05.01.07, 10:43
WITAM... CZY WIECIE KIEDY SKONCZY SIE BUDOWA NA ORLEJ... JUZ MNIE DENERWUJE
TA BUDOWA I CIAGŁE PRZESUWANIE TERMINÓW.... POWIEDZCIE MI JESZCZE CZY JEST
MOZLIWE ABY PANI PREZES NIE ODDAŁA NAM W KONCU TYCH MIESZKAŃ. MAM
WATPLIWOSCI, GDYZ JAK PISZECIE TO RAZ SPRAWA GARAZY I DODATKOWYCH UMÓW, AŻ W
KONCU ODDA NAM PIENIĄDZE I SPRZEDA MIESZKANIA INNYM...
CO ROBIĆ ... TROCHE SIE BOJĘ GDYZ NIE PODPISAŁEM UMOWY W FORMIE AKTU
NOOTARIALNEGO ....
Obserwuj wątek
    • suiana Re: orla 11 05.01.07, 15:47
      witam sąsiada
      ja otrzymałam pismo w którym jest napisane,ze zakończenie budowy zaplanowane
      jest na 17/02/2007r,ale mój mąż.który trochę się na tym zna,twierdzi,że owszem
      samych mieszkań może,natomiast nie mamy co liczyć na zagospodarowanie terenu
      wokół,będzie pełno błota,więc radzę kupić gumiaki,najlepiej do ud.My także nie
      mamy podpisanych umów zarówno na mieszkanie jak i na garaż aktem
      notarialnym,ale myślę,że jezeli doszło by do wypowiedzenioa umów,oddania
      pieniędzy i sprzedaży naszych mieszkań innym,pani prezes nie rozpoczeła by już
      nigdy zadnej inwestycji i nikt by od niej nic nie kupił,takze tym sie nie
      martwmy.Myślę tylko ze może wpaść na pomysł podniesienia ceny za metr
      kwadratowy i to jest problem
      • alekkub Re: orla 11 05.01.07, 18:54
        witam ... podniosła mnie Pani na duchu... ma Pani rację ... po
        Interwencji...INTERWENCJI z Polsatu ... Pani ONA, ŻE tak ją nazwę ... nie
        sprzeda naszych mieszkań nikomu. Kilka dni temu dzwoniłem do Anłuk i Pani z
        biura potwierdziła wiadomość, ze w lutym ... albo na początku lutego bedą
        gotowi do przekazywania mieszkań.... A CO do guiaczków to niech sie Panie nie
        martwi, za czasow komuny tez tak było ... opowiadał mi to tato... głowa do
        góry , jezeli nasza przyszła wspólnota bedzie ok ...poradzimy ...
        miłeo wieczoru
        Aleks
    • alekkub Re: orla 11 06.01.07, 11:24
      PS mam jeszcze pytanie: Kiedy dostała Pani powiadomienie a zakończeniu budowy"?
      dziekuje Bardzo
      • suiana Re: orla 11 08.01.07, 14:41
        WITAM,
        PISMO OTRZYMAŁAM POD KONIEC PAŹDZIERNIKA.
        POZDRAWIAM PANA SERDECZNIE I MYŚLĘ,ZE BĘDZIEMY W KONTAKCIE
    • frogman1 Re: orla 11 06.01.07, 20:22
      Witam,

No cóż - mogę tylko powiedzieć, że po oddaniu mieszkań przy ul. Legionów
      czekalismy miesiące na formalne oddanie techniczne budynku, co determinowało
      podpisanie aktów notarialnych. W związku z tym radzę się nie przejmować
      wydłużonym terminem - p. Świderska (prezes firmy Anłuk) nie dotrzymuje żadnych
      terminów i niczym się nie przejmuje. Mam jeszcze jedną radę : jeśli przy
      odbiorze technicznym mieszkania zuważycie jakiekolwiek wady/poprawki to nie
      podpisujcie tego odbioru technicznego. W przeciwnym razie możecie zapomnieć o
      jakiejkolwiek gwarnacji i reakcji ze strony p. Świderskiej.

• alekkub Re: orla 11 06.01.07, 23:02
        Dziękuję za pomocne uwagi ... spróbuję postępować wedle ich...
        Pozdrawiam
        Aleks
      • suiana Re: orla 11 08.01.07, 14:44
        DZIĘKUJĘ BARDZO ZA PODPOWIEDŹ
        POZDRAWIAM
        • orla11 Re: orla 11 08.01.07, 17:19
          Witam serdecznie sąsiadów!
          z tego co wiem od kierownika budowy, to mają oddać w lutym mieszkania ale
          powiedział, że teren dookoła bloku będzie robiony do kwietnia/maja.
          Przypominam, że nadal nie wiadomo na 100% czy będziemy mieć ogrodzenie co jest
          bardzo istotne, w żadnej umowie, która każdy podpisał, nie ma tego zapisanego.
          Co do umów przedwstępnych to zawsze mieć lepiej notarialnie bo wtedy mamy
          gwarancję ceny i przed sądem jest do wygrania no i nikomu w razie problemów nie
          może rozwiaząc aktu notarialnego, gdyż moze byc tlyko roziązany za
          porozumieniem dwóch stron i sprzedać nikomu innemu nie moze i jest to dobra
          lekcja aby tych, co będa kiedykolwiek kupowlai u developera radizć aby robili
          umowy przedwstępne aktemnotarilanym.
          Czy wiecie coś Państwo na temat liczników, n aktóre sami musimy sobie sposać
          umowe z zakładem energetynczym, z gazem? Podobno miały być tkaie umowy gotowe w
          styczniu a my mieliśmy je odebrać i sobie sami pojechąc do zakłądu i zamówić
          licznik itp, tak mi mówił kierownik budowy z listopadzie.
          Czy wszyccy Państwo dopłacili lub dokupili garaż??????????????
          Ale wiemy, że ogólnie nie trzeba wierzyć Anłuk...a wielkie podziękowania pani,
          która do POLSATU się zgłosiła, Anłuk = pani prezes ma za swoje i niech wie, że
          wszytko ma swój koniec...
          Pozdrawiam serdecznie!
          • alekkub Re: orla 11 08.01.07, 20:18
            witam sąsiadów.... no tak same niespodzianki, nie wiadomo co nas jeszcze czeka,
            ale musimy solidarnie walczyć o swoje.
            Jezeli macie Państwo jakiekolwiek informację, to prosze informujcie nas na
            forum.
            Wszystkiego dobrego w Nowym Roku sasiedzi
            Aleks
            • orla13 Re: orla 11 teraz juz Orla13 !!! 07.03.07, 20:41
              witam, loguje się po raz pierwszy na forum gazety.pl
              > w pazdzierniku 2006 firma anłuk zerwała z nami umowę, poniewaz nie
              zgodziliśmy
              > się na przymusowy wykup garażu. Teraz jesteśmy w trakcie ustalania, czy w
              > ogóle jest szansa na spełnienie tej umowy, tj ustalamy to u prawnika,
              Niestety
              > należymy do grona tych nabywców, którzy nie podpisali umowy notarialnej.
              > Prosimy o kontakt z osobami , którzy jak my są w tej samej sytuacji.
              > Czy już ktoś z państwa otrzymał informacje od anłuk o terminie przekazania
              > mieszkania, czy takie powiadomienia zostały już oficjalnie rozesłane ?

• agraffaa32 Re: orla 11 teraz juz Orla13 !!! 12.03.07, 09:24
                witam:))
                oficjalne powiadomienia nie wyszły, wiem natomiast od nich że kilka osób
                odebrało juz mieszkania i że przekazania do uzytkowania mają nastapic na koniec
                marca.
                powiedziano mi również że po wpłaceniu wszystkich pieniedzy mozna umawiać się
                na odbiór mieszkania i zacząć tam remont.

pozdrawiam
                Ulka
              • olek131 Re: orla 11 teraz juz Orla13 !!! 13.03.07, 11:01
                witam sasiadow z Orlej 13

Odnosnie numeru to numer posesji jest przydzielany zawsze przez urzad gminy co
                sprawdzalem osobiscie a 11 juz istnieje (budynek rownolegly do naszego); ktos
                Was wprowadza w blad i robi niepotrzebne zamieszanie. Podpisalem umowe o
                dostawe energii elektrycznej co firma zobowiazala sie zrealizowac osobiscie
                jest to bardzo wygodne poniewaz nie musimy sie fatygowac sami do zakladu. A na
                obecna chwile firma budowlana udostepnia swoj prad ja tak korzystam. Prace ze
                wzgledu na wspaniala pogode trwaja w szybkim tempie, aby tak dalej.

pozdr Olek;)
                • orla11 Re: orla 11 teraz juz Orla13 !!! 13.03.07, 11:29
                  witam, powiedz mi kiedy będziesz miał liczni na prąd, bo nie wiem, kiedy można
                  składać podanie o prąd i licznik, soro jeszcz enie ma odbioru budynu przez
                  służby, i jak korzystamy z budowlanego prądu teraz to czy wiesz jak nas za
                  niego podliczą itp? dzięki z góry za odpowiedź
          • znyx Re: orla 11 10.01.07, 01:10
            Gdyby bylo potrzebno cos z pradem to zapraszam na www.elektryka.kom.pl
            Pozdrawiam
            • znyx Re: orla 11 10.01.07, 01:13
              A gdyby byla potrzebna solidna ekipa wykonczeniowa to polecam
              www.uslugiremontowe.xorg.pl
        • orla13 Re: orla 11 teraz już orla 13 !!! 07.03.07, 20:41
          zgodziliśmy
          Niestety
    • orla11 Re: orla 11 02.02.07, 16:00
      podobno w marcu dopiero oddanie
      • alekkub Re: orla 11 06.02.07, 21:17
        chyba tak...widziałem jak postępuja prace wykończeniowe i chyba w marcu....
        raczej
        Jak macie jakies informacje piszcie ...
        pozdrawiam sąsiadów
        alek
        • orla13 Re: orla 11 07.03.07, 20:34

> witam, loguje się po raz pierwszy na forum gazety.pl
          zgodziliśmy
          Niestety
          • suiana Re: orla 11 09.03.07, 15:57
            Dzieńdobry-Mam pytanie czy sporo Państwa jest,(chodzi mi o osoby z którymi
            została rozwiązana umowa) ,bo ja cały czas się zastanawiam,dlaczego udało mi
            się poznać tylko 3 osoby,podczas tak długiej budowy,gdzie reszta?
            Pozdrawiam
            • t.k79 Re: orla 11 09.03.07, 20:02
              Witam sasiadow,

Ja odebralem mieszkanie ponad 3 tyg. temu protokolem zdawczo odbiorczym i
              powoli realizuje prace wykonczeniowe we wnatrz. Kupilem garaz a teraz czekam
              na podpisanie aktu u notariusza. Do firmy Anluk nie mam pretensji bo jak na
              razie wspolpraca uklada nam sie dobrze. W tym tyg. podpisalem u kierownika
              umowe na dostarczanie energii elektrycznej z zakladu. Z tego co sie orientuje
              to maja juz komplet dok. dot. gazu wiec za jakis tydz. moze juz poplynie nam
              gaz. Wokół budynku zaczyna niknac blotko wiec badzmy dobrej mysli ze niedlugo
              pojawi sie juz bruk.

pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia na imprezce powitalnej;-)
            • robert_swiatkiewicz Re: orla 11 12.03.07, 20:59
              Życzę powodzenia przy odbieraniu mieszkań i podpisywaniu aktów notarialnych.
              Służę pomocą przy tworzeniu się Wspónoty Mieszkaniowej.

tel. 691 017 332
              Robert Świątkiewicz
              Przewodniczący Zarządu
              Wspólnoty Mieszkaniowej
              Legionów 10B
              (obiekt wybudowany przez firmę Anłuk)

• orla11 Re: orla 11 13.03.07, 09:42
                Witam,
                proszę o wyjaśnienie, jak u Pana wyglądąła kwesti opłat za prąd, jesli powoli
                tera zaczynamy odbierać mieaszkania, a powiwdizano nam, że dopóki sa budowlańcy
                to nic nie będziemy płacić za prąd, a ja myślę że potem soe odezwie p. prezes i
                będą horrendalne ceny za prąd itp. od kiedy było u Państwa możlwie założenie
                luczników prądy dla każdego lokatora? dopiero po odbiorze budyniu przez służby?
                i od kiedy opłaty za czynsz? też od odbioru przez służby? Na dzień dzisiejszy
                wiemy, iż naszym budynkiuem ma się zajmować administator p. Szot - czy jest
                Panu znana ta osoba?
              • orla13 Re: orla 11 17.03.07, 19:53
                robert_swiatkiewicz napisał:

> Życzę powodzenia przy odbieraniu mieszkań i podpisywaniu aktów notarialnych.
                > Służę pomocą przy tworzeniu się Wspónoty Mieszkaniowej.
                >
                > tel. 691 017 332
                > Robert Świątkiewicz
                > Przewodniczący Zarządu

Dobry Wieczór,

pani świderska, jak Panu wiadomo nie z wszystkimi podpisała umowy wstępne
                notarialnie, to po pierwsze , a po drugie, pod koniec września zażądała od
                wszystkich obowiązkowego wykupu miejsca postojowego. Czy możemy poprosić Pana o
                wskazówki na co nalezy zwracać uwagę, w przypadku wykupu takiego miejsca, jak
                to przebiegało u Pana w budynku ? Czy u Państwa również był taki przymus i czy
                ostatecznie wszyscy wykupili miejsca postojowe ?

Poza tym pani świderska przekazała juz części osobom klucze, ale jak wynika z
                korespondencji na tymże forum, budynek nie został jeszcze zatwierdzony przez
                inspekcję nadzoru budowlanego, nie ma prądu i wody- czy fakt przekazania
                kluczy jest zgodny z prawem, czy developer tak może postąpić i ostatnie już
                pytanie, czy te osoby, które już dostały klucze mogą się spodziewać jakiś
                dodatkowych niespodziewanych faktur , chociażby za prąd ( ten budowlany), albo
                już za czynsz lub inne świadczenia- jak to wyglądało u Państwa i na co należy
                zwracać uwagę. Niestety pani świderska nie zaskarbiła u nas żadnej sympatii,
                nie mówiąć już o zaufaniu, stąd te pytania.

I może już naprawdę ostatnie pytanie, naturalnie pani świderska chyba nie ma
                prawa samowolnie , z góry ,określać w umowach sprzedaży że zobowiązuje się do
                zarządzania budynkiem przez jakiś czas, mam nadzieje że wspólnota mieszkaniowa
                z chwilą uprawomocnienia się, może bez problemu taki zapis z umów unieważnić.

Dziękujemy z góry za Pana wskazówki , które na pewno będą bardzo cenne.
                Pozdrawiamy serdecznie

>>
                • robert_swiatkiewicz Re: orla 11 17.03.07, 22:49
                  orla13 napisała:

> robert_swiatkiewicz napisał:
                  >

Czy możemy poprosić Pana wskazówki na co nalezy zwracać uwagę, w przypadku
                  wykupu takiego miejsca, jak to przebiegało u Pana w budynku ? Czy u Państwa
                  również był taki przymus i czy ostatecznie wszyscy wykupili miejsca postojowe ?

Jeżeli dobrze pamiętam to zgodnie z planem miejscowym inwestor budując budynek
                  mieszkalny musi przewidzieć odpowiednią ilość miejsc parkingowych podziemnych
                  lub naziemnych (dowolnie) przed 2003 r. w stosunku 1:1, po 2003 r. w stosunku
                  1:1,1 lokal do miejsca parkingowego. Obowiązek powstania takich miejsc nie
                  oznacza automatycznie, że trzeba kupić miejsce postojowe razem z mieszkaniem,
                  ktoś innych może kupić np. dwa, ale logika i zdrowy rozsądek przemawiają za
                  takim rozwiązaniem. Moim zdaniem firma Anłuk popełniła błąd nie kojarząc
                  sprzedaży lokalu ze sprzedażą garażu, później nieudolnie starając się naprawić
                  swój błąd.
                  W przypadku mojego bloku poprzedni Burmistrz w sposób uwidentny złamał prawo
                  dopuszczając do budowy bloku z 35 lokalami i tylko 26 miejscami postojowymi.
                  Mamy nawet potwierdzającą ten fakt uchwałę Rady Miasta. Stąd też problem z
                  parkowaniem samochodów na osiedlu. Identyczny problem występuję w bliźniaczym
                  bloku. Nie wiem jak w 10A, ale w 10B wszystkie miejsca parkingowe są sprzedane.

Proszę pamiętać, że w hali garażowej kupuje się nie odrębną własność lokalu
                  lecz prawo do korzystania z miejsca parkingowego z wyłączeniem innych osób. W
                  praktyce nie ma to jednak większego znaczenia.
                  Przeniesienie "własności" następuje tylko w formie aktu notarialnego.
                  • orla13 Re: orla 11 19.03.07, 14:43
                    Dzień Dobry Panie Robercie,

bardzo serdecznie dziękujemy za szybką odpowiedź i za, jak się tego
                    spodziewaliśmy, za bardzo cenne informacje.
                    Odnośnie miejsca postojowego mamy jeszcze małe zapytania.
                    Napisał Pan, że wykupujemy prawo do korzystania, a nie odrębną własność,
                    natomiast w drugim akapicie,że przeniesienie własności następuje tylko w formie
                    notarialnej; czy nie ma w tych dwóch zdaniach jakieś sprzeczności ?
                    Czy po wykupieniu tegoż prawa obecny zarządca, tj narazie pani świderska może
                    jeszcze narzucić jakieś opłaty miesięczne?.
                    i już ostatnie pytanie- czy wykup miejsca postojowego powinien być
                    uwzględniony w głównej (przedwstępnej notarialnie zawartej/wzgl już
                    ostatecznej) umowie o zakupie sprzedazy lokalu, czy lepiej z jakiś istotnych
                    względów wykupić je oddzielną umową, tj tylko na to miejsce postojowe ?

Pozdrawiamy Serdecznie
                    • robert_swiatkiewicz Re: orla 11 19.03.07, 18:05
                      orla13 napisała:

> Napisał Pan, że wykupujemy prawo do korzystania, a nie odrębną własność,
                      > natomiast w drugim akapicie,że przeniesienie własności następuje tylko w
                      formie notarialnej; czy nie ma w tych dwóch zdaniach jakieś sprzeczności ?

Zarówno nabycie odrębnej własności lokalu jak i prawa do korzystania z miejsc
                      parkingowych z wyłączeniem innych osób dotyczą prawa do nieruchomości. Tak więc
                      mogą zostać przeniesione wyłącznie w formie aktu notarialnego. Najlepiej w
                      jednym akcie notarialnym.
                    • robert_swiatkiewicz Re: orla 11 19.03.07, 18:13
                      Czy po wykupieniu tegoż prawa obecny zarządca, tj na razie pani świderska może
                      > jeszcze narzucić jakieś opłaty miesięczne?.

Przed powstaniem wspólnoty tj. sprzedażą pierwszego lokalu nie powinny
                      występować typowe opłaty eksploatacyjne. Po powstaniu wspólnoty to właściciele
                      lokali na zebraniu lub w trybie indywidualnego zbierania głosów ustalają stawki
                      czynszowe uwzględniając faktycznie ponoszone przez wspólnotę koszty.
                      Teoretycznie firma Anłuk sprzedając 1 lokal i posiadając własność pozostałych
                      lokali może "samodzielnie" podjąć uchwałę o stawkach czynszowych. Można to
                      będzie zmienić dopiero po notarialnej sprzedaży ponad 50% udziałów.

W mojej wspólnocie jest to 23 zł/ mies. za podziemne miejsce parkingowe. Za
                      naziemne 11,50. W tym roku ze względu na wzrost opłat za prąd, prawdopodobnie
                      odpowiednio 25 i 12,50.

• robert_swiatkiewicz Re: orla 11 17.03.07, 22:59
                  Czy u Państwa również był taki przymus i czy ostatecznie wszyscy wykupili
                  miejsca postojowe ?

Przymusu nie było, ale wszystkie miejsca są sprzedane.
                  Podczas wybierania konkretnego miejsca(są numerowane) radzę zwrócić uwagę na
                  jego wielkość (są różnej wielkości a cena zazwyczaj taka sama) oraz przebieg
                  rur wodnych i kanalizacyjnych lub deszczowych - często obniżają wysokość
                  miejsca oraz mogą przeciekać. Na rurach zimnej wody dodatkowo skrapla się para
                  wodna, która następnie ścieka na auta. Odradzam miejsca przy wejściach do
                  piwnic (duży ruch mieszkańców) lub przy słupach nośnych które utrudniają
                  wsiadanie do samochodu. Ale zawsze lepiej trzymać auto w garażu niż pod
                  chmurką.
                • robert_swiatkiewicz Re: orla 11 17.03.07, 23:10
                  > Poza tym pani świderska przekazała juz części osobom klucze, ale jak wynika z
                  > korespondencji na tymże forum, budynek nie został jeszcze zatwierdzony przez
                  > inspekcję nadzoru budowlanego, nie ma prądu i wody- czy fakt przekazania
                  > kluczy jest zgodny z prawem, czy developer tak może postąpić.

Ustawa o własności lokali i Ustawa - prawo budowlane nie są wzajemnie spójne.
                  Dokumentem dla notariusza nie jest decyzja o pozwoleniu na użytkowanie, lecz
                  decyzja o samodzielności (wyodrębnieniu) lokali.
                  Zatem można odebrać klucze a nawet kupić lokal, lecz nie można w nim mieszkać,
                  zameldować się, zawrzeć umowy na dostawę mediów (oprócz tzw. umów na czas
                  budowy). Stan taki w praktyce zdarza się bardzo często. Czasami ludzie latami
                  mieszkają "na dziko" formalnie na terenie budowy za którą cały czas odpowiada
                  kierownik budowy. Często jest to tylko brak formalnej decyzji z winy urzędnika
                  lub developera, ale zdarzają się przypadki niedokończenia budów szczególnie o
                  tzw. mała architekturę (ławki, śmietniki, bramy, place zabaw itp.)
                • robert_swiatkiewicz Re: orla 11 17.03.07, 23:29
                  czy te osoby, które już dostały klucze mogą się spodziewać jakiś dodatkowych
                  niespodziewanych faktur , chociażby za prąd ( ten budowlany), albo już za
                  czynsz lub inne świadczenia- jak to wyglądało u Państwa i na co należy zwracać
                  uwagę. Niestety pani świderska nie zaskarbiła u nas żadnej sympatii, nie mówiąć
                  już o zaufaniu, stąd te pytania.

Wszystko zależy od zawartej umowy przedwstępnej. Zazwyczaj jest w niej
                  określone, że od chwili odebania kluczy koszty eksploatacji obciążają
                  przyszłego właściciela. Stąd też można się spodziewać faktur za prąd (ale nie
                  za ten budowlany, tylko za służący do oświetlania części wspólnych).
                  Właściwie lokatorzy nie powinni mieć dostępu do prądu budowlanego, zaś
                  wykonawca do prądu blokowego. Tylko jak to w praktyce rozdzielić, gdy lokator
                  nosi już glazurę a inwestor dopiero maluje ściany.
                  Prawdopodobnie będzie także problem ze śmieciami budowlanymi (gruzem, resztkami
                  glazury, ścinkami płyt katon-gips itp). Dla zasady kwestie takich rozliczeń
                  powinna regulować umowa przedwstępna.
                  Możecie zatem spodziewać się dodatkowych opłat za prąd (i to wg. 2x droższej
                  taryfy C21 zamiast G21) oraz tzw. wywóz gabarytów (duży pojemnik za gruz 11
                  m3). Przed odebraniem kluczy w lokalach powinny zostać zamontowane wodomierze
                  oraz licznik energii elektrycznej. Bez tych rzeczy nawet nie warto myśleć o
                  odebraniu lokalu. Sami ściągniemy na siebie kłopoty z późniejszymi
                  rozliczeniami.
                  Nie powinno być innych świadczeń, np. opłat za księgowość, za dozorcę, za
                  sprzątanie a już z całą pewnością developer nie może pobierać opłat czynszowych
                  za zarządzanie.
                  • orla13 Re: orla 11 19.03.07, 14:56
                    robert_swiatkiewicz napisał:

Przed odebraniem kluczy w lokalach powinny zostać zamontowane wodomierze
                    > oraz licznik energii elektrycznej. Bez tych rzeczy nawet nie warto myśleć o
                    > odebraniu lokalu. Sami ściągniemy na siebie kłopoty z późniejszymi
                    > rozliczeniami.
                    >
                    ostatnio rozmawialismy z Panem z elektrowni, który wymienia stare liczniki na
                    nowe- potwierdził Pana zdanie,
                    że wszystkie media podłącza developer, a załatwianie liczników na prąd
                    indywidualnie, tu go cytuje może okazać się nawet bardzo trudne ( dokładnie
                    nie wytłumaczył dlaczego), ale pewnie ma to związek z tym,że developer
                    wyodrębnia lokale, oddaje budynek do eksploatacji i on jest za to
                    odpowiedzialny.

Dziekujemy Panu za pomoc
                    Pozdrawiamy Serdecznie
                • robert_swiatkiewicz Re: orla 11 17.03.07, 23:51
                  I może już naprawdę ostatnie pytanie, naturalnie pani świderska chyba nie ma
                  prawa samowolnie , z góry ,określać w umowach sprzedaży że zobowiązuje się do
                  zarządzania budynkiem przez jakiś czas, mam nadzieje że wspólnota mieszkaniowa
                  z chwilą uprawomocnienia się, może bez problemu taki zapis z umów unieważnić.

Zgodnie z ustawą o własności lokalu w pierwszym akcie notarialnym sprzedaży
                  lokalu (odrębnej własności lokalu) developer może sobie zastrzeć, że będzie
                  sprawować zarząd nad nieruchomością wspólną. Co ciekawe,jeżeli nie ma uchwały
                  wspólnoty o kosztach to takiemu developerowi należy się tylko zwrot
                  poniesionych kosztów a nie wynagrodzenie za administrowanie. Ale nie polecam
                  takiego rozwiązania. Zbyt dużo niewiadomych.

Wyjściem z sytuacji jest podjęcie przez Wspólnotę Mieszkaniową (która -
                  tłumacząc ogólnie - powstaje z mocy prawa z chwilą sprzedaży pierwszego lokalu)
                  w formie uchwały zaprotokołowanej przez notarisza (koszt ok. 300 zł przy
                  notariuszu z Ząbek), uchwały o zmianie sposobu sprawowania zarządu. Treść
                  uchwały jest banalnie prosta. Uchyla się sposób sprawowania zarządu
                  nieruchomością wspólną polegający na zarządzaniu przez firmę X a wybiera się
                  np. trzyosobowy zarząd w osobach X,Y,Z. Przy czym do kolejnych zmian
                  personalnych nie potrzeba już notariusza. Uchwała pozbawiająca firmę Anłuk
                  zarządzania podjęta bez obecności notarisza będzie nieskuteczna.

Problem może być ze:
                  - zwołaniem zebrania. Potrzeba wniosku podpisanego przez 10% właścicieli
                  (liczymy udziałami),
                  - obecnością. Głosować musi przynajmniej 50%+1 udział. Za musi być przynajmniej
                  50%+1 udział.
                  Głosują tylko formalni (notarialni) właściciele, czyli osoby które podpisały
                  umowy ostateczne.

Mam się udało w czerwcu 2005 r.
      • orla13 Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 07.03.07, 20:32
        w pazdzierniku 2006 firma anłuk zerwała z nami umowę, poniewaz nie zgodziliśmy
        się na przymusowy wykup garażu. Teraz jesteśmy w trakcie ustalania, czy w
        ogóle jest szansa na spełnienie tej umowy, tj ustalamy to u prawnika, Niestety
        należymy do grona tych nabywców, którzy nie podpisali umowy notarialnej.
        Prosimy o kontakt z osobami , którzy jak my są w tej samej sytuacji.
        Czy już ktoś z państwa otrzymał informacje od anłuk o terminie przekazania
        mieszkania, czy takie powiadomienia zostały już oficjalnie rozesłane ?
        • alekkub Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 08.03.07, 19:46
          witam... ja juz otrzymałem klucze, jednak musiałem kupic garaż w listopadzie i
          firma anłuk nie ma nic do mnie, mam nadzieje ze podczas podpisywania aktu
          notarialnego nie bedzie niespodzianek... prace trwają jakby szybciej ale plac
          budowy straszny...
          pozdrawiam piszcie co u was
          • suiana Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 09.03.07, 15:19
            dziendobry,jeśli Pan odebrał mieszkanie i już wykańczanie idzie pełną parą to
            w takim razie chyba nade mną-jeśli tak-bardzo mi miło,do mnie dzwonił Pan z
            budowy celem odebrania,ale prawde mówiąc wolę dostać pismo.Faktycznie martwi
            mnie plac wokół,który straszy i numer 13,przecież mialo być 11.Proszę jeszcze o
            informację,czy korzysta Pan już z własnego prądu i gazu,czy z budowlanego,z
            pewnego źródła wiem ,że taki prąd budowlany jest 5 razy droższy od zwykłego.
            Pozdrawiam serdecznie
            P.S.Ja także musiałam kupić garaż,ale ponieważ i tak nosiłam się z jego
            wykupem,poszło gładko
            Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje,że będziemy w kontakcie
          • suiana Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 09.03.07, 15:23
            mam jeszcze pytanie,czy Pan podpisywał umowę przedwstępną aktem notarialnym i
            jak i od kiedy naliczają Panu czynsz,proszę także o podanie także jeśli to
            możliwe kwoty czynszu za metr kwadratowy,
            Pozdrawiam
          • suiana Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 09.03.07, 15:51
            przepraszam,zgłaszam poprawkę"raczej pode mną"
            • alekkub Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 16.03.07, 07:21
              witam ... narazie nie mam prądu, moge korzystac z prądu wykonawcy, mam nadzieję
              że niedługo podłączą prąd i wodę. Podczas odbioru mieszkania widziałem liste
              lokatorów i ok 50% nie miało zgody anłuku na przejęcie mieszkania. chodzi chyba
              o to, że nie dokonali pełnej wpłaty....
              popzdrawiam
              • orla11 Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 16.03.07, 10:46
                wiesz może kiedy ma byc woda dostępna? bo przeciez żeby robić coś w domu trzeba
                miec wodę. kiedy będzie odbiór przez nadzór bo do tego momentu to przecież nie
                można mieć liczników na prąd założonych?
                • alekkub Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 18.03.07, 14:16
                  mówili że na dniach wode podłączą... ale nic nie wiadomo
                  pozdrawia,
                • alekkub Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 12.04.07, 20:30
                  Powiedzcie mili lokatorzy kiedy w koncu oddadzą nasz blok... kiedy bedzię prąd
                  i wjazd do garazu ... pozdrawiam sasiad
                  • orla11 Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 16.04.07, 16:10
                    podobno ma byc prąd w tym tyg. tak powiedział kierownik budowy, ale jak będzie
                    to nigdy nie wiadomo
                    • phuqbas Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 19.04.07, 16:50
                      witam, ja już konczę łazienkę u siebie, jutro wchodzą gipsiarze, korzystamn z
                      prądu z przyłącza... co do aktu notarialnego to nie będzie można podpisać przed
                      odbiorem technicznym bloku przez inspektora budowlanego , a to nastapi dopiero
                      za jakiś czas, umowę na prąd podpisywałem miesiąc temu i jak go nie było tak
                      nie ma. ale to lepiej bo korzystam z przyłącza budowlanego:-) w umowie
                      przedwstepnej jest napisane, że za odbiór uznaje się datę wręczenia kluczy, co
                      Anłuk zrobił sprytnie przed upłynięciem 90 dniowego terminu ( kary ). w
                      zasadzie do tej pory tylko płytki można robić, tynki w mieszkaniu są jeszcze
                      mokre, prądu nie ma, miałem zamiar się wprowadzić na długi weekend ale ten
                      termin coraz dalej ucieka... na koniec wyslę pisemko do Anłuka, a jka będą
                      problemy to coś RAZEM WYMYSLIMY, MYSLĘ ŻE BĘDZIE Z NAS SILNA EKIPA:-)
                      POZDRAWIAM I DO ZOBACZENIA NA PARAPETÓFCE NA KORYTARZU:-):-)
                      • ja20066 Re: problem z prądem 20.04.07, 10:45
                        podobno jest problem z prądem, pan jeden z budowyy powiedział, że prezes ma się
                        niby spotkać z burimistrzem bo mamy się podłączyć pod prąd z jednego miejsca,
                        ale niby przez czyjąś działke coś tam przechodzi, nie wiem dokładnie o co
                        chodzi.
                        • phuqbas Re: problem z prądem 20.04.07, 11:42
                          przecież złącze jest zrobione, wydawałomi się, że problem jest z realizacją
                          umów...a nie fizycznym poidłączeniem..
                          • ja20066 Re: problem z prądem 20.04.07, 16:24
                            jeśli jest problem z realziacją umów to może być problem poważniejszy, nie wiem
                            dołądnie o co chodzi, jeśli sie załad energetyczny n acoś nie zgadza to
                            widocznie ma powody.
                            • robert_swiatkiewicz Re: problem z prądem 23.04.07, 17:47
                              Proszę zwrócić uwagę czy blok będzie miał (czy też ma) umowę na taryfę G21 czy
                              C21. W naszym przypadku Anłuk zostawił nas z prądem budowlanym (C21) i zamiast
                              1300-1400 zł miesięcznie jak teraz, przez pół roku płaciliśmy 2000-2200.

Patrząc na swoje doświadczenia, mogę cierpko stwierdzić, iż firma Anłuk z całą
                              pewnością wystawi Wam rachunek za prąd budowlany.
                              • phuqbas Re: problem z prądem 09.05.07, 14:41
                                .. właśnie dzwoniłem do biura, jutro mają mieć info odnośnie realizacji
                                mediów...
                      • suiana Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 23.04.07, 10:55
                        chciałabym zobaczyć pańską minę,jak Pan otrzyma od Anłuka rachunek za
                        korzystanie z przyłącza budowlanego,śmię przypomnieć ,że taki prad jest 5 razy
                        droższy,
                        pozdrawiam
                        • phuqbas Re: orla 11 teraz juz Orla 13 !!!! 09.05.07, 14:34
                          .. prad budowlany nie jest podłączony do szafek w mieszkaniach, a problem z
                          realizacją umów nie leży po stronie zakładu energetycznego tylko po stronie
                          dewelopera, brakuje 5 metrów do działki od słupa, a nie ma zgody na wykopy,
                          słyszałem na budowie, że prąd będzie, ale za 0,5h. Umowy indywidualne z
                          zakładem energetycznym podpisuje każdy właściciel lokalu i to on ustala taryfę.
                          • phuqbas KTO JUŻ KOŃCZY MIESZKANIE PRZY ORLEJ 13-ŚCIE 09.05.07, 14:39
                            ... cześć, wpisujcie, ja juz jestem przy koncówce, ale co z tego jak nie ma
                            możliwości wprowadzenia się:-(
                          • ja20066 Re: opłaty za prąd budowlany i nie tylko 09.05.07, 14:52
                            co oznacza "słyszałem na budowie, że prąd będzie, ale za 0,5h." kierownik
                            budowy powiedział, że będziemy musieli zapłącić za prąd budowlany, ciekawe jaką
                            stawkę bo przecież budowlańcy korzystali z prądu nie tylko my przy wykańczaniu
                            mieszkań. Poza tym kiedy odbiór bloku wiadomo? i czy będziemy musieli płącić
                            wstecz czynsz? czyli od daty odbioru mieskzaniu, ktoś wie o tym???
                            • phuqbas Re: opłaty za prąd budowlany i nie tylko 09.05.07, 15:04
                              dokładnie to oznacza co napisałem, takie plotki po budowie chodzą, jutro biuro
                              ma miec informację konkretniejsza od tych co krążą po budowie, poczekajmy do
                              jutra to zobaczymy, trzeba by zacząć zbierać szyki, bo czuję w kościach, że się
                              trochę włosów straci podczas współpracy z naszym deweloperem....
                            • orla13 Re: opłaty za prąd budowlany i nie tylko 10.05.07, 12:26
                              Dzień Dobry
                              sądzę,że rozsądnie by było i uczciwie, aby za korzystanie z prądu budowlanego
                              C21 płaciły tylko te osoby, które z niego korzystają, tj te, które od jakiegoś
                              już czasu po otrzymaniu oficjalnie kluczy (rozumiem,że musiały podpisać
                              protokół odbioru) zdecydowały się na remontowanie mieszkań jeszcze przed
                              włączeniem prądu G21. Mam nadzieję,że developer wie kogo dokładnie ma obciążyć
                              za prąd C21. Ja wprowadzę się dopiero wtedy, kiedy wszystkie media,
                              w tym prąd G21 będzie wreszcie doprowadzony do budynku i nie zapłacę na pewno
                              za żadne korzystanie z prądu budowlanego, bo uważam, że nie ma żadnej prawnej
                              podstawy,aby to czynić. Notabene Pan Świątkiewicz na stronach tego forum
                              przestrzegał Państwa i dokładnie wyjaśnił szczegółowo ,czego można się
                              spodziewać po developerze w tej kwestii. Chce jeszcze dodać , że developer
                              prawdopodobnie wystawi rachunek także za oświetlenie klatek schodowych !!!
                              Również, cytuje tu prawie Pana Roberta z osiedla Legionów, w opłatach za
                              czynsz, świderska pewnie będzie chciała przemycić swoje koszty związane z budową
                              Moim zdaniem powinniśmy jak najszybciej, kiedy już wszyscy się
                              wprowadzą,wykluczyć developera z zarządzania budynkiem.
                              Pozdrawiam Serdecznie

PZ czynsz, wydaje się to logiczne, płaci się z chwilą wprowadzenia się do
                              mieszkania,czyli po podpisaniu protokołu odbioru i otrzymaniu kluczy .
                              • ja20066 Re: opłaty za prąd budowlany i nie tylko 10.05.07, 14:47
                                dlaczego mam płacić za czynsz od momentu odbioru kluczy? przeciez tam nie
                                mieszkam fizycznie bo nie mogę bo budyne nie odebrany,tylko remont robię. Czy
                                wiadomo cos o prądzie?
                              • ja20066 Re: opłaty 10.05.07, 14:47
                                dlaczego mam płacić za czynsz od momentu odbioru kluczy? przeciez tam nie
                                mieszkam fizycznie bo nie mogę bo budyne nie odebrany,tylko remont robię. Czy
                                wiadomo cos o prądzie?
                                • phuqbas Re: opłaty 10.05.07, 15:47
                                  .. po pierwsze do kolegi orla13. Jak niby P. Swiderska ma zamiar rozliczyć ten
                                  prąd budowlany i na jekiej podstawie? Ja nie mam zamiaru płacić ani grosza, bo
                                  t ich obowiazkiem było zapewnić w krótkim czasie osobom, które podpisały umowę
                                  z Zakładem Energetycznym energię elektr. do mieszkań.
                                  .. do ja20066... dzwoniłem dzisiaj na budowę do kierownika, potwierdził na 80%
                                  że Ci kórzy podpisali umowy podepną prąd w pniedziałek wtorek w przysżłym
                                  tygoniu...
                                  • ja20066 Re: opłaty 10.05.07, 15:49
                                    to super by było z tym prądem to oznacza, że nam licnziki muszą założyć w
                                    przyszłym tyogndiu, ciekawe tlyo teraz kiedy odbiór budynku zrobią?
                              • phuqbas Re: opłaty za prąd budowlany i nie tylko 10.05.07, 15:50
                                ..chciałbym zauważyć, że mieszkańcy mogą się wprowadzać po dobiorze budynku,
                                którego jeszcze nie było w związku z czym nie ma mowy o płaceniu czynszu!!!
                                • jaga115 Re: opłaty za prąd budowlany i nie tylko 10.05.07, 21:38
                                  to może i jest jasne la mieszkańców ale napewno nie dla Pani Świderskiej.
                                  Pierwszy jej budynek czyli Legionów 10B - mieszkańcy otrzymywali wezwania o
                                  zapłaty za prąd, kontenery ze śmieciami. Ponadto fima Anłuk jako zarządca
                                  podpisała taryfę c21 na prąd na oświetlenie części wspólnych tj. np. klatekt,
                                  aby zmienic na taryfę g21 musieliśmy na własny koszt dokonać przeróbek
                                  podłaczenia. Po Pani Swiderskiej wszystkiego mozna sie spodziewać .
                                  • phuqbas Re: opłaty za prąd budowlany i nie tylko 13.05.07, 11:22
                                    .. rozumiem że spodziewać można się wszystkiego, ale chyba nawet Pani Świderska
                                    nie możę działać w ten sposób a nieskonczoność, czy wszyscy zapłacili, czy był
                                    ktoś kto nie zapłacił? jak został w końcu do zapłaty zobligowany, na jakiej
                                    podstawie itd. Tak jak pisał pan Robert, można się domagać swoich praw w sądzie.
                                    Myślę, że rozkładając koszty prawnika i pozwu na kilkunastu mieszkańców to nie
                                    jest jakaś duża kwota.
                                    • frogman1 Re: opłaty za prąd budowlany i nie tylko 13.05.07, 18:43
                                      Otóż może.....Jeszcze macie za mało doświadczenia, ale zobaczycie, że Pani
                                      Świderska wszystko załatwia w nieskończoność. Praktycznie niczego od niej nikt
                                      nie jest w stanie wyegzekwować. Pozostaje tylko sąd.

Mieszkaniec Osiedla Legionów 10
                                      • phuqbas Re: opłaty za prąd budowlany i nie tylko 14.05.07, 11:14
                                        ,, to będziem się sądzić! PS. a co z logiem na bloku? Przecież nie ma o tym ani
                                        słowa w umowie, a za taką reklamę się płaci:-)
                                        • suiana Re: opłaty za prąd budowlany i nie tylko 14.05.07, 14:40
                                          BRAWO SĄSIEDZIE,SŁUSZNA UWAGA.
                                          POZDRAWIAM
                                        • robert_swiatkiewicz Re: opłaty za prąd budowlany i nie tylko 14.05.07, 17:44
                                          phuqbas napisał:

> ,, to będziemy się sądzić! PS. a co z logiem na bloku? Przecież nie ma o tym
                                          ani słowa w umowie, a za taką reklamę się płaci:-

W umowie przedwstępnej lub akcie notarialnym być nie musi, natomiast taka
                                          reklama powinna zostać ujęta w projekcie budowlanym. Jeżeli tego nie ma, to
                                          można ja poprostu zdjąć bez żadnych konsekwencji. Jeżeli jednak jest
                                          zaprojektowana, to o ile się nie mylę, należy zgłosić jej usunięcie (czyli
                                          zmianę w elewacji bloku) w Starostwie Powiatowym w Wołominie.

• agraffaa32 orla 13 15.05.07, 14:01
                                            witam
                                            do przyszłych sąsiadów
                                            prosze mi wyjasnić sytuacje co bedzie dalej z ogrodzeniem Orlej bo z tyłu
                                            zaczeto grodzic ale ostatnio doszły mnie niepokojące informacje że front
                                            budynku nie będzie ogrodzony?
                                            czy ktos cos na ten temat wie???
                                            pozdrawiam
                                            • ja20066 Re: orla 13 ogrodzenie 15.05.07, 16:29
                                              ma być z przodu po murku tarasów będzie szło ale nie będzie furtek do klatek w
                                              ramach ogrodzenia, sadzę, że to duży błąd, jak stworzymy wspólnote bedziemy
                                              musieli furtki zrobić i do tych furtek z przodu doprowadziś domofonm, co
                                              oznacza dla nas kolejne koszty. dodatowo nie została wstrawiona szyba do drzi
                                              kaltki w niżzej części bloku a szybę zbili robotnicy wg jeden sąsiadki więc
                                              pewnie na nasz koszt też będzie szyba zmieniana
                                              • phuqbas Re: orla 13 ogrodzenie 16.05.07, 14:00
                                                .. nie wyobrażam sobie ponoszenia kosztów za szkody budowlane powstałe w
                                                trakcie budowy... co do furtek to nie mam co do tego wiedzy. Trzeba byłoby
                                                zerknąć do projektu budowlanego. Wszelkie uszkodzenia i usterki do momentu
                                                odbioru budynku powinien usunąć wykonawca.
                                        • niuta_s za logo na 10a świderska płaci, 16.05.07, 15:38

• phuqbas Re: za logo na 10a świderska płaci, 16.05.07, 15:44
                                            .,.. I WŁAŚNIE O TO CHODZI:-)
    • ja20667 Re: orla 11 15.09.07, 08:25
      czy moze ktos wie kiedy bedzie odbior budynku przez urzad? podobno
      P.Swiderska nie chce odebrac budynku? podobno wykonawca nie dostal
      wszystkich pieniedzy za wykonanie bloku? podobno odbior ma byc w
      przyszlym roku? czy moze ktos to potwierdzic? chciala bym sie
      zameldowac i normalnie zaczac zyc normalnie a dzieki pani
      Swiderskiej jest to niemozliwe..P.S. czy wiecie czy ktos w koncu
      bedzie sprzatal nasze klatki? a moze sami zaczniemy sprzatac tak jak
      kiedys na alternatywy 4? jesli ktos cos wie niech sie odezwie.

zdesperowana sasiadka
      • frogman1 Re: orla 11 15.09.07, 21:06
        Proponuję skontaktować się z Zarządem WM 10A lub 10B - obie
        wspólnoty mają już trochę doświadczenia w wlace z p. Świderską.
      • suiana Re: orla 11 17.09.07, 09:53
        Dwa tygodnie temu byłam w gminie bo też chciałam sie zameldować,pani
        powiedziała,że nie mogę bo nie było jeszcze odbioru technicznego
        budynku,ale,że pani Swiderska złożyła już dokumenty do odbioru w
        czerwcu,więc pytanie tylko dlaczego to tak wszystko długo trwa,w
        biurze na Okrzei otrzymalam info,że 15 października ma być
        odbiór.Babka z gminy powiedziała,że garaże na które już tak długo
        czekamy nie mają związku z odbiorem.Co do sprzątania to niestety
        sama sprzątam nasz korytarz i z początku robiłam to tylko przed
        swoimim drzwiami,ale teraz sprzątam już cały ,bo poprostu szlak mnie
        trafia na ten syf.Myślę,że trzeba dzwonić do biura i upominać
        się,może coś z tego wyjdzie.
        Pozdrawiam
        • ja20667 Re: orla 11 17.09.07, 10:53
          dzieki za info. do 15 pazdziernika niedaleko wiec moze uda nam sie
          wytrzymac.zobaczymy.
          • ja20066 Re: orla 11 17.09.07, 23:00
            kazdemu mówią co innego w biurze, teraz niby to żeby usterki spisać
            i im do biura przynieść, na pytanie kiedy odbiór, mówią, żeby
            zadzownić za jakiś czas, kidy akty to nie wiedzą,że "może się w tym
            roku wyrobią" mówią, koszmar! dzownić i pytać non stop! chociażby
            poqwiedzieli prawdę nagorszą ale prawdę!! ...
            wiecie o co chodzi z tym odbiorem, ja nie wiem! niby wszytko gotowe
            ale się migają w biurze od odpowiedzi, nie rozumiem, może mi to ktoś
            wyjaśni.
            • orla13 Re: orla 11 24.10.07, 19:13
              witam,
              moim zdaniem powinniśmy wystosować oficjalne pismo do inspektora
              budowlanego z prośbą o wyjaśnienie dlaczego do tej pory budynek nie
              został jeszcze odebrany. Motywując to pismo wszystkimi naszymi
              obawami. /(Kopię pisma można by wysłać do Anłuku/( przykładowo,ze
              odbiór ma być dopiero w przyszłym roku.. i poza tym,jako właściciele
              mieszkań mamy prawo wiedzieć o wszystkich wadach i usterkach)
              Zakładam,że już prawie wszyscy, albo zdecydowana wiekszość ma
              podpisane akty umowy przedwstępnej notarialnie, dlatego uważam, że
              dopóki nie podamy sprawy do sądu, nikt z Anłuku się nie wysili.
              Myślę, że przydałaby im się nauczka, bo jak widać, pracę nad
              osiedlem Wiosenna idą mocno do przodu, ale dlaczego, pytam, ma to
              się odbijać naszym kosztem- naszych nerwów i pieniędzy( ja na
              przykład odkręcam teraz w banku naliczone odsetki karne za
              nieprzedstawienie aktu przeniesienia własności,odkręcam, bo pomimo
              przedstawionego oświadczenia,o przyczynach opóźnienia, bank i tak z
              automatu naliczył te odsetki- a procedura wycofania ich jest
              bardziej pracochłonna i czasochłonna.
              Może wysłanie pisma do Urzędu Ochrony Konsumenta z prośbą o pomoc w
              rozwiązaniu naszego problemu też nie byłoby głupim pomysłem..?
              Także WM na Legionów mogłby nam pomóc jak takie pismo wystosować,czy
              np na wstępie trzeba do sądu wpłacić jakieś wpisowe, czy może na
              tym etapie, można tego jakoś ominąć...Pozdrawiam
              • alekkub Re: orla 11 25.10.07, 13:45
                ok ja jestem za.... natomiast co to znaczy ....że już praiwe wszyscy
                mają umowę przedwstępna podposana notarialnie, czy w ostatnim czasie
                Pani Świderska umozliwiła komus przepisanie umowy przedwstępnej
                przez notariusz???? Chyba jest to nie realne, a z tego co wiem
                większość z nas ma iumowy bez notariusza.
                Z ostaniej rozmowy z Panią Prezes, dowiedziałem się, że gmina za 2
                tygodnie przyjmie budynek.
                Ps. Proszę zamykajcie bramę garażową rano!!! często jest otwarta.
                Pozdrawiam
                • suiana Re: orla 11 25.10.07, 15:43
                  Ciekawa jestem kiedy rozmawiałeś z panią prezes na temat odbioru,bo
                  ja rozmawiałam dzisiaj i otrzymałam info,że za 3 tygodnie.Jak zwykle
                  każdemu z nas podaje inną datę byle tylko spławić człowieka.
                  Pozdrawiam
              • suiana Re: orla 11 25.10.07, 15:40
                Witam,
                Słusznie cos wreszcie trzeba z tym zacząć robić,dzwoniłam dziś do
                Powiatowego Ipektora Nadzoru Budowlanego,ale ponieważ większa część
                inspektorów była w terenie poproszono mnie o telefon jutro.Może w
                końcu się dowiem w czym problem,jeśli tylko bedę miała jakieś
                informacje zaraz napiszę.
                Pozdrawiam.
              • suiana Re: orla 11 26.10.07, 10:28
                Szanowni Sąsiedzi,
                Dzwoniłam dziś do PINB ,bo chciałam się dowiedzieć,czy wogóle takowy
                wniosek dotyczący naszego budynku został złożony,ale Pan
                powiedział,że informacje dotyczące losów takiego wniosku może
                otrzymać tylko i wyłącznie inwestor czyli Anłuk(śmieszne). .Okazało
                sie także ,że złożenie skargi z zapytaniem odnośnie odbioru wszczyna
                procedurę wyjaśniajacą ,która może potrwać do 3 lat,co spooduje ,że
                przez cały ten okres nie bedziemy mogli się zameldować ,nie bedzie
                też aktów,więc możemy sami sobie zaszkodzić.Z rozmowy
                wywnioskowałam,że poprostu nie ma bata na tego typu poczynania,a
                jedynie wystąpienie na drogę cywilną przeciwko deweloperowi,Pan
                skwitował-takie mamy prawo,ale chyba należy zadać sobie pytanie,czy
                na prawdę nie ma siły na takie poczynania?
                Rozmawiałam też z kierowsikiem budowy,który powiedział,że odbiór
                budynku to tylko kwestia dni.
                Pozdrawiam
      • ja20066 Re: orla 11-odbiór w przyszłym roku? 17.09.07, 23:07
        skąd masz takie informacje, że odbiór w przyszłym roku, kto tak
        powiedział? to jest bardzo zła wiadomość, skąd wypłynęła???
        • alekkub Re: orla 11-odbiór w przyszłym roku? 18.09.07, 13:22
          szanowni sąsiedzi.... już nmieszkamy w warunkach jak na Alternatywy
          4, domofony nie działają , do bloku wejść moga wszyscy którzy chcą,
          drzwi zewnętrzne nie domykają się.... ja jak niektórzy z was mam
          kredyt na mieszkanie, bank dopytuje sie kiedy bedzie wpis do księgi
          wieczystej ... a tu klapa w prezyszłym roku.... dlaczego. może
          zrobimy jakieś spotkanie lokatorów i podejmiemy jakiąś decyzje, może
          wynajmiemy adwokata, który na drodze sądowej coś poradzi
          Pozdrawiam
          • suiana Re: orla 11-odbiór w przyszłym roku? 18.09.07, 14:24
            Spotkanie tak czy inaczej by się przydało,chociażby odnośnie
            garaży,bo jeżeli po każdej ulewie trzeba będzie wodę wiadrami
            wylewać to ja dziękuję,musimy się postawić wszyscy razem i niech
            oddają nam pieniadze za te partackie garaże .Tak właśnie zrobili
            lokatorzy z dolcanu na przeciwko.Szlak mnie trafia,na wszechobecny
            brud na klatkach,niedomknięte drzwi wejściowe,zepsuty zamek od
            furtki z tyłu budynku i to ,że są osoby ,które nie mieszkają w
            naszym budynku tylko na osiedlu za naszym blokiem i beszczelnie
            stawiaja samochód,.Teraz znowu wymyślono ,żeby każdy lokator
            wyszczególnił usterki i zlożył pismo w biurze,tak sobie myślę i po
            co, jak naprawią to za pół roku albo i wcale.A właściwie to dlaczego
            do tej pory winda nie działa no i czy i kiedy mają zamiar włączyć
            ogrzewanie,bo przyznam,że noce są już chłodne?
            Pozdrawiam
            • frogman1 Re: orla 11-odbiór w przyszłym roku? 18.09.07, 21:37
              Radze przygotować się na dalsze problemy - dla Pani Swiderskiej
              gwarancja po prostu nie istnieje. Prawdopodobnie prawdziwe "kwiatki"
              wyjdą po zimie, kiedy wszystko zacznie rdzewieć i przeciekać. Czy
              macie już zawiązany Zarząd WM ? Jeśli tak, to radzę od razu wejść na
              drogę sądową.
              • alekkub Re: orla 11-odbiór w przyszłym roku? 19.09.07, 07:10
                Witam... macie rację, jak dzwoniłem do biura Anłuka, to milutki
                głosik rzekł, ... "winda nie działa, bo .... mieszkańcy podczas
                transportu mebli ją uszkodzą...a nie o to chodzi" winda ma byc jak
                nowa do oddania mieszkańcom... W końcu kogo jest to blok ...jej czy
                juz nasz. Każdy z nas chciałby już mieszkać w warunkach jak
                przystało na 21 wiek a nie w slamsie. Prosze o propozycję spotkania
                i musimy zacząc działać. Najlepiej informację wywiesić na klatkach.
                pozdrawiam
                • suiana Re: orla 11-odbiór w przyszłym roku? 20.09.07, 13:40
                  A jak wam pasuje,w tygodniu czy w weekend?
                  • alekkub Re: orla 11-odbiór w przyszłym roku? 20.09.07, 17:29
                    raczej w tygodniu .... ok 19.00 ale to sprawa do uzgodnienia
                    • suiana Re: orla 11-odbiór w przyszłym roku? 25.09.07, 11:36
                      Widzę,że checi są,tylko inicjatywy brak.Pomyślę w następnym tygodniu.
                      • alekkub spotkanie lokatorów 27.09.07, 13:49
                        Chęci są do spotkania lokatorów proszę tylko, aby P. Suiana
                        określiła termin i miejsce spotkania. obecność obowiązkowa.
                        Pozdrawiam
                        • suiana Re: spotkanie lokatorów 01.10.07, 10:49
                          Zatem proponuje czwartek 0 18,00.Może być?
                          Pozdrawiam
                        • suiana Re: spotkanie lokatorów 01.10.07, 10:51
                          A miejsce,może na klatce,albo w garażu(w zależności ile osób
                          będzie,może w garażu.
                          • ja20066 Re: spotkanie lokatorów 01.10.07, 13:37
                            a możemy to zrobić później, nie wszyscy zdążą przyjechac na 18tą z
                            Warszawy, może być 19:30/20:00 w garażu?
                            • suiana Re: spotkanie lokatorów 01.10.07, 13:58
                              Ok,19,30.
                              • suiana Re: spotkanie lokatorów 01.10.07, 14:02
                                Może trzeba byłoby wywiesić jakieś info na tablicach
                                ogłoszeniowych,macie drukarkę?
                                • ja20066 Re: spotkanie lokatorów, 01.10.07, 15:30
                                  wydrukuję nie ma problemu, umawiamy się na czwartek 19:30 w garażu
                                  • suiana Re: spotkanie lokatorów, 01.10.07, 15:39
                                    Ok,dziękuję,w takim razie do czwartku o 19,30.
                                    Pozdrawiam
              • robert_swiatkiewicz Re: orla 11-odbiór w przyszłym roku? 19.09.07, 13:27
                frogman1 napisał:

> Radze przygotować się na dalsze problemy - dla Pani Swiderskiej
                > gwarancja po prostu nie istnieje. Prawdopodobnie prawdziwe "kwiatki"
                > wyjdą po zimie, kiedy wszystko zacznie rdzewieć i przeciekać. Czy
                > macie już zawiązany Zarząd WM ? Jeśli tak, to radzę od razu wejść na
                > drogę sądową.

Mogę tylko potwierdzić te słowa. Proszę zapomnieć o pismach wzywających do
                naprawy fuszerek, prośbach, monitach czy przypomnieniach. Mogę z doświadczenia
                powiedzieć że pozostaną bez odpowiedzi.
                Najlepiej raz pisemnie określić swoje żądania, odczekać okres wskazany w piśmie,
                a później bezpośrednio skierować sprawę na drogę postępowania sądowego. Im
                wcześniej tym lepiej.
                Zresztą taka "choroba" tego developera nie jest czym wyjątkowym, po drugiej
                stronie ulicy firma Dolcan też jest dotknięta tą niemocą.
                Tamtejsza wspólnota mieszkaniowa złożyła kilka miesięcy temu pozew do sądu.
    • orla11 co powiecie na czynsze? 28.10.07, 12:35
      Drodzy sąsiedzi,
      dostaliśmy do zapłacenia czynsz z góry za listopad 4,53 za metr kwadratowy
      mieszkania, 2 zł za metr kw mieszkania za ogrzewanie - rozumiem, ze to
      ogrzewanie będą potem rozliczać jak napisali w grudniu i kwietniu, 30 zł za
      miejsce w garażu, uważam że duże kwoty przewidują na te zaliczki za ciepłą wodę
      12 zł za metr sześcienny i woda zimna i ścieki 7,5 zl za metr sześcienny - te 2
      rzeczy mają być rozliczane raz na kwartał. I dlaczego mamy płacić dodatkowo za
      maj-październik 1 czynsz wstecz skoro nie mamy aktów notarialnych i wiele osób
      nie mieszkało wtedy jeszcze plus jakieś opłaty za administrowanie, wychodzi tego
      chyba z 800-1000 zl na mieszkanie.
      Co Wy na te opłaty?
      Czy inne wspólnoty też takie mają, może się orientujecie?
      • robert_swiatkiewicz Re: co powiecie na czynsze? 28.10.07, 17:26
        OPŁATY CZYNSZOWE w WM Legionów 10B

Eksploatacja - 3,04 zł/m2(lokal + piwnica)
        Centralne ogrzewanie(stała)- 0,27 zł/2m2 (lokal)
        Podgrzanie wody(ciepło w wodzie)- 11,50 zł/m3 - wodomierz
        Zimna woda - 3,03 zł/m3 + 7% vat - wodomierz
        Ścieki - 3,93 zł/m3 + 7% vat - wodomierz
        Wywóz śmieci - 0,18 zł m2/m2 (lokal+piwnica)
        Podziemne miejsce garażowe - 27,00 zł/szt.
        Naziemne miejsce postojowe - 12,50 zł/szt.
        Dzierżawione od UM miejsce postojowe - 25,00 zł/szt.
        Centralne ogrzewanie (sezonowa) - 2,42 zł/ m2 (lokal) - ciepłomierz
        od X do IV
        Monitoring localnetwork+ internet - 29,00 zł/szt.
        Fundusz remontowy - 0,34 zł/ m2 (lokal+piwnica)

• suiana Re: co powiecie na czynsze? 29.10.07, 09:15
        Witam,
        Prawdę mówiąc rozliczenie za maj-październik zwaliło mnie z nóg,bo
        jest to kwota 1200!!! złotych,co do rozliczenia od pierwszego
        listopada to jeszcze jestem w stanie to uznać,ale też uwazam ,że
        stawki są za wysokie.Jak narazie ma mam zamiaru tego płacić,zresztą
        rozmawiałam już wstępnie z kilkoma sąsiadami i może przydałoby się
        znowu jakieś zebranko?Napiszcie co o tym myślicie.
        Pozdrawiam
      • phuqbas Re: co powiecie na czynsze? 31.10.07, 13:52
        witam, niestety nie uczestniczylem we wczorajszym spotkaniu, czy
        ustalono cos w zwiazku z problemami z pania prezes?
        • orla11 Re: co powiecie na czynsze? 05.11.07, 20:30
          nastepne planowane spotkanie w przyszłym tygodniu, w pon. chyba wieczorem, ma
          być wiadomość powieszona
        • alekkub Re: co powiecie na czynsze? 06.11.07, 07:27
          witam.... czyli jak mamy płacić te opłaty czy nie .... musimy
          podejść do tego całą społecznościa orlej 13.... termin opłat do 10
          listopada więc może spotkajmy sie we czwartek wieczorem... i ustalmy
          co z tą sprawą zrobić, bo nie mamy aktu notarialnego i płacimy za to
          że robotnicy korzystali z np... prądu!
          • suiana Re: co powiecie na czynsze? 06.11.07, 09:37
            Na zebraniu ustaliliśmy,że narazie nic nie płacimy,każdy dostał
            osobiście lub do skrzynki na listy pismo wyrazajace nasz sprzeciw w
            tej sprawie i miał wysłać za potwierdzeniem odbioru lub zanieść na
            Wiosenną.Było też drugie pismo wkładane do skrzynek dotyczące
            bodajże przedstawienia faktur na okoliczność wymaganych
            opłat.Następne zebranie będzie 12/11 o 20,00 i wtedy podejmiemy
            zapewne dalsze kroki.
            Pozdrawiam
            • alekkub Re: co powiecie na czynsze? 06.11.07, 15:20
              ok
              rozmawiałem z administratorem z Anłuk z p. Gałczyńskim... chciałby
              się z nami spotkać wieczorem w któryś dzień....może go zaprosimy na
              poniedziałek i niech wytłumaczy podstawę płatnośći czynszu....
              rozumienm opłaty licznikowe ale nie czynsz .... za co ...proszę
              przemyślcie czy jest sens go zapraszać...
              pozdrawiam
      • suiana śmieci 15.01.08, 15:24
        Szlag mnie jasny trafia jak widzę torby,lub worki ze śmieciami,które
        zamiast w zsypie stoją pod drzwiami zsypu,ciekawa jestem który to
        brudas,albo leń śmierdzący tak robi,jak nie ma klucza to niech
        dorobi.W nocy do worków zaglądają koty,tylko patrzeć jak bedą
        szczury-wspaniale.Ciekawe tylko czy to właściciele tak robią czy ci
        którzy wynajmują?Temu kto tak robi radzę dorobić klucz,naprawdę
        koszt niewielki.
    • orla13 Re: orla 11 10.03.08, 19:23
      UWAGA stworzono odrębne forum dla naszego Osiedla Orla 13
      Jego nazwa brzmi: