Dodaj do ulubionych

Autobus 1XX zamiast 319

28.04.05, 11:51
Witam,
w wątku stołecznym komunikacji:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=484&w=23291768
moim zdaniem należy poprzeć mieszkańcó Karczunkowskiej i Puławskiej w W-wie.
Niechaj mają całodobową "setkę". Autor proponuje przyspieszyć 709 i
pozostawić go mieszkańcom z Piaseczna i okolic. POPIERAM w ałej
rozciągłości. Mam nadzieję, że Wy też się zgadzacie.
Pozdrawiam "uciśnionych" w 709-ce.
Obserwuj wątek
    • tm51 Re: Autobus 1XX zamiast 319 28.04.05, 15:34
      calodobowa to moze przesada ;)
      przyspieszenie 709 jest dosc malo realne jak na razie, niestety ZTM nie pojdzie
      na cos takiego, ale potem kto wie
      trzeba natomist naicskac na gmine wzgledem dwoch rzeczy: przyspieszenia
      rozkladu 709 i zwiekszenia czestotliosci w dni wolne- to mozna uzyskac, ale
      trzeba dzialac
      Swojego czasu dostsłem od ZTMu odpowiedź na list i pisali tam, że sprawą
      rozkładu się zajmują i planuja zmany, ale jak widac wszystko po staremu,
      wprowadzenie linii nocnej uzalezniają od postawy władz gminy, czyli pewna
      nadzieja jest
      chwilowo nie mam czasu, ale postatam sie troche polobbować ;)
      jeszcze jedno: istnieje niebezpieczeństwo, że ZTM wprowadzi od początku czerwca
      rozkład "przedwakacyjny" dość okrojony- a przecież i uczniowie jeszcze wtedy
      mają lekcje ido pracy się jeździ, a dodatkowo często się zdarzało w Warszawie,
      że po wakacjach przywaracano na stałe nie rozkład normalny, ale ten
      "przredwakacyjny" dlatego należy działac, aby nie dopuścic do stałego
      pogorszenia sie częsttliości 709.
      • luland Re: Autobus 1XX zamiast 319 28.04.05, 23:17
        A jednak - warto postarac sie, zeby w nocy tez jezdzily autobusy. Wystarczy
        przejechac sie ostatnim autobusem o 23:30. Ledwo mozna sie zmiescic. Brak
        rentowności to mit, nigdy chyba przez ZTM zasadnie nie zweryfikowany.

Gdyby ruszyło ekspresowe połączenie z Piaseczna, z małą ilością przystanków po
        drodze - można by dojechać do Wilanowskiej w 15-20 minut. Wierzcie lub nie,
        mnie udało się dwa tygodnie temu dotrzeć komunikacją miejską (727 ze Szkolnej-
        metro-autobus;biegiem miedzy przystankami)z Piaseczna na dworzec centralny w
        Warszawie w 35 minut! W sobotę! Ale to był, niestety, przypadek bezprecedensowy.

Jeśli ktoś coś zechce z kulejącą komunikacją piaseczyńską coś zrobić, może nie
        będę rozpatrywać tego w kategoriach cudu.

W każdym razie, nie tylko ja mam przekleństwa na ustach, gdy -pomimo braku
        korku - autobus wlecze się w żółwim tempie 25km/h...

pozdrowienia dla zmęczonych twarzy w 709/727.
        • tm51 Re: Autobus 1XX zamiast 319 29.04.05, 07:08
          jasne, że warto się starac o linie nocna- pisałem o tym, że pisaem do ZTMu ;)
          z tymi 35 minutami to ładnie, bardzo ładnie

> Jeśli ktoś coś zechce z kulejącą komunikacją piaseczyńską coś zrobić, może nie
          > będę rozpatrywać tego w kategoriach cudu.
          ale kto?
          nie ma co czekać na to aż ktos cos zrobi- trzeba działac samemu- słac listy do
          gminy, ZTMu- tylko w ten sposób coś się zmieni
          • krzzaw Re: Autobus 1XX zamiast 319 29.04.05, 12:37
            > nie ma co czekać na to aż ktos cos zrobi- trzeba działac samemu- słac listy do
            > gminy, ZTMu- tylko w ten sposób coś się zmieni
            Jeżeli nie rozwiąże się systemu komunikacji zbiorowej w kategoriach "misji
            publicznej" - czyli: autobusy MZA-709 chociaż zarabiają,to w kategoriach misji
            mają przede wszystkim ożywiać okolicę, aby ludziom żyło się lepiej. Nie można
            tylko patrzyć na zysk. Chyba, że się jest firmą całkowicie prywatną. Zaś ZTM to
            firma "wyższej użyteczności o charakterze społecznym", a powiązania
            komunikacyjne rozwiązują "problem zakorkowanych ulic". Bez komunikacji
            zbiorowej za kilka lat nawet czteropasmowa Puławska będzie zapchana samochodami
            osobowymi. A więc trzba postawić na komunikację zbiorową typu publicznej
            użyteczności. Poza tym może by tak docelowo porozmawiać o przedłużeniu E-1 ze
            Stegien al. Wilanowską - Metro Wilanowska - Puławska do Piaseczna? Albo
            alternatywa: stowrzyć coś na kształt ekspresu: E-709 i z połączeniem przy
            Metrze Wilanowska z E-1? Wiem, że to co piszę może brzmieć jak swoista
            rewolucja, ale wydaje mi się, że w historii Polski było wiele "przyspieszeń" i
            sprawy, które przedtem wyglądały na niemożliwe, po ich dokonaniu okazywaly się
            dziecinnie proste do przeprowadzenia.
            Pozdrawiam,
            • luland Re: Autobus 1XX zamiast 319 03.05.05, 00:25
              Polecam wysyłanie wszystkich listów z żalami do ZTM: ztm@ztm.waw.pl albo ze
              strony: www.ztm.waw.pl/contact-r.php

Dopóki ktoś nie znajdzie w sobie odwagi, energii i czasu, i nie zbierze tysięcy
              podpisów z prośbą o modernizację rozkładu jazdy (i w większości taboru
              przestarzałych autobusów), nasze forumowe jęki na niewiele się zdadzą.
              Przesyłajcie może każdą kopię forumowych listów poświeconych komunikacji na
              powyższe adresy. Może ktoś DOSTRZEŻE nasze PROBLEMY.

pozdrawiam
        • magdary Re: Autobus 1XX zamiast 319 05.05.05, 20:31
          luland napisał:
          >
          > W każdym razie, nie tylko ja mam przekleństwa na ustach, gdy -pomimo braku
          > korku - autobus wlecze się w żółwim tempie 25km/h...
          >
          > pozdrowienia dla zmęczonych twarzy w 709/727.

grrrrrrrrrrrrrrrrrrr normalnie mnie dzis krewa zalewala jak on sie tak wlokl
          mimo, ze mozna bylo spokojnie jechac szybciej bo korkow nie bylo..
          • luland Re: Autobus 1XX zamiast 319 05.05.05, 22:43
            Polecam przeslanie tej wiadomosci na adres: ztm@ztm.waw.pl albo ze strony:
            www.ztm.waw.pl/contact-r.php
            jesli narzekac, to konstruktywnie:)

moga patrzec na to z poblazaniem, ale gdy skargi beda do nich naplywac, ba!,
            zaleje ich firmowy serwer mailowy naszymi piaseczyńskim znojami, to może
            pomyślą, że warto coś zmienić...
            • tm51 Re: Autobus 1XX zamiast 319 06.05.05, 14:43
              mozna wysyłac mejle, ale wiekszy skutek odnoszą listy tradycyjne
              i jeszcze jedno- patrza głównie na ilość, czyli lepiej jak każdy wysle od
              siebie, niż jakiś jeden zbiorczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka