Dodaj do ulubionych

Pisanki - czym pomalować?

11.03.05, 16:56
Wstyd się przyznać, ale nie wiem. Dotąd kąpałam jajka w łupinach cebuli i
farbkach spożywczych. Dziecko malowało sobie plakatówkami i flamastrami.
Teraz jednak muszę pomóc wykonać pracę na konkurs do przedszkola i wymyśliłam
sobie, że zrobimy wianek wydmuszkowo-baziowo-piórkowy. Jestem pewna, że
wiecie czym pomalowć skorupki aby było pięknie.

Z góry dziekuję za pomoc, nieustannie podziwiając Wasze dokonania na forum
fotografiesmile
Obserwuj wątek
    • sasanka21 Re: Pisanki - czym pomalować? 11.03.05, 17:07
      Pomalowałabym farba akrywolą i zrobiła ładna przecierkę a potem raz
      pociągnęłabym lakierem akrylowym i myślę, że bylyby ładne.
      Chyba, że to ma być proste pomalowanie, to np barwnikami spożywczymi na zimno a
      przed tym można porysować woskiem jakieś wzorki albo opleść jajko jakąś nitką,
      czy gumką i zabarwić na zimno, powinny wyjść ładne rzeczy - a jest proste.
      Możesz też użyć konturówek do rysowania wzorków, lub korektora w płynie - ja
      tak zdobiłam w zeszłym roku a jaja barwiłam w łupinach cebuli - wyszły ładnie.

sasanka
      • ludvika Re: Pisanki - czym pomalować? 11.03.05, 18:37
        Sasanko, dziekuję, na pewno wykorzystam pomysły nitkowe na pisanki domowe.
        Poniewaz to córka ma być główną sprawczynią dzieła, dostanie plakatówki a na to
        pójdzie wspomniany przez Ciebie lakier akrylowy. Mam nadzieję, ze nie będzie
        katastrofy i nie pogrążę się w oczach dziecka.
        Kompletnie nie mam pojęcia co to jest konturówka do rysowania wzorków, pewnie
        jakiś cieniutki pędzelek...smile
        Pozdrawiam
        • mrouh Re: Pisanki - czym pomalować? 11.03.05, 19:26
          Konturówka to rodzaj gęstej farby w tubce z aplikatorem, uzywanej do malowania
          na szkle. Myślę, że do pisanek może być to konturówka żelowa, tańsza, ale
          grubsza, albo firmy Maimeri z seri Idea na przykład, kosztuje niecałe 9 zł (do
          malowania na szkle farbami na zimno). Pierwszą dość łatwo dostać choćby w
          zwykłym papierniczym, najczęściej jednak farbki żelowe są w zestawach a ta druga
          raczej w sklepie plastycznym. Możesz spotkac się z konurówką innej firmy (chyba
          talens ma takie), ale Maimeri jest zdaje siię najtańsza. W zależności od firmy
          bywają różne kolory tych konturówek- najczęściej czarna, złota, miedziana itp.
          Powodzeniasmile
          • aniani3 Re: Pisanki - czym pomalować? 13.03.05, 00:34
            mój prosty sposób na "szybkie pisanki":
            jajko zabarwić w cebulkowych łupinach, a potem białym korektorem (w pisaku -
            końcówka metalowa) namalować, co tylko przyjdzie do głowy.
            Efekt zawsze murowany.
            • reni_aferka Re: Pisanki - czym pomalować? 13.03.05, 14:19
              ja "maowalam" pisanki w ten sposob ze do ponczochy wkladalam lupiny cebuli i
              jajko- razem to sie gotowalo. Po wyjeciu na pisance byly "wzorki" smile
              • kirah2 Re: Pisanki - czym pomalować? 13.03.05, 15:42
                ja do metody "pończoszniczej" stosowałam liście bluszczu, koniczynę i inne.
                zawiązać ciasno i gotować w łupinach. bardzo fajny efekt.
                lubię też jaja okręcane muliną cieniowaną, w tym roku mam dwa jak na razie,
                jedno w odcieniach żółtego a drugie zielonego.
    • jolach73 Re: Pisanki - czym pomalować? 14.03.05, 11:53
      A co to mulina cieniowana?

Pozdrawiam
      Jola
      • ludvika Re: Pisanki - czym pomalować? 14.03.05, 15:14
        Fajne wszystkie pomysły - dziękuję, tylko, że gotowanie odpada - muszę ozdobić
        wydmuszki, bo ma to byc wieniec - stroik.

I tu pojawił się kolejny problem: nie umiem zrobic wydmuszek. Teoretycznie wiem
        jak: dziurki z obu stron i dmuchamy. Tylko czym zrobić te dziurki? Dłubałam
        bardzo ostrym szpicem od nożyczek, dzurka robi się owszem zgrabna, ale przy
        okazji skorupka pęka naokoło. Zepsułam już cztery jajka - dziś będzie mega-
        jajecznica.

Może zajrzy tu jakaś specjalistka, jeśli nie, założę nowy wątek - jestem mocno
        zdeterminowana bo dziecko czeka na wydmuszki. Dziekuję z górysmile)
        • sasanka21 Re: Pisanki - czym pomalować? 14.03.05, 16:25
          zawsze robiłam cyrklem - kilka dziurek, taki jakby szblonik dziurki a potem
          wykruszałam tez cyrklem, zazwyczaj wychodziły ładne dziurki, ale i tak czasem
          sie pokruszyło...
          powodzonka
          przy dmuchaniu też smile

sasanka
          • ludvika Re: Pisanki - czym pomalować? 14.03.05, 19:28
            Dzięki wielkie, spróbuję cyklem. Z dmuchaniem też może być problem - nie każdy
            balonik udaje mi się nadmuchać. Nie dość, że dwie lewe ręce to jeszcze płucka
            niewydolne...
            Pozdrawiamsmile
            • agusko Re: Pisanki - czym pomalować? 14.03.05, 21:15
              zajrzyj tutaj a wydmuszkowanie stanie się proste:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=20883062
              Pozdrowionka :o)
              • ludvika Łańcuch - stroik wielkanocny 17.03.05, 08:56
                Podsumowanie moich zmagań: jaja ciągle mi pękały przy próbach nawiercenia
                dziury. Zrobiłam odwrotnie - grubą igłę trzymałam pionowo i sztywno na blacie a
                jajem uderzałam w szpic igły od góry. Robi się mała dziurka, którą trzeba
                powiększyć delikatnym dłubaniem. Zrobiłam 6 sztuk i żadne jajo nie pękło wokół
                dziurek. Dziecko podmuchało na wydmuszki takimi farbkami-flamastrami do
                dmuchania (blopens), po wyschnięciu na to bezbarwny lakier do paznokci. Wyszły
                cudowne jaja kropkowo - tęczowe. Powiesiłam je na sznurku na zmianę z piórami
                (też podmuchanymi na kolorowo), na samej górze siermiężna lniana kokarda.
                Pięknie to wygląda i mamy nadzieję, że zawojuje przedszkolne jury konkursowewink

Dziękuję wszystkim powyżej, którzy dobrymi radami wsparli mnie w trudzie
                rękodzielniczym smile))
                Pozdrowienia
                • sasanka21 Re: Łańcuch - stroik wielkanocny 17.03.05, 09:21
                  no brawo, wydmuchana...oops wypieszczona robota.
                  Życzę głównej wygranej smile
                  sasanka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka