Dodaj do ulubionych

aparat cyfrowy-jaki?

04.02.05, 19:57
Przymierzam się do zakupu aparatu,gdyż narazie korzystam z uprzejmości siostry
i chciałabym Was zapytać,jaki aparat wybrać,by był on najlepiej dostosowany do
fotografowania szczegółów przedmiotów. Chodzi mi o to czy powinien on posiadać
jakieś szczególne parametry.Bardzo mi się podobają robione przez Was
zdjęcia,np.kolczyków czy przedmiotów robionych przez Panią Czeraniuk. Aparat,
z którego korzystam teraz jest słabiusi i wszystko na zdjęciach jest nieco
brzydsze niż w rzeczywistości,więc takie zdjęcia nie nadają się raczej na
stronę intrnetową. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego,że jest to również
kwestia umiejętności fotografowania,ale kolejność wybrałam następującą:
1.kupno aparatu
2.kurs fotografii
Więc jeśli możecie,to napiszcie proszę coś o soich aparatach i pięknych fotkach smile

Pozdrawiam serdecznie

Agata
Obserwuj wątek
    • principessa11 Re: aparat cyfrowy-jaki? 04.02.05, 20:21
      Jestem fotografem i pasjonatką aparatów cyfrowych i trochę się na tym znam...
      Mogę ci polecić aparaty cyfrowe firmy SONY; Mają fantastyczne obiektywy Carl Zeissa (oczywiście te droższe modele). Jeżeli chcesz mieć zdjęcia dobrej jakości, to najlepiej kupić aparat który ma rozdzielczość nie mniejszą niż 5 mln. pikseli. Jeżeli zależy ci na dobrych, wyrazistych zbliżeniach to aparat powinien posiadać funkcję MAKRO, no i najlepiej żeby miał obiektyw.
      Mogę ci podać konkretne propozycje, modele. Tylko napisz jaką ilością pieniędzy dysponujesz, ile możesz przeznaczyć na aparat.
      • kjkk o, to ja się podłączę :) 04.02.05, 20:48
        wtrącę się bezczelnie ;D mogę suspicious
        w kazdym razie od dawna przymiezam sie do kupienia aparatu cyfr., zbieram
        pieniazki i zbieram i jak mi komp nie pada to trzeba zaplacic ubezp za auto,
        wiec nie uzbieralam jeszcze, ale bardzo chetnie skorzystam z rady znawcy! jesli
        mozna smile
        najladniejsze zdjecia cyfr znajomych widzialam wlasnie z SONY-prosty model, 2
        megapiksele [cokolwiek to oznacza wink)] ale kolory- wow, zdjecie lasu nad morzem
        bylo takie, ze mialam wrazenie, ze stoje na igliwiu!! szok, ostrosc rewelacyjna
        i ta naturalnosc kolorystyki.
        Wiec wlasnie moje mysli ida ku sony, nie robie kolczykow, wiec nie zbilizenia
        sa moim priorytetem. Jestem calkowitym amatorem, wiec im prostszy aparat, im
        mniej "bajerow" tym lepiej, bo i tak tego wszytskiego nie wykorzystam.
        Chcialabym alby łatwo robiło sie dobre zdjecia, ktore zwalałyby z nóg ostroscia
        i naturalnoscia kolorów smile
        daloby sie? smile
        p.s.w nowej gazetce promocyjnej z foto jokera czy_jak_mu_tam wink widzialam
        takiego sony 5.1 mega piksela... za 1200 w promocji chyba, czy to juz te z
        dobrymi obiektywami, czy to nie ta polka? smile
        • principessa11 Re: o, to ja się podłączę :) 04.02.05, 20:59
          to na pewno jest już bardzo dobry aparat, a już na pewno wystarczający na te Twoje potrzeby. Jeśli cię na niego stać, to gorąco polecam. Firma też bardzo dobra, solidna. Foto Joker jest bardzo dobrym sklepem. Polecam.
    • zagadkowo Re: aparat cyfrowy-jaki? 04.02.05, 20:59
      Jak cudownie ,że napotkałam na profesjonalistkę smile
      Dziękuję,że zechciałaś odpowiedzieć,principesso,bo właśnie Twojezdjęcia podobają
      mi się najbardziej,ale oczywiście rozumiem,że takiego poziomu nie osiągnę nigdy.
      Zadowoli mnie nawet namiastkasmile
      Jeśli chodzi o fundusze to niestety nie mogę pozwolić sobie na nic
      rewelacyjnego,gdyż żelazna granica cenowa wynosi u mnie 1500 zł i to jest już
      maksimum. Z drugiej strony możliwości jakiegoś bajeranckiego aparatu i tak nie
      umiałabym wykorzystać.
      Chodzi więc o coś prostego,co pozwoli w miarę wiernie przedstawić skromne
      wytwory moich rąk smile
      Dziekuję raz jeszcze za odp.
      Pozdrawiam
      Agata
      • principessa11 Re: aparat cyfrowy-jaki? 04.02.05, 21:03
        Przeczytaj koniecznie wypowiedź kjkk (?), Dla ciebie ten aparat też będzie idealny, nawet fundusze się zgadzają. POLECAM!!!
        A jeśli o poziom zdjęć chodzi, to na pewno przy pewnym nakładzie pracy osiągniesz zaskakujące rezultaty!
        Powodzenia na zakupach i w fotografowaniu!!!
        • zagadkowo Re: aparat cyfrowy-jaki? 04.02.05, 21:06
          Dziękuję bardzo dziewczęta i pozdrawiam raz jeszczesmile
          • principessa11 Re: aparat cyfrowy-jaki? 04.02.05, 21:12
            Dziewczyny zajrzyjcie jeszcze na allegro, tam można kupić dużo taniej takie rzeczy!!!
            Tylko zawsze patrzcie czy sprzedawca jest sprawdzony!!!
            • kjkk dziękuję !! :) 04.02.05, 22:40
              za (p)odpowiedzi, znalazłam w internetowych sklepach ten aparat [sony p-93]
              duzo taniej - juz za 912 zł!, ale chyba bym sie bala sad
              poczytalam tez o nim opinie- sa calkiem dobre smile
              moze niedlugo bedzie jeszcze taniej?- w koncu sprzed elektroniczny traci na
              wartosci niemal kazdego dnia, gdy tylko wypuszczaja jakies nowe cudo ...
              dziękuję!smile

• kosda kupiłam aparat 04.02.05, 23:16
                Principesso smile
                Kupiłam kilka dni temu ten aparat jak w linku za namowa syna. Jeszcze go nie
                rozgryzłam sama a synek nie ma czasu jak zwykle.
                Ciebie chce zapytac, czy nie popełniłam przypadkiem błedu.
                Bo ta marka jakas taka nie chwytliwa. Syn mowi, ze uzywał go przez cale
                wakacje w USA i jest wspaniały pod kazdym wzgledem ze tam to krzyk mody
                najbardziej rozchwytywany itp , itd i mnie namowił.
                Sama juz nie wiem , wolalabym chyba jednak aparat bardziej znanej firmy bo
                pierwsze zdjecia wskazuja, ze kolory jakies przeklamane troche, moze
                podregulowac trzeba i bedzie dobrze?
                Wiesz cos o tych aparatach ?
                www.digital24.pl/product_info.php?cPath=21_27&products_id=91
                • mileszek Re: kupiłam aparat 05.02.05, 23:57
                  To dobry aparat, wiec wybor rowniez dobry.
                  A Fuji to znana i uznana firma jesli chodzi o aparaty fotograficzne.
                  Co do kolorow to moja opinia jest taka, ze to raczej Sony troche sztucznie podbija barwy (szczegolnie czerwona), tworzac ogolnie rzecz ujmujac zdjecia bardziej cukierkowe.
    • morgana_le_fay Re: aparat cyfrowy-jaki? 04.02.05, 21:15
      Ale "zagadkowo" napisałaś o tym aparacie...
      Nie jestem wprawdzie FOTOGRAFEM, ale fotografikiem z racji profesji bywam.
      Domyślam się , że chodzi ci o aparat amatorski i raczej nie lustrzankę, tylko
      poręczny kompakt. Zdecydowanie warto zainwestować w słuszną rozdzielczość (5+)
      i solidną ilość opcji z makro naturalnie.

Proponuję Ci zajrzeć na forum FOTO dla początkujących, gdzie temat jest
      wałkowany nieustannie. Trzeba być jednak przygotowanym na zażartą dyskusję, bo
      dyskutanci miewają skrajnie rozbieżne poglądy....

Jeśli chodzi o moje osobiste zdanie, to jest ono następujące: Najlepsze
      aparaty produkują firmy, które... produkują aparaty. Jednym słowem nie
      telewizory i hi-fi, tylko aparaty. Dlatego kiedykolwiek próbowałam kupić nowy
      aparat, to zawsze był to canon.
      Jeśli dobrze rozszyfrowałam Twoje potrzeby, Canon A95 byłby dobrym wyborem.

PS:
      Nie jestem ich akwizytorem, tylko wiernym użytkownikiemsmile))
    • kati_p Re: aparat cyfrowy-jaki? 04.02.05, 21:30
      hej !
      ja mam Canona A75- aktualnie kosztuje on około 1000 zł
      Ma 3,2 megapixeli, i dla mnie jest super- zarówno do fotografowania kolczyków,
      jak i siebie tongue_out, pejzaży, scenek, czegokolwiek... dobry jest i mi w zupełności
      wystarcza smile

www.srebrne-marzenia.prv.pl/ <- Ręcznie robione kolczyki smile
      • principessa11 Re: aparat cyfrowy-jaki? 04.02.05, 21:40
        Jako profesjonalistka mogę stwierdzić z pełną odpowiedzialnością, że cnony to świetne aparaty, ale te w cenach do 1500 zł. nie mają takich dobrych obiktywów jak SONY, a Carl Zeiss to najlepsze soczewki, obiektywy na świecie.
        Ale jeśli chodzi o sprzęt "wystarczający" to nie musi być SONY. A to że ta firma robi telewizory i inne RTV, to nie znaczy że mają gorsze aparaty niż canon. Jeśli chodzi o cyfrówki są genialne. A w stare lustrzanki nosa nie wpychją.
        • morgana_le_fay Re: aparat cyfrowy-jaki? 04.02.05, 22:05
          Jako starsza koleżanka, pragnę cię zapewnić, że nie pchają też nosa w nowe,
          cyfrowe lustrzanki, gdzie królują Canon, Nikon, Pentax i kilka innych
          renomowanych firm.

smile))
          • principessa11 Re: aparat cyfrowy-jaki? 04.02.05, 22:14
            Nie wiem czy starsza czy młodsza, ale wiem że nie pchją nosa w cyfowe lustrzanki! Ale rozmawiamy tu o aparatch na kieszeń dziwczyn. A fotografik... to zdecydowanie nie to samo co fotograf.
            • mileszek Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 00:04
              Na kieszen dziewczyn i na potrzeby robotek nie jest potrzebna matryca 5mp.
              W zupelnosci wystarcza 2mp, co jest adekwatne dla odbitki 15x10cm w dobrej jakosci. Dla zdjec archiwizowanych na komputerze i przedstawianych w internecie to az nadto.
    • principessa11 Do morgana_l.... 04.02.05, 22:19
      Nie widzę powodu do atakowania mnie, na prawdę... starsza koleżanko...

P.S. Już w tym wątku się nie wypowiadam, bo nie jest miłe pouczanie mnie co do obeznania w nowinkach (już nie takich nowych) na rynku aparatów, a już na pewno jeśli chodzi o fotografowanie.

Nioech każdy robi zdjęcia czym chce. Dziewczyny pytały o rady i ja wyraziłam swoje zdanie, a w tych cenach najlepsze parametry mają aparaty o których informowałam.

Dziękuję za uświadomienie rzeczy oczywistych, czasem się przydaje.
      Przykro mi tylko że na tym forum takie szpile się wbija...
      • across Re: Do principessy 04.02.05, 22:32
        Sama mam dwa canony to i je polecam dobra firma i bezawaryjna, a zdjecia w
        większości i tak zalezne będa od twoich umiejętności i warunków . Co do sony -
        myślę, niech jednak pozostaną przy telewizorach,. A swoją droga principesso,
        obserwując jak wszystkim rozdajesz porady, jest coś na czym byś się nie znała ?
        A może masz dla mnie radę z marketingu i sprzedaży kolczyków równie skuteczną ?
        • principessa11 Re: Do across 04.02.05, 22:38
          Jeśli ktoś pyta sie o radę a ja wiem coś na dany temat to staram się pomóc i nie jestem złośliwa, nikomu przytyków nie robię.
          Bardzo jesteś nie miła, mimo tego że chciałaś to zawoalować...
          A znam się na wielu rzeczach i to dobrze...
          A na marketingu akurat nie, więc takich rad nie udzielam.

Pragnę zauważyć że nie pouczam, ale proponuję istniejące rozwiązania.
          Po to m.in. jest chyba to forum żeby dawać sobie różne wskazówki tym bardziej, jeśli ktoś o nie pyta...
        • zagadkowo Re: Do principessy 04.02.05, 23:07
          Dziewczyny no co Wy,przecież taki fajny wieczór mamy,uśmiechnijcie się smile
          Jestem wdzięczna wszystkim za wszystkie porady i sugestie,przeciez o to mi
          chodziło.Nie widzę powodu do sprzeczki smile

Pozdrawiam cieplutko
          Agata
      • mileszek Re: Do morgana_l.... 06.02.05, 00:20
        W tych cenach (900-1500zl) Sony wcale nie ma najlepszych aparatow...o ile w ogole ma w jakims segmencie. Nie chodzi o to, ze sa zle (bo sa dobre), natomiast stwierdzenie, ze sa najlepsze jest grubo przesadzone.
        Pytanie typu "jaki aparat kupic w cenie do...?" padlo na grupie dyskusyjnej pl.rec.foto.cyfrowa setki, jesli nie tysiace razy. I wlasciwie tylko w grupie zaawansowanych kompaktow Sony jest podawany jako dobry (choc jeden z kilku mozliwych dobrych) wybor - model DSC-F717 i jego starszy brat F707.
    • eirenne Re: aparat cyfrowy-jaki? 04.02.05, 23:21
      Ja polecam stanowczo Canona, szczególnie, że ma dobry tryb makro (do
      fotografowania małych obiektów). Parę osób mi go chwaliło, w tym zawodowy
      fotografsmile
      • surtout Re: aparat cyfrowy-jaki? 05.02.05, 00:02
        Jesli mogę się wtrącić w dyskusję profesjonalistek, to powiem tylko tyle: mój
        teść jest jednym z najlepszych fotoreporterów i od lat używa Nikona (do sesji
        studyjnch starego, wysłużonego Hasselblada), zaś paru jego kolegów po fachu
        korzysta z Canona (wszystko to są oczywiście profesjonalne lustrzanki). On sam,
        pomagając mi wybrać aparat do moich potrzeb, polecił Olympusa za 1300 zł w
        Media Markt (5.1 megapikseli) i nawet czasem chwali moje zdjęcia. To znaczy
        mówi, że "znośne", a to WIEEELKI komplement. Howgh!
        Mój aparat ma jakieś programy typu portret, detal i takie tam różne; poza tym
        jest malutki, leciutki i ma dwunacznie wysuwający się obiektyw (pewnie na mój
        widok wink
    • principessa11 Re: aparat cyfrowy-jaki? 05.02.05, 09:27
      Oczywiście że nie ma się o co kłócić i ja tego nie zaczęłam, tylko Panie "starsza koleżanka" i across co mnie martwi, bo chyba miały gorszy dzień, zbliżający się okres, itd.
      W kazdym bądź razie: tak jak napisała surtout na doskonałym przykładzie profesjonaliście robią zdjęcia lustrzankami, a w tych królują NIKONY i CANONY, ale na taki sprzęt zadko kogo stać, bo trzeba mieć mnóstwo dodatkowych obiektywów i innych...
      Jeśli profesjonalista bierze się za cyfrówkę, to tylko z wygodnictwa, albo dla szybszego uzyskania efektu, nad którym w ciemni trzeba czasami pracować godzinami.
      Aparat Sony poleciłam dziewczyną ze zwzględu na cenę i jakość, olimpusy, canony, minolty, można sobie kupić to co się podoba, przecież nie o to chodzi.
      Ja sama jeśli chodzi o aparaty cyfrowe mam lustrzank cyfrową Canona i SONY z osobnym obiektywem.
      A lustrzanek mam 5, począwszy od ZENITA, przez PENTAKNA do NIKONA z wymiennymi obiektywami. Więc na prawdę nie mam żadnych potrzeb "promowania" aparatów SONY. Ale wiem od znajomych, profesorów, że jeśli chodzi o przystępna cenę i otrzymywane za nią parametry są jedne z najlepszych, mimo tego że firma zajmuje się również sprzętem RTV. To by było na tyle.
      Acha dla tych którzy nie ufają moim kompetencjom: serdecznie zapraszam na mój dyplom fotografi analogowej i aneks z pracowni fotografi cyfrowej i obrazu video. Niestety na wystawę pokonkursową Wł. Strzemińskiego już za późno, bo to było w zeszłym roku, a w tym jakoś nie mam czasu się już wystawiać.
      Napisałam to tylko dlatego, że moje kompetencje zostały powazone.
      • joasiiik25 Re: aparat cyfrowy-jaki? 05.02.05, 17:03
        my mamy KONICE MINOLTE Z10
      • mileszek Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 00:45
        Umiejetnosc robienia dobrych zdjec, zarowno pod wzgledem artystycznym jak i technicznym, oraz znajomosc rynku aparatow cyfrowych i ich mozliwosci, to dwie rozne rzeczy. To, ze mozesz byc "dobra" w tym pierwszym, nie oznacza wcale, ze udzielasz dobrych raz co do zakupu aparatu.
        A stwierdzenie typu kupuj Sony bo ma 5mp i najlepszy obiektyw i w ogole jest najlepsze w tej cenie, nie swiadczy zbyt dobrze o Twojej fachowosci.
        Przypomina to zachowanie malych dzieci, ktore zachwalaja swoje np. rowery, krzyczac glosno: ten jest najlepszy bo on ma to i tamto i bo ja go mam wiec musi byc najlepszy. A sprawa nie jest taka prosta. Gdyby Sony bylo najlepsze w tym czy innym przedziale cenowym, to innym firmom trudno byloby istniec na rynku, chyba ze z nizszymi cenami. Najwazniejsze przy wyborze aparatu jest sprecyzowanie naszych potrzeb, bo swietne kolory, fantastyczna ostrosc i super makro mozna uzyskac poslugujac sie wieloma roznymi aparatami, ale trzeba umiec. Aparat samodzielnie dobrych zdjec robic nie bedzie, chocby byl to najlepszy z modeli Sony z najlepsza soczewka ;-P.
        Osobiscie polecam Canona - tanie kompakty z serii PowerShot wyrozniaja sie przede wszystkim mnogoscia manualnych ustawien, co umozliwa pelna kontrole nad tym co robimy, a przy okazji, a moze przede wszystkim czlowiek uczy sie co i jak dziala, jak wplywa na efekt koncowy. Co do jakosci nie ma o czym mowic, to tak jakby dyskutowac o jakosci BMW lub Mercedesa.
        A przy okazji - jakimi innymi cyfrowkami mialas okazje sie pobawic i jaki to model Sony z wymiennymi obiektywami???
      • greglis Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 11:22
        principessa,ja bardzo chętnie skorzystam z Twoich rad.Bardzo podobają mi się
        Twoje zdjęcia.Malutkie drobiazgi a jak dobrze pokazane.Też stoję przed wyborem
        dobrego aparatu ,ale potrzebna mi jest opcja do robienia właśnie takich
        zbliżeń.Czy możesz mi zdradzić jakim aparatem pracowałać nad tymi
        zdjęciami.Myślałam o aparacie który miałby już 8 mln pikseli ,co otym
        sądzisz,czy powinno to być dla mnie najważniejszym kryterium? Bardzo Cię proszę
        o pomoc
        • principessa11 Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 15:29
          Te zdjęcia na forum robiłam SONY F717
          Nic więcej nie piszę, bo jestem tu bojkotowana i specjalnie dla pani ACROSS nie daję już nikomu rad.
          A jeżeli ktoś rzeczywiście chce znać moje zdanie to zapraszam na gg :4499619
        • mileszek Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 16:22
          8mp w kompakcie to za duzo. Chyba ze myslisz o lustrzance, ale to nie jest dobry wybor dla kogos poczatkujacego - zaplacisz duze pieniadze a na zdjeciach mozesz sie bardzo zawiesc.
          Wiec dla Ciebie raczej kompakt, a jak juz wczesniej wspomnialem, 8mp to za duzo - powstaje duzo szumow. Pamietaj, ze rozdzielczosc matrycy powyzej 2mp jest do wykorzystania pratycznie tylko na wiekszych odbitkach niz 15x10. Wiec mozesz sobie kupic "na zapas" cos co ma powiedzmy 3-4mp, ale jesli chcesz cos powyzej 5mp i nie masz w planach robienia duzych odbitek (rzedu 30x20cm) to po prostu wyrzucisz pieniadze w bloto, bo i tak nie wykorzystasz tego nadmiaru pikseli a roznicy w jakosc zdjecia o standardowym rozmiarze nie bedzie zadnej.
          Do zdjec w formie elektonicznej - 2mp to i tak za duzo.
          Podsumowujac - w dzisiejszych czasach, gdy niskim standardem jest 3mp, wielkosc matrycy z cala pewnoscia nie jest najwazniejszym kryterium.
      • zielony_listek Re: aparat cyfrowy-jaki? 07.02.05, 08:26
        >Więc na prawdę nie mam żadnych potrzeb "promowania" aparatów SONY.
        > Ale wiem od znajomych, profesorów, że jeśli chodzi o przystępna cenę i otrzymy
        > wane za nią parametry są jedne z najlepszych

No cóż, ja też wiele osób wypytywałam przed kupnem aparatu i kilkakrotnie
        słyszałam, że Sony są stosunkowo drogie w stosunku do innych firm.

Pozdrawiam
        zielony_listek
    • mileszek Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 00:57
      Na poczatek powinnas odpowiedziec sobie na nastepujace pytania:
      - jakiej maksymalnej wielkosci odbitki chcesz robic? (jesli w ogole)
      - czy chcesz zeby aparat raczej "myslal" za Ciebie, czy tez wolisz sama wszystko okreslic? (to drugie na poczatku bywa trudniejsze i efekty bywaja gorsze niz w przypadku automatyczniej malpki, jednak z czasem nauka procentuje i "recznie" potrafisz uzyskac duzo wiecej niz w trybie "auto")
      - jaka kwote chcesz przeznaczyc na zakup aparatu?
      - czy zdjecia niewielkich przedmiotow z niewielkich odleglosci to priorytet?
    • dczeraniuk Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 10:51
      Jesli chodzi o moj aparat to jest to Canon IXUS V2, z 2 milionowa matryca - w
      zupelnosci wystarczy, mozna nim robic zdjecia z bliska, ma tez zoom z ktorego
      raczej nie korzystam smile. Jest malutki i lekki, latwy w obsludze. Wiem ze sa juz
      nowsze, ale ten mi sie swietnie spradza.
      • pepe27 Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 12:04
        Do robienia dobrych zdjęć reklamowych używam aparatu firmy Nicon- lustrzankę.
        Mam też porządnego Canona i te dwie firmy moge z całym spokojem polecić. Co do
        Sony w przystepnej cenie, to nawet się nie wypowiadam, bo przypuszczam, ze za
        takie porady , jakich udziela principessa, to by mnie na forum foto wyśmiali. I
        tyle. Zgadzam się z jedną z przedmówczyń, ze czym innym jest dobre robienie
        zdjęć, a czym innym znajomość sprzętu. I niekoniecznie musi to iść w parze.
    • zagadkowo Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 13:28
      Dziękuję wszystkim za porady smile
      Wasze wypowiedzi upewniły mnie w jednym : kurs foto jest konieczny smile

Pozdrawiam cieplutko
    • niniveve Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 13:50
      Ja mam Canon PowerShot S410 - polski (europejski) odpowiednik to IXUS 430 chyba.
      I jestem z niego bardzo zadowolona - mieści się do małej torebki i robi ładne
      zdjęcia. Ma 4 mega piksele, zoom optyczny 3x. Rozdzielczość mnie zupełnie
      zadowala (nie robię plakatów na całą ścianę), natomiast zoom - czasem chciałabym
      mieć większy. Tylko że jestem amatorem, a jeśli kiedyś zechcę być
      profesjonalistą, to sobie może kupię jakiś "wypasiony", m.in z większym zoomem.
      Jeśli koniecznie będziesz chciała robić ogromne plakaty, czy coś w tym rodzaju,
      to możesz oczywiście kupić aparat z większą rozdielczością. Nie wiem, ile
      kosztuje mój aparat, ale chyba niedużo. Ja płaciłam za niego około 300 dolarów,
      ale to było ok. pół roku temu, więc spodziewałabym się, że teraz kosztuje
      zdecydowanie poniżej 1000 zł.

Wiem, że Nikon Coolpix 4300 robi bardzo ładne zdjęcia i przyjemnie się go
      obsługuje, ale... filmy, które robi są bez dźwięku i do 40s no i ten, z którym
      miałam do czynienia jakoś łatwo się psuł. Niedawno drugi raz wrócił naprawiony z
      Californi (tak, tak - w Polsce nie umieli go naprawić, a nawet ukradli
      baterię!!!). Nie wiem, czy to jakiś wadliwy egzemplarz, czy okropna przywara tej
      serii. Za pierwszym razem, gdy się zepsuł, wszyscy myśleli, że może upadł,
      został uderzony czy coś, ale w niedługi czas po pierwszej naprawie znów się
      zepsuł - ot tak, po prostu.

A z Canonem jeszcze nie miałam żadnych problemów i bardzo go lubię, i polecam smile.
      • karolka_m Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 15:01
        Ilu ludzi tyle opini również wśród fotografów. Mam bardzo dobrego znajomogo
        fotografa, który robi zdjęcia, a także sprzedaje sprzęt i jest pasjonatą. On
        uważa, że tylko olympusy i twierdzi, że to one właśnie mają nalepszą optykę.
        Twierdzi również, że "wywołując" zdjęcia z cyfrówek od razu rozpozna zdjęcia z
        olympusa - tyle, że poleca te z jakby to ująć większym obiektywem - chodzi o
        średnice. Za jego namową kupilam olympusa c 765. Supermakro można robic już z 3
        cm. Dla mnie bomba. Pozdrowionka
        • karolka_m Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 15:03
          Dodam, że mówię o aparatach z półki 900 - 2000 zł
        • mileszek Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 16:07
          Nie nalezy wkladac do jednego worka minimalnej odleglosci z jakiej mozna pstrykac fotki, z jakoscia zdjec makro!
          Nawet najtansze aparaty posiadaja makro od 4-5cm, i niewiele z tego wynika.
          Jakby tak np. mozna bylo robic makro od 1cm? wink Trzeba by "wjechac" obiektywem na fotografowany przedmiot, a chyba nie o to chodzi...
          A Twoj znajomy jest pasjonata...Olympusa - to nie unika watpliwosci smile
          NIE MA JEDNEJ NAJLEPSZEJ FIRMY! Jesli ktos okresli swoje potrzeby to z cala pewnoscia bedzie zadowolony wybierajac odpowiedni dla siebie model firm takich jak Nikon, Canon, Olympus, Fuji, Sony, Minolta, Pentax. Nalezy natomiast unikac HP, Kodak, Premier, Praktika i calej reszty zupelnie nie-fotograficznych firm, chocby nawet ich aparaty mialy po 10megapikseli i byly 3 razy tansze.
          • niniveve Do mileszka 06.02.05, 17:59
            > Jesli ktos okresli swoje potrzeby to z cala pew
            > noscia bedzie zadowolony wybierajac odpowiedni dla siebie model firm takich jak
            > Nikon, Canon, Olympus, Fuji, Sony, Minolta, Pentax. Nalezy natomiast unikac HP
            > , Kodak, Premier, Praktika i calej reszty zupelnie nie-fotograficznych firm, ch
            > ocby nawet ich aparaty mialy po 10megapikseli i byly 3 razy tansze.

Jak pisałam, jestem zadowolona ze swojego Canona, a do Nikona mam zastrzeżenia
            poparte faktami, choć zdjęcia robi bardzo ładne. Ale nie rozumiem, dlaczego
            uważasz np. Sony za firmę "bardziej fotograficzną" niż Kodak?????
            • mileszek Re: Do mileszka 06.02.05, 20:34
              Wcale nie napisalem, ze Sony jest bardziej "fotograficzne" niz Kodak.
              Napisalem tylko, ze nalezy unikac firm zupelnie nie fotograficznych (np. Mustek, Pentagram itd.), ktore glownie zajmuja sie produkcja podzespolow i peryfierow komputerowych. Jednak piszemy tu o aparatach cyfrowych, i na tym rynku Sony ma duzo wiecej roznych modeli aparatow niz Kodak, poza tym, Sony jest jednym z najwiekszych (jesli nie najwiekszym) producentem matryc, z ktorych korzysta wiele innych producentow aparatow. Krotko mowiac - Sony ma duzo wieksze doswiadczenie jesli chodzi o cyfrowki niz Kodak. Co do samych aparatow Kodaka to jedyny model, ktory jest konkurencyjny w stosunku do innych firm, to jego lustrzanka z kilkunastomegapikselowa matryca i cena kilkunastu tysiecy. Pozostale modele, czyli kompakty, nie sa udanymi aparatami i nikt kto zna sie na rzeczy nie poleci zakupu Kodaka. Sa za to tansze od podobnych parametrami aparatow konkurencji i razem z HP tworza grupe, ktora nie dorownuje firmom takim jak Olympus, Nikon Canon itd., nie sa jednoczesnie znow takie najgorsze, no i przy okazji mozna troche zaoszczedzic.
              • niniveve Re: Do mileszka 06.02.05, 20:50
                Nie znam się na aparatach i sama mam kompakt, ale - jestem z niego bardzo
                zadowolona smile. Po prostu Kodak mimo wszystko kojarzy mi się z fotografią, a Sony
                - z muzyką (co ciekawe - i jako wydawca, i jako producent nagrywarek CD smile)) ),
                telewizorami, wieżami hifi i w ogóle wszelkiego rodzaju sprzętem RTV (bardzo
                dobrej jakości zresztą), a ostatnio także z aparatami cyfrowymi smile. Słyszałam
                pozytywne opinie na temat aparatów Sony, raz też widziałam, jak ktoś się
                zachwycał cyfrowym Kodakiem (ogólnie słyszałam, że Kodak produkuje dobre
                aparaty, ale nie dotyczy to cyfrowych). Tak jakoś mnie trochę zaskoczyło, gdy
                wymieniłeś Sony w grupie firm, których aparaty są dobre, a Kodaka określiłeś
                jako firmę "nie-fotograficzną". To mi zasugerowało, że sądzisz, że Sony jest
                firmą bardziej fotograficzną niż Kodak smile. Stąd było moje pytanie smile. Pozdrawiam
                • mileszek Re: Do mileszka 06.02.05, 20:55
                  Sony jest bardziej cyfrowo-fotograficzne niz Kodak.
                  Tak bym to ujal. Bo fotografia analogowa to zupelnie inna bajka - tam ani jednego Sony nie uswiadczysz. Pozdrawiam rowniez smile
                  • niniveve Re: Do mileszka 06.02.05, 21:05
                    > Sony jest bardziej cyfrowo-fotograficzne niz Kodak.

A i owszem smile. A wiesz - mój kolega ma HP - i też jest/był z niego bardzo
                    zadowolony. Teraz juz może jest mniej, bo na rynku pojawiło się wiele lepszych.
                    I choć HP to firma chyba głównie drukarkowa (no - laptopy też robi - nie wiem,
                    jak im to wychodzi, drukarki mają akurat dobre), to ten aparat naprawdę jest w
                    porządku.
                    • mileszek Re: Do mileszka 06.02.05, 21:18
                      No i wlasnie o to chodzi...
                      kazdy znajdzie cos dla siebie i jesli wie czego od aparatu oczekuje to nie powinien byc pozniej rozczarowany.
                      Jesli ktos nie ma wygorowanych wymagan to i z Kodaka i z HP bedzie zadowolony, tym bardziej ze zaplaci za niego mniej niz za podobny aparat od np. Fuji
                      Chociaz serwis HP jest podobno bardzo do bani... osobiscie tego nie mialem okazji sprawdzic, jednak na grupie bylo swego czasu bardzo duzo negatywnych opini na ten wlasnie temat.
                      • niniveve Re: Do mileszka 06.02.05, 22:58
                        > Chociaz serwis HP jest podobno bardzo do bani... osobiscie tego nie mialem okaz
                        > ji sprawdzic, jednak na grupie bylo swego czasu bardzo duzo negatywnych opini n
                        > a ten wlasnie temat.

A widzisz - ja, a dokładniej bliskie mi osoby miały okazję doświadczyć, jak
                        bardzo do bani jest serwis Nikona (w Polsce). Już o tym pisałam - nie dość, że
                        nie naprawili, to jeszcze baterię ukradli. Dla jasności: w autoryzowanym
                        serwisie. Ale to uczy na przyszłość, że jak się daje coś do naprawy, nawet w
                        niby porządnej firmie, trzeba bardzo dokładnie na piśmie wyspecyfikować, co się
                        im daje - ze wszystkimi numerami (żeby nie ukradli, albo np. nie podmienili
                        dobrej baterii na jakąś rozwaloną)...
                    • zielony_listek HP 07.02.05, 08:23
                      Miałam stry model hapeka (Photo Smart 618 bodajże) i bardzo sobie chwaliłam.
                      Duży był, ale fakt że to stary model, robił ładne zdjęcia i szybko. Optykę miał
                      Zeissa. Ale faktem jest, że HP są prądożerne.
                      Pozdrawiam
                      zielony_listek
            • mileszek Re: Do mileszka 06.02.05, 20:47
              I jeszcze jedna rzecz przy okazji - wiekszy zoom wcale nie swiadczy o tym ze aparat jest bardziej profesjonalny, wrecz przeciwnie. Duzy zoom to raczej chwyt marketingowy, podobnie jak coraz wieksze matryce (w malych malpkach po 6mp -paranoja), i potem w ulotkach wydrukowane mamy wielka czionka informacje o olbrzymiej ilosci pikseli i megadlugim zoomie. Nie dajcie sie na to nabierac bo to naprawde potrzebne nie jest i bardzo watpliwe nawet jesli chdzi o teoretyczna mozliwosc wykorzystania.
              Jest fizycznie niemozliwe, aby zrobic dobry jakosciowo obiektyw z zoomem rzedu 10x. Gdyby tak bylo nie istnialy by lustrzanki z wymiennymi obiektywami - montowalo by sie na stale jeden super-hiper obiektyw z wielkim zoomem. A tak nie jest. Kazdy kto ma lustrzanke i zajmuje sie fotografia na powazniej, ma zestaw roznych obiektywow, kazdy na inna okazje, bo tak jak juz napisalem - nie ma jednego uniwersalnego, o ktorym mozna by powiedziec, ze jest bardzo dobry.
              W mysl powiedzienia: "jesli cos jest do wszystkiego - to jest do niczego".
              • niniveve Re: Do mileszka 06.02.05, 21:08
                > W mysl powiedzienia: "jesli cos jest do wszystkiego - to jest do niczego".

No popatrz - a Sony jest do wszystkiego - i uważam, że wcale nie do niczego! smile.
                • mileszek Re: Do mileszka 06.02.05, 21:14
                  Nie lap mnie za slowkasmile
                  To bylo odnosnie obiektywow.
                  A Sony pralek chyba nie robi? wink
                  • niniveve Re: Do mileszka 06.02.05, 22:44
                    > A Sony pralek chyba nie robi? wink

Jeszcze nie. Ale napędów CD-RW też kiedyś nie robił, a jak zwietrzył interes, to
                    zaczął smile. Choć według niektórych kłóci się to nieco z tym, że jest wydawcą płyt
                    z muzyką (jaka by nie była skala piractwa - dobrze dla Sony). Niechże robią i
                    pralki - zakładam, że mogą być dobre smile. A może po prostu pralki mało opłacalne? wink
    • mileszek Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 16:29
      Na stronie www.imaging-resource.com/
      mozecie sobie porownac zdjecia wykonane wieloma roznymi modelami aparatow cyfrowych.
      • ellenai Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 21:48
        mileszek,swietny wyklad zrobiles "z aparatow"dziekismile)))))))))))bar dzosmileja
        przynajmniej napewno z twojej wiedzy skorzystamsmile
        • mileszek Re: aparat cyfrowy-jaki? 06.02.05, 22:03
          ellenai napisała:

> mileszek,swietny wyklad zrobiles "z aparatow"dziekismile)))))))))))bar dzosmileja
          > przynajmniej napewno z twojej wiedzy skorzystamsmile

Nie ma za co, dziękuję za uznanie smile
    • zielony_listek Re: aparat cyfrowy-jaki? 07.02.05, 08:32
      Zagadkowo, przemyś sobie, do czego jeszcze chcesz uzywać aparatu. Ja planowałam
      kupić właśnie jakiś porządny aparat (no ale nie lustrzankę cyfrową, bez
      przesady smile)), po czym stwierdziłam, że na razie bardziej mi się przyda
      małpka, a jak zaoszczędzę, to kupię porządny aparat.

Może wystarczy aparat z 3-krotnym zoomem, ale za to z dobrą funkcją makro?
      Co prawda ceny tych 10-krotniezoomujących aparatów są przystępne bardzo teraz,
      ale bez statywu to i tak cięzko wykorzystać. No i wielkie są sad
      Po prostu bądź świadoma, czy naprawde taki chcesz.

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • karolka_m Re: aparat cyfrowy-jaki? 07.02.05, 11:27
        Hm... Nie rozumiem - ludzie piszą swoje zdanie, a inni zamiast pisać swoje to
        naskakują na to co napisał ktoś inny. To tak tylko a propos. Jeżeli chodzi o
        aparaty z 10 x zoomem to wcale nie są już duże i ciężkie - patrz właśnie c765.
        Mój znajomy jest pasjonatą fotografii, a nie olympusa i sam robi lustrzanką
        nicona, nie rozumiem skąd takie głupie osądzanie człowieka, o którym napisałam
        1 krótkie zdanie, a poza tym ja też nie przypominam sobie, żebym napisała, że
        olympus jest dlatego dobry, że ma supermakro - to do mileszka. I prostuje bo
        nie lubie jak ktoś zmienia całkowicie sens mojej "wypowiedzi". Nie napisałam
        też, że ma znaczenie zoom tylko średnica obiektywu. Tak jak napisałm wcześniej -
        ilu ludzi tyle opinii również wśród fotografów. Pozdrawiam wszystkich
        serdecznie i nie neguję żadnej z powyższych wypowiedzi. Principessko, a Twoje
        zdjęcia są śliczne - nie znam się na parametrach, ale podziwiam
        ich "artystyczność". Ja także jestem z Łodzi więc może kiedyś mi udzielisz
        kilku wskazówek wink
        • zielony_listek Re: aparat cyfrowy-jaki? 07.02.05, 11:40
          > Hm... Nie rozumiem - ludzie piszą swoje zdanie, a inni zamiast pisać swoje to
          > naskakują na to co napisał ktoś inny.

Karolka, ale dlaczego do mnie te pretensje? Nie naguję innych wypowiedzi (poza
          komentarzem co do cen Sony, a też wydało mi się że zrobiłam to kulturalnie).

Wiem po sobie, jakim problemem jest wybranie odpowiedniego aparatu, bo człowiek
          sam nie wie po prostu czego chce.

Nie da się powiedzieć, czy maluch z 3-krotnym zoomem jest lepszy czy super
          aparat z 10-krotnym i 8-megapikselami. ZALEŻY DO CZEGO.

Ja się na początku zachłysnęłam, że z 10-krotnym zoomem tak tanie są i w ogóle
          super. Ale jak sobie zdałam sprawę jakie zdjęcia robię najcześciej, to kupiłam
          totalną mini-małpkę, Nikona 3700. I jestem super zadowolona!
          Nie ma takiego aparatu z dużym zoomem, który włożę w kieszeń i będę sobie
          cwałować konno po Bieszczadach bez ryzyka zgubienia, zniszczenia albo siniaków.
          Nie muszę brać zadnej dodatkowej torby kiedy jeżdzę na nartach, praktycznie nie
          czuję, że mam go w kieszeni.
          Jakość zdjęć jak dla mnie jest absolutnie wystarczająca, chciaż ma tylko 3
          megapiksele. No, być może te małe IXUS-y są szybsze, mają lepszy procesor, ale
          są też droższe.

Jeśli zagdkowo chce raczej do zdjęć artystycznych, to pewnie, że lepiej taki z
          dużym zoomem, z różniastymi funkcjami itd.

Ale przede wszystkim trzeba być świadomym swoich oczekiwań.

Pozdrawiam
          zielony_listek
          • karolka_m Re: aparat cyfrowy-jaki? 07.02.05, 11:48
            zielony listku - nie do ciebie!!! To było tak ogólnie, a co do kogo miałam to
            napisałam. Przepraszam, że tak wyszło i krzyczę to nie do zielonego listka!!!
            Buziaczki!!!
            • zielony_listek uff... 07.02.05, 11:56
              Uff, cieszę się, że nie do mnie smile

Bo czasem jest tak, że nawet człowiek się naczyta na stronach fotograficznych,
              porówna ileśtam aparatów i nadal nie wie czego chce...

Pozdrawiam
              zielony_listek
        • mileszek Re: aparat cyfrowy-jaki? 07.02.05, 12:29
          Dlaczego "glupie" i dlaczego "osadzanie"?
          Skoro Twoj znajomy twierdzi, ze tylko Olympusy to najwidoczniej jest ich pasjonata - co w tym stwierdzeniu jest glupiego lub nie na miejscu, hm?
          Oczywiscie zalozenie jest takie, ze jednak "nie tylko Olympusy".
          Co do makro to napisalas:
          "Za jego namową kupilam olympusa c 765. Supermakro można robic już z 3
          cm. Dla mnie bomba."
          Czytajac to, oczywiste jest, ze przywiazujesz wage do minimalnej odleglosci robionych zdjec. A ta odleglosc o niczym nie swiadczy tak naprawde. Nie napisalas nic wiecej a propos tego co Ci sie podoba i za co cenisz swoj aparat, jedyne na czym sie skupilas to ta minimalna odleglosc, ktora jest jedna z najmniej istotnych cech aparatu cyfrowego.

• karolka_m Re: aparat cyfrowy-jaki? 07.02.05, 13:37
            mileszek - ja nie chcę się kłócić i nikogo pouczać. Swój post zaczęłam od słów,
            że ile ludzi tyle opinii i podałam przykład mojego znajomego, który ma opinię
            zupełnie różną od principessy. Ja cenię jego zdanię i w moim przypadku jestem
            zadowolona ze sprzętu, który mi polecił. Wydaję mi się, że dla ciebie zbyt dużo
            rzeczy jest oczywistych, inni piszą: "wydaję mi się" lub "sądzę" - ty tych słów
            raczej nie używasz, ja to odbieram jako narzucanie swojego zdania, choć mogę
            się mylić i dlatego piszę, że ja odbieram, a nie że ty narzucasz. Nie chciałam
            reklamować olympusa tylko zaznaczyć, że jest wiele opinii i każda z nich bedzie
            w jakimś stopniu prawdziwa. A makro - dla mnie bomba bo mnie najbardziej
            urzekło i uważam, że robi super makra. Myślę, że nie ma sensu na tym forum
            stosować pojedynków słownych - możemy podyskutować mailowo jak masz ochotę. Dla
            mnie nie jest zbyt miłe przyklejanie do kogos łatek i to po jednym krótkim
            zdaniu, ale dla ciebie jest pewnie oczywiste, że te 5 słów, które o nim
            napisałam to jego cała chrakterystyka. Pozdrawiam
            • mileszek Re: aparat cyfrowy-jaki? 07.02.05, 15:06
              ok,ok
              nie chcialem wrogo zabrzmiec
              co do meritum sprawy to opinia moze byc jednoczesnie prawdziwa i wprowadzic kogos w blad, Twoj aparat robi rzeczywiscie dobre makra ale nie ze wzgledu na te 3cm, a ktos moglby przeciez tak to zrozumiec i znalezc inny aparat z ta sama minimalna odlegloscia myslac, ze skoro Ty masz ladne zdjecia to i jego aparat bedzie takie robil. Nie chodzi tu przeciez o pojedynki slowne, tylko o to, ze mozna komus cos zle zasugerowac.
              A rzeczy oczywistych dla mnie tak duzo wcale nie ma, przynajmniej w kwestii wyboru aparatu - od poczatku pisalem ze dobry wybor jest mozliwy sposrod wielu aparatow roznych firm, ze nie ma jednej najlepszej. Czyli sadze te moglby byc ten, albo ten, albo tamten. Natomiast pewny jestem jednej rzeczy - ze najpierw trzeba okreslic swoje oczekiwania co do aparatu.
              • karolka_m Re: aparat cyfrowy-jaki? 07.02.05, 15:14
                buźka mileszek na zgodę wink
    • zagadkowo Re: aparat cyfrowy-jaki? 07.02.05, 09:28
      Nie spodziewałam się aż tylu cennych porad smile Jestem Wam niezmiernie wdzięczna.
      Teraz przynajmniej wiem,że nie ma co się spieszyć z decyzją tylko trzeba
      przysiąść i porządnie się zastanowić,do czego aparat ma służyć...smile
      Pozdrowionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka