Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kurs ksiegowosci - czy warto?

IP: 188.33.54.* 03.07.09, 17:20
    Znalazlem w necie korespondencyjny kurs ksiegowosci od podstaw. Firma wydaje
    certyfikat mimisterstwa pracy. Cena kurcsu tez jest bardzo atrakcyjna (600 zl,
    a stacjonarny kosztuje 1000 zl). Obecnie jestem bezrobotnym (juz 5 miesiecy,
    wczesniej pracowalem jako inzynier procesu, niestety nie moge znalezc pracy w
    zawodzie).Chciałbym pracowac w ksiegowosci, mysle ze by mnie to zainteresowało.
    Moje pytanie jest takie: czy warto isc na taki kurs. Czy zdobede
    prace młodszego ksiegowego nie majac doswiadczenie w tym zawodzie. Wiem ze na
    poczatek nie zarabiałbym duzo, ale zdobywalbym doswiadczenie i z czasem
    zarobki by wzrosły. Czy komus udało sie zdobyc prace po kursie ksiegowosci?
    Czy jednak firmy szukaja ludzi z co najmniej rocznym dosw. i odpuscic sobie
    kurs. Dla bezrobotnego 600 pln to sporo. Ale z drugiej strony moze uda mi sie
    przekwalifikowac. Z urzedu pracy raczej mi nie zwroca, niedawno byłem na
    kursie angielskiego.
    Dziek iza rady i sugestie
    Obserwuj wątek
      • Gość: zostac ksiegowym Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? IP: 94.254.202.* 04.07.09, 16:31
        up. nikt nie poradzi?
      • Gość: koko Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.07.09, 17:21
        pracy w ksiegowosci po takim kursie raczej nie znajdziesz:)w
        ksiegowosci trzeba miec wtyki i doswiadczenie!! tez myslalam o takim
        kursie ale jak przejrzalam oferty pracy to stwierdzilam ze po
        cholere mi to jak na ksiegowych chca osob z kilkuletnim
        doswiadczeniem i zazwyczaj po jakis ekonomicznych studiach, a nie po
        kursie.
      • Gość: He He... Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.chello.pl 05.07.09, 11:29
        A czy uważasz, że mógłbym pojść na kurs na inżyniera technologii i
        projektów? Za 600 PLN.
        Co ty na to?

Z księgowością jest tak samo.
      • Gość: zostac ksiegowym Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? IP: 94.254.131.* 05.07.09, 17:30
        Ja wiem ze nie zostane po kursie od razu ksiegowym. Ale moze pomoznikiem
        ksiegoweho ew mlodszym ksiegowym. Od czegos trzeba zaczac przeciez. Ksiegowy
        obecni tez jakos zaczynali swoja kariere. sam juz nie wem czy inwestowac te 600
        zloty.....
        • Gość: gość Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? IP: 84.201.210.* 05.07.09, 20:38
          Ja jestem po takim kursie. Niestety, nie znalazłam pracy, bo nie mam
          doświadczenia,a doświadczenia nie zdobędę, bo nie nikt nie chce zatrudniać ludzi
          po kursie. Błędne koło.
        • Gość: koko Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.09, 21:44
          oczywiscie, ale obecni ksiegowi sa po specjalnych kierunkach a nie
          po kursach. ksiegowosc to inna bajaka. zreszta skoro az tak to cie
          interesuje to warto sprobowac, tyle ze gwarancji nikt ci na nic nie
          da.moze otworzysz wlasne biuro rachunkowe:)))
          • Gość: marta Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.adsl.hansenet.de 05.07.09, 22:38
            do koko: to nie byl zart na miejscu, ludzka podlosc nie zna granic, szczegolnie
            na tym forum,
            jestem absolwentka technologii chemicznej i kiedys pytalam sie o prace w biurze
            rachunkowym i wlascicielka powiedziala ze na poczatek nie ma dla niej znaczenia
            wazne zebym sie przykladala do pracy, musisz najpierw znalezc firme ktora Cie
            zatrudni, podszkoli potem mozesz isc na kurs, ktory moze Ci pracodawca polecic i
            ktory naprawde bedzie wart tych pieniedzy, bo niestety naciagaczy jest wiele i
            nie tylko organizujacych te kursy ale wykladowcow na uczelniach obiecujacych
            • Gość: koko Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.07.09, 10:59
              nikogo tu nie wyzywam i nie gnoje.naucz sie czytac.
              nie porownoj obecnej sytuacji na rynku pracy z ta np. sprzed roku.
              bo tak jak uslyszalam od kolezanki, ktorej szef powiedzial, ze:
              jeszcze rok temu na jedno stanowisko ubiegalo sie kilka osob, tak
              teraz kilkadziesiat.
              odpowiedz moze na pytanie, ktora obecnie firma bedzie chetna
              go "uczyc" praktycznie od podstaw, a ktora bedzie wolala zamiast
              niego osobe juz wyksztalcona w tym kierunku i z doswiadczeniem. odp.
              jest chyba prosta.
      • absolwencina Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? 06.07.09, 15:24
        odpuść sobie, ja jestem księgowym, swojej wiedzy teoretycznej na
        szczęście nie zdobywałem na kursach korespondencyjnych, pożądny kurs
        na samodzielnego księgowego kosztuje conajmniej dwa razy tyle, ale
        tam przynajmniej sie czegoś nauczysz, a przy zakupie kursu
        korespondecyjnego wyrzucisz 600 zł w błoto;

bardzo dobrze, że się nie poddajesz, bardzo dobrze, że walczysz, ale
        lepiej zbieraj pieniądze na kurs z prawdziwego zdarzenia, albo
        dokształć się we własnym zakresie - możesz np. kupić fachową
        literaturę, której jest naprawdę sporo, możesz też poczytać coś w
        internecie na ten temat - np. na forach dla księgowych;
      • Gość: olaboga Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? IP: 78.131.238.* 06.07.09, 16:01
        Przylaczam sie do opinii sugerujacej zakup literatury - wystarczy chocby
        klasyczny "Podrecznik samodzielnej nauki ksiegowania" Barbary Gierusz wraz ze
        zbiorem zadan i rozwiazaniami, by opanowac, nie bedzie to przesada, material
        poruszany na studiach licencjackich o spec. rachunkowosc, przynajmniej w
        zakresie podstaw rachunkowosci czy rach. finansowej I. A przeciez to tylko jedna
        ksiazka, ktora mozna uzupelniac o inne, dobrze napisany.

Inna rzecz, ze pracodawcy patrza teraz na papier i predzej zatrudnia lenia po
        magisterskich czy licencjackich, ktory mimo posiadanego dyplomu moze nic a nic
        nie kumac z rachunkowosci a i tak studia skonczy, niz osobe po technikum
        ekonomicznym, ktora umie wiecej od niego.

Najwazniejsze to zdobycie pierwszego doswiadczenia, bo majac jakas wiedze
        teoretyczna latwo mozna sie odnalezc i ogarnac o co biega. Potem juz z gorki.

Zycze powodzenia
        • Gość: zostac ksiegowym Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? IP: 188.33.89.* 07.07.09, 08:42
          Dzieki za rady. tylko sie obawiam czy samo przeczytanie literatury i nawet
          wiedza z niej zawarta to nie za malo zeby zostac zaproszony na rozmowe o pracy.
          A kurs raczej ludzie polecaja np. na goldenline. Polecaja tez kurs w
          stowarzyszeniu ksiegowych ale tam taki kurs kosztuje ok 1700 pln. Sam juz nie
          wim co robic. Do Kursu stacjonarnego dochodza jeszzce koszty dojazdu co
          powieksza jego cene o ok 300 pln w sumie. co do wymienionej ksiazki to słyszałem
          ze jest dobra. ma ktos moze tanio do sprzedania?:))
          P.s. kurs o ktorym pisalem to kurs w cedoz w wawie (mam nadzieje ze nie bedzie
          to kryptoreklama)
          • Gość: marta Kurs ksiegowosci IP: 194.140.107.* 07.07.09, 09:01
            czy warto isc na taki kurs nawet jesli nie jest sie ekonomem i nie
            ma sie doswiadczenia w branzy, czy rynek potrzebuje naprawde
            ksiegowych, jakie zarobki na poczatek,pozdrawiam
            marta
            • Gość: zostac ksiegowym Re: Kurs ksiegowosci IP: 94.254.135.* 10.07.09, 23:52
              up up up
            • Gość: Zośka Re: Kurs ksiegowosci IP: *.chello.pl 11.07.09, 14:24
              Nie polecam. Dobrze zarabiaja tylko główni ksiegowi i dyr.finansowi.
              Dobrze to dla mnie powyżej 5000 na rekę. Rozczaruję Cię-mając
              kilkuletni staż wykształcenie i łeb pełen wiedzy nie dostaniesz
              więcej jak 2000 (ciesz się!) do 2500 na rękę. Oczywiście zaczniesz
              od 1000 na rękę jako nowicjusz. Druga sprawa - jak jak jestes
              ambitny to sie nie licz, że sie czegoś nauczysz w robocie co pozwoli
              Ci w przyszłosci rozwinąc skrzydła. Szczególnie Główne Ksiegowe
              uwaają, iz wiedza, którą posiadły jest wprost kosmiczna i
              nikt "maluczki" jej nie pojmie. Nie dzielą sie więc nią. Reasumując
              będziesz klepać faktury (liczone na setki lub kilogramy)latami i
              gnuśnieć. Nie możesz przy tym zapomnieć, że cały czas zmieniają sie
              przepisy. Powiem szczerze, to nie jest praca dla aktywnych ambitnych
              ludzi. Naprawdę dużo nauki a mało satysfakcji i pieniędzy. Odradzam.
              • Gość: up Re: Kurs ksiegowosci IP: 188.33.39.* 24.07.09, 19:48
                up
                • Gość: Magiccc Re: Kurs ksiegowosci IP: *.chello.pl 24.07.09, 22:19
                  10 lat pracuję w księgowości, obecnie na kierowniczym stanowisku w dość znanej
                  firmie. większość tutaj porad jest nietrafionych. Po kolei (piszę poszczególne
                  zdania czytając kolejne posty):

świadectwo ukończenia takiego kursu dobrze wygląda w cv kandydata. Każda nauka
                  jest ważna, czegoś uczy się człowiek. Jak jest możliwość to należy chodzić na
                  kursy i szkolenia. Na studiach ekonomicznych, nawet na rachunkowości nie uczą
                  praktycznej nauki zawodu.nie będę się rozpisywał dlaczego, ale uwierz mi że tak
                  jest. Analizując zalety i wady studiów i kursów, to przewaga leży po stronie
                  kursu - tam uczą od strony praktycznej. Na studiach to w znacznej części
                  teoretycy (takie są moje doświadczenia po nauce na AE wrocław). Cena kursu
                  tj.600 zł jest atrakcyjna, bo za 600 zł dostajesz dyplom ukończenia kursu
                  ksiegowego :). po prostu warto za tę kasę mieć w cv taki papierek :). Ja swoją
                  karierę zacząłem od 300 zł miesięcznej pensji :), to czego się dorobiłem, to
                  dzięki temu że mi się chciało pracować, brałem jak leci, i nie pyskowałem. W ten
                  sposób poznałem większość aspektów tego fachu. Robiłem sporo rzeczy na nie
                  wiedząc dokładnie jak mi wyjdzie finalnie tzn. podpatrzyłem jak to poprzednik
                  robił, dorobiłem do tego swojej teorii, poczytałem literatury, podpyptałem ludzi
                  i po pewnym czasie wszystko grało :). Na specjalistyczne, drogie kursy nie
                  idź. Bo ich nie zrozumiesz, najpierw się idzie do podstawówki potem gimnazjum
                  itd. A nie po przedszkolu na studia :). Rację ma marta- przeanalizuj sprawę, i
                  zastanów się czy w takeij spółce zoo każdy księgowy ma super wiedzę. Czy
                  umiejętność księgowania każdej operacji wymaga specjalistycznej wiedzy zdobytej
                  przez 10 lat pracy w zawodzie, na kursach, szkoleniach i studiach :)? Chodzi mi
                  o sprawy proste do zrobienia - jakie? poskanowanie dokumentów, poksięgowanie
                  prostych faktur, wyciągów bankowych, raportów kasowych, porozliczanie delegacji
                  krajowych. Trzeba takie prace wykonywać solidnie i dokładnie. Zapewniam że w
                  każdej firmie szukają ludzi na takie stanowisko. Trzeba podzwonić, albo
                  pomailować (bo taniej). Jeśli odpowiednio ciekawie przekażesz korzyść
                  potencjalnemu pracodawcy z zatrudnienia swojej osoby za odpowiednią (czytaj
                  niestety niską) stawkę (bo nie masz doświadczenia przecież), to masz spore
                  szanse znaleźć zatrudnienie. Pamietaj że osoba wykształcona, doświadczona
                  kosztuje a kasę każdy dziś liczy. Przyuczenie nie trwa przecież długo, jak nie
                  będziesz popełniał błędów, to będą z ciebie zadowoleni. W tym fachu liczy się
                  rzetelność - czyli 10 razy pomyśleć, i zapytać 2 razy niż olać sprawę - jak
                  jesteś rzetelny to z czasem wyrabaisz sobie opinię osoby sumiennej, rzetelnej. A
                  jak olewająco się podchodzi do sprawy, i ciągle się tłumaczy z błedów, to
                  zwolnienie takiego pracownika nie powoduje jakiegoś chaosu w firmie. Co do
                  wypowiedzi absolwenciny to uważam że nie ma racji. Po pierwsze nie czytaj
                  wszystkich forum dla księgowych, tylko te które ktoś doświadczony ci poleci. Z
                  tego co można poczytać na necie to polecam strony www.gofin.pl --->> ustawy za
                  darmo, posegregowane. Część płatnych zasobów udostępniona. Albo polecam zakupić
                  sobie e-dostęp do www.gazetapodatkowa.pl ---->>> koszt miesięcznie bodajże 50
                  zł- warto bo to jest kopalnia wiedzy. Dodam że ciężko może być ze zrozumieniem
                  co biega w temacie. Ewentualnie polecam forum www.olenka.pl, ale te wiedze
                  traktuj z przymrużeniem oka, w sensie takim że może być nie tak jak tam piszą. Z
                  fachowej książki to polecam wydawnictwo UNIMEXU, leksykony vat 2009, PIT 2009,
                  CIT 2009 - kosztują po kilkaset złotych, ale na prawdę warto, bo zdobędziesz w
                  przystępny sposób, szybko, sporą dawkę wiedzy.Jedna taka książka to ma ponad
                  1000 stron !!! Co do komentarza olaboga to nie ma on racji moim zdaniem - idź do
                  biblioteki publicznej i wypożycz sobie jakikolwiek podręcznik do księgowości by
                  się orientować. Reszty się dowiesz w firmie, jak ciebie zatrudnią. Ważniejsze są
                  podatki (te wspomniane z unimexu). Co do pracy w zawodzie, to jest z tym
                  związany prestiż. Dobry księgowy to osoba na wagę złota. Nasze prawo jest pełne
                  sprzeczności, niejasności a nie każdemu cvhce się czytać i analizować przepisy.
                  Dobry księgowy ma wpływ na zarządzanie sprzedażą (kontroling), płynnością
                  finansową firmy. Jeśli ktoś ma łeb pełen wiedzy jak to pisze Zośka, to nie
                  zarabia 2 tys a 20.000 zł. Takie są realia.Pamietaj że nikt ci nie da wypas
                  pensji za to że jesteś, musisz umieć zarobić dla firmy pieniądze. Praca jest
                  głównie przy kompie, czasami jakieś szkolenia. Ważną kwestią jest
                  odpowiedzialność za błędy, grozi nawet pierdel, jak ktoś robi tzw wałki na dużą
                  skalę. No ale o takich księgowych to nie będę pisał. Ja bym ci radził pójść na
                  ten kurs, pożyczyć jakąś książkę do księgowości a może udałoby się wypożyczyć te
                  leksykony z jakieś dobrej biblioteki albo w przynajmniej w czytelni się
                  zapoznać (wszak masz czas, bo nie masz pracy). Możesz poczytać wydania z 2007
                  roku albo nawet wcześniejsze, część się zdezaktualizowała, ale przynajmniej się
                  zorientujesz co piszczy w trawie, o co chodzi z vatem o o co z dochodowym. A w
                  międzyczasie słać oferty :). Na stanowisku mł. księgowego nie jest potrzebna
                  dokładna wiedza, a orientacja. A jak źle odpowiesz na interview, bo niekatualnym
                  przepisem się podeprzesz, to wytłumaczysz że nie miałeś dostępu do aktualnych
                  materiałów księgowych, i stąd taka a nie inna odpowiedź. Jak byś miał dostęp, to
                  uaktualnisz wiedze. Pokażesz pracodawcy że się uczysz, jesteś ambitny. a to jest
                  ważne. Napisz za ile mógłbyś na początek pracować w księgowości, przy prostych
                  pracach, i skąd jesteś. Przepraszam za mój styl wypowiedzi nieco chaotyczny, i
                  niegramatyczny, ale jest późno, a dla mnie liczy się przekaz. Życzę
                  powodzenia,pytaj dalej, będę zaglądał na forum, i jak będę mógł to pomogę.
                  Powodzenia :)
      • Gość: kamil Re: Kurs ksiegowosci - czy warto? IP: 81.21.200.* 25.07.09, 17:49
        Witaj,
        Pod tym linkiem znajdziesz największy wybór ofert kursów z obszaru
        księgowosci w Polsce.
        www.karierawfinansach.pl/praca/4,kategorie-szkolenia/
        Mają również zarobki na konkretnych stanowiskach w księgowosci:
        www.karierawfinansach.pl/praca/dzialy-finansowo---ksiegowe,raporty/dzialy-finansowo---ksiegowe.html

Kamil

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka