Dodaj do ulubionych

Praca twórcza z maluchami

04.10.05, 14:08
Witam wszystkich,
Jestem tu po raz pierwszy ale od razu widać, ze mam do czynienia z głowami
pełnymi pomysłow, dlatego postanowiłam do was zwrocić się z pomocą. Otóż
pracuję w przedszkolu z dziećmi w wieku od 2 do 4 lat. Wiem trochę nietypowo.
Chciała bym robić coś z nimi fajnego. Może moglibyście podzielić się ze mną
jakimiś pomysłami, dać namiary na fajne stronki. Bardzo proszę o pomoc bo
narazie wszystko kręci się wokół plasteliny, farb, kolorowego papieru itd a i
z tym pomysły nam się wyczerpują.
ozdrawiam
Olka
Obserwuj wątek
    • aniadr70 Re: Praca twórcza z maluchami 04.10.05, 14:15
      Zobacz tu (różne techniki plastyczne):
      eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2935/idc/15/
      i tu (super pomysły, tyle, że po francusku, ale z rysynków też można wiele
      wyczytać):
      www.teteamodeler.com/dossier/feteenfant/index.htm
      a tu angielska strona w mnóstwem pomysłów:
      www.enchantedlearning.com/crafts/
    • igaspr Re: Praca twórcza z maluchami 04.10.05, 14:21
      Hej! Z takimi maluchami to trudno cokolwiek zrobic w sensie zrobienia, mam
      synka w tym wieku i wiem jak mu to idzie mimo ze bardzo zawsze chce pomagac. P
      olecam zrobienie figurek z gipsu,najlepszy do tego bedzie odlew z formy i
      malowanie go razem z dziecmi. Nie musze mowic ze najchetniej dzieci maluja
      zwierzatka. Albo klejenie gazet na bazie talerza cos na wzor "pape marche" i
      oczywiscie malowanie go.No i oczywiscie plastelina to jest to co male tygryski
      lubia najbardziej... To mowilam ja zdesperowana mama dwulatka smile
      Apropos to forum znalazlam szukajac zajecia dla syna coz znalazlam zajecie dla
      siebiesmile
    • ania_z_poddasza Re: Praca twórcza z maluchami 04.10.05, 14:33
      widze że już podesłano strone edusek smilenei pamiętam co tam było dokładnei wieć
      napisze coś od siebiemoże sie powtórzy.
      -malowanie kredkami świecowymi jakiś wzoków,nastepnie pokrywanei tego farbą
      akwarelową.
      -pomalowanie papieru kredkami woskowymi w misz masz,żeby zakryć wszystko a
      następnie pokrycie tego tuszem.Później skrobanie w tym atramencie wzorków.
      -stmplowanie naturalnymi surowcami
      -masa solna,glina i inne masy plastyczne
      -nawlekanie koralików dla dziewczynek
      -można próbować prostego origami ale eniw iem czy takie maluchy dadzą sobie rade
    • kasiaba1 Re: Praca twórcza z maluchami 04.10.05, 17:46
      Cóż, zajmuję się tym codziennie (i codziennie zabawa musi być inna- dzieci są
      wymagające)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=25308024&v=2&s=0
      ostatnio robiliśmy ludziki z żołędzi i szyszek , "gobelin" z muliny utkanej na
      patyczkach wbitych w styropian, malowaliśmy na podkładzie z... papieru
      toaletowego (fajnie się rozpływa farba) itd.
      Dla dzieci często ważniejsze jest samo tworzenie niż efekt końcowy wink a dla
      rodziców odwrotnie.
      Pozdrawiam
      • maosia1 Re: Praca twórcza z maluchami 04.10.05, 21:01
        Witam wszystkich serdecznie!Po dłuuugiej lekturze tego forum ,bardzo
        wciągającego postanowiłam się "ujawnić" i dorzucić swoje trzy grosze smile))
        Możesz wykorzystać pomysł z malowaniem długiego kawałka wełny różnymi kolorami
        farb.Potem taki upaćkany kawałek układasz na jednej części złożonej na pół
        kartce(najlepiej blok techniczny itp),zakrywasz drugą częścią -kawałek włóczki
        musi zostać oczywiście czysty i musi wystawać poza kartonik.Przytrzymujesz
        kartkę ręką i wyciągasz wełnę.Kolorki się mieszają pięknie i wychodzą cuda.Nie
        wiem czy takie zupełnie maluchy sobie poradzą (moja dwulatka jeszcze niestety
        nie daje rady)ja robiłam to kiedyś ze starszymi dziećmi,ale warto spróbować.
        • waga30 Re: Praca twórcza z maluchami 04.10.05, 21:22
          a ja wam dziękuję za te wszystkie pomysły !!!!mam dwoje maluszków i z pewnościa
          wykorzystam to o czym w tym poście przeczytałam smile pozdr ewa
          • babunowa Re: Praca twórcza z maluchami 04.10.05, 21:49
            dla dzieci 2letnich to większość zabaw będzie tutaj mało ciekawa.Połączenie
            edukacji z zabawą.Uczysz dzieci kolorów i właściwego ich doboru.Warunek-dużo
            kredekwinkMówisz dzieciom,że dzisiaj rysują kolorami kredek,które są takie same
            jak ich ubrankasmileto pewne urozmaicenie zwykłego malowaniawinkuczysz dzieci pór
            roku i mówisz jakie kolory się kojarzą z tą porąwinkzrób dzień wiosenny na
            wiosnę,letni pod koniec roku i teraz koniecznie jesiennywinkjeżeli masz jakieś
            wzorniki barw w domu to zanieś je wtedy do szkoły,żeby te małe dzieci były
            bombardowane kolorami jesiennymi etc.takie małe dzieci mogą malować liście i
            odciskać je na kartkach.Starsze-robić kompozycje.Fajny pomysl na jednej z tych
            stron z makaronem-ale to dla starszakówwink
            Dzieci lubią odwzorywawać zwierzaki,więc możesz kiedyś kupić paczkę ciastek
            zwierzaków i niech dzieciaki odwzorowują ich kształty a potem albo niech
            domalowuja otoczenie,albo niech wypełniają farbasmilezaznacz,że tych ciastek nie
            moga zjeść,ale za to w nagrode dostaną takie same jak skończąwink
            oklejanie plastikowych kubeczków jednorazowego użytku,albo takich piankowych
            plasteliną i się robi taki mini-wazonikwinkPamiętam,że robiliśmy też coś takiego
            jak świecowanie kartki,a potem malowanie ciemna farbą tłasmilejaka była radość jak
            się pokazywały wzorkiwinktaka mała magiasmile
            jest też patent na pudełko na drobiazgiwink opakowanie po margarynie-tnie się
            ścianki boczne pionowo na paski o grubości jakiegoś centymetra(pewnie sama byś
            musiała to przygotować,bo takie dzieci są za małe na nożyczkismile i wtedy
            przewleka się pomiędzy nimi kolorowe nitkiwinkwtedy się tworzy taki koszyczekwink
    • m_olka Re: Praca twórcza z maluchami 04.10.05, 23:08
      Wiecie co, jesteście po prostu SUPERRR, słów mi brak. Tyle pomysłów. No to
      teraz jestem spokojna, mam zapewniony plan zajęć plastycznych na bardzo, bardzo
      długo. Ponieważ przerabiamy teraz jesień, więc skupimy się na liściach, ale już
      nie mogę się doczekać, jak będą haftować na tych kartonikach tymi swoimi słodki
      paludszkami. Kasia naprawdę masz dar. Też jestem mamą (2,5 coreczka) i ja
      myslałam, że tworzę jej twórcze środowisko, ale po tym co tu przeczytałam,
      wiem, że się myliłam, no ale nie jest jeszcze za późno.
      Pozdrawiam
      Dam znać jak idą zajęcia w przedszkolu,
      olka
      • m_olka Re: Praca twórcza z maluchami 04.10.05, 23:15
        Oczywiście w dalszym ciągu czekam na pomysły i obiecuję, że z moją
        przyjaciółką, ktora też tam pracuje porobimy zdjęcia i je zamieścimy, abyście
        wiedzieli, że wasze rady nie poszły na marne.
        No super po prostu
        Olka
        • toxicloki Re: Praca twórcza z maluchami 05.10.05, 08:43
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=29871203
          jesli chcesz, tobie tez podeslesmile daj znacsmile
    • jotkal1 Re: Praca twórcza z maluchami 05.10.05, 18:17
      propozycje ze strony poświęconej programowi au-pair
      zajęcia plastyczne
      program.aupair.fm.interia.pl/gdy_talent.htm
      zabawy z dziećmi
      program.aupair.fm.interia.pl/zabawa.html
      __
      Mój album
      Moje aukcje
    • kotiii Re: Praca twórcza z maluchami 05.10.05, 21:56
      Cześć Ola
      czy sie nie mylę czy byłaś do niedawna moją sąsiadką z naprzeciwka???
      Z tego co opisujesz wszystko mi sie zgada że to TY.Fajnie, że się Cię tu
      znalazłam.
      Nie wiem czy już to było:
      www.babyboom.pl/dzieciecy_swiat/zrob_to_sam.html
      Pozdrawiam Kaśka
      • kotiii Re: Praca twórcza z maluchami 05.10.05, 22:06
        znalazłam (zresztą na tym forum)jeszcze link do strony na której są linki do
        kolejnych stron z zabawkami które można wykonać samodzielnie dla dziecka albo z
        dzieckiem (tylko nie pamiętam już czy akurat dla takich maluchów coś będzie)
        www.gospodyni.akcjasos.pl/z_dzieckiem.html
        • m_olka Re: Praca twórcza z maluchami 05.10.05, 22:52
          Kasieńko no oczywiście, że to ja. Czekam na ciebie i na Mateusza w klubie
          przedszkolaka. Dzieki za linki, skorzystam.
          pozdrawiam
          No i nie zapominaj, że to dzięki tobie trafiłam na to forum, odwdzięczę się.
    • makoz14 choinka z łapek 06.10.05, 08:59
      Fajna zabawa przy tworzeniu takiej choinkismile
      www.kinderteacher.com/images/xmas%20door%202.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka