27.02.05, 18:08
Witam :-) strasznie się ucieszyłam, gdy znalazłam to forum, bo już jakiś czas temu zamarzłomi się składanie papierowych figurek, ale jakoś nie bardzo udawało mi się znaleźć jakieś diagramy. Teraz wiem jak szukać i nie ma takiego problemu. Jest za to inny. Chciałabym zrobić sobie motyla, ale nie jakiegokolwiek, mam wybranego, ale jak tak robię krok po kroku, to w pewnym momencie mam wrażenie, że tam coś jest nie tak... To pewnie niemożliwe, więc może ktoś pomoże mi to przejść?? Bardzo prosze o pomoc. Zakochałam się też w kwiatku, ale tam też jest moment nie do przejścia jak dla mnie...

museum.nhm.uga.edu/htmldocs/origamibutterfly.html - tutaj jest motyl

www.origami-club.com/ - tutaj kwiatek - w truskawce, taki fioletowy z zieloną gałązką...
Obserwuj wątek
    • graz.ka Re: Motyl 27.02.05, 19:21
      Chętnie pomogę - ale napisz, z którym konkretnie złożeniem, mają numery - w obu
      przypadkach - masz problem.
      • douchee Re: Motyl 27.02.05, 19:52
        Dzięki wielkie :-) Jeśli chodzi o motyla, to problem dotyczy złożeń 8, 9, 10. Składam w różne strony, ale nigdy nie jest tak, jak wygląda to na zdjęciach... Przy kwiatku - 7,8,9 - tam też w ogóle nie mogę sobie wyobrazić nawet toego, co się ode mnie wymaga...
        • graz.ka Motyl 27.02.05, 21:30
          Rysunek 10
          Skrzydła zagięłam w dół wzdłuż narysowanej przekątnej - ale potem odgięłam je z
          powrotem, bo na rysunku 11 dalej uniesione są ku górze.
          Rysunek 11
          Ciało motyla zagięłam poprzez wciśnięcie (wduszenie) do wewnatrz modelu wzdłuż
          zaznaczonej lini. Na rysunku 12 figurka jest odwrócona wokół osi o 180 stopni i
          widać szczelinę na górze - wnętrze wduszonego papieru.
          Rysunek 12
          Na obu skrzydłach wcisnęłam/wdusiłam do środka małe trójkąty u góry skrzydeł.
          Rysunek 13
          Unoszę skrzydła w górę i mam gotowego motyla.

Tak zrobiłam, niepokoi mnie ten rysunek 10 - może znajdzie się autorytet od
          Kunihiko Kasahary :) i lepiej to wyjaśni.
          • douchee Re: Motyl 28.02.05, 20:29
            No dobra, załóżmy, że to przeszłam i teraz jest problem z poz. 9...
            • graz.ka Re: Motyl 28.02.05, 22:40
              Złóż "plecami do siebie" na pół i ułóż jak na rysunku 10. Zaznaczona na 9 linia
              zgięcia jest wypukła.
              • douchee Re: Motyl 01.03.05, 15:22
                No cóż... Nie wyszło identycznie, trochę jest podobny...Jeszcze pokombinuję i dzięki, ale jakby co to będę pisać...
        • graz.ka Kwiat 27.02.05, 21:46
          Kwiat to tradycyjna lilia.
          Tu inny schemat, zdecydowanie bardziej czytelny
          members.aol.com/ukpetd/
          Kliknij "diagrams" a potem szukaj w modelach tradycyjnych.
          • douchee Re: Kwiat 28.02.05, 20:18
            Ups...Albo ja jestem ograniczona, albo to nie jest jednak takie oczywiste. Wg nowego schematu mam problem z krokiem 6. Co zrobić z tymi wystającymi elementami po bokach??.
            • graz.ka Re: Kwiat 28.02.05, 22:38
              Powtórzyć to samo zagięcie po drugiej stronie = z tyłu = pod spodem - wtedy
              znikną ;P
            • douchee Re: Kwiat 01.03.05, 15:21
              A jak przejść nr 9?? też chodzi o schowanie...
    • douchee Re: Motyl 04.03.05, 19:23
      OŁ JEA! Lilia zrobiona! Cały bukiet właściwie :-)

Motyl nie do końca wychodzi...
      • graz.ka Znów potrzebny może :) n/t 05.04.07, 21:07

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka