aglonema 15.01.06, 12:56 Zakupiłam sobie ten krak, spękania wychodzą tak cienkie i płytkie, że nie potrafię ich wypełnić. Proszek przykleja się do całej powierzchni pudełka nie tyklo w pęknięciach i nie chce zejść. Co źle robię? Proszę o radę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
molpydzik Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 14:47 mam ten sam problem, dlatego juz zamowilam sobie krak medium, mi tez wychodzily slabe spekania i porpolina (czy jak to tam) zostawala mi na powierzchni i ja brudzila, a jak przejezdzalam chusteczka to sie wycieralo w spekaniach i guzik z tego byl. Tylko bede musiala sie bawic papierem sciernym (ouu moje palce juz czuje ten bol) Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link
virridi Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 15:34 Witaj Mam dokładnie ten sam wynalazek - spękania owszem ładne ale tak małe że z lupą trzeba je oglądać. I zielonego pojęcia nie mam czym je wypełnić ... Odpowiedz Link
sila7 Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 21:18 ja kupilam zupelnie przypadkowo i w pospiechu dwuskladnikowy IDEA-postarzajacy i do spekan i wychodza ladne spekania chociaz lepiej jest wetrzec cienie do powiek niz proszek, wtedy nie zabrudza sie posostala czescmoje doswiadczenie jest znikome bo dopiero zaczynam sie tym bawic Odpowiedz Link
sylwka35 Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 21:51 ja mam krak medium Stamperii i spekania wychodzą spore i łatwe do wypełnienia - ja narazie robię to porporiną. Ale właśnie zrobiłam szkatułkę i ozdobiłam ją przepięknym motywem z truskawkami. Nie bradzo pasuje mi do niego ten krak i marzy mi się krak sottile, bo właśnie chciałabym uzyskać efekt małych spękań, tylko nie wiem, czy wypełnianie porporiną mi wyjdzie - chyba więc spróbuję cieni, jak radzicie. Natomiast Tobie polecam krak Medium, tu spękania są głębokie i wyraźne, porporina łatwo się wciera i co najważniejsze nie brudzi, ja ją wycieram ręcznikami papierowymi. Odpowiedz Link
awisnien Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 22:39 A ja mam krak classic stamperii i taki sam problem. nieduże, czasami nawet miniaturowe speknięcia, w które cień do powiek wchodzi opronie i eleganko się wypłukuje. Przy okazji kupiłam rownież bejcę przyciemnajacą stameperii (lacca scurente), gdzie na opakowaniu jest obiecane, że "doskonała do uwidaczniania pęknięć crackle", ale niestety - po przetarciu i ona wychodzi ze spękań Ale - wielką zaletą bejcy jest to, że przyciemnia/postarza aż miło! Odpowiedz Link
mamoon1 Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 22:46 Krak Classic nie jest do wypełniania pęknięć. To krak działający na farbę, ale dający rysunek pęknięć jak Sotile lub Medium. To takie połączenie jednoskładnikowego ( działa na farbę) i dwuskładnikowego( rysunek pęknięć). Dlatego nie trzeba go wypełniać, bo w pęknięciach widać kolor tła. Co do Sotile - suchy pędzel, grubsza warstwa, absolutnie nie suszyć suszarką, pozostawić step 2 na noc w ciepłym miejscu, dać wyschnąć - kilka dni i ...powinno się udać) Odpowiedz Link
awisnien Re: krak sottile firmy stamperia 17.01.06, 08:39 dzięki za podpowiedź - nie miałam pojęcia, bo pani w sklepie powiedziała coś innego - przy okazji następnej wizyty "przeszkolę" ją Odpowiedz Link
greglis Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 23:23 Stosuję cracka sottile już bardzo długo i nie wiem może to kwestia doświadczenia ale ja nie mam najmniejszych problemów z tym preparatem ba,nawet jestem w stanie regulować wielkość spękań.Jak potrzebuję duże spękania są duże,jak potrzebuję mniejsze są mniejsze.Można to regulować za pomocą ilości nakładanych składników.I powiem szczerze jeden ,jedyny raz na kursie krak nie chciał pękać,ale myślę że byla to wina niskiej temperatury i dużej wilgotności powietrza bo w dniu następnym crack pękał przepisowo (pozdrawiam Kraków ) Odpowiedz Link
greglis Re: krak sottile firmy stamperia 15.01.06, 23:26 aha i jeszcze jedna uwaga,jakikolwiek wypełniacz lubi się przyklejać do powierzchi w miejscu gdzie był niedokładnie położony drugi składnik. A w sprawie lacci,nie wystarczy przetrzeć powierzchni,potem przez 3-4 minuty trzeba wcierać suchym wacikiem naniesiony preparat.Spękania wypełnią się ślicznie Odpowiedz Link
kjkk Re: krak sottile firmy stamperia 16.01.06, 08:28 ja tez mam sottile i u mnie jest tak, jak napisała Greglis- duuuze i głębokie spekania powstają przy grubszych warstwach [preparatu. Ja czekam cierplwie, nawet 2 dni lub dłuzej, wypełniam nieszczęsnych grrrr bitum maimeri i zabrudzenia powierzchni (bo brudzi po całości) zmywam (sic!) namoczona lekko gąbka. Trzeba to robic dosc sprawnie i szybko, w przeciwnym razie "rozwali"sie siateczka spękań, bo po prostu zmyjemy którys składnik. Nie jestem jednak do konca zadowolona z tej metody, zastanawiam sie nad porporina tylko chciaabym sie dowiedziec, czy zostaje ona w spekaniach (cienie do powiek nie zostawały : ( ) i czy na pewno nie barwi powierzchni!? Odpowiedz Link
izulek2 Re: krak sottile firmy stamperia 16.01.06, 13:30 ja teżużywam tego kraka i jest ok. tak, jak pisze Greglis. A żem kobieta niecierpliwa, kładę na kaloryfer. Po dwóch godzinach mam spękania, że aż miło. Wypełniam cieniem albo złotolem, ale staram się nie przyciskać gąbki, a potem omiatam miękkim pędzelkiem. Odpowiedz Link
greglis Re: krak sottile firmy stamperia 16.01.06, 14:02 o to,to sotille lubi ciepełko Odpowiedz Link
antiquedeco Re: krak sottile firmy stamperia 16.01.06, 14:44 Sottile lubi cierpliwych Moje spostrzezenia - nie zalowac pierwszej warstwy, poczekac zeby wyschla ale nie zupelnie i po nalozeniu drugiej warstwy zaczekac 2 dni. Efekt murowany. Wiem, ze to cieszy jak peka od razu, ale za to efekt Sottile jest taki ladny . Nie polecam suszarki - robia sie bable. Z kaloryferem jeszcze nie probowalam, ale dzis poloze deseczke i dam znac czy sie nie popsula . Wcierac porporine suchym wacikiem albo szmatka. Odpowiedz Link
izulek2 Re: krak sottile firmy stamperia 16.01.06, 14:45 a, i uważaj z paluchami, muszą być idealnie suche, bo wystarczy, że trochę się spocą z emocji i wypełniacz w tym miejscu przyklei się na amen Odpowiedz Link