Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wypadek a urlop

IP: *.jmdi.pl 31.08.08, 09:34
    W sierpniu zaplanowałam 1 tydz. urlopu (tylko 5 dni z powodu braku obsady) jednak z uwagi na wypadek w tym czasie i wykonanie zabiegu w szpitalu wogóle nie byłam na urlopie tylko 8 dni na zwolnieniu.
    Przesunęłam urlop na wrzesień już po urlopach innych i teraz dowiaduję się, że nie zaplanowałam tego (wypadku też nie) i tydzień przed urlopem go nie dostanę.
    Czy jest możliwość aby pracownik w danym roku nie otrzymał wogóle urlopu (nawet 14 dni)???
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: wypadek a urlop 31.08.08, 11:16
        Byc moze akurat przesunelas urlop na niedogodny termin. Na pewno dostaniesz go w
        terminie pozniejszym.
        • Gość: pracownik Re: wypadek a urlop IP: *.jmdi.pl 31.08.08, 14:46
          No właśnie w sierpniu powiedziałam, że urlop chce w drugim tyg. wrzesnia i ok. A teraz nagle problem.
          Tak jak napisałam już prawie wszyscy byli na urlopach, więc termin ok.
          • Gość: xxx Re: wypadek a urlop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 09:05
            Było zwolnienie - urlopu nie należy.
            • iberia.pl Re: wypadek a urlop 01.09.08, 10:45
              Gość portalu: xxx napisał(a):

> Było zwolnienie - urlopu nie należy.

??? co ty bredzisz?
              • Gość: xxx Re: wypadek a urlop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 11:54
                Tak uważa pracodawca.

A kobieta ma problem - no nie???
          • Gość: abc Re: wypadek a urlop IP: 77.253.102.* 01.09.08, 17:15
            KP:
            Art. 166.
            Część urlopu nie wykorzystaną z powodu:
            1) czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby,
            2) odosobnienia w związku z chorobą zakaźną,
            3) odbywania ćwiczeń wojskowych albo przeszkolenia wojskowego przez czas do 3 miesięcy,
            4) urlopu macierzyńskiego
            pracodawca jest obowiązany udzielić w terminie późniejszym.

Komentarz ze strony:
            www.rp.pl/artykul/56575,59153_Kiedy_wypoczynek_moze_byc_przerwany.html
            "Kodeks pracy nie precyzuje, co oznacza sformułowanie "późniejszy termin". Nie określa też sposobu ustalania tej późniejszej daty. Pomocne jest tu jednak rozporządzenie ministra pracy i polityki socjalnej z 8 stycznia 1997 r. w sprawie szczegółowych zasad udzielania urlopu wypoczynkowego, ustalania i wypłacania wynagrodzenia za czas urlopu oraz ekwiwalentu pieniężnego za urlop (DzU nr 2, poz. 14 ze zm.). Jego § 5 przewiduje bowiem, że w okolicznościach uzasadniających przesunięcie urlopu na inny termin niż określony w planie urlopów lub ustalony po porozumieniu z pracownikiem pracodawca udziela pracownikowi niewykorzystanego urlopu w terminie z nim uzgodnionym. Oznacza to, że ani pracodawca, ani pracownik nie mogą jednostronnie określić terminu dla niewykorzystanej części urlopu. Muszą to uzgodnić. Powinni jednak pamiętać, że pracownik powinien wykorzystać urlop w roku kalendarzowym, w którym nabył do niego prawo, i nie później niż do końca pierwszego kwartału roku następnego (art. 161 i 168 k.p.)."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka