rysa9 06.12.04, 23:03 Moje dziecko ma w swoim pokoju "dorosłą" meblościankę. Chciałabym by przypominała mebel dla dziecka. Jestem otwarta na wszelkie propozycje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qlka_79 Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 06.12.04, 23:11 Rysa, ja dostałam kilk alat temu ohydną meblościankę od dziadka. zreszta każdy mebel w pokoju mam nie od kompletu. Byłam załamana - ale rodzice namówili mnie na przemalowanie. A że u mojej siostry malowanie starych mebli wyszło super - zgodziłam się. Malowałam sama. Powierzchnie są jasnozielone, krawędzie - granatowe. Wygląda żywo i radośnie. Dzieciakowi to by jeszcze jakies kwiatki mozna namalowac albo samochodziki, albo decoupagem inne motywy. Ale może nie wszędzie, tylko na jednych drzwiczkach? Kiedys w starych Czterech Kątach proponowali przybijanie/przyklejanie wycietych ze sklejki kształtów: drzewa, budki telefonicznej, żyrafy. Po pomalowaniu na wesołe kolory - mebel jak nowy i bardzo dziecięcy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
ka_thy Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 09:28 W pokoju mojej córki była meblościanka na wysoki połysk, ciemnobrązowa w dodatku. Przemalowałam ją farbami akrylowymi, korpusy na jasnożółto, drzwiczki na seledynowo, zawiasy (tak, zawiasy też) na czerwono, dokupiłam czerwone gałki i zrobił się cudny mebel, zupełnie nie przytłaczający swoją wielkością i wyglądem. Dodam, że mąż do końca nie wierzył w zadowalający efekt i pomagał mi zupełnie bez przekonania. Chetnie służę zdjęciami sprzed i po renowacji Odpowiedz Link
zielony_listek Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 12:01 A mozesz wrzucic do naszej (jak to fajnie brzmi, naszej , galerii? Ja mam przykre doswiadczenia z przemalowywaniem, bo kiedys mojej mamie sie nudzilo, tylko ze kolorki dobrala dosc upiornie, a na dodatek ja akurat te meble lubilam w oryginalnej okleinie Teraz sie przymierzam do przemalowania dwu regalow, ale sie zastanawiam jak to zrobic, zeby nie bylo widac ze to chalupniczo malowane. pewnie waleczkiem by trzeba... Aha, polecam wycinanie motywow z folii samoprzylepnej - latwo i ladnie wyglada. Jak ktos chce profesjonalnie, to mozna zanisc projekt i folie na ploter tnacy. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link
qlka_79 Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 12:05 Wiesz co, ja moje malowałam wałkiem. Ale to nie były akrylowe - to były jakieś specjalne farby. Drogie jak diabli, ale do tej pory wygladają doskonale. Farba się nie ściera, nie blaknie, nawet smaruję ją fornitem do mebli, gdy sprzątam. Moja siostra ma ten sam rodzaj farby, ale w kolorze pomarańczowym. I też stary koszmarny grat o wielkich gabrytach stał się milutkim mebelkiem. Polecam każdemu przemalowanie nielubianego mebla! Kiedyś nie wierzyłam, a teraz się sobie dziwię, że tak długo zwlekałam z remontem. Odpowiedz Link
kragmel Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 12:14 ja mam kuchnię urządzoną własnoręcznie przerobionymi meblami po dziadku. regałem i stołem. powinnam mieć gdzieś zdjęcie, jak znajdę to pokażę. Odpowiedz Link
ka_thy Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 14:17 Tak to na ogół jest, że cięzko się za coś zabrac jak się nie ma do końca przekonania albo wizji, jak to bedzie wyglądac po, a jak juz się odważymy, to sie zastanawiamy dlaczego się tego nie zrobiło wcześniej. Zdjęcia wstawiłam do galerii. Odpowiedz Link
zielony_listek Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 15:41 Ja nie wiem, jaka moja rodzicielka miala wizje zeby pomalowac na kolor rozowy (ktorego wtedy nie znosilam) + jasnozielony. No coz, wtedy byl ograniczony wybor farb )) Ja zazwyczaj maluje na jeden kolor, lubie taki, hm... total look, nie robilam nigdy kilku kolorow na jednym meblu. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link
anek.anek Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 07.12.04, 14:44 Ja wszystkie PRLowskie meble w starym mieszkaniu przemalowałam. Trzeba najpierw taką powierznię przeszlifować i wałkiem pomalować farbą akrylową do drewna. Przed malowaniem nakleiłam takie wyfrezowane listewki, żeby nadać "lekkości". Częśc meblościanki rozmontowałam na czynniki pierwsze, tak, że zamiast jednego dużego regału miałam kilka mniejszych, które można było ekonomiczniej ustawić, a jednoczesnie pokój nie był taki "ciężki". Odpowiedz Link
jim100 "nowe" meble 07.12.04, 16:09 przemalowywanie mebli to jedno z moich ulubionych zajęć teraz na topie - już za moment, po malowaniu ścian, pójdą szafki kuchenne planuję je pomalować na jednolity kolor farbą akrylową i obić front na środku blachą i albo to będzie prostokąt jeden, albo dwa Monk Odpowiedz Link
rysa9 Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 08.12.04, 23:09 Dziękuję Wam za pomysły Mam jeszcze pytanie: czy zawsze przed malowaniem należy zeszlifować powierzchnię? Meblościanka nie jest "na połysk". A jeśli tak, to w jaki sposób szlifujecie, żeby się nie zaharować? Odpowiedz Link
qlka_79 Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 08.12.04, 23:22 Ja używałam papieru ściernego. Raczej trzeba uzyć, żeby usunąć wszelkie nierówności, brudki, tłustawe miejsca, no i farba lepiej trzyma. Nawet po pierwszym malowaniu ponownie przecierałam. Zaharowałam się. No i ten pył, brr, chociaż da się przeżyć. Odpowiedz Link
toxicloki Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 12.12.04, 13:16 jak na polysk to trzeba zeszlifowac-najlepiej jakgby ci sie udalo skombinowac szlifierke, mozna tez kupic odpowiednie tarcze do nalozenia na wiertarke,ale w tym przypadku trzeba uwazac zeby nie przesadzic-jak ktos ma "ciezka reke" to moze wyjsc nierowno...no,ale to minimalizuje wysileka tu link do opisu jak ozywilam pokoik mojego synka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=18406871&a=18511134 Odpowiedz Link
maciachowa Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 09.12.04, 20:32 Meble mojego dziecka (a ma teraz lat 16) najpierw ozdabialam kolorowymi wielkimi postaciami z bajek, ktore wycinalam z folii samoprzylepnej (sklepy dla plastykow i papiernicze) Skanowalam obrazek z ksiazeczki, powiekszalam maksymalnie , drukowalam i z tego robilam szablon do wycinania postaci. byl krasnoludek co slodycze nocka przynosil i inne postacie. Pozniej moja 7-letnia corka zazyczyla sobei pokoj w stylu Barbie (brrr). Wytrzymalam to i .... przemalowalam farba akrylowa mebelki na bialo rozowo. Obecnie te same meble mialy zyskac status mebli doroslych i sa oklejone okleina foliowa w kolorze ciemnego drewna ze slojami drewnianymi Acha - najwczesniej byly oklejane folia kolorowa (taka do reklam) np jedna szuflada zolta, druga zielnoa itp itd. W sumie jedne meble i 4 wersje juz maja za soba. "Rosna" razem z corka. Za kazdym razem sa zupelnie odmienione, koszt odmiany to okolo 200 zl (nowe uchwyty, farba, folia itp). Pozdrawiam maciachowa Odpowiedz Link
jolucja Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 12.12.04, 17:16 Moja przyjaciółka zmieniała bardzo dorosłe meble na dziecięce naklejając na nie obrazki wycięte z tapety typowo dziecięcej. Wyglądało to mniej więcej tak z tapety wycięte słoneczko słoneczniki latawiec do tego przyklejony od dołu płotek zrobiony z listewek. Reszta uzupełniona obrazkami ręcznie malowanymi. Ciekawie to wygląda. Ł Odpowiedz Link
karmina1 Re: Jak zmienić z "dorosłego" w "dziecięcy"? 13.12.04, 11:21 drzwi w pokoju dziecka Odpowiedz Link