Gość: hybryda IP: *.bedford8.ma.pub-ip.psi.net 17.02.01, 17:21 Czy majac wyzsze wyksztalcenie jestes lepiej uposazony niz inni? Czy oplacalo sie studiowac, uczyc? Jak najlatwiej znalezc prace? Czy kierunek wyksztalcenia pokrywa sie z Twoja praca???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.01, 01:03 prwawdopodobnie byle jaką nie, ale dobrą tak. Najwiecej jest pracy w Bankach - ostra charuwa mało płatna , nie licz na podwyżkę ona jest dla lizusów i kabli.Potrzeba też akwizytorów praca ta jest małopłatna i beznadziejna .Jeszcze została praca w Supermarketach. Dla osłów i debili.Tak jest w Warszawie czyli w Polsce. Pesymistka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deni Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 212.160.79.186, 193.219.28.* 24.02.01, 19:34 Nie zgadzam sie z Toba. Praca w hipermarketach niekoniecznie jest dla debili i oslow, jak to ujelas. Czesto pracuja tam bardzo wartosciowi ludzie, ktorzy nie maja nikogo znajomego, kto by lepsza prace zalatwil. Bo przeciez wiadomo, ze najlepsza prace dostaje sie "po znajomosci" :-((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wioletta Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.01, 18:00 Chciałabym nawiązać jeszcze do wypowiedzi milesa. Mam szczere wątpliwości co do Twojej wypowiedzi zamieszczonego na forum. Uważam, że Twoje rady są zbyt oderwane od rzeczywistości jaka panuje na rynku pracy. Piszesz, że „należy wybrać dobre perspektywiczne studia”, ale nie wiem co Ty przez to rozumiesz! Domyślam się, że chodzi Ci o taki kierunek studiów, który jest obecnie na topie i który w przyszłości zapewni znalezienie pożądanej pracy (np. w chwili obecnej takim kierunkiem jest informatyka) Ale nie wziąłeś pod uwagę faktu, że na co dziś jest zapotrzebowanie, w przyszłości ( za 5 lat, bo tyle trwają studia) może się okazać, że uczelnie produkują ludzi bezrobotnych, ponieważ rynek pracy w przyszłości może nie potrzebować, aż tylu specjalistów w określonej dziedzinie.. Piszesz, że należy się dokształcać poprzez zdobywanie nowych umiejętności które, „ zwiększają naszą atrakcyjność na rynku pracy”. Owszem, zgodzę się z Tobą, ale czy pomyślałeś skąd bezrobotny ma wziąć na to pieniądze? Bo przecież nauka kosztuje, dużo kosztuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KICIa Tylko po znajomości! IP: 62.233.128.* 08.05.01, 18:12 Straszne to, ale prawdziwe! Sama dzięki znajomościom na 4roku studiów znalazłam pracę jako specjalista ds. marketingu w firmie internetowej!Wcześniej cudem udawało mi się (mimo płynnej znajomości 3 języków) znaleźć dorywczą pracę jako asystentka przez firmy head-hunterskie. Kiedy jeden z amerykańskich szefów zaproponował mi stałą pracę w roli asystentki za 1500zł netto to odmówiłam. Przecież za takie pieniądze nie można pracować 9-10 godzin dziennie. Teraz zarabiam 3500 i NIE bywam w pracy 24 godziny na dobę. Środowisko trochę kiepskie, ale za taką kasę i perspektywę awansu mozna przeżyć w Warszawie...na razie. Pozdrawiam wszystkich KICIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.pressmedia.com.pl 05.03.01, 16:32 Tak może jest w Warszawie ale nie w Polsce. U nas na Podkarpaciu możesz być tylko akwizytorem i to tylko na prowizji, jakaś ludzka umowa to marzenie ściętej głowy. Ani w bankach ani w supermarketach NIE MA NIC, choćby i z charówą za płacę minimalną. Żeby było ciekawiej to wyższe wykształcenie jest dużą wadą: "ma pani za wysokie kwalifikacje..." gdybym wykreśliła mgr z cv, to pewnie byłyby za niskie. A przepraszam, jest praca, dla wszelkich fachowców branży budowlanej: murarzy, płytkarzy, hydraulików itp. Informatyków też nie potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.01, 22:35 Gość portalu: Anna napisał(a): > prwawdopodobnie byle jaką nie, ale dobrą tak. > Najwiecej jest pracy w Bankach - ostra charuwa mało > płatna , nie licz na podwyżkę ona jest dla lizusów i > kabli.Potrzeba też akwizytorów praca ta jest małopłatna > i beznadziejna .Jeszcze została praca w Supermarketach. > Dla osłów i debili.Tak jest w Warszawie czyli w Polsce. Pesymistka > . Miła Pesymistko w Warszawie to nie znaczy w Polsce tylko w WARSZWIE, w Polsce to zbyt ogólne pojęcie. Optymista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.proxy.aol.com 19.02.01, 05:00 Wedlug mnie nigdy nie mozna mowic, ze sie nie potrzebnie poszlo na studia. Wyzsze wyksztalcenie, nawet jesli nie zapewnia dobrej pracy, stawia czlowieka na wyzszym poziomie w hierarchi spolecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 19.02.01, 10:06 I co z tego, że stoisz wyżej w hierarchii społecznej, jak "nie masz co jeść". Wiele osób (na przykład ja), bardzo się stara znalźć pracę, ale z doświadczenia wiem, że jeżeli nie masz znajomości to poszukiwania mogą trwać w nieskończoność (wykluczam przypadki prawdziwych talenów i szczęście). Nawet jeżeli uda sie znaleźć pracę po studiach to jest to za zwyczaj (dla dziewczyny) na przykład sekretarka itp. Nikt jeszcze nie docenia tego , że masz wyższe wykształcenie i jesteś potencjalnym "nośnikiem świeżych pomysłów", bez złych nawyków i wygórowanych oczekiwań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 19.02.01, 12:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 19.02.01, 12:49 Z mojego doświadczenia wynika, że znalezienie pracy wcale nie jest takie trudne.Znudziła mi się prowadzona przeze mnie działalność gospodarcza i wobec tego postanowiłam znależć pracę, w której ktoś płaciłby mnie , a nie odwrotnie. Po wysłaniu kilku ofert(na wszystkie dostałam odpowiedzi ) mogłam wybrać sobie to co najbardziej mi odpowiadało- oferta sprzedaży kredytów w systemie konsorcyjnym. Po pół roku doszłam jednak do wniosku, że wyłudzanie pieniędzy od ludzi, bo tym w większości zajmują się konsorcja, mnie nie interesuje, więc wysłałam nowe oferty i w tej chwili pracuję dla trzech poważnych firm. Jestem ich przedstawicielem, zarabiam niezłe pieniądze i nie zaharowuję się za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 216.51.32.* 19.02.01, 16:47 No to gratuluje. Ja musialem wyjechac z kraju aby moc pracowac. Nie chciano mnie. Brak plecow??? Moze, a moze nie bylem zbyt dobry? Ale co to znaczy byc dobrym? Staje w szranki od razu z kazym z mojego podworka! Ale chcialbym kiedys wrocic, bo tam Twoj dom gdzie serce Twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.unregistered.formus.pl 06.03.01, 13:54 ....nikt JUZ nie docenia, a ty znajac studentow tez jako pracodawca bbys nie doceniala zbyt pochopnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dendryt Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 20.03.01, 18:31 Ciekawe, na 500 odpowiedzi na nasze ogloszenie w ktorym wymagalismy jez. angielskiego i znajmosci Excela zglosilo sie moze 10 absolwentow. 2 zatrudnilismy. Wiekszosc to osoby losowo szukajace pracy - wysylaja swoje CV gdziepopadnie, duza czesc to znudzeni obecna praca (Ci sa za drodzy - bo nie maja doswiadczenia w branzy a chca duzo zarabiac). Chyba nie czytalas tego wydania Wyborczej :-) Gość portalu: Kasia napisał(a): > I co z tego, że stoisz wyżej w hierarchii społecznej, jak "nie masz co jeść". W > iele osób (na przykład ja), bardzo się stara znalźć pracę, ale z doświadczenia > wiem, że jeżeli nie masz znajomości to poszukiwania mogą trwać w nieskończoność > (wykluczam przypadki prawdziwych talenów i szczęście). Nawet jeżeli uda sie zn > aleźć pracę po studiach to jest to za zwyczaj (dla dziewczyny) na przykład sekr > etarka itp. Nikt jeszcze nie docenia tego , że masz wyższe wykształcenie i jest > eś potencjalnym "nośnikiem świeżych pomysłów", bez złych nawyków i wygórowanych > oczekiwań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.unregistered.formus.pl 06.03.01, 13:52 stawia wyzej? w czasach, gdzie kazdy baran moze konczyc studia wyzej moze stawiac tylko dr przed nazwiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 10.0.0.31, 212.160.231.* 24.03.01, 17:45 Gość portalu: Mat napisał(a): > Wedlug mnie nigdy nie mozna mowic, ze sie nie potrzebnie poszlo na studia. Wyzs > ze wyksztalcenie, nawet jesli nie zapewnia dobrej pracy, stawia czlowieka na wy > zszym poziomie w hierarchi spolecznej. Samo wyksztalcenie nie wiele daje, aby wspinac sie po "drabince" potrzeba pieniedzy, bez nich ani rusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izis Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 62.88.4.* 20.02.01, 08:32 Moim zdaniem bardzo trudno, jeśli się nie ma znajomości lub ma się większe ambicje niż bycie asystentką. Na polu zawodowym kobiety są dyskryminowane, chociaż są lepiej wykształcone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 212.160.79.* 21.02.01, 14:41 Jeśli masz znajomości lub jesteś młoda(y) z 10m letnim doświadczeniem zawodowym itp. to praca gwarantowana. Wykształcenie wyzsze warto mieć, a co robić po skończeniu studiów, gdzie znależć pracę jeśli nie masz dośw. zawodowego a jest to wszędzie wymagane, jak ma je zdobyć student, który w trakcie nauki może pracować jedynie w sklepach u prywaciarzy którzy jeszcze go wykorzystują...- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.katowice.ppp.tpnet.pl 22.02.01, 01:47 Wsadzę kij w mrowisko : najtrudniej ludziom zajmującym się komputerami !!! Uzasadnienie : 1-wymagania np.: oprócz dyplomu informatyki taka np. praktyka przy systemie AS/400, administrowaniu serwerem netowym, stopień inżyniera systemowego MS , HTML, DHTML, Java , Delphi, Visual Basic ... i jeszcze kilka takich - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.padernet.silesianet.pl 23.02.01, 01:36 Masz Jurku rację, że osoby po 40-ce nie mają żadnych szans na pracę. Nie wiem dlaczego?Przecież mamy tak poszukiwane doświadczenie i z reguły ustabilizwane życie rodzinne , samodzielne dzieci nie wymagające szczególnej opieki. Ja mam o kilka lat więcej od Ciebie, wykształcenie wyższe. 4 rodzaje studiów podyplomowych, znajomość 3 języków obcych i co juz dwa lata szukam pracy bez efektów.Wszyskie oferty sa nieaktualne , gdy potencjalny pracodawca lub pracownik biura doradztwa personalnego nie dowie się o moim wieku nie dając zadnych szans na zaprezentowanie się w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 23.02.01, 15:13 Drogi Jerzy, droga Zosiu ! Ja też mam 40 lat.Mieszkam w małym miasteczku ok.40 tys.mieszkańców i wydawałoby się, że szans na pracę nie mam żadnych. Ale to nie jest tak do końca zgodne z prawdą. Dostałam odpowiedzi na wszystkie moje oferty pracy.Wszyscy potencjalni pracodawcy lub biura doradztwa personalnego zapraszały mnie na rozmowy kwalifikacyjne. W rezultacie mogłam wybrać to co mnie odpowiadało najbardziej, a kilka ofert zostawić w odwodzie. Trzeba się jednak pogodzić z tym,że być może należy wystartować ze swoją działalnością gospodarczą.Pracodawcy odpadają koszty naszego zatrudnienia, ale można wytargować wyższą prowizję.Przy okazji pracy agencyjnej można różne rzeczy robić dla kilku pracodawców, a koszty zostają na tym samym poziomie . Nie załamujcie się, próbujcie różnych rzeczy nawet nie koniecznie tych do, których jesteście przygotowani zawodowo. Jerzy z Twoją znajomością języka i komputera spróbuj w Biurach Podróży. Na pewno nawet tam nie zajrzałeś, a warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boss Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.pool.mediaWays.net 26.02.01, 04:01 Nie grymasic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.padernet.silesianet.pl 26.02.01, 15:55 Co to znaczy nie grymasić,w przypadku, gdy nikt nie chce Cię zatrudnić ani rozmawiać ze wględu na wiek i płeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: Ja tez do Jerzego i Zosi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.01, 21:22 trzymam za Was kciuki. Mi znalezienie przcy zajęło rok. Próbowała wszystkiego (nawet znajomości) Wiecie co zrobiłam. Zmieniłam zawód i miejsce zamieszkania. Jestem szczęśliwa. Zarabiam tyle żeby godnie żyć. A nowym mieście .. za 2 lata kupię mieszkanie. Czego i Wam życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wol Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.pressmedia.com.pl 05.03.01, 16:56 Halinko droga. Weź pod uwagę, że nie każdy nadaje się do bycia agentem. Trzeba mieć pewne predyspozycje psychiczne, których jak sądzę wielu z wypowiadających się tutaj nie posiada. Bo taki agent/przedstawiciel handlowy to nic innego jak ZWYKŁY AKWIZYTOR, którego rolą jest po prostu bajerowanie, żeby nie napisać wprost okłamywanie i naciąganie klientów. Ogłoszeń o poszukiwaniach przedstawicieli (najlepiej z własną działalnością gospodarczą) jest w każdej gazecie cała masa, nic dziwnego, że dostałaś odpowiedzi na wszystkie twoje oferty. Według mnie PRACA polega na tym, że pracodawca daje ci coś do zrobienia, jeżeli zrobisz dobrze to ci płaci umówioną stawkę. A jeżeli to ty sam (a) masz sobie znaleźć kogoś, kto ci za zapłaci, to według mnie nie jest praca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 62.20.212.* 26.02.01, 10:53 czytam wasze listy i jestem przerazona. Mieszkam w Szwecji i teoretycznie powinno byc mi tu latwo znalezc prace, bo narod sie starzeje i wkrotce nie bedzie komu pracowac. teoretycznie. Praktycznie jako obca moge wykonywac tylko prymitywna i najgorzej platna robote. Studiuje wiec (chociaz mam dyplom z Polski) i mysle o powrocie do Polski. Jak to w koncu jest - da sie przezyc czy nie?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miles Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 193.0.74.* 26.02.01, 14:28 Mam dla was wszystkich moi mili pesymisci kilka rad: 1 Wiecej entuzjazmu, pozytywnego myslenia i usmiechu. 2 Swoja kariere zalecalbym kreowac i ksztaltowac juz od pierwszych lat studiow, szukanie pracy po V roku studiow dopiero jest nieporozumieniem i zyciowym lenistwem. Nalezy wybrac dobre perspektywiczne studia, ktore nas inetresuja, pasjonuja, ktorym chcemy sie poswiecic. Nastepnie zastanowic sie jaka prace chcielibysmy wykonywac, do jakiej mamy predyspozycje, ktora sprawialaby nam najwiecej radosci i juz od pierwszych lat studiow nawiazywac wspolprace z firmami tejze branzy. Nie bez znaczenia sa takze praktyki wakacyjne, pisanie artykulow do czasopism branzowych, wszelakiego rodzaju aktywnosc w dziedzinie jaka chcemy sie zajmowac. 3 Skoro juz wiemy gdzie chcemy pracowac bdujmy sobie siec znajomosci i koneksji, w szkole, na studiach, wsrod znajomych, sasiadow i bliskich. Nic zlegow tym ze ktos nas zatudnia z polecenia ! Jezeli natomiast bedziecie moi sympatycznie forumowcy narzekac wciaz na brak pracy, bedziecie sfrustrowani i zgorzkniali to ni bedziecie mkiec zbyt wielu znajomych ani przyjaciol, ym samym nie bedzie mial kto zalatwic wam pracy, kolo sie zamyka ! 4 Miast narzekac i marudzic miejscie ambicje, nauczcie sie przedtsawiac swoja osobe z jak najlepszej strony. Nie wmawiajcie sobie, ze jako studenci, czy wyksztalceni absolwenci od razu macie prawo do otrzymania super oferty ! Na wszystko trzeba zaprocwac samemu a czas spedzony na wypisywaniu swoich zali tutaj, na tymze forum, lepiej spozytkowac na nauke nowego jezyka obcego, czy jakiekolwiek inne kursy zwiekszajace nasza atrakcyjnosc na rynku pracy. 5 Zycze powodzenia i owocnych poszukiwan, w kwestiach bardziej szczegolowych porad odnosnie pisania cv, planowania kariery czy rozmow kwalifikacyjnych zapraszam na: miles@poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 192.168.1.78, 149.156.124.* 26.02.01, 17:11 Twoja wypowiedz Milesie nie jest dla mnie przekonujaca. Po pierwsze dlatego , ze Twoje rady odnosza sie chyba do osob ktore zaczynaja studia( "Swoja kariere zalecalbym kreowac i ksztaltowac juz od pierwszych lat studiow, szukanie pracy po V roku studiow dopiero jest nieporozumieniem i zyciowym lenistwem...itd) a z tego co czytalam to nikt z Twoich poprzednikow chyba nie jest w wieku "maturalnym" Ponadto nie kazdy ma "odpowiednich" znajomych , ja i inne osoby ktore znam szukaly pracy na wlasna reke , bez popychania znajomych , to wcale nie jest proste!!!(a na zgorzknienie i brak znajomych nikt z nas nie narzeka!!!) W odniesieniu do uwag o znajomych zabawnie poza tym zabrzmialo stwierdzenie : "Na wszystko trzeba zaprocwac samemu a czas spedzony na wypisywaniu swoich zali tutaj, na tymze forum, lepiej spozytkowac na nauke nowego jezyka obcego, czy jakiekolwiek inne kursy zwiekszajace nasza atrakcyjnosc na rynku pracy." I tylko z tym jednym się z Tobą zgodzę! Zgodnie z sugestią już kończę! Odpowiedz Link Zgłoś
miles Re: Czy latwo znalezc prace? 27.02.01, 13:36 Pani Aniu ! Dziekuje, ze zdecodowala Pani poswiecic mojej wypowiedzi kilka chwil i skomentowac ja. Spiesze wytlumaczyc Pani, iz piszac o rozpoczeciu kreowania swoje kariery juz na studiach mialem na mysli rozpoczecie tegoz procesu jak najwczesniej i oczywiscie nie chodzi mi o to zeby osoby w wieku 30 lat wracaly na studia ale o to zeby robic to jak najwczesniej, jak najszybciej, natychmiast i od zaraz, jak mawiaja Anglicy "rzecz zaczeta jest w polowie zrobiona" a dobry plan dzialania jest wiecej niz polowa sukcesu przedsiewziecia. Co do znajomych, to zupelnie sie nie zrozumielismy, ale i tutaj uprzejmie wytlumacze Pani co mialem na mysli. Znajomych i krewnych ma sie bez wzgledu na prace czy wyksztalcenie, ludzi tych po prostu cenimy i lubimy za to jakimi sa, szukajac jednak pracy winnismy postarac sie o znajomych z ktorymi mozemy wspolpracowac a w przyszlosci stac sie beneficjentami tejze znajomosci. Nie ma tu na mysli prostackiego podlizywania sie ale zaktywizowanie swojej dzialalnosci w dziedzinie naszej pracy, jezeli ktos uczestniczy w sympozjach i konferencjach, pisuje do prasy branzowej, rozsyla swoje pomysly i projekty do roznych firm, stara sie pokazac i byc aktywnym to predzej czy pozniej nabywa przyjaciol w srodowisku swojej aktywnosci. Jasnym jest iz kolezanka pielegniarka oraz kolega pilot nie pomoga nam w znalezieniu pracy w agencji reklamowej, ale wystarczy zaangazowac sie w jakis projekt czy przedsiwewiecie zwiazane z branza reklamowa aby natychmiast poznac ludzi zwiazanych z tymze srodowiskiem. Rada tyle prosta co i skuteczna. A konczac swoja wypowiedz chcialem bardzo podziekowac, iz w taki doslowny sposob korzysta Pani z moich wskazowek jest to dla mnie powodem do szczegolnej dumy i satysfakcji. Cytowanie moich wypowiedzi takze traktuje jako szczegolny przywilej i wyroznienie. Pozdrawiam serdecznie przesylajac wyrazy szacunku... Miles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaco Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.01, 16:02 Jasne. Wchodze do pierwszej lepszej agencji z brzegu i mowie: Hej ludziska nie mialem co robic i wpadlem wam pomoc w nowej kampani reklamowej piwa bezalkoholowego, co wy na to? Z praca wcale nie jest tak dobrze, kiedy ostatni raz szukales pracy? Prywaciarze ludziom po studiach proponuja 800zl brutto. I jeszcze trzeba sie cieszyc, ze az tyle. W urzedach panstwowych i bankach moze lepiej placa, ale nawet sie nie dowiesz, ze kogos szukaja - jak zaniesiesz im CV to zbyja cie byle czym, chyba ze wysles poleconym. Najpierw kadrowe szukaja wsrod pociotkow i znajomkow, a jak juz calkowicie nie ma chetnych do moze dadza ogloszenie. W efekcie zatrudniani sa dyletanci nieudacznicy partacze, a wyksztalceni inteligentni ludzie nie maja pracy, albo pracuja za pol darmo u biznesmanow. Chca im obnizac podatki, a oni nie zatrudnia nastepnej osoby lecz beda sobie mercedesami jezdzic. Lepiej byloby dac kredyt bezrobotnemu na zalozenie firmy - predzej taki by zatrudnil kogos niz pozal sie boze biznesmen. To tyle sarkazmow. Czasem sie udaje znalezc prace nawet zblizona do oczekiwan, ale trzeba czekac i szukac. Pozdrowienia byly bezrobotny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wol Re: Nie wracaj IP: *.pressmedia.com.pl 05.03.01, 17:02 Tam będziesz wykonywać "prymitywną i najgorzej płatną pracę", u nas nie dostaniesz pracy wcale, chyba że masz znajomości albo trafisz na jakąś firmę, co będzie akurat potrzebowała tłumacza języka szwedzkiego, poza Warszawą bez szans, a jeżeli znasz język z osłuchania się bez dyplomu to w ogóle bez szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebcio Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 213.64.203.6, 213.64.250.* 09.03.01, 22:08 Ja tez mieszkam w Szwecji. Roznie mi sie tu wiodlo, bylem okresowo bezrobotny, ale od od 6 lat mam w miare ciekawa, stala prace. Chetnie wrocilbym do Polski, ale nie stac mnie na to - mam na mysli gl. brak mieszkania. Bedac za granica niejako z gory musimy pogodzic sie, ze pelnimy tu role jakby obywateli drugiej kategorii (no chyba ze ma sie naprawde dobry i uniwersalny zawod typu lekarz czy programista) i w zasadzie nie mam o to do nikogo pretensji. W naszym kraju przeciez tez Bulgarzy czy Ukraincy nie sa noszeni na rekach, a ja w Szwecji pelnie role takiego kogos - przy czym mimo wszystko tutejsze spoleczenstwo jest bardziej tolerancyjne dla innych. Nie zmienia to faktu, ze zawsze bede czul sie Polakiem i gdy tylko pojawi sie szansa, to wroce do kraju. Tylko w Polsce czuje sie soba. Czytajac jednak niniejsze forum zauwazam, ze przewazaja glosy pesymistyczne. Odbieram je z dwojakimi uczuciami - szkoda, ze sprawy w kraju, a szczegolnie stan gospodarki i rynku pracy ida chyba w zlym kierunku. Z drugiej strony jednak latwiej mi w niektorych chwilach znosic trudy mieszkania za granica, wiedzac, ze w Polsce zycie jest byc moze (co prawda miedzy swoimi) rownie trudne, choc pod innymi wzgledami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wol Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.pressmedia.com.pl 05.03.01, 16:43 Do twoich pesymistycznych uwag dorzucę jeszcze i tę, że kobieta informatyk ma w tej branży jeszcze mniejsze możliwości. Toż to dziwo niesłychane! Taki dyrektor sądzi że jego synek małolat, co to zna komputer od strony gier w strzelaninę jest większym ekspertem niż JAKAKOLWIEK kobieta, nawet gdyby dostała Nobla, woli zatrudnić aroganckiego studencika, bo on bardziej jest podobny do jego "genialnego" synusia. No i że tylko Warszawa to też prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
radhead Re: Czy latwo znalezc prace? 03.03.01, 08:53 Co do pracy i wyksztalcenia czy lepiej znalezc prace? Odpowiem jednym z wielu ogloszen co do pracy pojawiajacym sie w mym miescie cytuje"Przyjme pania w wieku 23-25 lat z wyksztalceniem wyzszym i 4 letnim stazem" Ta krotka oferta odowie na wyzej zapodane pytanie:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.bedford16.ma.pub-ip.psi.net 04.03.01, 00:28 niezle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 62.20.212.* 05.03.01, 09:51 odrazajace ja mam 32 lata i robie kolejne studia brakuje mi czasu na pracowanie, bo ucze sie jednoczesnie na dwoch kierunkach bede wkrotce dinozaurem a moze juz jestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 216.51.32.* 05.03.01, 15:52 Zatem... czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 147.214.191.88, 194.92.234.* 05.03.01, 17:56 jesli mozna chcialem wtracic swoje trzy grosze. skonczylem polibude. na studiach orlem nie bylem ale twierdze ze warto bylo studiowac i ze ukonczenie studiow dalo mi inny (latwiejszy) start. ale mysle ze rownie waznym czynnikiem ulatwiajacym zdobycie obecnie w miare niezlej pracy bylo to ze na ostatnim roku studiow (lodz) podjalem prace w panstwowej "firmie" - instytul lacznosci w warszawie i pracowalem tam przez rok za psie pieniadze - 400 pln jako stazysta czy ktos taki. mysle ze wazne bylo moje nastawienie - nie liczylem od razu na duza czy chocby wystarczajaca place ale na zdobycie jakiegokolwiek doswiadczenia. i mysle ze cel osiagnalem - poznalem wiele firm telekomunikacyjnych (moich przyszlych potencjalnych pracodawcow) ich produkty oraz glowne obszary dzialalnosci co chyba pomoglo mi potem trafniej wybierac ogloszenia o pracy i wysylac swoje oferty tylko tam gdzie choc troche praca wydawala mi sie interesujaca. nie udalo mi sie dostac pracy za pierwszym razem. ani za drugim. ani za ktoryms tam. ale kazda wyslana oferta i kazda odbyta rozmowa kwalifikacyjna pomogla mi w tym ze na tej ostatniej wlasciwe osoby we wlasciwym momencie podjely pozytywna dla mnie decyzje. nie skorzystalem przy tym z zadnych znajomosci ani protekcji. jestem potwierdzeniem tego ze na pytanie czy mozna znalezc prace odpowiedz brzmi "tak". natomiast czy LATWO znalezc prace? sadze ze odpowiedz brzmi "nie". ale moim zdaniem studia pomagaja. nie wiem czy znowu wywolam tym dyskusje na temat warszawiakow warszawskich i tych spoza warszawy ale pochodze z malego miasteczka gdzie nie mialem szansy na dobra prace po skonczeniu studiow i dlatego od razu zaczalem poszukiwania w wawie. to bylo 5 lat temu i tak zupelnie z innej beczki to sadze ze teraz jest trudniej niz wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.03.01, 12:37 Ludziska, nie dolujcie sie tak. Wiem, co to znaczy nie miec pracy, bo wlasnie od stycznia tez jestem bezrobotna. Jedno wiem, nie mozna popasc w totalny pesymizm, glowa do gory. Ostatnio, po poltorarocznej przerwie moj chlopak znalazl prace w swietnej firmie i to nie po znajomosci! Nie ukonczyl nawet studiow, ale jego PASJA sa komputery i wszystko co z tym zwiazane. I wyobrazcie sobie, ze sposrod bardzo wielu ofert wybrali wlasnie jego. Ma wlasny pokoj, super komputer i dostep do wszystkich(legalnych) programow, jakie sa mu niezbedne do pracy. Cuda sie zdarzaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.01, 15:25 spróbuj w totka masz podobną szansę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: Czy latwo znalezc prace? IP: unknown, 194.64.220.* 08.03.01, 16:34 Studia ukonczylem w miescie wojewodzkim przy granicy niemieckiej, o ktorym powszechnie sie uwaza ze przezywa zapasc. Mialem w zyciu 5 rozmow o prace z czego 4 zakonczyly sie sukcesem. Pracowalem od poczatku studiow wiec majac 24 lata mialem mgr i 5 lat stazu. Mimo regularnego narzekania wiekszosc moich znajomych ma ponad 2500 zl netto. List pisze z Frankfurtu mieszkam tu i pracuje nie dlatego ze nie mialem pracy ale dlatego ze ci straszni Niemcy zaoferowali mi 4x wyzsza place niz w kraju i bdb socjal (apropos wysokie zarobki informatykow w Polsce to bzdury). Naprawde mozna i w kraju i na obczyznie - tylko trzeba chciec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KW Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 10.03.01, 12:48 Tragedia. Mam trzy fakultety i staż w szkółce w Australii i.... wielkie NIC Ale nie mam pieniędzy i znajomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marijka Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 213.25.97.* 20.03.01, 14:27 Rzeczywiscie teraz jest trudniej znalezc prace niz kilka lat temu. Ale nie bardzo rozumiem dlaczego w wielu z waszych wypowiedzi pojawia sie haslo "glupiej pracy, pracy dla debili itp". Ja po skonczeniu studiow zaczelam wlasnie od takiej glupiej pracy najpierw jako sprzedawca w sklepie z odzieza a potem przy wprowadzaniu danych do bazy komputerowej w firmie ubezpieczeniowej (5 lat temu za 300 zl) , potem przenioslam sie do innej firmy ubezpieczeniowej gdzie pracowalam przy wprowadzaniu danych i pakowaniu poczty (sic!). Zrobilam studium podyplomowe z ubezpieczen i ciezko pracowalam, w ciagu 5 lat doszlam do stanowiska dyrektora duzego dzialu (30 osob)w duzej firmie. Nie mialam znajomosci tylko duzo samozaparcia. Nie pisze tego zeby sie pochwalic ale zeby poowiedziec ze od czegos trzeba zaczac, moze wlasnie od takiej glupiej pracy w supermarkecie, jak sie wysilisz to mozesz osiagnac sukces. Zadna praca nie hanbi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LETman Re: marika IP: 212.160.68.* 05.04.01, 17:31 Widzę kochana że znasz życie, już drugi raz Cię pochwale za opinię. Zgadzam sie w 100% z Tobą. Ludzie nie od razu po szkole jest sie Dyrektorem, Specjalistą, Koordynatorem - na to trzeba praktyki. A tego w szkole nie uczą. Uczą wiedzy ale nie praktyki. Wiem coś o tym. Ale nie zrażajcie sie żadna praca nie chańbi nawet jeśli jest sie mgr inż. i sprzedaje sie lody :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: LETman IP: 172.17.16.* / 195.117.243.* 09.05.01, 12:24 Pewnie nikt albo prawie nikt nie miałby nic przeciwko np. sprzedaży lodów, gdyby dało się za to normalnie wyżyć i utrzymać rodzinę. A z drugiej strony, żeby wykonywać niektóre prace wcale nie są potrzebne studia. I nie wszyscy je mają. Ale jak ktos się czegos uczył przez kilka lat, to trudno mu się dziwić, że niezbyt chętnie podejmie się np. takiej sprzedaży lodów. Wcale nie jest łatwo i potrzeba czasu, żeby pogodzić się z sytuacją, że nauka nie musi mieć nic wspólnego z przyszłą pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.pressmedia.com.pl 07.05.01, 18:55 Gość portalu: hybryda napisał(a): > Czy majac wyzsze wyksztalcenie jestes lepiej uposazony niz inni? Mgr przed nazwiskiem to warto mieć ale tylko dla własnej satysfakcji. > Czy oplacalo sie studiowac, uczyc? W moim przypadku nie opłacało się, studia dziene to była pomyłka, trzeba było od razu iść do pracy i uczyć się praktycznie, a mgr można było sobie dorobić zaocznie, żaden uszczerbek w wiedzy, której przydatność i tak, i tak jest żadna. > Jak najlatwiej znalezc prace? Mieć znajomości, im wyżej we władzach jakiejś firmy tym lepiej. > Czy kierunek wyksztalcenia pokrywa sie z Twoja praca???? Prawie wcale, owszem studia ścisłe i praca też wymaga analitycznego myślenia, ale poza taką bardzo ogólną zbieżnością, żadnych związków z kierunkiem wykształcenia. To obecnie, poprzednia praca była całkowitym przeciwieństwem kierunku studiów, nikt się nie zorientował, wiedza ze szkoły podstawowej (!) była absolutnie wystarczająca do bycia dobrym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: Czy latwo znalezc prace? IP: 216.51.32.* 07.05.01, 22:47 Ano tak. Generalne stwierdzenie jest takowe, ze bez "plecow" trudno. Jasne, sa wyjatki. Wlasna ciezka praca i samozaparciem doszli do czegos. Tylko pozazdroscic, ale nie podziwiac. Czemu nie podziwiac? Bo kazdy z nas chce jak najlepiej i stara sie by byc najlepszym. A pozazdroscic? - bo miales takowa szanse by pokazac sie wlasnie z tej najlepszej strony. Bez tej szansy to nawet orzel jest wrobelkiem. A jak wrobelek-orzel sie postawi, to mu powiedza - "na twoje miejsce jest 100 chetnych za polowe tego co masz...". Ehhhhh, samo zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Re: Czy latwo znalezc prace? IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.01, 00:45 Na ogol problem lezy gdzie indziej: ludzie tych szans nie dostrzegaja, bo one nie dzwonia do drzwi i blagaja, zeby je brac. To samo ladne dziewczyny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariposa DZIEWCZYNY IP: 195.94.213.* 09.05.01, 14:47 Gość portalu: Lechu napisał(a): > Na ogol problem lezy gdzie indziej: ludzie tych szans nie dostrzegaja, bo one > nie dzwonia do drzwi i blagaja, zeby je brac. To samo ladne dziewczyny ;-) TEŻ LEŻĄ POD TWOIMI DRZWIAMI? TO NIEZŁY MUSI BYĆ SZCZĘŚCIARZ Z CIEBIE... MOŻE WYBIERZEMY SIĘ KIEDYŚ RAZEM DO KASYNA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Czy latwo znalezc prace? System kastowy. IP: 193.59.192.* 08.05.01, 12:07 Sami wiecie jak jest: usia, rąsia, busia, klapa, cyki - pyki. Ja mam studia wyższe, 2 letnie studium podyplomowe i kupe papierow a prace dostalem po znajomosci po 2 latach bezsensownego szukania. Wymagania pracodawcow sa wielkie a wiec dlaczego zatrudniają akurat debili ? Odpowiedzcie sobie sami na to pytanie. Jesli ktos wraca z zagranicy i ma super kwalifikacje i nie moze dostac pracy to w tym kraju naprawde cos gnije i to ciezko. Ja pracujac w firmie handlowej, paluje sie za 2.200,-pln na trzy osoby w rodzinie. Robie w pracy wszystko. Kolega ma zwykle srednie wyksztalcenie i sluzbowke. Nie zrobilby polowy zadan ktore ja robie. Ale ma za to to cos: PLEECY. Teraz firma ma zwalniac ludzi z powodu recesji, jak myslicie wg. jakiego kryterium ??? Kiedy wreszcie wyksztalcenie zacznie wliczac sie do placy a zakompleksione kierownictwo przestanie obawiac sie myslacych pracownikow ???? Mam 32 lata. Dożyję ? Aha - jesli myslicie ze papiery cos dają to spalcie je i urodźcie się w innej kaście, jak w Indiach. Cześć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LULA Re: Czy latwo znalezc prace? System kastowy. IP: 62.233.128.* 08.05.01, 18:17 Ale ja cię dobrze rozumiem! Mój kierownik to debil, ma straszliwe kompleksy, że ja znam 3 języki a on coś bełkocze po angielsku ...Ciągle mi przez to dogryza wynajduje głupie zadania bo ja przecież młoda i chętna do pracy. Kiedy się czymś wykażę nawet nie pochwali. Kretyn...............Szkoda gadać (też mam pracę po znajomości) Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Sami wiecie jak jest: usia, rąsia, busia, klapa, cyki - pyki. > Ja mam studia wyższe, 2 letnie studium podyplomowe i kupe papierow a prace > dostalem po znajomosci po 2 latach bezsensownego szukania. Wymagania > pracodawcow sa wielkie a wiec dlaczego zatrudniają akurat debili ? Odpowiedzcie > > sobie sami na to pytanie. Jesli ktos wraca z zagranicy i ma super kwalifikacje > i nie moze dostac pracy to w tym kraju naprawde cos gnije i to ciezko. > Ja pracujac w firmie handlowej, paluje sie za 2.200,-pln na trzy osoby w > rodzinie. Robie w pracy wszystko. Kolega ma zwykle srednie wyksztalcenie i > sluzbowke. Nie zrobilby polowy zadan ktore ja robie. Ale ma za to to cos: > PLEECY. Teraz firma ma zwalniac ludzi z powodu recesji, jak myslicie wg. > jakiego kryterium ??? > Kiedy wreszcie wyksztalcenie zacznie wliczac sie do placy a zakompleksione > kierownictwo przestanie obawiac sie myslacych pracownikow ???? > Mam 32 lata. Dożyję ? > Aha - jesli myslicie ze papiery cos dają to spalcie je i urodźcie się w innej > kaście, jak w Indiach. Cześć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Czy latwo znalezc prace? System kastowy. IP: 193.59.192.* 09.05.01, 10:22 Dokładnie. I jak ja to mówię: "I choćbym ch.... orał pole, to nie wypier.... ." Odpowiedz Link Zgłoś