Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.student.pw.edu.pl / 10.4.56.* 11.08.03, 21:51
    W jakim formacie najlepiej wysyłać cv i list mailem żeby mieć pewność, że
    zostanie przeczytany? Ja wysyłam załączniki worda, ale obiło mi się o uszy,
    że taki mail może być od razu kasowany (bez czytania oczywiście). Możecie
    się ze mną podzielić swoimi doświadczeniami?
    Obserwuj wątek
      • Gość: pawlo Re: cv mailem IP: *.student.pw.edu.pl / 10.4.56.* 12.08.03, 10:37
        Naprawde nikt nie wysyła ofert przez internet?
        A moze ktos kto pracuje w dziale rekrutacji mógłby coś powiedzieć.
        Z góry dzięki
        pozdr pawel
      • Gość: Tmp Re: cv mailem IP: 195.117.30.* 12.08.03, 10:46
        Gość portalu: pawlo napisał(a):

> W jakim formacie najlepiej wysyłać cv i list mailem żeby mieć pewność, że
        > zostanie przeczytany?

Pewności nigdy nie będziesz mieć, bo to czy komuś zechce się w ogóle otworzyć
        twojego maila nie zależy od formatu załącznika. Możesz wysłać coś z
        nagłówkiem "popatrz jakie laski" i gdy rozczarowany HR-owiec zobaczy że to
        twoje cv, raczej nie wzbudzi to jego sympatii do ciebie :)

> Ja wysyłam załączniki worda, ale obiło mi się o uszy,
        > że taki mail może być od razu kasowany (bez czytania oczywiście). Możecie
        > się ze mną podzielić swoimi doświadczeniami?

Mnie obiło się o uszy (też nie znam tego od drugiej strony), że nie wypada
        wysyłać takich załączników, bo w wordowskich czy excelowskich plikach zbyt
        łatwo umieścić wirusy i nie wiadomo jak zareaguje ktoś, kto dostaje coś
        podobnego od nieznanej osoby. Toteż w związku z tym "wypada" zapisać to jako
        *.rtf albo *.txt
        • ka-8 Re: cv mailem 12.08.03, 11:35
          ...a i tak wszystko rozbije się o zgodę na przetwarzanie danych osobowych, bo
          jak w mailu własnoręcznie podpisać zgodę? Podpisać może "Jan Kowalski" normalną
          czcionką??? Heh... dobre sobie. Prawdopodobnie z prawnego punktu widzenia
          wszystkie takie CV wysyłane mailem powinny lądować w koszu przed
          przeczytaniem. :-/

Ka-8
        • Gość: pawlo Re: cv mailem IP: *.student.pw.edu.pl / 10.4.56.* 12.08.03, 17:11
          Gość portalu: Tmp napisał(a):

>> Mnie obiło się o uszy (też nie znam tego od drugiej strony), że nie wypada
          > wysyłać takich załączników, bo w wordowskich czy excelowskich plikach zbyt
          > łatwo umieścić wirusy i nie wiadomo jak zareaguje ktoś, kto dostaje coś
          > podobnego od nieznanej osoby. Toteż w związku z tym "wypada" zapisać to jako
          > *.rtf albo *.txt

Tylko, że w formacie worda mogę sobie wszystko ładnie poukładać,pogrubić,wkleić
          zdjęcie i cv jest przejżyste. W txt nie ma tak łatwo.
          • cossa Re: cv mailem 12.08.03, 17:15
            to zostaje .rtf, ktory zapisuje dokladnie tak jak .doc i
            nie ma klopotow z otworzeniem pliku.

pozdrawiam
            cossa
            • Gość: pawlo Re: cv mailem IP: *.student.pw.edu.pl / 10.4.56.* 12.08.03, 18:48
              cossa napisała:

> to zostaje .rtf, ktory zapisuje dokladnie tak jak .doc i
              > nie ma klopotow z otworzeniem pliku.
              >
              > pozdrawiam
              > cossa
              nie chce być marudny ale jak przerobiłem cv ze zdjęciem z doc na rtf to ze 160
              kb zrobiło sie ponad 1 MB, a to chyba troche za dużo na wysyłanie
              pozdrawiam
              paweł
        • artur.biegus Re: cv mailem 30.08.03, 00:51
          A ja wolę dostać zwykły, ludzki mail, po którym widać, że nie jest wysłany do
          1000 firm. Spamowanie - nie tylko w tym wypadku - nie opłaca się. Jak ktoś
          przysyła do HAI.pl swoje CV, to my najczęściej od razu widzimy z kim mamy do
          czynienia.

Do szału doprowadza mnie goły mail, bez ŻADNEJ treści, za to z załączonym CV w
          Wordzie. Ja wiem, że to niektóre serwisy pracy pozwalają na wysłanie swojej
          oferty potencjalnemu pracodawcy bezpośrednio ze strony www, ale ...

Nie lubię załączników. Po cholerę wklepywać (i to jeszczwe do Worda) slogany
          typu "dyspozycyjna, kreatywna, 5 języków, biegle komputer i urządzenia biurowe
          (wow!!), łatwo nawiązująca kontakty, ble ble ble ...

Gdybym sam poważnie szukał pracy, pewnie kupiłbym za 49 zł domenę ze swoim
          nazwiskiem i po prostu zrobiłbym sobie prostą stronę o sobie i swoich
          umiejętnościach.

Artur Biegus
          == HAI.pl ==
      • mantis1 Re: cv mailem 12.08.03, 20:31
        ja wpierw opisywalem w tytule
        potem zalaczniki w wrodzie tez opisane.

jest to skuteczne bo w ten sposob dostalem prace. z innych firm odzew tez byl
        duzy.

pzdr.
      • Gość: Z Re: cv mailem IP: *.visp.energis.pl 12.08.03, 21:56
        Człowieku...daruj sobie takie rzeczy...Tyle już wysłałem i na tyle sposobów, że
        upewniłem się, iż nie zwrócisz tak niczyjej uwagi. Radzę Ci wydrukować
        wszystkie swoje dokumenty (CV, list...), dołożyć ksero dyplomu, wydrukować
        ładnie kopertę i wysłać to w tradycyjny sposób. Tylko daruj sobie listy
        polecone, bo za dużo wydasz kasy. Ja, jak wyżej wspomniałem wysyłałem maile,
        ale odpowiedzi otrzymałem dopiero na tradycyjne "przesyłki".
        Pozdrawiam i sukcesów...
        • mantis1 Re: cv mailem 13.08.03, 18:45
          po co ksero dyplomu jak go nie wymagaja?
      • Gość: Paweł Z. Re: cv mailem IP: 195.117.149.* 13.08.03, 10:26
        Jedyna postać dokumentu, która jest akceptowana w działach HR, to .doc.
        Innych formatów - np. .pdf - nikt nie zna, nawet w firmach informatycznych.
        Inna rzecz, że wysyłanie podań w sprawie pracy mailem nie jest dobrym sposobem.
        Z doświadczenia wiem, że nikomu tego się nie chce potem czytać, a tym bardziej
        drukować.
        Zresztą wysyłanie listów też można sobie właściwie darować. Znalezienie pracy w
        ten sposób jest wybitnie mało prawdopodobne. Zamiast wydawać tysiące złotych na
        znaczki, może spróbuj dać komuś w łapę.
        • l0czek Re: cv mailem 13.08.03, 11:56
          Gość portalu: Paweł Z. napisał(a):

> Jedyna postać dokumentu, która jest akceptowana w działach HR, to .doc.
          > Innych formatów - np. .pdf - nikt nie zna, nawet w firmach informatycznych.
          > Inna rzecz, że wysyłanie podań w sprawie pracy mailem nie jest dobrym
          sposobem.
          >
          > Z doświadczenia wiem, że nikomu tego się nie chce potem czytać, a tym
          bardziej
          > drukować.
          > Zresztą wysyłanie listów też można sobie właściwie darować. Znalezienie pracy
          w
          >
          > ten sposób jest wybitnie mało prawdopodobne. Zamiast wydawać tysiące złotych
          na
          >
          > znaczki, może spróbuj dać komuś w łapę.

ojj nie zgadzam sie,
          pracowalem juz w kilku firmach, za kazdym razem wysylajac cv mailem i jakos za
          kazdym razem HR czytal to co bylo zalaczone (czywiscie w .doc)

--
          Jestem tylko czlowiekiem, zawsze moge sie mylic.
          • Gość: syla Re: cv mailem IP: *.fema.pl / 192.168.2.* 13.08.03, 21:34
            Co Wy gadacie..? Ja akurat pracuje w sekretariacie i dziennie przychodzi do
            nas kilka/kilkanaście mejli w podaniami o pracę. I żaden nie jest kasowyany,
            tylko na koniec dnia hurtem wysyłany do pani od rekrutacji. Tak tez każde CV
            jest drukowane i czytane przez tą Panią. Więc nic nie ginie.
            Wszystkie podania powinny byc przesyłane W ZAŁĄCZNIKU W WORDZIE, nie żadne
            pdfy i tym podobne!! No i zdjęcie wklejone do CV a nie rozmarze taki ze po
            wydrukowaniu z trudem mieści się na kartce - bo takie też przychodzą. Zresztą
            to co ludzie potrafią wysyłać podania, to z reguły raz dziennie mamy ubaw po
            pachy z podań :D:D
            • Gość: she Re: cv mailem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 11:56
              Gość portalu: syla napisał(a):

> Co Wy gadacie..? Ja akurat pracuje w sekretariacie i dziennie przychodzi do
              > nas kilka/kilkanaście mejli w podaniami o pracę. I żaden nie jest kasowyany,
              > tylko na koniec dnia hurtem wysyłany do pani od rekrutacji. Tak tez każde CV
              > jest drukowane i czytane przez tą Panią. Więc nic nie ginie.
              > Wszystkie podania powinny byc przesyłane W ZAŁĄCZNIKU W WORDZIE, nie żadne
              > pdfy i tym podobne!! No i zdjęcie wklejone do CV a nie rozmarze taki ze po
              > wydrukowaniu z trudem mieści się na kartce - bo takie też przychodzą. Zresztą
              > to co ludzie potrafią wysyłać podania, to z reguły raz dziennie mamy ubaw po
              > pachy z podań :D:D

ALE ZABAWNE...
              lepiej weź sie do roboty - bo zakapujemy do szefa...
              • Gość: syla Re: cv mailem IP: *.fema.pl / 192.168.2.* 15.08.03, 17:31
                hehe, a wiedz że zabawne i to jak cholera!
                Bo czemu nie pośmiać się z faceta który przysyła podanie zaczynające się od
                słów: "Oto Miś!
                Miś jest bardzo głodny pracy dziś!..." itd...całe podanie napisane w tym
                stylu :D Ubaw po pachy:D
                Albo dziewczyna która przysyła podanie o pracę załączając do niego zdjecie
                formatu 10x15 przedstawiające ja w jakieś mało gustonej pozie, bądż klęczącą z
                psem przy choince :D:D
                No dajcie spokój...jeśli chcecie żeby pracodawca traktował Was poważnie to
                przysyłajcie poważne podania o prace.

• l0czek Re: cv mailem 15.08.03, 19:59

Oj syla syla... moze to szef sie z Toba bawi i wysyla Ci Twoje zdjecie ktorych
                  nie pamietasz bo bylas tak malutka(?)
                  ;)

--
                  Jestem tylko czlowiekiem, zawsze moge sie mylic.
                • Gość: doradca Idiotka czy tylko udaje IP: *.acn.waw.pl 30.08.03, 00:21

> hehe, a wiedz że zabawne i to jak cholera!
                  > Bo czemu nie pośmiać się z faceta który przysyła podanie zaczynające się od
                  > słów: "Oto Miś!
                  > Miś jest bardzo głodny pracy dziś!..." itd...całe podanie napisane w tym
                  > stylu :D Ubaw po pachy:D
                  > Albo dziewczyna która przysyła podanie o pracę załączając do niego zdjecie
                  > formatu 10x15 przedstawiające ja w jakieś mało gustonej pozie, bądż klęczącą
                  z
                  > psem przy choince :D:D
                  > No dajcie spokój...jeśli chcecie żeby pracodawca traktował Was poważnie to
                  > przysyłajcie poważne podania o prace.
                  >
                  Jordolnieta Polko zapamietaj sobie, ze jezeli zoabcze gdziekolwiek wypowiedz
                  jakiegos pracodawcy to zwroce mu uwage, ze zdania od slowa "więc" nie
                  rozpoczyna sie. To dopiero jest zabawne jak mozna byc pierdolnietą polka i
                  szydzic z ludzi ktorzy za wszelka cene chca na siebie zwrocic uwage. Ciekawe
                  kim jest Twoj szef??? Leszek Miller??? Wlodzimierz " Lenin" Czarzasty???
                  Robert "nagroda, ktorej nie ma" Kwiatkowski??? Aneta "specjalistka od
                  pionowych korytarzy" Błochowiak???
            • Gość: doradca pojordolilo czy co?? IP: *.acn.waw.pl 30.08.03, 00:18

> Co Wy gadacie..? Ja akurat pracuje w sekretariacie i dziennie przychodzi do
              > nas kilka/kilkanaście mejli w podaniami o pracę. I żaden nie jest kasowyany,
              > tylko na koniec dnia hurtem wysyłany do pani od rekrutacji. Tak tez każde CV
              > jest drukowane i czytane przez tą Panią. Więc nic nie ginie.
              > Wszystkie podania powinny byc przesyłane W ZAŁĄCZNIKU W WORDZIE, nie żadne
              > pdfy i tym podobne!! No i zdjęcie wklejone do CV a nie rozmarze taki ze po
              > wydrukowaniu z trudem mieści się na kartce - bo takie też przychodzą.
              Zresztą
              > to co ludzie potrafią wysyłać podania, to z reguły raz dziennie mamy ubaw po
              > pachy z podań :D:D
              NIE GADAMY NIEDORZNIETA IDIOTKO TYLKO PISZEMY. NAWET GDYBY PRZYCHODZILO PO
              KILKASET TO PIWNNAS PIEKNIE ZA KAZDY PODZIEKOWAC ALE JAKO, ZE JESTES
              PIERDOLNIETA POLKA TO NIE ZNASZ CZEGOS TAKIEGO JAK SZACUNEK DLA OSOBY , KTORA
              TRACI CZAS ABY WYSLAC DO CIEBIE APLIKACJE. JESLI JUZ COS WYSYLASZ HURTEM DO
              TZW. PIERDOLNIETEJ OSZUSTKI CZYLI PANI OD REKRUTACJI TO POZNIEJ NIE MOZNA SIE
              DZIWIC DLACZEGO CI PROFESJONALISCI , JEDYNI W SWOIM RODZAJU NA SWIECIE W
              ZENUJACY SPOSOB ODPOWIADAJA, ZE PRZYSZLO DO NICH MNOSTWO OFERT. PO DRUGIE
              KOMUS POJORDOLILO SIE W TWOJEJ FIRMIE SKORO ADRES E-MAIL DO NADSYLANIA
              APLIKACJI JEST TWOJ ZAMIAST TEJ PANI OD REKRUTACJI. JEZELI PODPISZESZ SIE
              IMIENIEM I NAZWISKIEM POD OSWIADCZENIEM, ZE NIC NIE GINIE TO WTEDY JESTEM W
              STANIE TOBIE UWIERZYC. DO TEGO MOMENTU TRAKTUJE CIEBIE JAK JORDOLNIETA POLKE,
              KTORA O CZYMS TAKIM JAK PROFESJONALIZM NIE MA ZIELONEGO POJECIA. I OD "WIĘC" W
              JĘZYKU POLSKIM NIE ZACZYNA SIE ZDANIA. KTO CIEBIE JĘZYKA POLSKIEGO UCZYL
              PIERDOLNIETA POLKO??? JA MAM ZDECYDOWANIE LEPSZY UBAW NIZ RAZ DZIENNIE KIEDY
              CZYTAM WYNATURZENIA TAKIEJ JORDOLNIETEJ SEKRETARKI JAK TY.
              JEZELI KTOS PRZYSYLA APLIKACJE W FORMACIE. KTOREGO NIE MOZNA ODCZYTAC TO
              PROFESJONALNY DORADCA PERSONALNY ODPISUJE TAKIEMU KLIENTOWI W JAKIM FORMACIE
              POWINIEN PRZESLAC ZALCZNIKI. PROSTE??? OCZYWISCIE, ZE PROSTE ALE PRZECIEZ
              SEKRETARKI, KTORE RAZ DZIENNIE MAJA UBAW Z TEGO CO LUDZIE POSZUKUJACY PRACY
              PRZYSYLAJA JEDYNE CO POTRAFIA TO WCISKAC UZYWANE TAMPONY JEDEN ZA DRUGIM A NIE
              WYMIENIAC. A POYEM NAUCZONE NOWE ZDANIE ROZPOCZYNAJA OD SLOWA "WIĘC"....
              • Gość: syla Re: pojordolilo czy co?? IP: *.fema.pl / 192.168.2.* 30.08.03, 08:11
                Wiecie co? Na tym formu nie można mieć choć odrobine innego zdania niż
                pozostała reszta formumowiczów...Naprawde to jest beznadziejne....Zaraz
                znajdzie się idiota który nazwie kogoś podobnie jak mnie pierdolniętą
                polką...hamuj się trochę bo to świadczy źle o Tobie a nie o mnie.
                Odpowiadając na Twój post:
                Tak przychodzi do mnie około 300 podań dziennie (ponieważ często idą
                ogłoszenia o pracę). 300 podań mejlem. Drukuje WSZYSTKIE !!! Co do jednego bo
                sama też b. długo szukałam pracy i wiem jak ważna jest ona dla innych. Jeśli
                ktoś zapomni przesłać załącznika pisze w odpowiedzi że zapomniał i proszę o
                przesłanie raz jeszcze. Format Word drukuje się poprostu najwygodniej. No, pdf
                tez. Ale jeśli ktoś przysyła załączniki w formacie sxw.......sory, wymiękam.
                Nie mam pojęcia co to. I jeśli po moim mejlu o ponowne przesłanie podania znów
                dostaję format sxw to naprawdę kończę korespondencję z takim kandydatem.
                Więc nie wiem skąd Twoje zarzuty pod moim adresem.
                Nazwiskiem sie nie podpisze bo na tym portatu siedzi pół mojej firmy.

Kończę z Wami zabawę, bo faktycznie, nic tylko potrafiecie się wyzywać i klnąć
                na siebie.
      • Gość: KubaRPM Re: cv mailem IP: *.acn.waw.pl 30.08.03, 00:00
        a nie może być mail w formacie HTML? każdy Outlook to otworzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka