Dodaj do ulubionych

krak sottile firmy stamperia

15.01.06, 12:56
Zakupiłam sobie ten krak, spękania wychodzą tak cienkie i płytkie, że nie potrafię ich wypełnić. Proszek przykleja się do całej powierzchni pudełka nie tyklo w pęknięciach i nie chce zejść. Co źle robię? Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • molpydzik Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 14:47
      mam ten sam problem, dlatego juz zamowilam sobie krak medium, mi tez wychodzily
      slabe spekania i porpolina (czy jak to tam) zostawala mi na powierzchni i ja
      brudzila, a jak przejezdzalam chusteczka to sie wycieralo w spekaniach i guzik z
      tego byl. Tylko bede musiala sie bawic papierem sciernym (ouu moje palce juz
      czuje ten bol)
      Pozdrawiam Marta
    • virridi Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 15:34
      Witaj
      Mam dokładnie ten sam wynalazek - spękania owszem ładne ale tak małe że z lupą
      trzeba je oglądać. I zielonego pojęcia nie mam czym je wypełnić ...
      • sila7 Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 21:18
        ja kupilam zupelnie przypadkowo i w pospiechu dwuskladnikowy IDEA-postarzajacy i
        do spekan i wychodza ladne spekania chociaz lepiej jest wetrzec cienie do powiek
        niz proszek, wtedy nie zabrudza sie posostala czescsmilemoje doswiadczenie jest
        znikome bo dopiero zaczynam sie tym bawicsmile
    • sylwka35 Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 21:51
      ja mam krak medium Stamperii i spekania wychodzą spore i łatwe do wypełnienia -
      ja narazie robię to porporiną. Ale właśnie zrobiłam szkatułkę i ozdobiłam ją
      przepięknym motywem z truskawkami. Nie bradzo pasuje mi do niego ten krak i
      marzy mi się krak sottile, bo właśnie chciałabym uzyskać efekt małych spękań,
      tylko nie wiem, czy wypełnianie porporiną mi wyjdzie - chyba więc spróbuję
      cieni, jak radzicie.
      Natomiast Tobie polecam krak Medium, tu spękania są głębokie i wyraźne,
      porporina łatwo się wciera i co najważniejsze nie brudzi, ja ją wycieram
      ręcznikami papierowymi.
      • awisnien Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 22:39
        A ja mam krak classic stamperii i taki sam problem. nieduże, czasami nawet
        miniaturowe speknięcia, w które cień do powiek wchodzi opronie i eleganko się
        wypłukuje. Przy okazji kupiłam rownież bejcę przyciemnajacą stameperii (lacca
        scurente), gdzie na opakowaniu jest obiecane, że "doskonała do uwidaczniania
        pęknięć crackle", ale niestety - po przetarciu i ona wychodzi ze spękań sad
        Ale - wielką zaletą bejcy jest to, że przyciemnia/postarza aż miło!
        • mamoon1 Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 22:46
          Krak Classic nie jest do wypełniania pęknięć. To krak działający na farbę, ale
          dający rysunek pęknięć jak Sotile lub Medium. To takie połączenie
          jednoskładnikowego ( działa na farbę) i dwuskładnikowego( rysunek pęknięć).
          Dlatego nie trzeba go wypełniać, bo w pęknięciach widać kolor tła.
          Co do Sotile - suchy pędzel, grubsza warstwa, absolutnie nie suszyć suszarką,
          pozostawić step 2 na noc w ciepłym miejscu, dać wyschnąć - kilka dni i
          ...powinno się udaćsmile)
          • awisnien Re: krak sottile firmy stamperia 17.01.06, 08:39
            dzięki za podpowiedź - nie miałam pojęcia, bo pani w sklepie powiedziała coś
            innego - przy okazji następnej wizyty "przeszkolę" ją smile
    • greglis Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 23:23
      Stosuję cracka sottile już bardzo długo i nie wiem może to kwestia
      doświadczenia ale ja nie mam najmniejszych problemów z tym preparatem ba,nawet
      jestem w stanie regulować wielkość spękań.Jak potrzebuję duże spękania są
      duże,jak potrzebuję mniejsze są mniejsze.Można to regulować za pomocą ilości
      nakładanych składników.I powiem szczerze jeden ,jedyny raz na kursie krak nie
      chciał pękać,ale myślę że byla to wina niskiej temperatury i dużej wilgotności
      powietrza bo w dniu następnym crack pękał przepisowo (pozdrawiam Kraków smile)
    • greglis Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 23:26
      aha i jeszcze jedna uwaga,jakikolwiek wypełniacz lubi się przyklejać do
      powierzchi w miejscu gdzie był niedokładnie położony drugi składnik.
      A w sprawie lacci,nie wystarczy przetrzeć powierzchni,potem przez 3-4 minuty
      trzeba wcierać suchym wacikiem naniesiony preparat.Spękania wypełnią się
      ślicznie
      • kjkk Re: krak sottile firmy stamperia 16.01.06, 08:28
        ja tez mam sottile i u mnie jest tak, jak napisała Greglis- duuuze i głębokie
        spekania powstają przy grubszych warstwach [preparatu. Ja czekam cierplwie,
        nawet 2 dni lub dłuzej, wypełniam nieszczęsnych grrrr bitum maimeri i
        zabrudzenia powierzchni (bo brudzi po całości) zmywam (sic!) namoczona lekko
        gąbka. Trzeba to robic dosc sprawnie i szybko, w przeciwnym razie "rozwali"sie
        siateczka spękań, bo po prostu zmyjemy którys składnik. Nie jestem jednak do
        konca zadowolona z tej metody, zastanawiam sie nad porporina tylko chciaabym
        sie dowiedziec, czy zostaje ona w spekaniach (cienie do powiek nie zostawały :
        ( ) i czy na pewno nie barwi powierzchni!?
        • izulek2 Re: krak sottile firmy stamperia 16.01.06, 13:30
          ja teżużywam tego kraka i jest ok. tak, jak pisze Greglis. A żem kobieta
          niecierpliwa, kładę na kaloryfer. Po dwóch godzinach mam spękania, że aż miło.
          Wypełniam cieniem albo złotolem, ale staram się nie przyciskać gąbki, a potem
          omiatam miękkim pędzelkiem.
          • greglis Re: krak sottile firmy stamperia 16.01.06, 14:02
            o to,to sotille lubi ciepełko
    • antiquedeco Re: krak sottile firmy stamperia 16.01.06, 14:44
      Sottile lubi cierpliwych smile
      Moje spostrzezenia - nie zalowac pierwszej warstwy, poczekac zeby wyschla ale
      nie zupelnie i po nalozeniu drugiej warstwy zaczekac 2 dni. Efekt murowany.
      Wiem, ze to cieszy jak peka od razu, ale za to efekt Sottile jest taki ladny smile.
      Nie polecam suszarki - robia sie bable. Z kaloryferem jeszcze nie probowalam,
      ale dzis poloze deseczke i dam znac czy sie nie popsula smile.
      Wcierac porporine suchym wacikiem albo szmatka.
    • izulek2 Re: krak sottile firmy stamperia 16.01.06, 14:45
      a, i uważaj z paluchami, muszą być idealnie suche, bo wystarczy, że trochę się
      spocą z emocji i wypełniacz w tym miejscu przyklei się na amen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka