agata781 Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 10:14 Przepraszam ale palce tak jakoś same po klawiwaturze zjechały. Mam pytanie.Co sądzićie o katalogu i ofercie towarowej firmy Twoje hobby? I co myślicie o sklepiku internetowym tej firmy?Przydałby się czy raczej nie? Odpowiedz Link
sasanka21 Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 11:36 Też pomyślałam o tym przeglądając ten katalog, ale zaraz przemówił mój rozsądek - ja bym połowę tych rzeczy sama wypaćkała i co tu sprzedawać - nie wiem, czy bym sie utrzymała przy takim podejściu, hi hi. Poza tym cały czas byłabym zajęta "przetwórstwem" a kto by przyjmował zamówienia? No i musiałabym zrezygnowac z mojej dotychczasowej pracy... Uważam, jednak że pomysł godny uwagi. Odpowiedz Link
katewalker Re: Jeszcze raz o kupowaniu 13.01.05, 10:20 Skontaktowałam sie z firma Rayher. Okazało sie ze planuja oni sprzedaz wysylkowa. Jedynie czekaja na zgode strony niemieckiej. Teraz czekam na jakies konkrety np. ceny co przeciez jest najwazniejsze Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 10:18 A wiesz że też myślałam o tym... Tylko że chęci mam z kapitałem trochę gorzej ( a myslę ze trzebaby trochę na początek) Odpowiedz Link
mampka Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 10:24 Jestem za własnie tego asortymentu mi brakuje w moje szarej Łodzi co nie ma arkadii Joanna Odpowiedz Link
agata781 Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 12:55 Ja sama zarabiam tylko 200zł.(1/4 etatu)więc żadna strata właściwie z taką pracą.I poważnie się nad tym moim pomysłem zastanawiam... Narazie jestem na etapie rozważania wszystkich za i przeciw)) Odpowiedz Link
agata781 Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 13:02 A tak wogóle to mam nietypową prośbę.POMÓŻCIE mi to spróbuję wziąć taki sklepik i wszystko co z nim związane na siebie.Odważna jestem.Nie?Ale co mam do stracenia?Jeszcze się nie zastanawiałam.Ale zyskać mogę też sporo)) Odpowiedz Link
sasanka21 pomoc 11.01.05, 13:15 jak Ci pomóc teraz, to nie wiem - potem pewnie jeśli chodzi o zakupy, to sie nie powstrzymam, więc taka pomoc jest mozliwa bo dla to bedzie wielka przyjemność. Musisz wziąć pod uwagę koszty na poczatek i jeśli masz kapitał to startujesz: - będziesz potrzebowała odpowiedniego oprogramowania obsługujacego sklep internetowy, czyli zakup programu plus utrzymanie strony - za to chyba opłata roczna plus zmiany w oprogramowaniu i uaktualnianie oferty - ale możesz tez sama uaktualniać; - koszt założenia działalności gospodarczej, jeśli takiej nie masz; - z firmami kurierskimi, chyba można negocjowac ceny - może zmyślam... nie wiem - kaska na pierwszy zakup towaru - potem można negocjowac terminy płatności, najlepiej jednak płacic od razu i z głowy. co jeszcze, co jeszcze ... ??? jak cos mi przyjdzie do głowy, to napiszę. Odpowiedz Link
mampka Re: pomoc 11.01.05, 13:50 Tak mysle ze gdyby Agata troche poszperała znalazła by niedrogi polski program coś do fakturowania. Ale jesli chodzi o strone sklepiku na poczatek mogłaby sie podeprzec zwykłą stroną w html,a w miare rozwoju przejsc na sql. Napewno koszt domeny i utrzymania serwera, ale jak spojrzymy na komercyjne oferty portali nie jest tak tragicznie zaczynają sie od ok. 50 zł za rok. joanna Odpowiedz Link
zeberka2 też o tym myślałam 11.01.05, 13:34 od jakiegoś czasu poważnie rozważam założenie takiego sklepu, nie koniecznie tylko rayhera, ale również inne firmy. Na spotkaniu u Greglis ten temat był poruszony, z tego co pamiętam jeszcze dwie osoby się nad tym zastanawiały. Odpowiedz Link
mamand pomoc 11.01.05, 13:52 pewnie, że pomożemy a potam wystawimy u ciebie swoje prae Odpowiedz Link
tilijka Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 14:10 Stałym kosztem jest Zus. W tej chwili około 700 zł miesięcznie ale jesli pracujesz gdzieś na umowę to chyba płaci się tylko zdrowotne od działalnosci (około 150 zł)Wiec może warto nie rezygnowac z tamtej pracy jeśli da się pogodzić ze sklepem. Co do oprogramowania to sprawdziłam u swoich dostawców i znalazłam program do e- sklepu za 1490 zł netto. Program do fakturowania za 120 zł netto a magazynowy z możliwością fakturowania za 290 zł netto. Koszt domeny od 20-90 zł netto rocznie w zaleznosci od końcówki adresu, Można tez w tej samej firmie wynając miejsce na serwerze od 10 do 50 zł na miesiąc w zaleznosci od wariantu. Po głowie chodzi mi jeszcze sprawa stałego łącza, sprzetu komputerowego i podstawowego oprogramowania typu windows, antywirus itp. Po przekroczeniu pewnego progu obrotów trzeba kupic kasę fiskalną. I jeszcze sprawa księgowosci. Sama czy biuro księgowe? na papierze czy elektronicznie (zakup programu od 290 zł netto w zwyż w zależności od wariantu)? Odpowiedz Link
mampka Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 15:17 zgadzam się z Tobą, ale chyba nam zalezy na obcięciu kosztów, żeby na początek jak najmniej włożyć. Dlatego : Windowsa i licencje można zastąpić darmowym Linuxem np. Fedorą a i wirusy sie go nie trzymają, więc i antywirus odpada. Office`a zastąpić Open Officem na Fedorze, jest arkusz kalkulacyjny, który mógłby służyć na początku do fakturowania. Gospodarka magazynowa i rozrachunki można robić samemu i ręcznie lub w arkuszu kalkulacyjnym(też tak zaczynałam z mężem). Dobra inwestycją będzie program do e- sklepu, ale się okazać że te 300 zł na początek to też dużo jak sie nie ma nic. Poza tym koszt rejestracji działalnosci ok. 100zł. pozdrawiam Joanna, szukająca tanich rozwiązań Odpowiedz Link
agata781 Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 16:44 Dzięki wielkie za wszelkie porady przynajmniej jak pójdę do jakiejś mądrej głowy to będę wiedziała o czym mam rozmawiać. jak zaczynałam wątek to bałam się że nikt nie odpisze.Jeszcze raz wielkie dzięki)) Odpowiedz Link
kosda Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 18:55 Witaj Agata. Koszt zalozenia dzialalnosci jesli pierwszy raz - 0 zł. Poszperaj na allegro, mnostwo tanich sklepikow i programikow do fakturowania, Moze na poczatek wystarczyloby cos taniego a w miare rozrostu firmy moglabys inwestowac dalej ? A na rozruch najlepiej rozgladac sie za funduszami unijnymi. Wczoraj znowu podali wiadomosc o nowych 60 mln na zakladanie firm. Szczegołów nie znam , usłyszałam tylko : trzeba nie byc bezrobotnym ale tez nie mozna byc nigdzie zatrudnionym, ot taka zwykla sobie osoba fizyczna. I trzeba byc młodym. I mozna uzyskac 5000 EU plus oplaty Zus przez jakis czas albo te oplaty mieszcza sie juz w tej dotacji - nie wiem. Rozdzialem tych funduszy maja sie zajmowac jakies firmy wylonione w drodze przetargu juz niedlugo. Pozdrawiam i powodzenia- bede kupowala u Ciebie jakby co Odpowiedz Link
karoolka Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 19:12 kosda a gdzie zalozenie dzialnosci kosztuje 0 zl? sam wpis do KRS to 100 zl. koszt VAT (nie trzeba do 10 000 e w pierwszym roku, ale w wiekszosci wypadkow oplaca sie bo fakturki) - 152 zl. niezbedna jest takze pieczatka firmowa - 50 zl. jedyne co wynosi 0 zl to regon. niestety w polsce robi sie wszystko zeby ludziom utrudnic zycie... Odpowiedz Link
kosda Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 19:34 Zakladalam kilka dni temu za 0 zł. Mąz podpowiada, ze to decyzja naszego prezydenta miasta więc faktycznie nie jest to udogodnienie ogolnopolskie. Za vat płacilam jak wszedzie. W biurokratycznych papierach omal sie nie utopiłam , jest ich dwa razy wiecej do wypelnienia niz bylo 3 lata temu o ile dobrze pamietam, niestety Odpowiedz Link
karoolka Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 19:36 no to ucalowac prezydenta w dlon w wawie po starem 100 zł nie martw sie nic czeka cie jeszcze us i zus to sa jazdy dopiero Odpowiedz Link
katewalker Re: Jeszcze raz o kupowaniu 13.01.05, 10:33 Nie wiem czy stronka pszczolkowe skarby nalezy osobiscie do Ciebie ale obrazki sa tam koszmarnych rozmiarow. One naprawde moga byc duzo "lżejsze" bez utraty jakosci a przez to strona blyskawicznie sie laduje. W tej chwili ładowanie to koszmar a mam szybkie łacze wiec nie chce wiedziec jak u modemowcow to chodzi. Przykladowo jeden z obrazkow zostal zeskalowany z 500kb na 30kb bez wyraznej utraty jakosci wiec to chyba mowi samo za siebie przemysl to pozdrawiam Odpowiedz Link
tilijka Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 19:42 Ale Agata nie musi zakładac spólki więc KRS odpadnie. Może prowadzic dziłalnośc jako osoba fizyczna na podstawie wpisu do ewidencji w urzedzie gminy. To też jest płatne, nie wiem ile. Trochę mniej formalności. Trzeba wyrobić pieczątkę, założyć konto w banku (konta dla firm sa droższe niż dla osób prywatnych). Potrzebny jest też akt własności lub wynajmu lokalu. Jeśli będzie prowadzić w domu to wystarczy, ze jest tam zameldowana. Płaci się wtedy wiekszy podatek od nieruchomosci za metraż przeznaczony na działalność. Ja za 20 m2 płace około 300 zł rocznie. Ogólnie żeby założyć działalnośc trzeba się nieźle nabiegać (urząd gminy, statystyczny, skarbowy, ZUS, bank itd) a i do kieszeni ciągle sięgac bo tu taka opłata tu inna, tu znów znaczki skarbowe itd. Przerabiałam to ostatnio bo musiałam pozmieniac wszędzie dane po zmianie nazwiska. Co do linuxa to nie spotkałam do tej pory programu do fakturowania, magazynu lub księgowania, który działał by pod linuxem ((. Ale ja sama od 5 lat wystawiam faktury w openoffice więc na poczatek może to wystarczyć. Na początku może nie być płatnikiem Vat. Bedzie po prostu wystawiać rachunki a nie faktury Vat. Jeśli sprzedawać głównie hobbystom a nie firmom to nie powinno mieć to znaczenia. To firmom zalezy na fakturach,zeby odliczyć Vat. Odpowiedz Link
karoolka Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 19:47 tilijka wlasnie DG kosztuje 100 zl. spolka 50 000 rzeczywiscie moze uciec od VAT (do 10 000 E rocznie w pierwszym roku). mnie np nieoplacalo sie to bo moi odbiorcy to firmy glownie. Odpowiedz Link
toxicloki Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 19:54 zawsze jeszcze mozna taki program sobie zamowic u firmy robiacej oprogramowanie (drogo) albo u jakiegos programisty(przynajmniej o polowe taniej). wiem, bo mam programiste w domu Odpowiedz Link
kosda Re: Jeszcze raz o kupowaniu 11.01.05, 19:58 O rany, dobrze ze mi podpowiedzialas. Musze zglosic gdzies to mieszkanie do "opodatkowania " bo zrobilam sobie w nim siedzibe glowna. galeria-deka.decoupage Odpowiedz Link
tilijka Re: Jeszcze raz o kupowaniu 13.01.05, 11:46 Tylko nie zgłaszaj całego mieszkania bo podatek będzie duży tylko powierzchnie pomieszczenia do pracy. Ja zgłosiłam powierzchnię mniej więcej pokoju+ kawałek korytarza. Odpowiedz Link