sandglass 20.03.05, 20:08 Witam, chciałam zapytać jakie materiały: kleje, farby, lakiery polecacie do decoupage na jajkach? Chodzi o to, aby nie były szkodliwe dla "wnętrza" jajka i było ono nietoksyczne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosa_canina Re: decoupage na jajkach 20.03.05, 22:37 zadnych kazdy klej i kazdy lakier bedzie toksyczny. pomysl, nawet barwione w naturalnych barwnikach jajka zabarwiaja sie wewnatrz. skorupka nie jest nieprzepuszczalna. czestowanie kogokolwiek zdecoupagowanymi jajkami to chyba nie najlepszy pomysl. Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: decoupage na jajkach 21.03.05, 07:48 Był wątek jak ozdobić "jadalne" jajka decoupage, musisz poszukać. Odpowiedz Link
sandglass Re: decoupage na jajkach 21.03.05, 08:09 Właśnie szukałam i nic mi z tego nie wyszło . Może spróbuję jeszcze raz. Odpowiedz Link
anek.anek Re: decoupage na jajkach 21.03.05, 10:27 z kleju to najlepszy będzie zwykły krochmal. Lakieru nie polecam, podobnie farb. Możesz zabarwić jajko w wodzie z rozpuszczonym barwnikiem spożywczym, albo w naturalnych rzeczach typu łupiny od cebuli. Odpowiedz Link
k_izydorczyk Re: decoupage na jajkach 21.03.05, 17:33 też uważam, że lakiery, farby akrylowe i kraki nie nadają się do robienia "jadalnych pisanek". W końcu to chemia i na pewno w przedostaniu się jej do środka jajka nie przeszkodzi porowata skorupka... Jeżeli koniecznie chcesz przykleić na takie jajko serwetkę to ja bym radziła klejenie jej na białko kurze. A jeśli farbowanie to w łupinach cebuli, ewentualnie w barwnikach spożywczych. Ale tak sobie myślę, że mi byłoby szkoda zjeść tak misternie zdobione jajka... Może po prostu zrobić pisanki, a do jedzenia przeznaczyć właśnie jajka ugotowane w cebuli?? Odpowiedz Link
kiciun link (i sposoby naturalne :)) 23.03.05, 17:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=20651748&a=20651748 Ze świątecznym pozdrowieniem. P.S. Właśnie farbuję jajka sposobami naturalnymi: wywar z czerwonej kapusty jest najlepszy. Kora dębu i buraki - do d..., a może coś źle robię. Teraz gotują się "jaja na gorąco" w kawie i w kurkumie - zobaczymy, co wyjdzie. Odpowiedz Link