Dodaj do ulubionych

a czy ktos szyje torebki?

26.04.05, 21:21
postanowilam dzis uszyc sobie torebke - taka dosc prosta, na przyklad z
raczka z drewnianych kolek czy cos... czy jest jakas strona z wykrojami,
poradami, wzorami torebek? pewnie potrafilabym sama cos wymyslic, ale moze
podlapalabym lepszy pomysl albo jakas porade.
Obserwuj wątek
    • carlacarla Re: a czy ktos szyje torebki? 26.04.05, 22:06
      Tez jestem ciekawa smile
      Ostatnio napadł mnie torebkowy szał - mam masę pomysłow, tylko nie bardzo sie
      znam na krawieckich sztuczkach - jak najlepiej wszywać zamek, jak ładnie wszyć
      podszewkę i wykończyć - ale improwizuję. Poza tym jestem bardzo niecierpliwa a
      przez to czasem mało dokładna.

Stukstuk'u czy wiesz gdzie mozna dostac ładne drewniane raczki?? Widziałam
      ogromny wybór....na amerykanskich stronach sad
      • stukstuk Re: a czy ktos szyje torebki? 26.04.05, 22:12
        niestety... mialam pomysl, zeby zrobic raczke "wiklinowa", z takiej "wikliny"
        jaka pojawila sie w jednym watku forum zdjeciowym, czyli z gazet, ale zwijanie
        gazety w cieniutki rulonik mnie przeroslo. Poza tym, pewnie nie byloby to
        wytrzymale. Drugim pomyslem byl drewniany wieszak, ktory jak sie przepiluje na
        pol, moze sluzyc za palaki do raczek wink I to tyle... wink
        • carlacarla Re: a czy ktos szyje torebki? 26.04.05, 22:22
          Dobry pomysł z tym wieszakiem smile
          Ciekawa jestem czy bambusowe patyki dałoby sie lekko wyginać?(np. po zamoczeniu)
          Kiedyś uszyłam patchworkową torbe i plecako-worek - to jest akurat proste -
          zachecam smile

a tu wzory i wykroje torebek, jakie znalazłam:
          www.sewyoungsewfun.com/freeprojects/purse/purse.html
          www.diynetwork.com/diy/na_sewing/article/0,2025,DIY_14144_2273882,00.html
          henriettashandbags.com/Free_handbag_pattern.html

• elenuke Raczki do torebek 26.04.05, 23:04
          Ja wlasnie teraz przeczytalam to wsio i poszperalam i jeansy pruje smile maszyny
          nie ma wiec bedzie ciezko. ALE
          Mialam pisac o raczkach. Mi sie wydaje ze takie nie duze ogragle plastikowe
          kolka powinny byc w sklepach meblowych, albo z zaslonami, ba przeciesz czasami
          zaslony na takims czyms wisza, czasami to dodatek do karniszu, ale chyba mozna
          oddzielnie kupic smile Albo inny pomysl rurki takie platikowe grube polaczyc w
          kolko, takie rurki jak w akwarium do powietrzasmile( NIE SMIAC SIE NIE JESTEM NA
          HAJU smile) Nio i oczywiscie trzeba je obszyc, albo nitkami obwiazac, albo
          obszydelkowacsmile Ja wlasnie chce takie cos sobie zrobic jeans + szydelko smile
    • pataryna Re: a czy ktos szyje torebki? 26.04.05, 22:07
      A ja bym tez chciala sobie uszyc, ale maszyny nie mam sad No i nigdy w zyciu nie
      szyłam ;p
      • carlacarla zapomniałam 26.04.05, 22:11
        zapomniałam dopisac, ze dzis rano myslałam, żeby taki temat napisać smile)
        • stukstuk Re: zapomniałam 26.04.05, 22:14
          ha! trafilam na cos takiego: www.craftster.org - stronka po angielsku, ale
          widze ze chyba ciekawa i w temacie smile ale moze ktos jeszcze zna inne?
          • carlacarla i jeszcze takie 26.04.05, 22:29
            wzór na torbo-worek
            www.larucheauxidees.com/web/patron_polochon.php
            www.broderie-passion.be/vagues.html
            www.larucheauxidees.com/web/patron_sac1.php
            A najciekawsze wzory sa płatne uncertain
          • elenuke Link 26.04.05, 22:35
            www.melissa.ru/forums/index.php?showtopic=2145 Ja jak zawsze szperam na
            rosyjskich smileTam jest troche zdjec.
    • verhextekw Re: a czy ktos szyje torebki? 26.04.05, 23:17
      Ja szyję torebki, na koncie mam już ponad 100!Mogę pomóc w zrobieniu wykroju,
      jeśli któraś z was chce, niech wyśle do mnie maila na verhext@o2.pl z opisem
      albo zdjęciem wymarzonej torebki, jeśli torebka nie będzie zbyt skomplikowana
      to mogę zrobić wykrój z opisem, zeskanować i wysłać - za darmo oczywiściesmile
      Jesli będzie zbyt trudna, mogę po prostu sama uszyć.
      Pozdrawiam - Kornelia
      • stukstuk Re: a czy ktos szyje torebki? 26.04.05, 23:25
        ogladalam ostatnio wlasnie Twoje torebki i przyznam ze troche stad moje ambicje
        na uszycie sobie swojej wlasnej smile masz moze fotki pozostalych torebek? chetnie
        bym poogladala, bo te z wylegarni mnie urzekly smile
        • verhextekw Re: a czy ktos szyje torebki? 26.04.05, 23:37
          No mam inne zdjęcia, ale chyba nie chcesz, żebym Ci wszystkie wysłała? No
          chyba, że chceszsmile Wyślij mejla, napisz, jakie Cię zainteresowały to wyślę Ci
          zdjęcia innych - w podobnym stylu. Albo wykroje - jeśli chcesz sama uszyć.
    • elenuke SPAC PRZEZ WAS NIE MOGE!! 27.04.05, 03:13
      POszlam do lozeczka, pieknie, wczesnie i juz 2 godziny zasnac nie mogesmile!!!!
      Mysle i mysle z czego raczki zrobic!!!
      I wymyslilam, albo juz widzialam we snie nastepujace:
      1. Mozna zwykle druty dlugie do robotek wziasc, ponasadzac na nie karoliki, a
      na koncu, wieksze, jak tu photobucket.com/albums/v166/sushimifune/?
      action=view¤t=chow3.jpg tylko nie paleczki smile
      2. waz ogrodowy, albo jakis drut zginajacy sie w pol kolko na niego duzo
      duzych z dziurka w srodku guzikow tak zeby w calosci go pokrylo
      3.zwykle male ramki drewniane, nie za grube smile beda jak kawdratowe bambuki smile
      Starczy wariujuje juz i ide spac!!!Mam nadzieje ze zasne!
      • dorotea73 rączki 27.04.05, 07:02
        Rączki można pozyskać w rózny sposób: 1. W sklepach z rzeczami po 4.50 pojawiły
        się ostatnio torby z czegoś w rodzaju grubo tkanego płótna, w róznych kolorach.
        Mają okrągłe, drewniane rączki - do wykorzystania. A, materiał z torebki też
        się przydajesmile2.Do tunelika z materiału "torebkowego" wciągamy cienki, gumowy
        wężyk albo, jeśli ma byc sztywniejsza, kawałek kabla. Ja uzywam kabla
        koncentrycznego- takiego, na jakim podłacza się anteny telewizyjne. 3.Sposób
        najprostszy i najdroższy - wymarsz do pasmanterii. W dobrych można kupić
        całkiem fajne rączki.
        A, do wykonania rączej bambusowych przydają się materiały ze sklepów
        ogrodniczych - podpory do kwiatów mają również formę łukusmile
        Pozdrawiam
        • carlacarla Re: rączki 27.04.05, 07:32
          Kornelia, bardzo pomysłowe te Twoje torebki smile
          Może chciałabyś nam zrobić kurs szycia torebek - takie ogólne zasady?

Dziewczyny, a co z usztywnieniem boków i spodu? Chciałam sobie kupic w hurtowni
          coś co sie sztywnik nazywa, ale pan mnie wyśmiał bo tego trzeba kupić w beli 50-
          cio metrowej, a w pasmanteriach drogo.

A jeszcze się pochwalę, że w zeszłym tygodniu kupiłam w lumpexie dwie spodnice,
          które przerobię na torebki - są wystarczająco sztywne i mają super wzór smile
          • konwaliowa Re: rączki 27.04.05, 09:41
            to ja sie podlacze do prosby carlacarli smile moze nie koniecznie caly kurs ale za
            kilka wskazowek bedziemy wdzieczne smile
    • zzzytkaaa Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 08:55
      Dziewczyny, to jest wątek na który czekałam, ale sama o tym nie wiedziałam.
      Kiedyś próbowałam uszyć torebkę na wesele do znajomych, bo nie miałam małej
      jasnej i .... wyszła MAKABRA!!!!
      mąż nie pozwolił mi jej wyrzucić, bo jest tak okropna, ze bedzie sie z czego
      smiacsmile
      oczywiscie nie nadawała sie na wesele...
      No ale teraz powracają mi skrzydła, tylko z czasem fatalnie...
      Mąż znowu bedzie miał ubaw!
      • lula25 Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 10:32
        ahhh torebki, wkoncu jakis inny watek niz decoupage. samej kiedys udalo mi sie
        uszyc lniana - torebke- to za duzo powiedziane, najprostsza na swiecie,ale
        bardzo lubie ja nosic latem, jak dopadne aparat to wrzuce zdjecie do galerii,w
        ogole torebki to moja mala mania, zbieram wszystkie jak leci, duze male, nie
        wazne, zawsze moga sie przydac, to samo mam z kubkami, juz nie mam miejsca w
        szafkach w kuchni. takze bardzo sie ciesze z tego watku, i bede obserwowac jak
        sie rozwija smile))
        • verhextekw Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 10:42
          Teraz się troszkę spieszę, więc za dużo wam nie napiszę, ale obiecuję po
          południu wpisać kilka wskazówek. Może macie konkretne pytania? Napiszcie ja, za
          kilka godzin postaram się odpowiedzieć.
          • toxicloki Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 10:44
            niesmialo rowniez prosze o wykrojesmile szyc umiem, ale jak juz "sie wezme" to na
            pewno jeszcze troche pytaniami zarzucesmile
    • zagadkowo Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 10:53
      A mi własnie udało sie nakłonic moją mame do uszycia mi torebki w
      prezencie,gdyż ja z szyciem jestem trochę na bakier;] I powiem Wam,że wyszło
      super. Torebka ma kształt trapezu i jest uszyta ze sztucznej skóry. Z rączkami
      również miałysmy problem,ale świetnie sprawdziły się w tej roli zwykłe proste
      bambusowe kijki.Bardzo to pasuje do tego kształtu. Ponieważ materiał miałysmy
      tylko brązowy dość ponury postanowiłam ,ze kolejnym etapem będzie ozdobienie
      torebki-to już w moich rękach smileWykorzystam pewnie jak zwykle decoupage,ale
      zamierzam to z czymś jeszcze połaczyc. Jak tylko skończę pozwolę sobie
      zamieścić zdjęcie w galerii.
      Aha i nie używałyśmy żadnego wykroju. Po prostu mama wycięła kształ od razu na
      materiale i dodałyśmy do tego prosty pas na dno i boki torebki. Podszewka w
      tym samym kształcie. A pomiędzy nimi usztywniacz krawiecki.

Fajowy wąteksmile

Pozdrawiam
      • carlacarla Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 11:05
        Jak sie ładnie temat rozwija smile

To ja mam 3 pytania:
        - Jak najlepiej wszywać zamek, czy miedzy dwie cześci materiału czy w materiale
        robić dziure długości zamka i dopiero wszywać? - nie wiem czy ktos rozumie o co
        mi chodzi?

- Jesli wszyję podszewkę do torebki to jak mam zamaskować łączenia materiału
        własciwego i torebki widoczne na górze - przy "wlocie" do torby? Jakąś lamówkę?.
        Bo robiłam juz to w ten sposób, ze naszywałam szerszy pasek materiału- kawałek
        chował sie do srodka, kawałek na wierzchu, ale moze da sie inaczej zeby było
        równo?

• carlacarla Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 11:08
          no i wyszły 2 pytania w poprzednim poscie wiec zadam ostatnie - prosze sie nie
          śmiać...
          Moja zmora to masa wystających nitek po skonczeniu szycia, co prawda są w
          środku i nikt ich nie widzi, ale strasznie mnie to denerwuje. co z nimi robić
          żeby nie było ich widać a torebka sie nie rozpadła/spruła?
        • glassidea Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 11:33
          Zamek najlepiej wszywać pomiędzy dwie warstwy materiału(dla niedoświadczonych
          może się okazać niezbyt proste), ale można też podszyć pod górny brzeg a końce
          zamka obszyć kawałkiem materiału.
          Górny brzeg podszewki skroić o jakieś 3-4cm krótszy i brakującą długość
          uzupełnić materiałem z którego uszyty jest wierzch. Pomiędzy ten pasek i
          podszewkę można wszyć zamek, od spodu przystębnować prostokąt materiału i
          uzyskać w ten sposób wewnętrzną kieszonkę.
          Po zszyciu wierzchu i podszewki i wywinięciu na prawą stronę krawędź torebki
          przestębnować.
          Jeśli zaś chodzi o wystające nitki można je bez obawy obcinać jeśli podczas
          szycia zabezpieczyło się szew kilkoma ściegami powrotnymi( 2-3 do tyłu i do
          przodu)
          Nie wiem, czy moje tłumaczenie jest jasne. Służę radą, jeśli pojawią się
          jeszcze wątpliwości. Trudno jest wyjaśniać bez pokazania w czym rzecz. Szycie
          prawie nie ma dla mnie tajemnic, ale co innego przekazać to innym tylko słowami.
          Jola
          • verhextekw Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 13:14
            No więc piszę co wiem.
            USZTYWNIANIE
            Najlepiej usztywniać poprzez naprasowanie - flizeliny, kamelówki albo wkładu do
            kołnierzyków. Kamelówka i wkłąd do kołnierzyków są b.sztywne, kosztują około 12
            zł za metr (w Warszawie). Polecam wyciąć z nich dokłądnie taki kształt, jaki ma
            mieć usztywniana powierzchnia, tzn. bez pozostawiania zapasu na szwy - jako, że
            te materiały są sztywne, na szwach nie będą się chciały porządnie zagiąć, będą
            wybrzuszać szew i tym samym deformować kształt torebki; te usztywniacze nadają
            się raczej do grubszych materiałów.
            Delikatniejsze materiały lepiej usztywniać flizeliną, kroić ją można z zapasem
            na szwy.
            Zwykle takie usztywnienie wystarcza, ale jeśli dno ma być naprawdę sztywne,
            można zrobić taką 'kieszonkę' z podszewki i włożyć w nią karton - b.sztywny, do
            kupienia na wydziałach architektury i podobnych, tnie się go nożem. Ja oklejam
            to dodatkowo taśmą klejącą, żeby na pewno się nie rozmoczyło.
            Jeśli torebka ma bardzo wymyślny kształt opartu na kole lub innych krzywych
            elipsopodobnych, to można spróbować usztywnić cieniutką tacką śniadaniową - też
            szyjąc kieszonkę z podszewki. Ale uwaga, bo może wyjść coś pancernegosmile

RĄCZKI
            Macie różne fajne pomysły, ale dlaczego nie uszyć rączek po prostu z tego
            materiału co torebka? Ostebnowane będą bardzo mocne i dopasowane kolorem do
            torebki. Dobrym pomysłem jest też uszycie rulonika z materiału i wsunięcie do
            środka kabla - takiego zwykłego, z gumową izolacją - doskonale trzyma kształt.
            Oczywiście wszelkie rurki, drewienka itp. też są dobrym rozwiązaniem, tylko
            stylem nie zawsze pasują. Jeśli trafi się z kolorem, to do nieoficjalnych
            torebek pasują też rączki z pasków parcianych - w Warszawie największy wybór
            jest chyba na Śniadeckich, cena - ok 5 zł za metr.

ZAPIĘCIE
            Najłatwiej zamek - koniecznie między dwa kawałki materiału, na pewno nie w
            rozcięcie jego długości!!
            Poza tym może być klapka na rzep, albo zapięcia kaletnicze typu magnesiek czy
            coś bardziej wymyślnego. W Warszawie kilka kaletniczych jest na Pańskiej, w
            Gdyni jeden na Śląskiej, jak jest w innych miastach - nie wiem.

PODSZEWKA
            Jak torebka jest zapinana na zamek to robię to tak - szyję torebkę, szyję
            drugą 'taką samą ' z podszewki - tylko bez zamka - wjkłądam podszewkę do
            wnętrza torebki i przyszywam do zamka, tą samą nitką, którą zamek jest
            przyszyty.

To chyba tyle - wykroju nie mam jak zamieścić, jeśli któraś nie wie, jak skroić
            torebkę - niech do mnie napisze, narysuję, zeskanuję i wyślę.

Pozdrawiam - Kora
            • eirenne Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 13:59
              Tworzę czasem torebki.
              Jeśli chodzi o uszka, zazwyczaj szyłam rulonik z paru wartsw materiału, tak, że
              po wywinięciu był wystarczająco sztywny. Żadnych dodatkowych "obcych" ciałwink już
              nie wkładałam do środka.
              Można też kupić w hurtowniach pasmanteryjnych sznurki bawełniane albo
              poliestrowe- takie jakie są w bluzach na przykład. Mają różną grubość. Można je
              poskręcać, albo zapleść w warkoczyk i przyszyć do torebki, a końce na przykład
              puścić wolno- też fajnie wygląda. Już nie wspominam o uszach zrobionych na
              szydełku choćby ze sznurka do wieszania bieliznysmile))
              Suwaki przyszywam maszyną do brzegów zewnętrznej warstwy a podszewkę podszywam
              ręcznie.
              • carlacarla Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 14:26
                Jola, Kora - dziekuję za jasne wytłumaczenie co i jak wink Własnie na
                technicznych szczegółach najbardziej mi zalezy.Na pewno jeszcze będę Was męczyć
                i o rady prosić.

A o tym zamku wszywanym w rozcięcie materiału wyczytałam chyba na wizazu (w
                dziale zrob to sama)- dlatego pytam, bo dziwne mi sie to wydało.

To jeszcze niech mi ktoś napisze co robic zeby szew był równy, tylko nie
                piszcie, że cierpliwość bo zawsze będę miała krzywe torebki wink
                • glassidea Re: a czy ktos szyje torebki? 27.04.05, 14:35
                  Można sobie ułatwić szycie rysując kredą lub kawałkiem mydełka linię po której
                  będziesz szyła. No a poza tym niestety wprawa tak jak we wszystkim smile
                  Jola
    • galare Re: a czy ktos szyje torebki? 28.04.05, 11:11
      witajcie, też zaczynam szyć torebki. Pierwsza uszyta była ot, tak bez szablonu
      i nie wygląda tak źle.
      Moja siostra (Agus1976) znalazła bardzo ciekawe forum o szyciu torebek. Są
      wzory i kursy szycia prezentowanych torebek. Zarezerwujcie sobie sporo czasu na
      oglądanie i czytanie, bo każdy wątek to kolejna torebkasmile
      www.craftster.org/forum/index.php?board=11.0
      acha, na tej stronie są też fora poświęcone innym robótkom.
      • lula25 Re: a czy ktos szyje torebki? 28.04.05, 11:15
        looo matko, niezle to forum i do tego zdejcia, SUPER!
        dzieki
      • carlacarla Re: a czy ktos szyje torebki? 28.04.05, 11:54
        O nie! teraz nie bede mogła sie na niczym innym skupić, a mam mase roboty.
        Swietne to forum.
        • lula25 Re: a czy ktos szyje torebki? 28.04.05, 11:58

www.sarah1980.com/bamboohandles.htm
    • magdalczyk Kornelio.. 28.04.05, 11:35
      dziękuję... natchnęłaś mnie - mam nadzieję ,że w końcu skończę te 5 zaczętych
      torebek, które dzielnie czekają w szufladzie..
      • stukstuk Re: Kornelio.. 28.04.05, 13:26
        przeciez podawalam wczesniej ten adres wink
        tylko mi sie link na czerwono nie zrobil, nie wiem dlaczego.
        • elenuke I tak to jest stukstuk :) i Link 29.04.05, 01:04
          KOlumb odkryl Ameryke, ale nazwali ja w czesc Amerigo Vespucci smile a tu mozna se
          baaardzo poszperac smilefoto.mail.ru/bk/accessories/
          • zzzytkaaa umieram z zachwytu 29.04.05, 15:30
            czemu ten wątek powstała teraz kiedy jestem zarobiona jak diabli i nie mam na
            nic czasu, a TOREBKI KORCĄ JAK DIABLI
            oj, Foremki, Foremki....i co ja mam biedna zrobić
            (kap,kap) bez maszyny i bez czasusad
            • carolinuss A ja kurcze właśnie obiad przypaliłam!!!! 29.04.05, 16:06
              <hahaha>, czas wreszcie uszyć to co sie po głowie plącze, tylko fakt, mały
              problem z maszyną. A aktualnie wracam do garówwink.

Wierzę w nieskonczoną siłę wyobraźni, bo...niemożliwe nie istniejesmile!!!
    • agus1976 Re: a czy ktos szyje torebki? 30.04.05, 12:25
      Tu są bardzo fajne torebki - miłego oglądania i wielu inspiracji.
      Dużo słońca na długi weekend.
      pozdarwiam
      Aga
    • agus1976 Re: a czy ktos szyje torebki? 30.04.05, 12:26
      no no enter jak zwykle:
      www.babypeach.com/fall.php
      pzdr
      aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka