Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zarobki absolwentów

04.01.08, 23:21
    Niedługo kończę studia na PG 5-letnie
    Powoli rozgladam sie za przyszłym pracodawcą i zastanawiam się ile mogę krzyknąć na rozmowie kwalifikacyjnej.
    Łączny staż - praktyk, pracy podczas studiów to 15 miesięcy (oczywiście w zawodzie-programista operator cnc, konstruktor, kreślarz)
    znajomość:
    Inventor, Solidworks
    EdgeCam, WireCut, SiCam,
    Bawiłem się trochę PEPS-em
    Języki-słabiutko
    Obserwuj wątek
      • 0_piotrekk Re: Zarobki absolwentów 05.01.08, 11:08
        Witam
        Ogólnie to się kokosów nie spodziewaj , nie znam rynku pracy nad morzem:), ale powiem Ci ze ja skonczylem PW(1,5 roku temu)+podyplomowe +biegły angielski i srednia znajomosc niemieckiego , i pracujac w Warszawie jako konstruktor zarabiałem 2,5 tys zl , zacząlem od 2 tys. A podobno w Warszawie zarabia sie najwiecej:).Nie wiem moze na śląsku jest lepiej bo tam jest b.dużo firm.
        Takze mysle koło 2 tys na poczatek, wiecej nikt Ci raczej nie da, no chyba , ze sie duzo pozmienialo przez te kilka miesiecy ktore pracuje w UK.
        No ale to juz wiesz , kazdemu w miare potrzeb dla mnie osobiscie to byla głodowa pensja przekladajac ja na koszty zycia w Warszawie juz nie mowiac o tym , ze troszke nie adekwatna do posiadanych umiejetnosci.
        Widzisz w tym kraju owszem inzynierowie zarabiaja nawet niezla kase,ale kolo 40stki gdy juz sa specjalistami w jakiejs dziedzinie , no ale mi nie chcialo sie czekac i zdobywac doswiadczenie w Polsce takim kosztem:)
        Poprostu absolwenci na kokosy liczyc nie moga, nie mowie ze i w UK placa nie wiadomo ile , tzn pies pogrzebany jest w tym ze tu nie ma takiej rozpietosci w zarobkach , np babka pracuja a dobrym hotelu ,sprzatajac zarobi 1000 funtow a inzynier na poczatku jakies 1400-1600 funtow , wiec i dlatego tez u nich tyle ludzi poprostu olewa studia bo po co...dla 500 funtow:! , ale to taka mała dygresja.
        Zycze powodzenia w szukaniu chlebodawcy!
        Pozdrawiam
        • knap.radoslaw Re: Zarobki absolwentów 07.01.08, 11:15
          0_piotrekk napisał:

>np babka pracuja a dobrym hotelu ,sprzatajac zarobi 1000 funtow a inzynier na
          poczatku jakies 1400-1600 funtow , wiec i dlatego tez u nich tyle ludzi poprostu
          olewa studia bo po co...dla 500 funtow:! , ale to taka mała dygresja

Tyle, że ta babka do końca życia będzie zarabiać 1000 funtów, a inżynier za
          kilka lat kilka tysięcy- ot cała roznica dla której jednak niektórzy ida na studia!
      • knap.radoslaw Re: Zarobki absolwentów 07.01.08, 11:20
        Po studiach zarobki są od 1500 do 3500 zł brutto w Polsce, w zależności od
        branży i regionu. Wiecej w darmowym mikroraporcie płacowym (po zagłosowaniu na
        Firmę dla inżyniera):
        www.bdi.com.pl/dla_inzynierow.php?Itemid=549&podstr=microraport_zam
        • 0_piotrekk Re: Zarobki absolwentów 07.01.08, 20:30
          Witam
          No widac Panie Radku, ze zagranica Pan nigdy nie pracowal i tak
          naprawde nie wiele wie, a z tymi kilkoma tysiacami w przeciagu kilku
          lat to Pan przegial, chyba Pan nigdy nie byl w UK. Niech Pan sobie
          poszuka albo kogos spyta jakie sa tu srednie zarobki, mowie tu juz o
          anglikach a potem glosi teorie. A co do samych awansow w calym
          swiecie jest tak, ze nigdy obckrajowiec nie zostaje dyrektorem lub
          kierownikiem poprostu tego sie nie praktykuje, owszem zdarzaja sie
          takie przypadki ale sa bardzo rzadkie.
          A te mikroraporty i wogole te artykuly zamieszczane na BDI , o jakze
          wielkim boomie na polskich inzynierow etc.. to jedna wielka bajka,
          bo z ta praca w Polsce wcale nie jest rozowo ja o tym wiem i 3/4
          uzytkownikow tego forum (chodzi mi tu o zarobki , bo ciezko nazwac
          prace inzyniera za 1,5tys PRACA), a ten raport to zrobilem sobie
          kiedys to juz nie wspomne ze wyszlo ze takie kwoty powininem
          zarabiac ze nie musialbym sie przeprowadzac do UK.Prawda jest taka
          ze absolwentom placi sie w Polsce grosiki, bo jak to mozliwe ze
          absolwent najlepszej politechniki w kraju ,pracujac zaraz po
          studiach nie jest w stanie sie praktycznie sam utrzymac:! I mowie
          tutaj o Warszawie (samemu wynajac mieszkanie, oplacic wszystko, no i
          cos jeszcze sobie kupic) i to za te 2,5 tys co zarabialem to troche
          ciezko bylo. I co po Ci ludzie sie ucza, zeby dziadowac za
          przeproszeniem? . Ceny mamy europejskie juz praktycznie w kazdej
          branzy , tylko z zarobkami daleko zostalismy z tylu, ale to juz moje
          takie przemyslenie , ze troszke w tej Polsce jest nie do konca
          normalnie:!
          Pozdrawiam
          • maxim30w Re: Zarobki absolwentów 07.01.08, 22:54
            Niestety moge potwierdzic, ze w Polsce kraza legendy co do wysokosci zarobkow w
            UK. Odnosze wrazenie, ze wiekszasc pracujacych tutaj osob chcialoby zarabiac
            takie pieniadze a nie aktualnie je zarabia. Prawda jest taka, ze inzynierowie
            nie zarabiaja tutaj kosmicznych kwot i dlatego jest na rynku wielki ich
            niedobor. Wiecej mozna zarobic np. w sektorze ekonomicznym. Smiac mi sie chce
            jak ktos pisze ze z np 2-letnim doswiadczeniem np. w branzy budowlanej zarabia
            ponad 30tys funtow rocznie... tyle nawet nie maja "tubylcy" z duzo wiekszym
            doswiadczeniem. Pisze oczywiscie o normalnej pracy na etacie, 5 dni w tygodniu,
            czyli 37.5godzin pracy - niekoniecznie w Londynie gdzie oczywiscie stawki zawsze
            sa troche wyzsze, ale rowniez odpowiednio wyzsze sa koszty utrzymania - nie
            pisze o wynajmowanym miejscu w pokoju tylko o samodzielnym mieszkaniu.

Co do awansow... spotkalem tylko kilka osob o polsko brzmiacych nazwisk na
            stanowiskach od Associate Director wzwyz... to mowi samo za siebie. Polakom
            zawsze jest trudniej wybic sie. Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki, ale to sa tylko
            wyjatki.
            • 0_piotrekk Re: Zarobki absolwentów do 09.01.08, 15:57
              Witam
              No wiec jak Pan widzi Panie Radku, kolega potwierdzil moje
              informacje takze zarobki po kilku latach rzedu kilku tysiecy funtow
              to cos nie realnego.Takze niech Pan zejdzie na ziemie:) i nie sieje
              nie potrzebnej propagandy, bo prawda jest jak kolega powiedzial
              zarobki inzynierow w UK magiczne nie sa ale pozwalaja spokojnie zyc:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka