Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prosze o info

IP: *.chello.pl 20.04.08, 13:13
    Mam przed soba kalkulatory wynagrodzenia, ale może ktoś mi sam policzy, bo nie
    mogę juz sie skupic ze zdenerwowania.
    Dostałam umowe zlecenie 14 zł na godzinę. Ile to wynosi netto?
    Dostałam wypłatę i po podzieleniu na godziny wysżło 10,38 na godzinę z 14 zł
    brutto, to jest mozliwe???????????????????????
    Pomóżcie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: prosze o info IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.08, 13:34
        > brutto, to jest mozliwe???????????????????????

Tak. To jest możliwe:

www.infor.pl/kalkulatory/zlecenia.html#wynikiform
        • Gość: rrrrrrr Re: prosze o info IP: *.chello.pl 20.04.08, 13:36
          czyli rozumiem ze umowa zlecenie została potraktowana jako umowa o pracę? czy
          dobrze myslę?
          • Gość: abc Re: prosze o info IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.08, 13:46
            > czyli rozumiem ze umowa zlecenie została potraktowana jako umowa o pracę? czy
            > dobrze myslę?
            Źle myślisz. Została potraktowana jak umowa zlecenie, która jest jedynym źródłem twojego dochodu.

"Zgodnie z ustawą z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. nr 137 z 1998 r., poz. 887 ze zm.) osoby wykonujące pracę na podstawie umowy-zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, muszą obowiązkowo płacić składki na ubezpieczenia:
            emerytalne i rentowe,
            wypadkowe - jeżeli umowa-zlecenie jest wykonywana w siedzibie lub miejscu prowadzenia działalności przez zleceniodawcę,
            zdrowotne (kasa chorych).
            Natomiast ubezpieczenie chorobowe dla osób wykonujących pracę na umowę-zlecenie ma charakter dobrowolny. Zasady te dotyczą osób, dla których praca na podstawie umowy-zlecenia stanowi jedyny tytuł do ubezpieczeń społecznych."

Więcej na ten temat:
            firma.onet.pl/1282,1103164,poradnik.html

• Gość: rrrr Re: prosze o info IP: *.chello.pl 20.04.08, 13:57
              poniewaz to miałabyc umowa o prce, a dostałam umowe zlecenie czyli jest ok? czy
              liczy mi sie to do emerytury? czy świadectwo pracy powinnam dostac?
              • Gość: abc Re: prosze o info IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.08, 14:32
                > poniewaz to miałabyc umowa o prce, a dostałam umowe zlecenie czyli jest ok?
                Nie, to nie jest ok! Nie masz urlopu, nie masz wolnego z powodu choroby (prawdopodobnie również "chorobowego", gdyż przypuszczem, że składka chorobowa nie jest opłacana), nie masz określonego okresu wypowiedzenia - możesz być "zwolniona" z dnia na dzień.
                czy
                > liczy mi sie to do emerytury?
                Tak, ponieważ powinnaś mieć opłacaną składkę emerytalną i rentową.
                czy świadectwo pracy powinnam dostac?
                Nie, ponieważ to nie jest umowa o pracę.

Tu znajdziesz mnóstwo informacji:
                www.vat.pl/umowa_zlecenia_inne_formy_zatrudnienia_1509.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka