatea2 06.12.07, 12:18 pracuje juz ponad rok, mam umowe 7/24, pracuje prawie we wszystkie swieta, i nie mam placonych nadgodzin w zwiazku z tym chcialabym zapytac czy jest mozliwosc renegocjacji warunkow umowy i jakie sa w ogole szanse ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0tdr0 Re: umowa 7/24 06.12.07, 13:52 Tu nie musisz renegocjowac umowy. Wszelkie umowy niezgodne z prawem pracy sa niewazne. Mozesz dochodzic swoich praw i zaleglych pieniedzy i dodatkow za prace w dni wolne/swieta za nadgodzin w sadzie pracy. Warto tez zglosci sprawe do Panstwowej Inspekcji Pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
malatea2 Re: umowa 7/24 06.12.07, 15:18 no tak ale umowa 7/24 wg prawa pracy zobowiazuje mnie do pracy w swieta, i podobno do tego ze za nadgodziny nie nalezy mi sie normalna stawka a nie podwojna, czy tak rzeczywiscie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: umowa 7/24 06.12.07, 18:20 Pierwszy raz z czyms takim sie spotykam. Nie ma w kodeksie pracy czegos takiego. Jest o zrownowazonym czasie pracy, ale jest on obwarowany wieloma "ale". Kodeks Pracy okresla obowiazkowe przerwy miedzy zmianami, kwestie tyczace sie dni wolnych w zamian za przepracowane niedziele/swieta itd itp. Okresla tez ilosc godzin, ktore pracownik mzoe przepracowac maksymalnie, a takze to, ze kazda godzina powyzej 40h tygodniowo to nadliczbowka. Pracodawca moze sobie wymyslac nawet systemy 29/10, ale jesli sa niezgodne z prawem pracy to nie maja znaczenia. Najlepiej przedzwon do PIP i spytaj o rade. Mysle, ze istnieja spore szanse, ze odzyskasz sporo kasy za zalegle nadliczbowki. Pod warunkiem, ze bedziesz w stanie je udowodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: umowa 7/24 06.12.07, 19:58 0tdr0 napisał: > Mysle, ze istnieja spore szanse, ze odzyskasz sporo kasy za zalegle > nadliczbowki. Pod warunkiem, ze bedziesz w stanie je udowodnic. 7 x 7 = 49 49 - 40 = 9 9 * 365 = 3285 3285 nadgodzin ! Dziewczyna będzie bogata. ;)) S. Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: umowa 7/24 07.12.07, 08:14 > 3285 nadgodzin ! Dziewczyna będzie bogata. ;)) Malatea, w zwiazku z powyzszym: wyjdziesz za mnie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś