Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    03.02.08, 08:07
    Witam. Proszę o info na temat atmosfery i warunków pracy. Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: kiko Re: jelfa IP: *.olsztyn.mm.pl 03.02.08, 11:28
        z tego co sie orientuje to jest kilka jelf, więc lepiej żebyś skonkretyzował o
        którą dokładnie chodzi, jeśli chcesz uzyskać dopowiedź
        • Gość: mmm Re: jelfa ??? jakich kilka ? IP: *.eranet.pl 03.02.08, 20:58
          co za bzdury ?
          je;fa jest jedna w jeleniej, na ul. chyba w. pola...
          niestety informacjami nie dysponuje...
          • Gość: kiko pomyliłem się IP: *.olsztyn.mm.pl 03.02.08, 23:17
            masz rację sory za wprowadzanie w błąd, jelfa pomyliła i się z polfą których
            jest kilka, no a jelfa rzeczywiście jest tylko w jeleniej górze!
            • agadelm Re: pomyliłem się 04.02.08, 01:41
              Dzięki, za dobre chęci. Pewnie i tak nie zadzwonią (zostały 3 dni) i
              nie ma dylematu. Miłego poniedziałku.
              • Gość: ktoś Re: pomyliłem się IP: *.icpnet.pl 06.02.08, 13:22
                a na jaki region aplikujesz? słyszałam, że w jelfie nie jest
                najgorzej, całkiem fajni przedstawiciele, ale niekiedy można trafić
                na ciężkiewgo i upierdliwego managera. Mam nadzieję, że zadzwonili
                do Ciebie. Pozdrawiam
                • agadelm Re: pomyliłem się 06.02.08, 21:23
                  Niestety nie przeszłam kolejnego etapu ;-(
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: Repek Re: pomyliłem się IP: 83.168.106.* 06.02.08, 21:54
                    To się ciesz i szukaj ambitniejszej pracy niż akwizycja po lekarzach. Ja pracuję
                    jako rep O(w jednej z większych firm w Polsce i na świecie) już trochę za długo
                    i jak tylko dostanę NORMALNĄ pracę to od razu mówię PA do wszelkiej maści
                    przedstawicielstwa.
                    • agadelm Re: pomyliłem się 06.02.08, 22:20
                      Gratulacje. Niestety w moim przypadku nie jest to takie proste. Póki
                      co uskuteczniam przedstawicielstwo w sklepach i hurtowniach. O
                      zmianie profilu pracy mogę na razie zapomnieć. Powodzenia.
                      • Gość: Repek Re: pomyliłem się IP: 83.168.106.* 06.02.08, 22:26
                        W takim razie zastanów się czy opłaca ci się taka zmiana pracy. Bo chyba zdajesz
                        sobie sprawę że zarobki w tej branży są już nie takie jak kilka lat temu i teraz
                        duża część przedstawicieli handlowych ze spożywki zarabia więcej niż medyczni
                        (szczególnie co z małych firm).
                        • Gość: kiko Re: pomyliłem się IP: *.olsztyn.mm.pl 06.02.08, 23:01
                          Najgorsze jest to, że ciężko znaleźć jest coś innego i porządnego. Mam wielkie
                          dylematy związane z tą pracą, choć ciągle składam na Repa i PH to obawiam się
                          tego, że to tak naprawdę akwizycja i praca nędzna "duchowo" (czy jak tam to
                          nazwać inaczej), że nie będę mógł się w niej tak naprawdę spełniać. Mam wyższe
                          wykształcenie humanistyczne, podwójne. W budżetówce to wiadomo, jałmużna a nie
                          pensja, a tutaj gdy sie bierze 3000-5000 tys to chociaż człowieka stać na
                          dostatnie życie i jest za co wziąść kredyt mieszkaniowy. Ciągle jednak
                          prześladuje mnie myśl że będę nieszczęśliwy po jakimś, krótszym lub dłuższym,
                          okresie czasu i stąd moje rozterki...
                          • Gość: Repek Re: pomyliłem się IP: 83.168.106.* 06.02.08, 23:10
                            W większości twoje obawy są całkowicie słuszne. I dlatego ja szukam co innego.
                            Jednak pensja jest, jak by to nazwać baaardzo optymistyczna w twoim poście.
                            Początkujący rep zarabia od 1900-2500 (znam jednego co za 1700 pracuje). Kwoty
                            netto oczywiście. Ale zdarzają się wyjątki które są w stanie klęknąć przed
                            lekarzami, byle mieć wynik i premię. Ja do takich ludzi się nie zaliczam.
                            • Gość: kiko Re: pomyliłem się IP: *.olsztyn.mm.pl 06.02.08, 23:22
                              no właśnie, czytałem już w kilku wątkach dużo opinii które ostudziły mój
                              początkowy zapał, choć również dużo ludzi sobie tę pracę chwali. Myślę jednak,
                              że to starsi Repowie, patrząc na wszystko z perspektywy czasu (a ta jest wtedy o
                              wiele szersza i lepiej z niej widać)mówią o tych złych stronach tego zawodu
                              których młodzi niekoniecznie dostrzegają. Myślę też o tym ile czasu można to
                              robić? Podejrzewam że koło 40 można się obudzić z ręką w nocniku, gdy zostałes
                              wylany bo młode wilki cie wygryzły a ty właściwie nie masz zawodu (bo właściwie
                              czy naprawde trzeba miec niewiadomo jakie kwalifikacje do tego?)i jesteś na to
                              za stary żeby cię ktoś przyjął. Czy są w jakichś firmach szanse na awans na
                              kierownika rejonu czy to tylko ułuda? Jestem na totalnym rozdrożu życiowym i nie
                              wiem w którą stronę się ruszyć... :)))
                              • Gość: Repek Re: pomyliłem się IP: 83.168.106.* 06.02.08, 23:31
                                Możliwość awansu jakaś jest. Ale zauważ ile jest kierowników na Polskę w jednej
                                firmie? W mojej 3 na chyba 30 repów. I teraz zobacz jaka jest możliwość awansu.
                                Szczególnie że często się trafiają w branży tzw. dzieci korporacji które zrobią
                                wszystko, poniżając nawet swoją godność, aby dostać awans. A podstawowa sprawa
                                to właśnie te kwalifikacje, pracujesz, pracujesz i mija tak kilka lat. Idziesz
                                na rozmowę do innej branży. Pytają się: No to co Pan potrafi?

A Ty: Chodzić od lekarza do lekarza, i ładnie się uśmiechać, oraz omijać kolejki
                                pacjentów.

Ot takie podsumowanie jaki to rozwijający i "prestiżowy" zawód.

Na plus jest na pewno służbowe autko i nienormowany czas pracy (chociaż to też
                                się zmienia bo coraz więcej firm montuje GPS'y w autach).
                                • Gość: kiko Re: pomyliłem się IP: *.olsztyn.mm.pl 06.02.08, 23:50
                                  Dokładnie o tym myślę! Pracując kilka lat i chcąc poźniej zmienic prace nie masz
                                  żadnego doświadczenia bo umiejętności które posiadasz nigdzie indziej nie są
                                  potrzebne, a mało tego brzmią nawet zabawnie! Myślę że z czasem każda firma
                                  będzie wstawiać GPS bo to się jednak firmie opłaca zwłaszcza, że wiadomo że
                                  chyba każdy Rep z czasem coraz więcej ściemnia (tak przynajmniej wnioskuje z ich
                                  wypowiedzi). Wymagania tez są coraz mniejsze co do wyksztalcenia juz widzialem
                                  ze moze byc srednie. Zresztą ponoć na zachodzie nikt tego z wyzszym nie robi bo
                                  to za nędzna robota. Ale z drugiej strony to tam się nie produkuje tak masowo
                                  magistrów :)) a ty długo jesteś w branży? może słyszałeś coś o firmie Vitamed?

Chyba naprawde dam sobie spokój z szukaniem pracy jako Rep, z każdym dniem
                                  przekonuje sie o tym coraz bardziej. Myślisz, że nie warto nawet próbować?
                                  • Gość: Repek Re: pomyliłem się IP: 83.168.106.* 07.02.08, 00:08
                                    W branży nie za długo, chyba ze 3 lata. Miałem to "szczęście" że pracuję obecnie
                                    w trzeciej firmie i tylko pierwsza firma była "generyczna". Jednak wszędzie jest
                                    to samo. A firmy o której wspomniałeś nie znam (oprócz tego co na stronie). Ale
                                    jest to jakaś mała firma chyba. To jest też minus w pracy. Widziałem wiele razy
                                    sytuacje kiedy lekarze wypraszali (nie mieli czasu) repów małych firm, a jakoś
                                    np mnie i innych repów ze znanych marek przyjmowali normalnie. Z drugiej strony
                                    wcale się nie dziwię, jednego lekarza odwiedza nieraz z 20 przedstawicieli dziennie.
                                    • Gość: Repek Re: pomyliłem się IP: 83.168.106.* 07.02.08, 00:10

A co do tego czy warto próbować. To może warto, tak na 3 miesiące. Pojedziesz na
                                      kilka szkoleń do fajnych hoteli, zwiedzisz trochę kraju. A w między czasie
                                      możesz szukać normalnej pracy. Coś jak rozrywka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka