Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

1/4 etatu...urlop????

05.07.09, 18:42
    witam!
    mam pytanie pracuje na 1/4etatu oczywiscie umowa o prace wszystkie skladki odprowadzone itp. mam 21lat.
    ile przysluguje mi dni urlopu wypoczynkowego przy tym wymiarze pracy,oraz jak to sie liczy,czy moge tez wystapic o urlop czy dizen an zadanie(tez ile to jest dni)no i czy to platne??pracuje juz 8miesiecy od 12.12.2008roku do dnia dzisiejszego bierzacego roku.
    pytam sei bo u mnie w firmie ciezko jest o dobra informacje na ten temat...
    z gory dziekuje za szybka pomoc.
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: 1/4 etatu...urlop???? 05.07.09, 23:16
        sara.paniec napisała:

> mam pytanie pracuje na 1/4etatu oczywiscie umowa o prace wszystkie skladki odpr
        > owadzone itp. mam 21lat.
        > ile przysluguje mi dni urlopu wypoczynkowego przy tym wymiarze pracy
        > oraz jak to sie liczy

Jeśli masz umowę na czas określony lub przynajmniej do końca roku, to masz od 1 stycznia prawo do 5 (ośmiogodzinnych) dni urlopu.

> czy moge tez wystapic o urlop czy dizen an zadanie (tez ile to jest dni)no i czy to platne??

Oczywiście masz prawo w roku do 4 dni urlopu na żądanie. Są to dni w ramach zwykłego urlopu, a więc płatne.

Przyjęło się uważać, iż w przypadku niepełnoetatowców 4 dni urlopu na żądanie to są 4 dni pracy, a nie 4 dni ośmiogodzinne. Choć zgodnie z literą KP można by walczyć o prawo do 4 ośmiogodzinnych dni urlopu na żądanie, niezależnie od wymiaru etatu.

Więcej na ten temat:
        www.e-podatnik.pl/artykul/doradca_podatnika/5331/Urlop_na_zadanie_dla_osoby_zatrudnionej_w_niepelnym_wymiarze_czasu_pracy.html

S.
        • Gość: hennes Re: 1/4 etatu...urlop???? IP: *.chello.pl 05.07.09, 23:25
          lub 20 dni liczonych po 2h pracy
          • snajper55 Re: 1/4 etatu...urlop???? 06.07.09, 11:37
            Gość portalu: hennes napisał(a):

> lub 20 dni liczonych po 2h pracy

Nie. Tak się nie liczy. wymiar urlopu odpowiednio się dzieli i zaokrągla.

S.
            • Gość: hennes Re: 1/4 etatu...urlop???? IP: *.chello.pl 06.07.09, 22:00
              u mnie w pracy tak się nalicza urlop
              • snajper55 Re: 1/4 etatu...urlop???? 07.07.09, 01:52
                Gość portalu: hennes napisał(a):

> u mnie w pracy tak się nalicza urlop

No to źle naliczają.

Osobie pracującej na ćwierć etatu mającą prawo do 26 dni naliczą 26 dni 2
                godzinnych, czyli 54 godziny urlopu.

A ona ma prawo do 26 / 4 = 7 dni ośmiogodzinnych. Czyli do 56 godzin urlopu.

S.
              • Gość: sara.paniec@gazeta Re: 1/4 etatu...urlop???? (mobing) ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 17:14
                a wieie ze za to chcieli mnei zwolnic!!ze wzielam sobie ten urlop na rzadanie(jeden dzien)
                jak mnei o tym poinformowali a zrobili to tak ze nie umiescili mnei na grafiku itp to zlozylam sama wymowienie.
                powiedzcie mi co moge z tym zorbic?a po drugie czy mobingiem mozna nazwac to ze pracodawca nie liczy sie z moim zdaniem i kiedy prosze go o cos ma mnei w .... traktuje mnei jak powietrze, a gdy mu mowie jak jest twierdzi ze mam chyba problemy sama z soba;/
                a i od kad zlozylam wymowienie z pracy robi mi same problemy, bo bardizej im pasowalo by mnie zwolnic a nie bym zwolnila sie sama!!
                • tank75 Re: 1/4 etatu...urlop???? (mobing) ?? 10.07.09, 18:05
                  Taka sprawa jest ciężka do udowodnienia przed potencjalnym sądem.
                  Praktycznie żadne szanse na wygranie sprawy.
                  Nie warto bo to było i tak 1/4 etatu... Chyba że zarabiałaś tam bardzo duże
                  pieniądze. Lub pracowałaś w pełnym wymiarze czasu a te 1/4 to tylko na papierze
                  było. Niektórzy pracodawcy lubią tak robić :-/
                  • Gość: sara.paniec@gazeta Re: 1/4 etatu...urlop???? (mobing) ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.09, 14:46
                    i wlasnei tak bylo niby mialam tylko pracowac 42godziny w miesiacu a pracowalam wiecej jak za caly etat.i kazda kase na minusie musialam placic oddawac,nawet gdy facet mi ukrdl kase poprostu i widac to na kamerach to jeszcze mdostalam taki opieprz ze tragedia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka