Dodaj do ulubionych

WYZYSK w pracy

IP: *.promax.media.pl 14.03.06, 21:40
Jakie znacie zakłady/firmy z Ostrowa, które wykorzystują swoich pracowników?
Jako przykład podam przypadek mojego kolegi, zatrudnionego w firmie LITEX w
systemie ACORD (ile się narobisz-tyle zarobisz). Zmiana trwa 12 godzin i
zarabiają mniej niż najniższą krajową.
Obserwuj wątek
    • imstr Re: WYZYSK w pracy 14.03.06, 22:42
      to niech w tej firmie się weźmie za pracę, a nie drapie po jaj`ch
    • Gość: XYZ Re: WYZYSK w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 21:49
      Niestety znam taką "firme" Kurier Ostrowski ... niestety nie placił właściciel.
      Obecnie podobno właściciel się zmienił, moze jest inaczej, ale jeszcze rok
      temu ... booze!!!
      • Gość: nam Re: WYZYSK w pracy IP: *.promax.media.pl 16.03.06, 07:57
        były własciciel targetu, a obencnie Traftu... rowniez nie wywiazuje sie z
        placenia wyplat. Potrafi wykorzystac
        • Gość: wielebny84 Re: WYZYSK w pracy IP: *.promax.media.pl 16.03.06, 17:17
          Potwierdzam z Kurierem Ostrowskim. Redaktorem Naczelnym był Pan Roman Ryś (jeśli
          dobrze pamiętam). Zrobiłem fotoreportaż z wypadku drogowego, zgłosiłem się do
          redakcji z propozycją odsprzedania zdjęć. Pan Roman zaproponował bym odrazu
          napisał na ich komputerze artykuł. Co też uczyniłem. Odnośnie zapłaty za ów
          materiał miałem się zgłosić do Wydawcy, pewnego dość młodego Pana. Wydawca
          odesłał mnie do Redaktora Naczelnego. Ten na upomnienie się poprzez maila nie
          zareagował, więc podziękowałem za współpracę.
          • Gość: XYZ Re: WYZYSK w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:31
            Pisałeś to może jakiś rok temu:>
            Jeżeli tak, to cię pamietam :D
            • kow3l Re: WYZYSK w pracy 16.03.06, 19:14
              Ojj w Inowroclawiu polaly sie za takie posty glowy internautow;-)
              • Gość: XYZ Re: WYZYSK w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 21:41
                Dlaczego???
                Sama parwda
                ... brutalna, ale niestety prawdziwa:'(
                • Gość: wielebny84 Re: WYZYSK w pracy IP: *.promax.media.pl 16.03.06, 22:51
                  Pozwolę sobie wkleić brzmienie pewnych paragrafów :)
                  Powyższe materiały nie naruszają Artykułu 212 Kodeksu Karnego.

Przestępstwa przeciwko czci i nietykalności cielesnej
                  Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub
                  jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub
                  właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę
                  zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
                  podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
                  § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków
                  masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo
                  pozbawienia wolności do lat 2.

Art. 213. § 1. Nie ma przestępstwa określonego w Art. 212 § 1, jeżeli zarzut
                  uczyniony niepublicznie jest prawdziwy.
                  § 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w Art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie
                  podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego
                  interesu; jeżeli zarzut dotyczy życia prywatnego lub rodzinnego, dowód prawdy
                  może być przeprowadzony tylko wtedy, gdy zarzut ma zapobiec niebezpieczeństwu
                  dla życia lub zdrowia człowieka albo demoralizacji małoletniego.
                  • Gość: XYZ Re: WYZYSK w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 10:43
                    To, co ja mówię o KO jest jak najbardziej prawdziwe, pracowałam tam, więc coś
                    na ten temat wiem ...
                • Gość: wielebny84 Re: WYZYSK w pracy IP: *.promax.media.pl 16.03.06, 22:56
                  Ostrzegam również wszystkich przed pracą w firmie West Frost! Pełnomocnik
                  Włodzimierz Ziemniewicz najpierw przyjmuje Was na okres próbny *zazwyczaj 2
                  tygodnie*. I choć wg obowiązujących w Polsce przepisów, powinien z nami podpisać
                  umowę nie czyni tego. Po dwóch miesiącach ocenia daną osobę, a na wypomnienie o
                  nie podpisaniu umowy odpowiada: "Nie jest Pan jedyną osobą, którą w ten sposób
                  skrzywdziłem". Pracownicy po kątach narzekają na bardzo niskie zarobki. Ale
                  pracują. A właściwie tyrają, np. handlowcy często siedzą po godzinach i co? I
                  nic. Szef się buduje, więc pieniążki są potrzebne. A żeby dodać smaczku to
                  powiem, że ów firma organizuje giełdy pracy w Powiatowym Urzędzie Pracy, skąd
                  biorą potencjalnych pracowników. Ale to jeszcze jest nic w porównaniu z tym, że
                  zamontowali i sprzedali PUP-owi klimatyzator za 100 % wyższą cenę i obowiązują
                  przeciętnego klienta. Może ktoś się spyta dlaczego tego nigdzie nie zgłosze
                  tylko tu wylewam. Ano po to, że tutaj jest szansa, że kogoś uchronię przed nimi.
                  Po drugie mam lepsze zajęcia. :)
                  • kow3l Re: WYZYSK w pracy 17.03.06, 20:49
                    Hmmm w West Frost pracuje moja znajoma, sam tam kiedys cos zalatwialem i cos
                    niecos wiem...

Po pierwsze West Frost przyjmuje nielicznych. Z reguly jest przeprowadzona
                    szczegolowa, fachowa rozmowa kwalifikacyjna jakich bardzo malo w Ostrowie z
                    potencjalnymi pracownikami, ktora trwa okolo godziny... Po drugie to,ze
                    przyjmuje kilku kandydatow na czas probny a potem zostawia jednego to zaden
                    news. Tak sie robi. Pracodawca nie bedzie ryzykowal biznesu zatrudniajac tylko
                    jedna niesprawdzona osobe. Nawet najbardziej fachowo przeprowadzona rozmowa
                    kwalifikacyjna nie odpowie na pytanie,czy w praktyce dana osoba sie sprawdzi.
                    Po trzecie nie przypominam sobie, aby znajoma narzekala na niskie zarobki. Fakt
                    fortuny nie zarabia,ale tak samo jest w innych ostrowskich firmach. Taki rynek
                    pracy... Po czwarte hadlowcy czesto siedza po godzinach, bo taki jest ich
                    zawod. Nie ma od godz. do. Przedstawiciel handlowy robi do zalatwienia sprawy.
                    Niekiedy trwa to 6-7 h, niekiedy nawet 10 h nie wystarcza. Tak samo jest w
                    innych firmach na stanowiskach handlowych. Zasady wolnego rynku sie klaniaja.
                    Jak chcesz pracowac zawsze od 8 do 16 to udaj sie do urzedu. Nigdy nie
                    rozumialem tego socjalistycznego myslenia "czy sie stoi czy sie lezy...."
                    Faktem jest,ze wykorzystuja na maksa absolwentow, bo "sprawdzajac ich" nie WEST
                    FROST za to placi, tylko urzad pracy w ramach tzw stazu absolwenskiego. Takie
                    jednak praktyki sa LEGALNE i stosowane nie tylko w tej firmie. Co do
                    klimatyzatorow to nie skomentuje (brak mi slow)...

Podsumowujac: Mysle,ze praca w WEST FROSCIE nie nalezy do latwych i tylko
                    nieliczni sie do niej nadaja. Nie beda tez zarabiac kokosow, jednak daleki
                    jestem od ich oczerniania. Pozdrawiam
                    • Gość: wielebny84 Re: WYZYSK w pracy IP: *.promax.media.pl 18.03.06, 14:32
                      Co nie zmienia faktu, że łamie prawo nie podpisując umowy na okres próbny oraz
                      nie wypłaca pieniędzy za ten okres. Ponad to pracownicy mają spore problemy z
                      uzyskaniem urlopu. Fakt ten dotyczy głównie handlowców. Których zresztą obecnie
                      jest dwóch.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka