Dodaj do ulubionych

Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"?

06.12.04, 23:03
Moje dziecko ma w swoim pokoju "dorosłą" meblościankę. Chciałabym by
przypominała mebel dla dziecka.
Jestem otwarta na wszelkie propozycje smile
Obserwuj wątek
    • qlka_79 Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 06.12.04, 23:11
      Rysa, ja dostałam kilk alat temu ohydną meblościankę od dziadka.
      zreszta każdy mebel w pokoju mam nie od kompletu.
      Byłam załamana - ale rodzice namówili mnie na przemalowanie. A że u mojej
      siostry malowanie starych mebli wyszło super - zgodziłam się.
      Malowałam sama. Powierzchnie są jasnozielone, krawędzie - granatowe.
      Wygląda żywo i radośnie.
      Dzieciakowi to by jeszcze jakies kwiatki mozna namalowac albo samochodziki,
      albo decoupagem inne motywy. Ale może nie wszędzie, tylko na jednych
      drzwiczkach?
      Kiedys w starych Czterech Kątach proponowali przybijanie/przyklejanie wycietych
      ze sklejki kształtów: drzewa, budki telefonicznej, żyrafy. Po pomalowaniu na
      wesołe kolory - mebel jak nowy i bardzo dziecięcy.
      Pozdrawiam!
    • ka_thy Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 09:28
      W pokoju mojej córki była meblościanka na wysoki połysk, ciemnobrązowa w
      dodatku. Przemalowałam ją farbami akrylowymi, korpusy na jasnożółto, drzwiczki
      na seledynowo, zawiasy (tak, zawiasy też) na czerwono, dokupiłam czerwone gałki
      i zrobił się cudny mebel, zupełnie nie przytłaczający swoją wielkością i
      wyglądem. Dodam, że mąż do końca nie wierzył w zadowalający efekt i pomagał mi
      zupełnie bez przekonania.

Chetnie służę zdjęciami sprzed i po renowacji smile
      • zielony_listek Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 12:01
        A mozesz wrzucic do naszej (jak to fajnie brzmi, naszej smile, galerii?
        Ja mam przykre doswiadczenia z przemalowywaniem, bo kiedys mojej mamie sie
        nudzilo, tylko ze kolorki dobrala dosc upiornie, a na dodatek ja akurat te
        meble lubilam w oryginalnej okleinie smile
        Teraz sie przymierzam do przemalowania dwu regalow, ale sie zastanawiam jak to
        zrobic, zeby nie bylo widac ze to chalupniczo malowane. pewnie waleczkiem by
        trzeba...
        Aha, polecam wycinanie motywow z folii samoprzylepnej - latwo i ladnie wyglada.
        Jak ktos chce profesjonalnie, to mozna zanisc projekt i folie na ploter tnacy.

Pozdrawiam
        zielony_listek
        • qlka_79 Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 12:05
          Wiesz co, ja moje malowałam wałkiem.
          Ale to nie były akrylowe - to były jakieś specjalne farby. Drogie jak diabli,
          ale do tej pory wygladają doskonale.
          Farba się nie ściera, nie blaknie, nawet smaruję ją fornitem do mebli, gdy
          sprzątam.
          Moja siostra ma ten sam rodzaj farby, ale w kolorze pomarańczowym. I też stary
          koszmarny grat o wielkich gabrytach stał się milutkim mebelkiem.
          Polecam każdemu przemalowanie nielubianego mebla! Kiedyś nie wierzyłam, a teraz
          się sobie dziwię, że tak długo zwlekałam z remontem.
          • kragmel Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 12:14
            ja mam kuchnię urządzoną własnoręcznie przerobionymi meblami po dziadku.
            regałem i stołem. powinnam mieć gdzieś zdjęcie, jak znajdę to pokażę.
            • ka_thy Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 14:17
              Tak to na ogół jest, że cięzko się za coś zabrac jak się nie ma do końca
              przekonania albo wizji, jak to bedzie wyglądac po, a jak juz się odważymy, to
              sie zastanawiamy dlaczego się tego nie zrobiło wcześniej.

Zdjęcia wstawiłam do galerii.
              • zielony_listek Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 15:41
                Ja nie wiem, jaka moja rodzicielka miala wizje zeby pomalowac na kolor rozowy
                (ktorego wtedy nie znosilam) + jasnozielony. No coz, wtedy byl ograniczony
                wybor farb smile)) Ja zazwyczaj maluje na jeden kolor, lubie taki, hm... total
                look, nie robilam nigdy kilku kolorow na jednym meblu.

Pozdrawiam
                zielony_listek
    • anek.anek Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 14:44
      Ja wszystkie PRLowskie meble w starym mieszkaniu przemalowałam. Trzeba najpierw
      taką powierznię przeszlifować i wałkiem pomalować farbą akrylową do drewna.
      Przed malowaniem nakleiłam takie wyfrezowane listewki, żeby nadać "lekkości".
      Częśc meblościanki rozmontowałam na czynniki pierwsze, tak, że zamiast jednego
      dużego regału miałam kilka mniejszych, które można było ekonomiczniej ustawić,
      a jednoczesnie pokój nie był taki "ciężki".
      • jim100 "nowe" meble 07.12.04, 16:09
        przemalowywanie mebli to jedno z moich ulubionych zajęć
        teraz na topie - już za moment, po malowaniu ścian, pójdą szafki kuchenne
        planuję je pomalować na jednolity kolor farbą akrylową i obić front na środku
        blachą
        i albo to będzie prostokąt jeden, albo dwa

Monk
    • rysa9 Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 08.12.04, 23:09
      Dziękuję Wam za pomysły smile
      Mam jeszcze pytanie: czy zawsze przed malowaniem należy zeszlifować
      powierzchnię? Meblościanka nie jest "na połysk". A jeśli tak, to w jaki sposób
      szlifujecie, żeby się nie zaharować? wink
      • qlka_79 Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 08.12.04, 23:22
        Ja używałam papieru ściernego. Raczej trzeba uzyć, żeby usunąć wszelkie
        nierówności, brudki, tłustawe miejsca, no i farba lepiej trzyma.
        Nawet po pierwszym malowaniu ponownie przecierałam.
        Zaharowałam się. No i ten pył, brr, chociaż da się przeżyć.
      • toxicloki Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 12.12.04, 13:16
        jak na polysk to trzeba zeszlifowac-najlepiej jakgby ci sie udalo skombinowac
        szlifierke, mozna tez kupic odpowiednie tarcze do nalozenia na wiertarke,ale w
        tym przypadku trzeba uwazac zeby nie przesadzic-jak ktos ma "ciezka reke" to
        moze wyjsc nierowno...no,ale to minimalizuje wysileksmilea tu link do opisu jak
        ozywilam pokoik mojego synkawink
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=18406871&a=18511134
    • maciachowa Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 09.12.04, 20:32
      Meble mojego dziecka (a ma teraz lat 16) najpierw ozdabialam kolorowymi
      wielkimi postaciami z bajek, ktore wycinalam z folii samoprzylepnej (sklepy dla
      plastykow i papiernicze) Skanowalam obrazek z ksiazeczki, powiekszalam
      maksymalnie , drukowalam i z tego robilam szablon do wycinania postaci. byl
      krasnoludek co slodycze nocka przynosil i inne postacie. Pozniej moja 7-letnia
      corka zazyczyla sobei pokoj w stylu Barbie (brrr). Wytrzymalam to i ....
      przemalowalam farba akrylowa mebelki na bialo rozowo. Obecnie te same meble
      mialy zyskac status mebli doroslych i sa oklejone okleina foliowa w kolorze
      ciemnego drewna ze slojami drewnianymi smile Acha - najwczesniej byly oklejane
      folia kolorowa (taka do reklam) np jedna szuflada zolta, druga zielnoa itp itd.
      W sumie jedne meble i 4 wersje juz maja za soba. "Rosna" razem z corka. smile Za
      kazdym razem sa zupelnie odmienione, koszt odmiany to okolo 200 zl (nowe
      uchwyty, farba, folia itp).
      Pozdrawiam
      maciachowa
      • jolucja Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 12.12.04, 17:16
        Moja przyjaciółka zmieniała bardzo dorosłe meble na dziecięce naklejając na nie
        obrazki wycięte z tapety typowo dziecięcej.
        Wyglądało to mniej więcej tak z tapety wycięte słoneczko słoneczniki latawiec
        do tego przyklejony od dołu płotek zrobiony z listewek. Reszta uzupełniona
        obrazkami ręcznie malowanymi. Ciekawie to wygląda.
        Ł
        • karmina1 Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 13.12.04, 11:21
          drzwi w pokoju dziecka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka