Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Staż z UP- przerwanie.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 13:05
    Witam!!!
    Czy ktoś mógłby mi dokładnie powiedzieć, jak to jest z przerwaniem stażu z Urzędu Pracy? Pytałam o to "Panie" w UP, ale ich sprzeczne opinie, przyprawiają tylko o ból głowy. W jednym wypadku powiedziano mi, że staż mogę przerwać w każdej chwili bez konsekwencji, innym razem-że bez konsekwencji tylko w wypadku znalezienia pracy (tylko ciekawe kiedy?), i wreszcie, że jeśli z niego zrezygnuję-będę zmuszona zwrócić wszystkie pieniądze, które w jego trakcie otrzymałam. I to już jest dla mnie sprawa absurdalna- dlaczego ciężko wykonując robotę za 2 a czasem 3 etatowych pracowników- mam zwracać pieniądze (przecież nie dostałam ich za darmo).
    Będę wdzięczna za rzeczową pomoc.
    Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Liilkaa Re: Staż z UP- przerwanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 17:29
        up
        • Gość: ja Re: Staż z UP- przerwanie. IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.08, 18:02
          ja zrezygnowałam ze stazu z powodu podjecia pracy i nie zwracałam
          żadnych kosztów, a jesli nawet zrezygnuje się z innego powodu albo
          poprostu że masz taki kaprys to zwraca się jedynie za badania o ile
          oni płacili a jeśli nie to nie zwracasz im nic tylko o ile sie nie
          myle, to tracisz status bezrobotnego na 3 mies.
      • Gość: abc Re: Staż z UP- przerwanie. IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.08, 19:46
        > ko o ból głowy. W jednym wypadku powiedziano mi, że staż mogę przerwać w każdej
        > chwili bez konsekwencji, innym razem-że bez konsekwencji tylko w wypadku znale
        > zienia pracy (tylko ciekawe kiedy?), i wreszcie, że jeśli z niego zrezygnuję-bę
        > dę zmuszona zwrócić wszystkie pieniądze, które w jego trakcie otrzymałam.

Jeśli zrezygnujesz możesz zostać zmuszona do zwrotu otrzymanego stypendium. Czytaj poniżej:

www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=28310
        Art. 53.
        6. Bezrobotnemu w okresie odbywania stażu lub przygotowania zawodowego w miejscu pracy do wykonywania zawodu przysługuje stypendium w wysokości zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1, wypłacane przez starostę; przepisy art. 41 ust. 6 oraz art. 80 stosuje się odpowiednio. Za okres, za który przysługuje stypendium, zasiłek nie przysługuje.

Art. 41.
        6. Osoba, która z własnej winy nie ukończyła szkolenia, jest obowiązana do zwrotu kosztów szkolenia, chyba że powodem nieukończenia szkolenia było podjęcie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.

Art. 80. Bezrobotny zachowuje prawo do zasiłku lub stypendium za okres udokumentowanej niezdolności do pracy, za który na podstawie odrębnych przepisów pracownicy zachowują prawo do wynagrodzenia lub przysługują im zasiłki z ubezpieczenia społecznego w razie choroby lub macierzyństwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka