molpydzik Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 13.10.05, 21:32 mam pytanie, czy jest jakas mozliwosc, ze znajde kraka w sklepach z normalnymi farbami, ze beda mieli takie cos w swoim asortymencie, ze tak to ladnie ujme? i moge emalie akrylowa kupic tak? bo juz w zbyt wielu miejscach szytalam i wszystko mi sie pomieszalo Odpowiedz Link
toxicloki Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 14.10.05, 08:38 nie ma takiej szansy - nawet nie we wszystkihc plastykach sa kraki. w budowlanym kup emalie akrylowa, lakier i ew. barwniki (pigmenty). Odpowiedz Link
rosie.rosie bombki - piersze dzielo?! 14.10.05, 14:55 Witajcie, napalilam sie na zrobienie kilku bombek swiatecznych, ale jestem zupelnie poczatkujaca, bo to bedzie moje pierwsze dzielo.. Tak sie teraz zastanawiam czy to dobry pomysl na starcie, moze lepiej byloby zaczac od czegos plaskiego, pojecia nie mam. Co sadzicie na ten temat? Odpowiedz Link
arine Re: bombki - piersze dzielo?! 17.11.05, 12:10 Nie poleciłabym Ci zaczynanie zabawy z decu od bombki. Możesz się zniechęcić od razu... Zacznij od płaskich przedmiotów,butelki tez będa dobre na początek. Najlepiej chyba zacząć próby na "byle czym"Powodzenia! Odpowiedz Link
patrycjamdk Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 17.11.05, 11:45 Mam takie pytania. Jak postępuje się w przypadku świec, czy można używać tych samych materiałów (medium do przyklejenia serwetki na świece i lakier). Jeżeli chcemy wykorzystać obrazek drukowany na papierze to czy musi być to jakiś specjalny papier czy wystarczy zwykły?Pozdrawiam Odpowiedz Link
baba_60 Re: pytanie 16.01.06, 10:11 Po nałożeniu lakieru serwetki bardzo marszczą się . Przyklejam je na żelazko albo wikolem-wychodzi fajnie i lakier psuje mi całą pracę . Co robie nie tak? Odpowiedz Link
aneczka64 Re: pytanie 16.01.06, 12:46 Spróbuj posmarować serwetkę także po wierzchu klejem.Po wyschnięciu lakieruj. Powodzenia Odpowiedz Link
baba_60 Re: pytanie 18.01.06, 09:29 Dzięki, ale próbowałam też takim sposobem i nic. Nie wiem co robię źle, może na białku lepiej spróbuj. To marszczenie to dla mnie duuuuuży problem. Odpowiedz Link
miumiu73 Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 18.01.06, 09:37 Ja mam pytanie które zadawałam już trzy razy i nikt nie odpowiedział. Co zrobić i jak zrobić żeby bitum mi nie zabrudził mojego decoupagu. Spękania wszystko nam wychodzi oprócz czernienia spękań (używamy lakieru dwuskładnikowego). Nie wiem co robimy źle, może za szybko pokrywamy bitumem prace(nie wyschła do końca). Jeśli ktoś robił bitumem to proszę o jakieś wskazówki Odpowiedz Link
lola211 Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 19.02.06, 10:12 Mysle, ze to taka specyfika bitum.Jesli nie chcesz takiego efektu to spróbuj wypelniac spekania czym innym, suchym proszkiem- sypkim cieniem do powiek na przyklad, potporina.. Odpowiedz Link
anula_79 Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 07.02.06, 19:42 witam! dzięki kasiaba1 za samouczek, właśnie stawiam "pierwsze kroki" tzn. już zdążyłam się upaprac farbą mam nadzieję że moje pierwsze pudełeczko decu mnie nie rozczaruje, bo co ja z tą puchą lakieru zrobię, nawet nie mam parkietu, a tym bardziej łódki Odpowiedz Link
saruniaa ciemne tło 08.02.06, 10:02 chciałabym zrobic na ciemnym tle /czarny, brązowy.../, ale motywy, które chcę nakleic znikają, tzn stapiają się z tłem; co zrobic aby jasne motywy ładnie wygladały - żeby w ogóle były widoczne??????? proszę o radę Odpowiedz Link
lola211 Re: ciemne tło 19.02.06, 10:19 Domyslam sie, ze korzystasz z motywów serwetkowych. Serwetki zawsze kleimy na jasne tlo, bo inaczej juz wiesz co sie dzieje.Pozostaje dorabianie tła pedzelkiem juz po naklejeniu- bardzo zmudna praca.Ewentualnie mozna próbowac przylozyc motyw na jasne tlo,obrysowac olowkiem kontury, pomalowac na ciemno zostawiajac miejsce na motyw jasne, nakleic i poprawic cienkim pedzelkiem "niedoróbki".Przy czym jest to dosc skomplikowane, bo serwetka sie naciaga, moze wyjsc poza obrysowany kontur i na brzegach bedzie przebijac ciemne tlo. Takiego problemu nie ma w sytuacji, gdy kleimy motyw z papieru- mozna go kleic na ciemne tlo po ewentualnym podmalowaniu od spodu biala farba(w przypadku cienkiego papieru, bo grubszy klei sie bez podmalowywania). Odpowiedz Link
w_r_r_r000 Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 19.02.06, 09:54 witajcie.powiedzcie mi czy tą metodą mozna również ozdobić wykladzinę filcową taką najzwyklejszą? moze to glupie ale mogłoby być to ciekawe. pomóżcie. Odpowiedz Link
ewg Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 17.04.06, 17:59 Pierwzy raz w życiu podjęłam sie tego i od razu mam problem. Ozdabiam tacę drewnianą. Malowałam najpierw farba akrylową, mocno sie wchłaniała, malowałam jeszcze raz. Po wyschnięciu nałożyłam lakier pękający i to mam problem, lakier stworzył coś jakby na kształt ok tłuszczu na zupie. Są miejsca, gdzie jest go więcej, mimo, że nakładałam równomiernie. Polakierowałam drugi raz, jest troche lepiej, ale dalej po wyschnięciu są miejsca, gdzie lakieru jest mniej. Wymalowałam całą buleteczkę kraka. Co mam dalej robić, mam kupić jeszcze jedną? Czy mogę przejść do następnej fazy? Boje się jednak, że papier nie naklei się równo, bo mam góry i doliny..... Nowicjuszka Odpowiedz Link
polojama Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 17.04.06, 22:09 Jeśli chcesz zapobiec wchłanianiu się farby w drewno, wyrównać jego powierzchnię to możesz zastosować podkład - gesso, poczytaj np tu: www.paleta-art.com.pl/media_akryl.html Jakiego kraka używasz? Jedno czy dwuskładnikowego ? Jakiej firmy? Odpowiedz Link
ewg Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 17.04.06, 23:45 Użyłam jednoskładnikowego medium do spękań firmy To-Do www.kreateria.pl/go/_info/?id=1035 Taca była równa, pokryta farbą akrylową, więc wydaje się, że nie powinna chłonąć już lakieru Zastanawiam się co dalej mam robić??? Mam jeszcze lakier To-Do matowy, szybkoschnący na bazie wody. Miałam zamiar nim zawerniksować całośc po skończeniu. Czy jeśli nim pociągnę moją nieszczęsną tackę, to się wyrówna? Czy może lepiej przyklejać papier, a potem lakierować??? Odpowiedz Link
polojama Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 18.04.06, 22:26 No to ja ci nie pomogę bo jednoskł. nie używam Odpowiedz Link
lola211 Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 18.04.06, 22:54 Uzywalam tego kraka i tez zdarzalo sie, ze takie "oka" sie pojawialy, wydaje mi sie, ze on ma taka specyfike po prostu, co jednak w niczym nie przeszkadza, bo po nalozeniu farby wierzchniej ona pieknie popekala i powierzchnia byla równa.Faktem jest, ze nie nakladalam ponownej warstwy kraka i nie zuzylam całej butelki. Odpowiedz Link
szczypy Re: DECOUPAGE- a ciaza 26.04.06, 12:28 Witam, bardzo dziekuje za ten wspanialy kurs! Jest bardzo czytelny i az pala mnie rece, zeby samemu sprobowac. Jest jedno "ale" i stad moje pytanie: od 14 tygodni nosze w brzuchu Lokatora - jestem w ciazy i nie wiem, czy opary z lakierow, farb (te najmniej, jak sadze), krakow, klejow i inne (jesli cos zostalo) moga wplywac na Malucha i na mnie. Nasza pierworodna tez jest maloletnia (22 m-ce) i o jej pluca ciut sie martwie. ALe zapal mam taki, ze ho ho! No i sie zastanawiam, czy ped artystyczny na frywolitkach hamowac Pozdrawiam serdecznie, Gosia Odpowiedz Link
kicibluza Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 01.08.06, 13:33 kasiaba1 napisała: Kasieńko odwaliłaś kawał dobrej roboty bo wielu ludzi to interesuje tylko nikt nie wiedział jak się do tego zabrać a kurs kosztuje kilkaset zł mam zapytanie...chciałabym robić decoupage na słoikach i butelkach...czy jest to możliwe? w jaki sposób je przygotiwać...przetrzeć papierem ściernym i małować podkładem? Bardzo proszę o odpowiedz Odpowiedz Link
ewana3 Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 01.08.06, 13:53 oczywiście że można, trzeba tylko szkło odtłuścić, potem podkład (ja nakładam ze 3 wartwy gąbeczką taką do garów) pozdrawiam www.ewana.neostrada.pl/ Odpowiedz Link
kicibluza Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 09.08.06, 11:43 dziekuje Ci ślicznie za podpowiedz, ale skoro ja jestem początkująca a Ty, jak widzę, masz duże doświadczenie to proszę Cię o jeszcze jedną podpowiedz. co to znaczy odtłuszczam...wystarczy jak porządnie wyszorują płynem do mycia naczyń? a podkład to zwyczajna farba akrylowa czy też do szkła używa się czegoś innego, a po nałożeniu wzoru serwetkowego lakierujesz czy może impregnujesz w jakiś inny sposób...błagam o pomoc!!! Odpowiedz Link
tabka Re: DECOUPAGE- KROK PO KROKU- UWAGI 17.08.06, 12:51 Chciałabym się dowiedzieć czy można używać zdjęć wyciętych z gazet. Czy druga strona nie będzie przebijać po lakierowaniu? Gdzieś już chyba o tym czytałam ale nie potrafie tego teraz znaleźć Odpowiedz Link
damina Malowanie na szkle 23.01.07, 12:06 Mam pytanie- chcę na szkle namalować jakiś motyw, czy na początku muszę to szkło wyczyścic?Szkoda ,że nie ma krok po kroku ze szkłem ,tak jak to było z serwetką.Mam już farby do szkła,niestety nie wiem za co się zabrac na początku. Odpowiedz Link
k_izydorczyk Re: Malowanie na szkle 23.01.07, 20:08 Witaj Powierzchnię szklaną dobrze jest odtłuścić zanim zaczniesz malować farbami do szkła. Po wymyciu przecieramy szmatką/wacikiem nasączonym np. acetonem albo denaturatem i zabieramy się za malowanie Pozdrawiam. Odpowiedz Link
szmasz Re: Malowanie na szkle 07.02.07, 14:32 krok po kroku może nie ma, ale jest forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15201 trochę tam znajdziesz, pozdrawiam Odpowiedz Link