Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie o urlop

IP: *.tdi.tktelekom.pl 22.01.08, 11:49
    Witam,
    znam ogólne przepisy co do wymiaru urlopu, ale chciałabym się dokładniej upewnić ile mi przysługuje teraz i kiedy mogę oczekiwać pełnego (26 dni) wymiaru urlopu. Otóż zostałam zatrudniona 2.01.2007 r, a w marcu 2007 ukończyłam studia. Łącznie studiowałam 8 lat i to 8 zostało mi zaliczone na poczet urlopu. W tym roku wg kadrowej rozpoczął się 9 rok i wg przepisów po 10 latach będę mogła mieć 26 dni. No i ok. Ale chyba nie liczą się pełne lata? Co z pozostałymi 9 miesiącami poprzedniego roku? No i ostatnia kwestia: 26 dni po 10 latach, czy już w przyszłym roku mogę liczyć na dłuższy urlop?

Przyznam, ze już się trochę mieszam, bo co firma to inne opinie. Mój mąż przepracował 1,5 roku plus 5 lat studiów i od tego roku ma juz 26 a nie 20 dni. Koleżanka po 9,5 roku dostała już dodatkowy tydzień urlopu. Czy jest na forum ktoś, kto orientuje sie w tego typu sprawach?
    Obserwuj wątek
      • naprawdetrzezwy Zamieszone na Dilbertozie, bo jesteś kadrową? ;> 22.01.08, 20:03
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Witam,
        > znam ogólne przepisy co do wymiaru urlopu,

No to wiesz co trzeba.
      • Gość: szy Re: Pytanie o urlop IP: *.chello.pl 23.01.08, 00:35
        Jak masz ukończone studia to po dwóch PEŁNYCH przepracowanych latach należy Ci
        się urlop w wymiarze 26 dni. Jeśli te dwa lata wypada Ci np. w środku tego roku,
        to do połowy roku możesz wykorzystać 20 dni, a po przekroczeniu dwóch lat pracy
        zostanie Ci "dopisane" brakujące 6 dni do pełnego wymiaru - czyli do końca roku
        będziesz mogła wykorzystać 26 dni. Jeśli skończyłaś dwa kierunki, to liczysz
        sobie opcje najkorzystniejszą dla Ciebie (studia się liczą jako 8 lat stażu),
        jeśli pracowałaś w czasie drugich studiów - doliczasz je sobie do tych dwóch lat.

> znam ogólne przepisy co do wymiaru urlopu

Mam wątpliwości. Swoją drogą co to za studia, skoro po 8 latach studiowania nie
        potrafisz odnaleźć interesujących Cię informacji w KP...
      • Gość: gość Re: Pytanie o urlop IP: *.tdi.tktelekom.pl 23.01.08, 09:15
        8 lat - bo dwa kierunki, w tym jeden rozpoczęty już gdy studiowałam. Tego chyba można sie domyślić. Ogólne przepisy co do wymiaru urlopu znam, bo chyba nie trudno znaleźć info o tym, że jest 20 albo 26 dni. Szczegółów już nie.
        Dlatego dzięki za info - o tym, ze po 2 pełnych latach przysługuje 26 dni nie wiedziałam. A kadrowa to osoba, z której cięzko cokolwiek wyciągnąć. Na pytanie dlaczego mam 20 dni odpowiedziała: bo tak.
        No ale zawsze znajdzie się ktoś, kto szuka dziury w całym....
        • gibki Re: Pytanie o urlop 24.01.08, 11:54
          tępa jesteś i nic studia nie pomogły

www.praca.info/kodeks-pracy.mspx?d=d7-urlopy-pracownicze/r1-urlopy-wypoczynkowe&ak=kodeks
          Art. 155.

§ 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu
          ukończenia:

1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem
          nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata,

2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania
          nauki, nie więcej jednak niż 5 lat,

3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół
          zawodowych - 5 lat,

4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata,

5) szkoły policealnej - 6 lat,

6) szkoły wyższej - 8 lat.

Okresy nauki, o których mowa w pkt 1-6, nie podlegają sumowaniu.

i nic w temacie więcej,
          szczegółów żadnych szukać nie trzeba wystarczy przelecieć kodeks BEZ WCZYTYWANIA
          się w niego

jak ma być w Polsce dobrze, gdy studia zamiast uczyć myślenia kształcą szarą masę
          • Gość: gość Re: Pytanie o urlop IP: *.tdi.tktelekom.pl 24.01.08, 13:47
            Sam jesteś tępy - dopiero o tym pisałam. Znam te przepisy. NIE MA tam nic
            napisane na temat 2 przepracowanych lat pracy - stąd moje pytanie. No chyba że
            umiesz czytać między wierszami...
            • gibki Re: Pytanie o urlop 24.01.08, 23:14
              jesteś głupia od urodzenia czy tylko zmęczona?

8 lat po studiach + 2 przepracowane lata daje 10 lat stażu, które uprawniają do
              26 dni urlopu

jesteś debilem, który nie potrafi czytać ze zrozumieniem słowa pisanego

przykre, ale prawdziwe

MYŚL TO NIE BOLI
              i nieprawdą jest, że znasz przepisy
              g.ówno o nich wiesz i stroisz się na ofiarę
              • Gość: gość Re: Pytanie o urlop IP: *.tdi.tktelekom.pl 29.01.08, 14:10
                Naucz się czytać ze ZROZUMIENIEM
                Pytałam również o inne przypadki. Mój chłopak studiował 5 lat i teraz po 1,5
                roku pracy otrzymał informację, ze od maja będzie mu przysługiwało 26 dni. Z
                tego co przeczytałam tutaj wnioskuję, że obowiązuje to po 2 latach
                przepracowanych po studiach.
                Łącznie więc przepracował 7 lat.
                Czepiaj się dalej....
                • Gość: wonski81 Re: Pytanie o urlop IP: 91.109.127.* 30.01.08, 20:54
                  Pytałam również o inne przypadki. Mój chłopak studiował 5 lat i teraz po 1,5
                  > roku pracy otrzymał informację, ze od maja będzie mu przysługiwało 26 dni. Z
                  > tego co przeczytałam tutaj wnioskuję, że obowiązuje to po 2 latach

A kto powiedzial, ze nie mozna dostac wczesniej
                  PS Do maja mamy jeszcze prawie te brakujace 6 miesiecy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka