Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Franchising !!!???

IP: *.icpnet.pl / *.cache.icpnet.pl 24.09.03, 11:35
    Planuje rozpoczac dzialalnosc jako biorca licencji.
    Nie wchodzi w gre cos tak duzego jak McDonald.
    Na pewno gastronomia (lody, słodycze, moze czekolateria lub cafe-bar), o
    powierzhni +/- 40 m2.

Jakie sa wasze doswiadczenia, rady i sugestie zw. z franchisingiem.

Z gory dzieki i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mimi Re: Franchising !!!??? IP: *.nd.e-wro.net.pl 24.09.03, 13:31
        A może nie kafeteria tylko automaty do kawy? Ryzyko nieduże a jak się dobrze
        zakręcisz kasa może być niezła. Podaję Ci linka na stronę www takiej firmy co
        prowadzi "frachising" automatów sprzedających. Zaletą jest to że właściwie nie
        trzeba mieć na początek dużo swoich pieniędzy.
        www.dallmayr.pl/indexB.htm
      • Gość: Jay Re: Franchising !!!??? IP: *.icpnet.pl / *.cache.icpnet.pl 25.09.03, 14:47
        Uparlem sie na swoje pomysly i automatow do kawy nie chce, choc dzieki za
        sugestie.
        Czy nikt naprawde nie ma doswiadczen w tym zakresie !!??
        Prosze.
        • Gość: adam Re: Franchising !!!??? IP: 212.160.134.* 27.09.03, 10:36

Ja nie, ale czytałem inf. na ten temat na forum i w archiwum
          portalu ;www.franchising.info.pl/. Jest tam też lista franczyzodawców z
          namiarami.
          Oprócz podanej powierzchni i co ewentualnie chcesz otworzyć, należało podać w
          jak dużej aglomeracji i jak usytuowany.
          • Gość: Jay Re: Franchising !!!??? IP: 2.4.STABLE* / *.echostar.pl 27.09.03, 13:21
            Poznań, lokalizacja - tylko duze centrum handlowe lub multipleks kinowy.
            Strone przegladalem, ale ja chcialbym pogadac z ludzmi ktorzy juz dzialaja - to
            zawsze co innego.
            • Gość: adam Re: Franchising !!!??? IP: 212.160.134.* 27.09.03, 22:16
              Na portalu franchising jest forum, czy pytanie zostalo bez odźwięku ?
              Czy googlowałeś po grupach dyskusyjnych ?
              Spróbuj zajrzeć na portale powiązane z gastronomią w szerokim znaczeniu może
              znajdują się fora.
              powodzenia
      • Gość: adam Re: Franchising !!!??? IP: 212.160.134.* 29.09.03, 18:40
        Przeczytaj Nowości gastronomiczne, nr 9, wrzesień 2003 , ukazał się ciekawy
        artykuł. Znajdziesz na portalu franchising.
        • Gość: NoName Re: Franchising !!!??? IP: 2.4.STABLE* / 62.233.163.* 29.09.03, 20:42
          "Nowości gastronomiczne" to dobry miesięcznik dla ludzi, którzy siedzą w
          HoReCa. Wiele jest tam artykułów dot. dużej,średniej i małej gastronomii.
          Kosztuje około 10zł. Franczyza to wiadomo co to jest, wszystko zależy od umowy.
          Duże sieci gastronomiczne płacą po 10-15% od zysku. Jeśli chodzi o galerie
          hipermarketów to zjedzą cię koszty - zobacz jak wielka jest rotacja sklepików w
          galeriach. Przeżywają tylko: komórki, small gastro, apteki i kioski ruchu. Co
          do sieci cafetteri w franczyzy to myślę, że będzie dobry biznes jak stopa
          życiowa Polaków wzrośnie ponad dwu-krotnie. Teraz nawet kawę bierze się na
          fakturę, na firmę:(
          • Gość: ja Re: Franchising !!!??? IP: 209.112.97.* 29.09.03, 21:58
            Tak to juz jest.
          • Gość: adam Re: Franchising !!!??? IP: 212.160.134.* 30.09.03, 09:11
            Witaj NoName,
            podając Nowości Gas.Nr 9, chciałem wskazać sieci i krótką inf. o ich
            zamierzeniach, wymienione są : Singidunum ,Pożegnanie z Afryką, Herbaciarnie
            Angielskie. Obecnie Pozegnanie z Afryką otworzyło nowy lokal franchisingowy w
            Poznaniu.
            "Franczyza to wiadomo co to jest, wszystko zależy od umowy"
            Franczyza to jest dzialalność i tutaj należy mnieć nie tylko głowę ale i oczy
            dookoła glowy. Natomiast umowę, nie sądzisz, że podpisuje się w ciemno. Myślę,
            rosądny franczyzobiorca przeczyta kilka razy i dodatkowo skonsultuje ze
            specjalistami w branży.
            "Jeśli chodzi o galerie hipermarketów to zjedzą cię koszty"
            Rotacja faktycznie jest duża w galeriach ale czy widzisz lokale puste, które
            stoją dłużej ? To jest kwestia czy cena mi odpowiada jak również czy np. będę
            prowadził coś dodatkowego np. ciasteczka na wynos. Należy wykonać jakieś
            założenia i skorzystać z pomocy franchisingodawcy. Potem ocenić samemu czy
            warto.
            A propo pijam kawę w galeriach /tylko nie z autonmatów/ i lubię ciacho na
            gorąco.
            pozdr.

• Gość: Jay Re: Franchising !!!??? IP: 2.4.STABLE* / *.echostar.pl 30.09.03, 07:14
          Dzieki za info !!!
          Faktycznie wiele nowych wiesci - moze cos uszczkne z tego tortu dla siebie ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka