Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami

23.09.08, 22:55
    też mi wielka nowina.Przyczyną jest niekompetentne zarządzanie firmami. Menadzerowie sa wysoko oplacani za stanowisko a nie za pracę i jej jakosć. Gigantyczne bezrobocie rozpieścilo prezesów bo pozyskanie pracowników od podstawowych do specjalistów było trywialnie łatwe i co wazniejsze po znikomych kosztach często ponizej minimalnej pensji. No i były duze zasoby siły roboczej na rynku. Teraz przy duzym bezrobociu ( 9,3) firmy nie potrafia walczyc o pracowników co spowoduje po prostu ich bankructwo.Durna polityka bazowania na niskich kosztach pracy powoduje ze firmy nie są w stanie zatrudniać osób i co wazniejsze nie maja klientów na wlasne wyroby. Firma to praca zespołowa a nie tanie zasoby ( bydło do pomiatania znaczy) + prezes ( and famila) + ksiegowa ( do sciemniania) + handlowcy( znaczy ci co niby kase przynoszą). To firmy muszą stymulować rynek szkolen i odtwarzania siły fachowej a nie państwo; to firmy musza tworzyć konkurencyjne warunki prowadzenia działalnosci i przestrzegania reguł przez wszystkich ( donosy na nielegalną i nieprzepisową konkurencję ora zwymuszanie technicznej kultury pracy); to organizacje pracodawcow muszą na wszystkich szczeblach stymulowac tworzenie prawa i łatwych zasad prowadzenia działanosci. Od tej pory pracownicy byli zasobem o znikomej obciazalnosci dla firmy a kluczowe było załatwianie kontraktów i spelnianie kaprysów ( czesto nierealnych) klienta. W normalniejącej gospodarce tak sie długo pojechać nie da. Menadzerowie musza znalexć złoty srodek pomiędzy kosztami ( likwidacja glupich wydatkow na luksus,gadzety i reklame), rozsadnymi inwestycjami ( nie kupno maszyn z niemieckiego demobilu a kalkulacja efektywnosci maszyn, kosztow ich obsługi i energochłonności), rozsadnymi pensjami pozwalającymi na pozyskanie pracowników z rynku oraz cenami pozwalającymi tym pracownikom na kupno tych towarów. To oznacza zmniejszenie rozwarstwien płacowych lecz ich nieakceptowanie oznacza marazm na lokalnym rynku, wyludnienia lokalne oraz bankructwo dla firmy. Durne pomysły sciagania niewolników z ubogich państw nie dadzą pozytywnych efektów bo mądrzejsze społeczeństwa w razie kryzysow zawiesza import koncentrując sie na lokalnych produktach lub bedza polegac na wymianie barterowej. A to wykonczy polskie firmy bo nie bedzie istniał rynek lokalny. Zresztą to juz widzimy na rynku samochodowym - panstwo 36 mln jest wstanie wchłonac 100 tys. aut prywatnych rocznie z czego połowę w najtańszym segmencie choć sami montujemy dzieki zagranicznym firmom wielokrotnie wiecej.Dodatkowo podwyższanie pensji powoduje ze pracownicy sa w stanie otwierac wlasne konkurencyjne firmy co w pewnym momencie wykluczy z obiegu dotychczasowa klasę lokalnych bogaczy bo ludzie beda szanować prace innych a nie tylko niskie ceny kosztem wyzysku.No i konieczne jest uproszeczeni panstwa czy obnizka np vat o kilka wartosci procentowych.
    Obserwuj wątek
      • Gość: przekwalifikowanie Mozna zrobic tak. IP: *.chello.pl 24.09.08, 11:17
        Jesli z menedzerami i dyrektorami nie ma problemow, wobec tego niech nastapi
        przekwalifikowanie tych osob na potrzebne stanowiska. Patrzac na pensje takie
        przekwalifikowanie nie powinno stanowic dla nich problemu. Nie od dzisiaj
        wiadomo, ze wydajnosc pracownikow w Polsce jest nizsza niz w wielu innych
        krajach wskutek nieprawidlowego zarzadzania, a nie wskutek tego, ze pracownik
        mniej wydajnie pracuje, bo akurat tu jest na odwrot.
        • Gość: przekwalifikowanie Re: Mozna zrobic tak. IP: *.chello.pl 24.09.08, 11:37
          Mialem na mysli pensej menedzerow i kierownikow. Stac ich na oplacenie sobie np.
          kursu tokarza, kierowcy, programisty CNC, ..., dowolnego.
          • Gość: Prosty pracownik To słabiaki, skoro nie potrafią znaleźć pracownikó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 10:40
            w do firmy. Żadna sztuka być menegerem jak wszystko idzie dobrze, problem jest
            jak trzeba POMYŚLEĆ.
            • Gość: Szczerze pisząc Polski pracownik 180% normy a polski manager 20% IP: 83.230.121.* 10.12.08, 11:29
              Przykłady z życia można by mnożyć na to jak kiepskie zarządzanie
              MARNUJE obecne zasoby pracowników. Firmy nie tylko nie potrafią
              pozyskać nowych pracowników, lecz nawet utrzymać obecnych.
              Polskipracownik choć jeden z najbardziej zapracowanych w całej UE
              (nie dotyczy niektórych grup zawodowych)jest gdzieś w ogonie z
              zarobkami i przestrzeganiem jego praw.

Efekt? Brakuje rąk do pracy a i tak wiele firm... tnie wydatki na
              personel bo przecież kryzys więc nikt podwyżki chcieć nie będzie.
        • Gość: baba_dosc_stara Re: Mozna zrobic tak. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 13:59
          Masz rację, złe zarządzanie powoduje niską wydajność i
          marnotrawienie pieniędzy firm.
          • Gość: pan_cogito Re: Mozna zrobic tak. IP: *.knc.pl 01.10.08, 13:51
            Nic dziwnego, że nie mogą znaleźć, skoro nie szanują ludzi. Oferują 5 zł/h i
            broń Boże żeby tylko nie na etat. Właśnie rozstaję się z firmą, która piała nad
            moimi kompetencjami przez półtora roku, płacili nieźle, ale cóż z tego, kiedy
            tylko na umowę o dzieło. Kiedy powiedziałem, że mam propozycję etatu w innej
            firmie (w innej branży) i wybór: etat u nich, albo odchodzę, stwierdzili, że w
            takim razie poszukają kogoś na moje zastępstwo, bo etatu dać nie mogą. I co? Już
            płaczą, że nie mogą znaleźć odpowiednich osób i pytają, czy nie pracowałbym dla
            nich dalej dorywczo.
      • Gość: baton Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 11:38
        zmienic prezesów i manedżrów
        • Gość: taki jeden na kogo? IP: *.multi-play.net.pl 24.09.08, 22:08
          tak z ciekawości pytam
          • Gość: Marias Re: na kogo? IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.08, 09:36
            Ja jestem chetny :p
      • Gość: pinezka jak w firmie zarządza brat zony IP: *.tvk.torun.pl 24.09.08, 11:50
        a nie wykwalifikowany do tego specjalista to czego sie spodziewac?
      • Gość: zybi2006 Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: 193.138.241.* 24.09.08, 11:59
        całkowicie się z Tobą zgadzam.
        Opinia że polski pracownik jest mało wydajny jest bezsensowna, wystarczy spojrzeć na polskich pracowników pracujących za granicą tam są doceniani jako kompetentni oraz WYDAJNIESI od pracowników lokalnych w danym kraju wystarczy tylko kompetentny,WYSZKOLONY I DOBRZE WYEDUKOWANY nenadżer do zarządzania. Niestety u nas takiej kadzry brakuje, za to mamy ludzi bez głowy a z tytułem nenadżera.
      • Gość: MiToLotto Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 12:04
        Może byś jeszcze się podzielił w jakiej firmie (najlepiej nazwę) i
        na jakim stanowisku menedżerskim pracujesz.
        Bo zaprezentowana treść jakby żywcem ściągnięta z wykładów w jakich
        uczestniczyłem na uczelni, tylko jak zwykle podawana przez
        teoretyków nie mających nic wspólnego z praktyką :-DDD
        • kotdachowy Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika 24.09.08, 12:17
          ''Eksperci alarmują: wzrost płac musi być powiązany ze wzrostem produktywności''
          czy ludzie w UK IE pracuja 24h na dobe?
          • mara571 Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika 24.09.08, 13:02
            nie, ale praca jest lepiej zorganizowana i park maszynowy nowoczesniejszy a w
            dzieki wyzszemu produkowi narodowemu i wyzszym wplywom podatkowym mozna lepiej
            oplacac pracownikow sektora publicznego.
            Swoja droga jak porownuje przy kasie w Aldi szybkosc z jaka kasjer, kasjerka
            obsluguje klienta z kasjerka w Realu w moim rodzinnym miescie to widze ta roznice.
            Ale Aldi sam ksztaci swoich przyszlych pracownikow przez 3 lata. Kasjerka w
            Realu jest teraz z lapanki...
            • wilma.flintstone Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika 25.09.08, 08:10
              mara571 napisała:

> Ale Aldi sam ksztaci swoich przyszlych pracownikow przez 3 lata.

Szkolenie kasjerek przez 3 lata? Rany, to ile lat powinno sie miec w
              takim razie na doktorat? 30?
        • Gość: zybi2006 Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: 193.138.241.* 24.09.08, 12:21
          powiedz jak ma być lepiej skoro fachowych i kompetentnych ludzi wydupcza z firmy syn prezesa, poźniej sam obejmuje stanowisko tatusia, a na konec rzecz najważniejsza nie mija rok a fima o włos bankrutuje z ok 700 osobowej załogi łącznie z kadrą zostaje 250 -300 osób, oraz sprzedaje 1 z 3 hal produkcyjnych wraz z magazynem.
          I to jest prawdziwy obraz polskich menadżerów oraz jakość ich zarządzania.
          • cloclo80 Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika 24.09.08, 13:08
            Stary nie wiedział jak się zarządza firmą to mu młody pokazał.
            • lucusia3 Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika 24.09.08, 15:28
              Prawdy nie ma jednej - oczywiście często firma lepiej zarabia z 250 pracownikami, niz 700, ale...
              Jeżeli:
              od reklamy jest milutka siostrzenica, która "zapomniała dać ogłoszenie", dała go z błędami ortograficznymi, "pomyślał, że będzie ładnie, jeśli da na ogloszeniu różyczki" itp.
              działem produkcji zarządza kolega po polonistyce, nigdy nie pracował, "ale bardzo bystry"
              pracownik, który umie zaplanoważ i zorganizować pracę szybko i dobrze, 31 grudnia nie wie, czy pracuje od 1 stycznia, a jeśli już, to na 100% na starych zasadach i bez podwyżki
              gdy ktoś coś odpracuje zawalonego przez "kuzyna Jacka", to jeszcze zbierze objazd, bo "sprawozdanie ma taka małą czcionkę" 9o podziekowaniu, pochwaleniu czy nagrodzie oczywiście nie mówimy, bez żartów)
              prezes/ka jeździ służbowym Maybachem (albo czymś ciutkę tańszym - podobnie jak jego/jej druga połowa, córka, syn, teściowa, narzeczona syna)
              to taka firma długo nie pociągnie i żadne restrukturyzacje i cięcia kosztów, zwłaszcza osobowych na pracownikach nie pomogą.
              • Gość: a Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.eranet.pl 24.09.08, 16:03
                Ale jakoś ciągnie prawda? jakoś coś musi sprzedawać skoro zatrudnia ludzi, prawda?
                To jest bardzo ciekawe: w Polsce wszyscy znają się na medycynie (wszyscy z
                wyjątkiem prezesa) i każdy mógłby być prezesem, tylko jakoś nie mogą go docenić.
                bardzo ciekawa jestem jakimi to fenomenalnymi prezesami/kierownikami byliby
                tutaj piszący. Na 100% same klony Lee Iacocca.

Prawdy nie ma jednej - oczywiście często firma lepiej zarabia z 250 pracownikam
                > i, niz 700, ale...
                > Jeżeli:
                > od reklamy jest milutka siostrzenica, która "zapomniała dać ogłoszenie", dała
                > go z błędami ortograficznymi, "pomyślał, że będzie ładnie, jeśli da na ogloszen
                > iu różyczki" itp.
                > działem produkcji zarządza kolega po polonistyce, nigdy nie pracował, "ale bar
                > dzo bystry"
                > pracownik, który umie zaplanoważ i zorganizować pracę szybko i dobrze, 31 grud
                > nia nie wie, czy pracuje od 1 stycznia, a jeśli już, to na 100% na starych zasa
                > dach i bez podwyżki
                > gdy ktoś coś odpracuje zawalonego przez "kuzyna Jacka", to jeszcze zbierze obj
                > azd, bo "sprawozdanie ma taka małą czcionkę" 9o podziekowaniu, pochwaleniu czy
                > nagrodzie oczywiście nie mówimy, bez żartów)
                > prezes/ka jeździ służbowym Maybachem (albo czymś ciutkę tańszym - podobnie jak
                > jego/jej druga połowa, córka, syn, teściowa, narzeczona syna)
                > to taka firma długo nie pociągnie i żadne restrukturyzacje i cięcia kosztów, zw
                > łaszcza osobowych na pracownikach nie pomogą.
                • Gość: a Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.eranet.pl 24.09.08, 16:04
                  Sorry, miało być, ze na medycynie w Pl znają się wszyscy z wyjątkiem lekarzy...
                  • Gość: 888 wiesz co .... IP: *.tcl127.dsl.pol.co.uk 24.09.08, 20:08
                    menedzerem po znajomosciach to moze byc kazdy....
                    ale inzynierem sie nie zostaje po znajomosciach.

UK - zarabiam wiecej (25%) niz moj kierowacz (glowny produkcyjny)
                    bo on jest TYLKO manager a ja msc eng.

proste? PROSTE!!
                • Gość: m Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.08, 22:21
                  Pewnie ciągnie,nie ze względu na fenomenalne zarządzanie ludzmi,tylko na
                  wiedze,jakiemu urzędnikowi, jaką wziątke do łapy wsadzić,by zlecenie dał,lub
                  przetarg pomógł wygrać.To są najczęściej tego typu firmy co się kręcą wokół
                  urzędów państwowych

>>Ale jakoś ciągnie prawda? jakoś coś musi sprzedawać skoro zatrudnia >>ludzi,
                  prawda? To jest bardzo ciekawe: w Polsce wszyscy znają się >>namedycynie
                  (wszyscy z wyjątkiem prezesa) i każdy mógłby być >>prezesem, tylko jakoś nie
                  mogą go docenić.bardzo ciekawa jestem >>jakimi to fenomenalnymi
                  prezesami/kierownikami byliby tutaj piszący.
              • Gość: lusia Re:Dokładnie tak jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 19:13
                Dlaczego nikt nie reaguje na ten wszechobecny nepotyzm i kolesiostwo!
                No normalnie żygac już się chce!!!
                Ale my tylko sobie tu możemy pogadać a takie "potęgi", np. znana
                wadowicka sokowa, dalej ludzi kompetentnych gnoi!!!
      • soniaaa Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami 24.09.08, 13:28
        A ja bym zaryzykowala, stwierdzenie, ze jedna z przyczyn jest brak poszanowania
        pracownikow na podstawowych stanowiskach pracy. Traktuje sie ich ak wyrobnikow,
        a menadzerow jak rownych sobie. Nic zatem dziwnego, ze tych drugich udaje sie
        zatrzymac, ci pierwsi zas odchodza w poszukiwaniu lepszej pracy. Moze nalezaloby
        popracowac nad tym, aby i pracownik nizszego szczebla zaczal utozsamiac sie z
        zakladem pracy. Moze problem z zatrudnieniem tych pracownikow maja ci, ktorzy
        placa im wynagrodzenie i na tym koniec. A menadzera zwiazuja z firma dodatkowymi
        bonusami w postaci karnetu na basen, opieki zdrowotnej, itp...
        • Gość: 71 Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.chello.pl 24.09.08, 18:27
          A skończy się tym, że firma z okazji któregośtam lecia firmy zorganizuje na terenie zakładu firmowe ognisko (pozbędą się w końcu połamanych palet i innych śmieci), gdzie będzie się lało piwo, pani krysia zrobi wszystkim bigos i będzie tanio, plebs będzie zadowolony itp. Niestety nasi menadżerowie mierzą innych swoją miarą, ale sami mają ambicje spędzać czas jak zachodni koledzy. Może dlatego że sami nie mają pomysłów co ze sobą zrobić. A przecież wystarczy chłopaka lub dziewczynę po liceum dobrze wynagradzać, pomóc w opłaceniu studiów zaocznych i dostosować do tego grafik pracy, zapewnić awans po skończeniu studiów. Nasi pracodawcy wolą myśleć jak tu ściągnąć pracowników z innych krajów, tylko zapominają o cenie wynajmu mieszkania i innych kosztach. Żeby pracownik do Polski za chlebem przyjechał musi mu się opłacać, niby biznesmeni, a tak prostych spraw nie pojmują.
        • Gość: sonajda Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.acn.waw.pl 24.09.08, 18:56
          Byłam asystentką w dużej firmie - "o silnej pozycji na rynku, inwestującej w
          ludzi" i tym podobne. Moje koleżanki na specjalistycznych i menedżerskich
          stanowiskach zarabiały więcej, miały pakiet medyczny, angielski na koszt
          pracodawcy, szkolenia i inne bonusy (np. wyjazdy na żagle, narty). Ja na
          stanowisku asystenckim miałam, co następuje: umowę zlecenie - na początku 2000
          brutto, później 2500. Moje koleżanki, też na zleceniu zarabiały po 1800 - 1200
          brutto, recepcjonistka - 1700. Umowa zlecenie podpisana została ze mną na 3
          miesiące, a następnie na 1 rok...Oczywiście musiałam znać angielski, mieć wyższe
          wykształcenie, być wysoko zmotywowana, zaangażowana itp. Powiedzcie proszę, jak
          taki pracownik ma się identyfikować z firmą? Jak mam być przywiązana do takiej
          firmy?? Przyznam szczerze, że gdybym była tam od początku traktowana, jak
          pełnoprawny pracownik, gdybym czuła że pracodawcy na mnie zależy (i nie tylko
          dlatego, że dostałam kubek z logo firmy, który został np. po targach), gdyby
          była dobra atmosfera, nie odeszłabym, pomimo niewysokich zarobków. Zależy mi na
          dobrej atmosferze, na pracy w dobrze zarządzanej firmie, na poczuciu sensu
          własnej pracy.
          Niech teraz menedżerowie HR głowią się dlaczego nie identyfikowałam się z firmą
          i odeszłam ;)
          • Gość: 71 Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.chello.pl 24.09.08, 20:08
            Teraz następnej do kubka dorzucą firmowy krawat i przycisk do papieru.
            • Gość: FreakyMisfit Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.08, 21:31
              To jest jeszcze nic! Moźe nawet firmowy długopis dostanie?
      • Gość: obserwator mafii Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami IP: *.ztpnet.pl 24.09.08, 13:56
        Myśle, że są to firmy, które pasożytują na finansach publicznych,
        tzn. menedżer ma układy z jednostkami państwowymi lub samorządowymi,
        skąd płyną zlecenia, a w przeciwnym kierunku pieniądze. Taki fachura
        nie musi się martwić o nic, dba tylko o to, aby pani Krysia dostała
        na imieniny wiązkę kwiatów, a urzędnicy w magistracie mieli drobne
        prezenciki pod choinke, itd.,itd. Teraz jest jeszcze łatwiej, bo z UE płynie szeroki strumień pieniędzy pod hasłem: "kapitału ludzkiego"
        i trzeba go sprytnie zakumuflować szkoleniami, seminariami i innymi
        pseudo działaniami, zeby jak najwięcej zgarnąc do własnego koryta.
        I podzielić się sprawiedliwie, jak na rodzine mafijną przystało...
        • Gość: 71 Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.chello.pl 24.09.08, 18:30
          Pisze się biznesplan żeby pozyskać środki UE i wpisuje się np. utworzenie 1 stanowiska pracy dla kobiety. Po rozliczeniu projektu kobitkę się zwalnia i w to miejsce przyjmuje następnego PH - oczywiście faceta. To moje całkiem niedawne doświadczenie.
      • Gość: merek Mogę z palca wskazać kilku dyrektorów społek, IP: *.tieto.com 24.09.08, 14:10
        którzy maja kłopot ze zrozumienie najprostszych wzrorów matematycznych. Nie
        pytajcie ile zarabiają, pewnie się domyślacie.
        Madrzejsi już dawno uciekli z takich firm, bo jak długi można klarować wykres
        funkcji liniowej?!?
        • Gość: janspruce Re: Mogę z palca wskazać kilku dyrektorów społek, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 15:52
          "tworzenie komunikacji kompetentnej w zarzadzaniu talentami" Co tam
          wzory matematyczne! - w tym zdaniu nie mozna wiecej sciemnic! I
          takie jest wlasnie polskie zarzadzanie, im wiecej sciemnisz,
          pogadasz gornolotnie, urzyjesz slow czy znaczen ktore malo kto
          zrozumie, zabeltasz, zabelkoczesz - bedziesz managerem lub moze
          nawet prezesem! Na stanowiska ktore wymagaja wiedzy fachowej brak
          jest chetnych bo tej wiedzy po prostu brak a placa marna - lepiej
          juz byc Prezesem! Temu co pisal ten artykol wroze swietlana
          [przyszlosc, jak nic zostanie Panem Dyrektorem.
          • Gość: marek Re: Mogę z palca wskazać kilku dyrektorów społek, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 16:35
            "tworzenie komunikacji kompetentnej w zarzadzaniu talentami". Fantastyczne! Tak właśnie jest! Co tam wiedza, ważny bełkot i znajomości. Dlatego pracuję za granicą (Czechy) i nie wrócę dobrowolnie do naszych managerów...
          • Gość: inż. Re: Mogę z palca wskazać kilku dyrektorów społek, IP: *.tpnet.pl 25.09.08, 08:09
            najzabawniejesze jest, że za ściemnianie uzyskuje się najwięcej kaski, tak działają wszystkie te nic nie wiedzące wyksztułciuchy spod znaku zarządzania.
            W działce inżynierskiej jest odwrotnie, dyskusje (językiem fachowym) starasz prowadzić się tak aby wszystko było jasne, nie fachowcowi tłumaczysz to na język ogólny, inaczej nie rozwiążesz problemu, nie będzie widać efektów.
            Menadzerzy, marketingowcy proste sprawy będą ubierać w wielkie słowa - będą ściemniać w ten sposób dowodzą jakimi to "trudnymi" problemami się zajmują, mogą tak robić - yniki ich pracy i tak są niemieżalne.
            A na pasku menadżer i jemu podobny ma 5-7 razy tyle co inż.
        • Gość: Ania Zarobki!!!!!!!!! IP: *.eranet.pl 24.09.08, 15:56
          Dopóki ludziom w Polsce nie będzie się lepiej płacić to wszystko będzie leżało.
          Pensje mają się nijak do kosztów utrzymania, więc pracownik nie ma motywacji do
          pracy. Nie pracujemy dla idei tylko dla pieniędzy, a więc po co te debilizmy w
          listach motywacyjnych i te durne wymagania na byle podrzędne stanowisko.
          Zapłacić ludziom naprawdę dobrze i wymagać - wtedy wszystko ruszy do przodu.
          • Gość: kix wlasnie!!! IP: 195.90.102.* 24.09.08, 16:33
            dobra firma nie musi szukac fachowcow, bo do niej wala drzwiami i oknami dobrzy
            pracownicy. dobra firma nie musi sie oglaszac, bo wszyscy dookola wiedza, ze tam
            sie szanuje i godnie placi pracownikom. tylko cieniasy i oszusci i "byznesmeny"
            rodem z XIXw. nie moga znalesc pracownikow wykwalifikowanych.
      • Gość: stan Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.ucc.ie 24.09.08, 16:16
        wreszcie nie musze nic dodac nic ujac...
      • czarekkaj Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami 24.09.08, 16:20
        Proste- pracuje tam gdzie więcej płacą, modgę poświęcać na prawdę wiele dla
        pracy ale chce za moje nerwy i harówkę płacono jak najwięcej.
        • miikoo Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika 24.09.08, 17:33
          rób tak dalej a skończysz jak ten gość
          interia360.pl/artykul/yj-szybko-umieraj-mlodo,13801
      • ooolooo Polskie firmy nie umieją ... płacić 24.09.08, 16:29
        Geniusze zarządzania nie rozumieją, że trzeba obciąć koszty zatrudnienia w
        działach próżniaczych (marketing i reklama) i zacząć płacić reszcie, a nie
        udawać, że się płaci. Ludzie na stanowiskach podstawowych nie buduja kariery,
        bede zarabiac tyle samo dzis i za 10 lat, dlatego w nosie maja pensje
        wynoszaca 1200 PLN. Jak widze ogloszenia dla sprzedawcow w supermarkecie z
        uwaga "mozliwosc rozwoju zawodowego", to nabieram przekonania, ze nalezy
        wywalic zatrudnionych w dziale kadr i promocji. Jest poziom glupoty ktorego
        nie mozna tolerowac.
        • Gość: usak Re: Polskie firmy nie umieją ... płacić IP: *.asm.bellsouth.net 24.09.08, 20:41
          Nie rozumiem dlaczego objecie posady sprzedawcy w polskim
          supermarkecie wyklucza mozliwosc rozwoju zawodowego. W amerykanskim
          supermarkecie zastepce kierownika dzialu rekrutuje sie wlasnie ze
          sprzedawcow, kierownika dzialu z zastepcow kierownikow dzialu,
          zastepce kierownika sklepu z kierownikow dzialow, a kierownika
          sklepu sposrod zastepcow kierownika sklepu.
        • Gość: ja Re: Polskie firmy nie umieją ... płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 00:09
          He, he. Znawca i analityk rynku. To wymień te liczne przedsiębiorstwa, które mają wyodrębniony dział reklamy.
      • Gość: Allan Nie ma problemu ze znalezienie menedzerow.. IP: *.dsl.bell.ca 24.09.08, 16:29
        "Za duzo wodzow, za malo indian" - tak skomentowal pewien wodz
        przyczyne przegrywania wojen z bladymi twarzami.
      • Gość: papierowyss Polskie firmy mają zasadę bezpłacia IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.08, 17:26
        Firmy które płacą szeregowym pracownikom dobrze nie podają ofert pracy bo idzie wszystko pod stołem rodzina znajomi łapówki. Ci co słabo płacą to mają przemiał ale to też zależy bo jak robota nie zła to wadzą rodzinę.
      • igrekoski Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami 24.09.08, 18:16
        Proste. Firmy powinny obciąć wydatki związane z kadrą zarządzającą i przenieść
        je na pensje dla pracowników. Bo na pewno połowę zysku przedsiębiorstwa
        przeznaczane jest na kilkuosobowy zarząd, 1/3 na pensje kilkudziesięciu
        pracowników a 1/3 na koszty.
        • Gość: eno Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.08, 19:16
          czlowieku, nie masz pojecie jak trudno jest zarzadzac zespolem zlozonym
          chociazby z kilkorga ludzi.
          • Gość: programmer Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.zone4.bethere.co.uk 24.09.08, 19:56
            Jeżeli zarządzanie kilkuosobowym zespołem przerasta Twoje możliwości, to znaczy
            że powinieneś zmienić zawód. Ja zarządzam 6 ludźmi i jeszcze znajduję mnóstwo
            czasu na to, żeby samemu zakasać rękawy i dobrze zrobić krytyczne fragmenty
            projektu. Zarządzanie to nie praca - to jedynie organizacja pracy. Kierownik
            niczego nie wytwarza, jedynie koordynuje produkcję, jest to stanowisko podrzędne
            w stosunku do innych pracowników.
            • Gość: eno Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.08, 20:07
              haha, to przyjdz i zarzadzaj ludzmi, ktorzy zarabiaja po 1500 na reke, ciagle
              chca wolnego, nie maja motywacji (praca nie rozwijajaca), nie chce im sie robic
              itp. a ty masz odpowiadac za wyniki przed szefem i, co wazniejsze, klientami.
              Czy ja mowie ,ze mi czasu nie starcza? Oczywiscie ze starcza i czasem robie
              razem z nimi. Mowie, ze nie jest to latwe z perspektywy managera sredniego
              szczebla, ktory ma duza odpowiedzialnosc, a male mozliwosci. Spec sie znalazl
              :): nie znasz specyfiki firmy, w ktorej pracuje ,wiec sie nie wypowiadaj
              łaskawie w takim tonie.
              • Gość: programmer Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.zone4.bethere.co.uk 24.09.08, 20:57
                Gość portalu: eno napisał(a):
                > haha, to przyjdz i zarzadzaj ludzmi, ktorzy zarabiaja po 1500
                > na reke, ciagle chca wolnego, nie maja motywacji (praca nie
                > rozwijajaca)

Ja im się wcale nie dziwię - za takie wynagrodzenie mało kto rwałby się do
                pracy. Jeżeli chce się mieć porządnych pracowników, to trzeba im porządnie
                zapłacić i jednocześnie zapewnić dobre warunki pracy.

> nie chce im sie robic, itp.

To co oni jeszcze robią w tej firmie? Powinni już dawno temu wylecieć na zbity
                pysk! Albo się zatrudnia solidnych fachowców i się im płaci (oszczędzając na
                nadzorze, bo pracownicy sami sobie poradzą), albo rozpacza że nikt nie chce
                robić i zatrudnia się jednego kierownika na każdych dwóch pracowników.

> Spec sie znalazl :): nie znasz specyfiki firmy, w ktorej pracuje,
                > wiec sie nie wypowiadaj łaskawie w takim tonie.

Mój wujek ma firmę budowlaną, więc znam dobrze specyfikę firm gdzie jest "mało
                rozwijająca praca".
              • Gość: fdfg Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: *.piap.pl 25.09.08, 07:58
                jaka płaca taka praca
                Ot co!
          • Gość: majkel Re: Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownika IP: 195.188.191.* 01.10.08, 13:28
            > czlowieku, nie masz pojecie jak trudno jest zarzadzac zespolem
            zlozonym
            > chociazby z kilkorga ludzi.

taaaaaaaaaa, pracuje w zespole okolo 20 osob
            jest manager ktory nie wpierdziela sie w to co ja robie
            od tego sa team liderzy , trzech (pracuja jak wszyscy do tego
            rozdzielaja robote)oni tez nie wpierdzielaja sie w to co ja robie
            bo dostaje plan na caly miesiac z gory co mam robic i tyle poprostu
            to robie , wszytko jest jasne nikt mnie nie denerwuje
            pracuje na zachodzie w software house w dziale IT

• tsp.tomson Polskie firmy (a raczej menagerowie) nie potrafią 24.09.08, 18:19
        niczym zarządzać, stąd taka a nie inna kondycja naszej gospodarki, całkowite jej
        uzależnienie od zagranicznych inwestycji i brak jakichkolwiek sukcesów na świecie.
      • raveness1 Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami 24.09.08, 19:19
        cyt. ...Na wewnętrzną mobilność pracowników raczej nie ma co
        liczyć...

Co oznacza " wewnetrzna mobilnosc" w Wielkim Swiecie Polskiego
        Byznesu? Czy to cos podobnego do ruchomej nerki...???
      • Gość: ua a gw jak zwykle klamie IP: *.torun.mm.pl 24.09.08, 19:54
        89% firm ma klopoty z obsada podstawowych stanowisk. prace dostaje sie po wyslaniu setek cv. cos tu nie gra nie?
      • malepiffko a u nas jest firma 24.09.08, 19:59
        zatrudniajaca juz ponad 1000 osob, ktora nigdy nie prowadzi naboru na stanowiska, nigdy nie daje ogloszen w prasie i nawet sekretarki zaczynaja od stania przy tasmie. mimo to ludzie wala drzwiami i oknami. jaka jest tajemnica tego sukcesu? porzadna placa za uczciwa prace i szanowanie pracownika.
      • Gość: bolo Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 20:08
        Ogłoszenia o pracy - jedna ŻENADA !!!
      • Gość: FreakyMisfit Kto tych głąbów zatrudnia, kto za to płaci? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.08, 20:42
        Przecież recepta na zatrzymanie pracownika jest zajekurdebiście prosta.
        Ale przez gardło nie chce przejść.
        • Gość: lost Re: Kto tych głąbów zatrudnia, kto za to płaci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 21:04
          na rynku pracy robi sie coraz ciekawiej. pracodawcy dalej nie rozumieja ze
          glownym celem podejmowania pracy sa pieniadze i rozwoj zawodowy(oczywiscie
          niezwykle waznym czynnikem jest rowniez przyjazny klimat w firmie). najbardziej
          mnie smieszy podejscie hr. obecnie pracuje w duzej korporacji (branza it). mamy
          ogromny problem ze zdobyciem wykwalifikowanych pracownikow. ostatnio przyszedl
          mail od hr, ze moze mamy jakis znajomych ktorzy chcieli by podjac prace w
          firmie(firma placi kilka tys. za znalezienie pracownika). oczywiscie wiekszosc
          ma sporo takich znajomych. ale na moje proste na jaka pensje mozna liczyc pani z
          hr odpowiedziala ze to juz jest od ustalenia. sytuacja niezwykle groteskowa.
          wiec jesli wszyscy sa tak zapatrzeni na zachod to niech wreszcie zaczna przy
          ofertach pracy podawac widelki placowe!!! ja osobiscie skladajac aplikacje w
          liscie motywacyjnym zaznaczam jaka minimalna pensja mnie interesuje.
          • Gość: Jaco Re: Kto tych głąbów zatrudnia, kto za to płaci? IP: *.chello.pl 01.10.08, 23:25
            Fakt! Bardzo rzadko mówi się o pieniądzach w ogłoszeniach lub wstępnych
            informacjach dla ewentualnych kandydatów.
            A przecież to jedna z najważniejszych rzeczy przy zatrudnieniu...

Nie kumam tego!
      • Gość: dub Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami IP: *.cust.iol.ie 24.09.08, 22:52
        Dlaczego mówi się o tym, że mamy b. niską "wydajność z pracownika" sugerując, że pracujemy mało wydajnie, kiedy o tym decyduje przede wszystkim "urzenarzedziowienie" pracownika (czyli PRACODAWCY nie decydują się na inwestycje, w maszyny, sprzęt, oprogramowanie, techinkę itp.) a nie on sam!
      • Gość: gm Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami IP: 194.150.250.* 24.09.08, 23:05
        Nie do wiary ile wylewa sie tu frustracji a z drugiej strony ilu jest tu
        fachowców ( nieodkrytych) od zarzadzania. Czy to znaczy ,że w Polsce nie ma
        dobrych firm czy raczej Polacy to wieczni malkontenci , których w zaden sposób
        nie można zadowolic.
      • Gość: luzak Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami IP: *.chello.pl 24.09.08, 23:10
        Ja to jestem wyluzowany. Aktualnie mój pracodawca płaci mi 12,5 tys.
        brutto. Do tego....wiadomo....fura bez limitu paliwa, opieka
        medyczna, itd.
        Teraz atakuje mnie dwóch innych pracodawców z tej branży. No więc
        powiedziałem im, że za mniej niż 15 tys. nie mamy co rozpoczynać
        rozmowy. A ci atakują jak szaleni. Dla nich nie jest to problem. Dla
        mnie to w sumie trochę chore i wręcz niesmaczne, żeby płacić taką
        kasę, ale luz. Jak chcą to OK.
        Znam się na takiej dosyć specyficznej działce i jestem w tym
        faktycznie dobry, ale żeby aż tak brakowało sensownych ludzi do
        roboty? To szok.
      • Gość: ktoś Polskie firmy nie umieją zarządzać pracownikami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 07:42
        rząd się wyzywi pracodawcy też, pamiętajcie robaczki że wy zawsze
        bedziecie tylko PRACOWNIKAMI, jeżeli dziś ktoś musi wam płacić
        więcej niż powinien napewno wam tego nie zapomni. Identyfikacja z
        firmą nie dział tylko w jedną stronę. Wiadomo że każdy chciałby
        zaraiac wiecej jednak chceic to nie wszystko. Zazdrość maluczkich
        jest wielka. Jednak strach przed ryzykiem powoduje
        maleńkość.Narzekanie to cecha narodowa polaków. Czy ktoś komuś broni
        zostac przedsiębiorcą? Przeież to nie jest komuna żeby sie dzielić
        zarobkami z pracownikami - pracownikom się tyylko płaci!Płaci dotąd
        dokąd to jest opłacalne. Matematyka i już! Zrozumiecie to szybko
        prowadząć swoją firmę. Zusu nie interesuje że nie zarobiłeś masz
        płacic i już. Reszta bandy bierze 80% podatków które też płacicie.
        Najlepiej wziąć kredyt na płace dla nierobów i splajtowac nie?
        Zrozumcie robaczki jesteście najemnikami i tyle. Drznią mnie jakies
        baseny , karnety itp. Bierzesz kasę i robisz z nia co chcesz. Mozesz
        iśc na basen jechać w góry , ale dlaczego za firmową kasę? Jak ci
        mało płacą nie pracuj szukaj gdzie dają wiecej , ale nie wymagaj nie
        wiadomo czego. Jak jesteś dobry to cie docenią. A jak sprżatasz to
        nie chciej góry złota za to bo znajdzie ktoś kto ma mniej niż ty io
        to zrobi. A ty bedziesz dalej czerpał ztego ze ktoś pracuje i MUSI
        się z toba dzielić boś nieudacznik! I tyle!
        • Gość: zazdrosc Wmawiaj to sobie dalej. IP: *.chello.pl 25.09.08, 11:04
          O nierozumny, to nie zazdrosc powoduje, ze ludzie chca wiecej zarabiac.
          1. Pracownicy widza, ile placa za prace w takim samym charakterze w innych
          krajach UE. Czesto jest ta praca tam lzejsza.
          2. Pracownicy widza rosnace koszty utrzymania.
          Ale wmawiaj sobie dalej, ze ktos jest tak zapatrzony w ciebie i ci zazdrosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka