Dodaj do ulubionych

LOTNISKO Okęcie rozbudowa

30.03.07, 12:08
Nie dla rozbudowy Okęcia

Jak poinformowała Gazeta Wyborcza Dyrekcja PP Porty Lotnicze powróciła do
starej koncepcji budowy III pasa startowego na lotnisku Okęcie …..

Oznacza to bardzo poważne zagrożenie bowiem tworzy warunki do rozbudowy
lotniska Okęcie do poziomu 20 mln pasażerów na rok. W latach 2002-2005 jako
Przewodniczący Sejmowej Komisji Infrastruktury podjąłem działania na rzecz
ograniczenia uciążliwości lotniska (ograniczenie lotów nocnych i wojskowych ,
powołanie lotniska Modlin i przeniesienie nań tanich przewoźników,
uruchomienie prac komisji międzyresortowej dla lokalizacji nowego lotniska
dla aglomeracji warszawskiej ,przyśpieszenie rozbudowy infrastruktury
transportowej wokół lotniska Okęcie ) .To z mojej inicjatywy publicznie od
ówczesnego Prezydenta Warszawy ,kierownictwa PP Porty Lotnicze ,Szefostwa
Resortu Infrastruktury padły zapewnienia ,że budowa Terminala II kończy
proces poszerzania lotniska Okęcie .Zapowiadano też rekompensaty dla
mieszkańców za uciążliwość pozostawania w strefie oddziaływania Lotniska i
wprowadzenia Obszaru Ograniczonego Użytkowania wokół Lotniska Okęcie.
Nie dotrzymano zobowiązań dlatego mówię NIE .

Jeśli chcesz poznać moje opracowanie o zagrożeniach dla okolic lotniska wejdź
na
WWW.dawidy.bankowe.com.pl

Janusz Piechociński WWW.piechocinski.blog.onet.pl ,
janusz@piechocinski.pl
Obserwuj wątek
    • szalona_marchewka Re: LOTNISKO Okęcie rozbudowa 30.03.07, 18:46
      bardzo proszę o kontynowanie tego protestu i sama się z wielką chęcią dołączę -
      może jakaś petycja? protest mieszkanców okolic?? zdaje sobie sprawę, że w
      świetle obecnych remontów puławskiej, problem ten może mieć drugorzędne
      znacznie dla niektórych - ALE to co nam szykują z nowym pasem - to po prostu
      TRAGEDIA!!!!
      • zalesie5 Popieram rozbudowę OKECIA! Zwiększą się ceny dział 16.04.07, 10:24
        Ludzie! Jeżeli posiadacie jakieś nieruchomości w promieniu 30 km od
        międzynarodowego lotniska, to im większe lotnisko, tym większa wartość.
        Oczywiście głównie dotyczy to tych, którzy maja hektary budowlane lub
        inwestycyjne na sprzedaż.To druga strona medalu!

Lotnisko tylko jest nie na ręke tym, co nic nie mają (nie ulokowali środkó w
        działkach) i są w strefie nalotów. Pozostali skorzystają!

Wszędzie na świecie astronomiczne ceny działek są w dwóch promieniach: w
        promieniu od centrum stolicy i międzynarodowego lotniska. Oznacza to, ze ceny
        działek (któe zgodnie z Gazetą Wyborczą)na naszym terenie mają iść w górę
        trzykrotnie w najbliższych latach, dzięki Okęciu pójdą dziesięciokrotnie!
        dotyczy to całej gminy Piaseczno, Lesznowola i północnych terenów gminy
        Prażmów. A samolotów tam wogule nie słychać.

Znacie "Przypowieść o Talentach". Ci co mają będą mieć jeszcze więej a ci co
        nie mają będą mieć jeszcze mniej.

ROZWOJU NIE ZATRZYMACIE!

• myniek1 TAK dla rozbudowy lotniska 31.03.07, 20:04
      Warszawa się rozwija. Potrzebuje międzynarodowego lotniska z prawdziwego
      zdarzenia. Miasta takie jak Londyn czy Paryż mają lotniska położone blisko
      centrum miasta i te miasta mają to sobie za zaletę. Okęcie w porównaniu z
      innymi lotniskami europejskimi to dziura, a jego rozbudowa jest nieunikniona.
      Nie zastąpi go żaden Modlin, a tanie linie wcale nie chca się przenosić na to
      pseudo lotnisko. Co z tego, ze je zbudują skoro dojazd tam to będzie makabra.
      Low costy zdają sobie sprawę, że straca przenoszac się z Okęcia- wielu
      pasażerów będze woloało zaplacić 100,200 zł wiecej i lecieć z Wawy a nie z
      dziury - Modlin. Nawet Ryanair, który kocha takie lotniska powoli wypina się na
      Modlin bo planowana jest tam zbyt mała przepustowość paxów w stosunku do ceny
      budowy portu. Np. lotnisko Frankfurt - Hahn wybudowano za podobną kwote jaką
      planuje się dla Modlina, a przepuszcza 3 razy więcej paxów. Modlin będzie miał
      przepustowośc, która nie wystarczy dla Ryana, a co doiero dla innych tanich
      linii.
      • korek222 Re: TAK dla rozbudowy lotniska 31.03.07, 23:36
        i jak widać niezbyt rozgarniętą niestety ,wystarczy przeczytać ze martwisz się o
        linie lotnicze nie martwią Cię niestety mieszkańcy i bezmiar odszkodowań
        przedsiębiorstwa państwowego a przy jego niewydolności finansowej budzetu
        ,pozdrowienia Kobieto
        • richo Re: TAK dla rozbudowy lotniska 02.04.07, 11:39
          korek222 napisał:

> i jak widać niezbyt rozgarniętą niestety ,
          ...
          > ,pozdrowienia Kobieto

A co Ty taki niegrzeczny jesteś? Chyba można porozmawiać i nikogo nie obrażać.
          Przecinek też jest zbyt pospolity dla Ciebie?

Wszyscy chcą mieć nowe drogi, autostrady, lotniska, ale "byle nie u mnie".
      • owrank Re: TAK dla rozbudowy lotniska 02.04.07, 10:02
        Paryż ma lotniska blisko miasta ??? nie wiesz to sie nie pchaj na afisz. W
        granicach miasta jest tylko heliport czyli takie małe "lotnisko" dla śmigłowców
        (a i tak wypada za peripherique czyli obwodnicą wewnetrzną miasta)
        Orly jest 17 km od centrum, Roissy jest 31 km, a Bourget uzytkowane przez małe
        samoloty (np. biznesowe) około 20 km.
        • richo Re: TAK dla rozbudowy lotniska 02.04.07, 11:42
          owrank napisał:

> Orly jest 17 km od centrum, Roissy jest 31 km, a Bourget uzytkowane przez małe
          > samoloty (np. biznesowe) około 20 km.

Okęcie jest 10 km od centrum. Jaką powierzchnię zajmuje aglomeracja Paryża?
    • mmc_lomianki Z Modlinem będą problemy 01.04.07, 00:47
      Niestety z Modlinem będzie problem. Bardzo blisko znajduje się rozlewisko Wisły
      i Narwi. Mnóstwo ptactwa. Obawiam się, że mogłoby się to skończyć katastrofą.
      Generalnie zgadzam się z koncepcją systemu lotnisk obsługujących Warszawę:
      Okęcie - drogie i blisko, Modlin - mazowsze północne, Sochaczew - zachodnie.
      Okęcie nie da rady obsłużyć prognozowanego ruchu, koniec kropka. Oby jak
      najszybciej zapadły decyzje i zaczęły się kompleksowe plany/działania.
      Modlin musiałby zostać podłączony do Warszawy jakimś świetnym połączeniem
      drogowo-kolejowym. Obecna Modlińska po stronie Białołęki czy Pułkowa/Kolejowa po
      stronie Łomianek nie zagwarantują portowi odpowiedniej komunikacji...
    • bolek441 odnośnie wypowiedzi Myniek1 01.04.07, 15:59
      Proszę Pani Myniek1,

Zdaję sobie sprawę, że jako stweardessie bardzo Pani zależy na pozostawieniu
      wszystkiego na Okęciu - bo będzie bliżej do pracy. Ale wypowiadanie się w tym
      temacie TYLKO i WYŁĄCZNIE z własnej perspektywy plus ubieranie tego w "szerszy"
      kontekst jest po prostu ŻAŁOSNE- zwłaszcza jeżeli to dotyczy tak strategicznego
      tematu.

Proszę zatem pogodzić się z myślą o dojazdach do Modlina i ograniczyć osobiste
      preferencje w tematach, które mają kluczowe znaczenie dla większości
      mieszkanców tego regionu (niezależnie od tego gdzie pracują). Byłoby znacznie
      bardziej fair wobec wszystkich gdyby Pani po prostu napisała - zależy mi na
      rozbudowie Okęcia bo jako obsługa pokładowa nie chcę dojeżdzać do Modlina :-)
      • korek222 Re: odnośnie wypowiedzi Myniek1 01.04.07, 17:18
        Nawet jeśli Mynio jest personelem latającym to warto także z Nią rozmawiać bez
        napastliwości.Po pierwsze lubię nasze latające dziewczyny po drugie nikt
        przytomny nie chce natychmiast zamykać okęcia ale chcemy mieć perspektywę jego
        wygaszenia a teraz ograniczenia jego szkodliwości.W 2004 roku padły słowa które
        należy zapamiętać będzie OOU ,będą odszkodowania dla ludzi żyjących w strefie
        ,będzie Modlin nie będzie tanich przewoźników na Okeciu i lotów nocnych ,będzie
        znana docelowa lokalizacja na persopektywie 20 lat
        • 3fx Re: odnośnie wypowiedzi Myniek1 02.04.07, 08:22
          Może ja jako spotter też nie powinienem się wypowiadać, ale pozwolę sobie
          napisać kilka zdań...

Opinia będzie bardzo krótka:
          Okęcie w obecnym kształcie wkrótce się zapcha + Modlin jest za mały aby przejąć
          chociaż przewoźników niskokosztowych + Sochaczew też nie będzie w stanie
          przyjąć gwałtowanie rosnącego ruchu + projekt nowego narodowego lotniska
          pojawia się i znika i w najbliższych 10-20 latach nic z tego nie będzie = nie
          mamy wyjścia.

Jeżeli Okęcie nie będzie w stanie przyjąć wszystkich chętnych samolotów /
          przewoźników to ograniczy ich ilość podnosząc ceny składników wpływających na
          wartość opłat lotniskowych, a z kolei przewoźnicy przerzucą te opłaty na
          pasażerów. Jeżeli opłaty te będą odpowiednio wysokie to na Okęciu pozostaną
          tylko wielcy i bardzo drodzy przewoźnicy, a inne linie będą musiały się wynieść
          na przykład do Łodzi, ponieważ powyżej pewnego progu cena biletu wraz z
          opłatami lotniskowymi będzie dla pasażerów zaporowa.

Przebudowa Okęcia znacznie poprawiłaby sytuację ruchową na tym lotnisku (dwa
          krzyżujące pasy to moim zdaniem nie był najlepszy pomysł, chociaż czasem w
          specyficznych warunkach przydaje się takie rozstawienie), zwiększyłaby się
          trochę przepustowość, ale napewno nie na tyle aby ruch zwiększył się na
          przykład dwukrotnie, więc nie wiem czy tak naprawdę byłaby to dla nas taka
          wielka katastrofa.
    • ktos_z_mysiadla Re: LOTNISKO Okęcie rozbudowa 02.04.07, 09:22
      Zupełnie nie podoba mi się perspektywa większej ilości samolotów latających mi
      na głową. Już teraz czasami nie da sie rozmawiać przy otwartym oknie. W pełni
      popieram protest.
      • owrank Re: LOTNISKO Okęcie rozbudowa 02.04.07, 10:05
        a co gorsze to latają gdzie chcą tzn. poza strefa hałasu - praktycznie gdyby
        strefa hałasu z odszkodowaniami miała pokryć tam gdzie rzeczywiście hałasuja to
        musiałoby się znaleźć tam miedzy innymi obie Iwiczne, Mysiadło, Lesznowola,
        Nowa Wola (wymieniam to co mi lata nad głową ale to jeden z korytarzy tylko)-
        wczoraj spacerowałem po lesie w Magdalence i nawet tam słychac huk tych maszyn,
        które skręcaja zaraz po starcie na zachód...
        • 3fx Re: LOTNISKO Okęcie rozbudowa 02.04.07, 10:58
          Dzieje się tak dlatego, ponieważ nie zawsze sytuacja w powietrzu pozwala na
          podejście idealnie z kierunku będącego przedłużeniem pasa startowego. Czasem,
          na przykład po przerwanym awaryjnie lądowaniu samolot można zobaczyć nawet nad
          okolicami centrum Warszawy.

Nietety mieszkanie w dużym mieście i jego okolicy ma swoje wady i zalety, ale
          przecież Okęcie nie istnieje rok czy dwa i większość z nas miała możliwość
          wyboru. Niektórzy nawet teraz bardzo chcą mieszkać tuż pod przelatującymi co
          chwilę samolotami... patrz Multi-Hekk i Elektra.
          • owrank Re: LOTNISKO Okęcie rozbudowa 02.04.07, 12:24
            "nie zawsze" ??? - czasami jest 5 pod rząd startujących na zachód i latających
            poza strefą hałasu także jest to absolutnie normalna i regularna operacja
            lotnicza a nie jakis wyjatek

"większość z nas miała możliwość wyboru" - i dlatego wybrałem teren POZA strefą
            hałasu, natomiast samoloty z nie do końca jasnych przyczyn startują również
            poza ustalonymi strefami hałasu a teraz decyzjami administracyjnymi chce się
            kompletnie zmienić sytuacje wokół Okęcia i wciągnąć zupełnie nowe tereny w
            strefy hałasu. To ludzie na Ursynowie kupowali mieszkania mając świadomość, że
            im lata to niech lata nadal...
            Jeżeli wybudowałem sie przy drodze jednopasmowej a teraz ktoś by mi chciał
            zamienić ja na autostradę, mówiąc "przecież zawsze samochody jeździły (tyle, że
            teraz będzie 10 raz eięcej)" to chyba nie trudno zauwazyc absurd takiej
            argumentacji
            • 3fx Re: LOTNISKO Okęcie rozbudowa 02.04.07, 12:45
              owrank napisał:

> Jeżeli wybudowałem sie przy drodze jednopasmowej a teraz ktoś by mi chciał
              > zamienić ja na autostradę, mówiąc "przecież zawsze samochody jeździły (tyle,
              że
              >
              > teraz będzie 10 raz eięcej)" to chyba nie trudno zauwazyc absurd takiej
              > argumentacji

Posiadasz jakieś wyliczenia o ile zwiększy się ten ruch? Jeżeli nie posiadasz
              to Twój argument nie jest dobry, tylko robisz widły z igły.
              • owrank Re: autostrada powietrzna nad Paisecznem 02.04.07, 16:25
                jeżeli zamkną pas "ursynowski" a postawią równoległy do "piaseczńskiego" to
                znaczy, że na kierunku piaseczyńskim będzie cały ruch z Okęcia, na dodatek nowy
                pas, który będzie dłuższy i nie będzie kolidował z istniejącym pasem pozwoli na
                wykonywanie częstszych operacji lotniczych.
                Zakłdając, że dzisiaj ruch jest rozłożony pół-na-pół z Ursynowem oznaczałoby
                wzrost na kierunku piaseczyńskim o 100% plus jeszcze wzrost związany z
                częstszymi operacjami - szacowac mozna różnie ale w kilka lat aktywność Okęcia
                może urosnąc o 50%. Razem DLA PIASECZNA może dać wzrost +200% czyli że będzie
                latało 3 razy więcej samolotów za kilka lat niż dzisiaj a dzisiejszy ruch już
                jest intensywny...
                • 3fx Re: autostrada powietrzna nad Paisecznem 02.04.07, 16:56
                  To nie tak działa. Samoloty nie latają na przemian raz nad Ursynowem a za
                  chwilę nad Piasecznem. Samoloty lubią lądować i startować pod wiatr i głównie z
                  tego wynika wybór pasów do startowania i lądowania. W roku zdarza się kilka
                  tygodni kiedy samoloty non-stop latają nad Ursynowem. Dzieje się tak wtedy gdy
                  remontowany jest główny pas, czyli ten dłuższy, do którego samoloty podchodzą
                  od strony Piaseczna. Oprócz tych kilku tygodni w roku samoloty generalnie
                  podchodzą do lądowania od strony Piaseczna, więc i tak już teraz latają nad
                  nami. Poza tym naprawdę wyobrażasz sobie że dwa samoloty podchodzą jednocześnie
                  do lądowania na dwóch równoległych pasach położonych od siebie o jakieś 100-200
                  metrów? Podsumowując: Twoje obliczenia nijak mają się do rzeczywistości:)

Mieszkam w Piasecznie, pracuję na Kabatach więc dokładnie wiem co, gdzie i
                  kiedy lata:)

Trochę podstaw na początek:
                  www15.centralwings.com/pl/90/archiwum/po_prostu_okecie_1.html
                  • owrank Re: autostrada powietrzna nad Piasecznem 03.04.07, 12:52
                    mi dużo bardziej przeszkadzaja starty, bo wtedy leci w górę, silniki pracują na
                    innej mocy i hałas skierowany jest w kierunku ziemii.

pasy z tego co czytałem maja byc oddalone od siebie o 500-1000 metrów a nie
                    100. Pamietajmy, że proponowane rozwiazanie ma na celu ułatwienie wykonywania
                    operacji lotniczych, więc zakładanie, że nowy pas będzie za blisko i znowu w
                    jakims sensie będzie kolidował z istniejącym jest nierozsadne.

czytałem przytoczony artykuł juz dawniej, nawet na grupie Latanie/Samoloty
                    dostałem linka do dokładnej mapy korytarzy powietrznych, dla Piaseczna wynika
                    tyle z tego artykułu, że jak nie będzie drogi DS-1 (czyli start nad Al.
                    Krakowską) która jest najbardziej "zachodnia" i ma byc zamknięta na rzecz
                    nowego pasa piaseczyńskiego to wtedy wszystkie te starty będa odbywały się na
                    kierunku piaseczyńskim.

ja raczej obawiam się, że obliczenia mają się nijak w zupełnie odwrotnym
                    sensie, że lotów może byc jeszcze więcej, bo transport lotniczy rozwija sie
                    coraz bardziej a wszelkie nowe inwestycje w Okęcie muszą się zwrócić...
    • ordyl Re: LOTNISKO Okęcie rozbudowa 02.04.07, 12:06
      Witam

Janusz fajnie że się tym zająłeś zawsze Twoje doświadczenie jest nie do
      przecenienia.
      Rada Sołecka Mysiadła będzie zbierać podpisy mam nadzieje że równiez Nowa
      Iwiczna.
      Ludzie po prostu zbierajmy podpisy im wiekszy protest tym większe
      prawdopodobieństwo że powstrzymamy te kuriozum.

Na marginesie czytając zwolenników Okęcia argumenty przedziwne. Wiadomo było od
      dawna że Okęcie jest niewydolne więc zamiast szybko budowac duże lotnisko na
      siłę ktoś forsuje Okęcie. Koszty oczywiście większe infrastruktury nie ma
      (choćby tory kolejowe) ale co tam.

Artykuł w Wyborczej chyba na zamówienie jeszcze ten argument z Ursynowem
      zupełnie bez sensu.

Nie ogladajmy się na Myńków tylko protestujmy. Jak się tu sprowadzałem była
      cisza spokój teraz możemy mieszkać i spać pod kołami lądujących samolotów.

co ma do rzeczy MH i ludzi którzy tam kupuja mieszkania?

Zdrówka

• 3fx Re: LOTNISKO Okęcie rozbudowa 02.04.07, 12:41
        ordyl napisał:

> co ma do rzeczy MH i ludzi którzy tam kupuja mieszkania?

Może to: dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,3823242.html

Właśnie tak to wygląda jak ktoś interesuje się tylko bardzo małym wycinkiem
        tematu. Problem jest bardzo złożony i trzeba rozsądnie do niego podejść.

Za jakiś czas gdy ludzie wprowadzą się do Elektry będą również protestowali
        przeciwko samolotom, tak jakby wcześniej nie wiedzieli że one latają nad ich
        mieszkaniami. Podobnie jest na Ursynowie - deweloperzy budują mieszkania tuż
        przy planowanym od wielu wielu lat łączniku autostradowym, ludzie kupują tam
        mieszkania bez zastanowienia, a wkrótce te same osoby zobaczymy w
        programie "Sprawa dla reportera" gdzie będą płakali nad swoim losem.

Czy ktoś w ogóle oszacował o ile zwiększy się ilość przelatujących samolotów po
        przebudowie lotniska?
        • marcin-borkowski Re: LOTNISKO Okęcie rozbudowa 02.04.07, 13:24
          3fx napisał:
          > Czy ktoś w ogóle oszacował o ile zwiększy się ilość przelatujących samolotów po
          > przebudowie lotniska?

Zainteresowani tematem, powinni zapoznać się z opracowaniem przygotowanym przez
          zespół asystentów Janusza Piechocińskiego (2003 rok):
          www.dawidy.bankowe.com.pl/zalaczniki/okecie-mod.pps
          --
          M@rtin
          www.powiat-piaseczynski.info
    • myniek1 Hmmm... 02.04.07, 13:57
      No fajnie, ślicznie...
      Po co te napaści, każdy ,ma prawo do własnego zdania.
      Ale nie wypowiadałam się tylko jako stewa, raczej jako pasażer i mieszkaniec.
      Kto powiedział, że będę miała daleko do pracy? Z tego co wiem moja linia nie ma
      zamiaru przenosić się gdzieś indziej więc póki co nie martwię się na zapas.
      Czy gdy osiedlaliście się w rejonie lotniska, czy zasięgu hałasu samolotów, to
      przez jakiś czas nie latały? Ja zamieszkałam tu prawie 3 lata temu - samoloty
      latały i tyle. 10 lat temu też latały. Mieszkając, moża powiedzieć na
      przedmieściach Warszawy trzeba się liczyć ze stałym rozwojem tej aglomeracji,
      także, póki co, tego lotniska.
      Co więcej, tak jak ktoś powiedzał, trzeci pas nie zwiększy jakoś wyjątkowo
      natężenia ruchu lotniczego. Niebo nad Europą jest zatłoczone, nikt nie wypuści
      na raz niewiedomo jakiej liczby samolotów bo na górze często i tak mamy "korek".
      Lotnisko Okęcie przyjmuje samoloty do północy, pózniej w wyjątkowych sytuacjach
      np. gdy są opóznione z winy pogody. O najdziwniejszej porze lądowałam tu o 2 w
      nocy, gdy niemal w całej Polsce nie było warunków. Mieliśmy lecieć gdzies do
      innego kraju, bo szanownym państwu przeszkadza?
      Rozwój tego lotniska jest ważny dla Warszawy, w której pracujecie, inwestujecie
      itp.
      Zanim zaczniecie myśleć o Modlinach itp. niech ktoś się postara o
      infrastrukturę dla tych lotnisk. Bo, jak na razie, to będą zwykłe niewypały,
      niestety... Wyobrazie sobie wasz przejazd do Modlina na godz 18, odlot na
      wymarzone wakacje macie o 20, przedostać musicie się przez całą Wawę i dalej
      waziutką zakorkowaną szosą. Jakieś hmmm... 3,5 godz. Tęsknie spojrzycie w
      stronę Okęcia.
      • krzzaw Re: Hmmm... 02.04.07, 15:20
        > Czy gdy osiedlaliście się w rejonie lotniska, czy zasięgu hałasu samolotów,
        to
        > przez jakiś czas nie latały? Ja zamieszkałam tu prawie 3 lata temu - samoloty
        > latały i tyle. 10 lat temu też latały
        Latały też i 20 i 30 lat temu - kilka razy dziennie. Dziś klika razy po kikla
        razy więcej. A proponuje się liczbę jeszce podwoić po zbudowaniu drugiego pasa.
        A jest to nic innego, jak zmienianie warunków gry, podczas gry.
        Wiadomo, że Warszawa, czy Piaseczno się nie przeniosą - bo fizycznie jest to
        nie wykonalne, ale moża przenieść linie lotnicze i lotniska. To nie prawda, że
        lotniska w duzych miastach leżą tak, aby samoloty nad nimi latały - przykłąd:
        1. Londyn - Heathrow leży na kierunku południowo-zachodnim, a nie jest to juz
        Londyn (dla metro jest to najdalsza szósta strefa,
        2. Londyn Gatwick, czy Londyn Luton - to odelgłości od 30-stu do 50 kilometrów
        od miasta.
        3. Bruskela-Zaventen - na północny wschód od miasta - nalot od wschodu (wzdł€ż
        autostrady E-40 lub na Zachód na północ od stadionu Heisel nie jest tak bardzo
        uciażliwy. A kiedy proponowano loty nocne- społeczność lokalna tej w gruncie
        rzeczy "stolicy UE" zaprotestowała i np. DHL przeniósł się do Berlina.
        4. Chareloi - 50 km na płd od Brukseli - dla TANICH linii...

> przedmieściach Warszawy trzeba się liczyć ze stałym rozwojem tej aglomeracji,
        > także, póki co, tego lotniska.
        kiedy Warszawa zbliżyła sie do Pola Mokotowiskiego - lotnisko przeniesiiono na
        Okęcie. Ale wtedy reagowano szybciej. Dziś - niestety nie zauważa się, jak
        Aglomeracja Warszawska wyskoczyła za południową granicę W-wy... Dlatego tym
        bardziej nie wolno rozwijać lotniska na okęciu - tylko go wygaszać. Zresztą -
        to tak samo - jakby rozwijać Hutę Warszawa, bo ludzie mają ulicą Nocznickiego
        super dojazd tramwajem do pracy....

> Co więcej, tak jak ktoś powiedzał, trzeci pas nie zwiększy jakoś wyjątkowo
        > natężenia ruchu lotniczego
        Gdyby tak miało być - nie zwróciłby się..
        Pzdr.,
        • korek222 Re: Hmmm... 02.04.07, 16:00
          Statystyka Okęcia i dynamika zmian

2004 pasażerowie 6 085 111 liczba operacji PAX.108 255
          2005 p-7071 667 operacje 120 271
          2006 p-8 101 827 operacje 126 534

Pasażerowie wzrost o 2006/2005 -14,57 % 2005/2004 - 16,21 % 2006/2004 –
          33,14 %
          Operacje PAX. Wzrost o 2006/2005-5,21 % ,2005/2004 -11,10% 2006/2004 -
          16,89 %
      • owrank Re: Hmmm... 02.04.07, 16:42
        > Czy gdy osiedlaliście się w rejonie lotniska, czy zasięgu hałasu samolotów,
        ja nie mieszkam w strefie hałasu a mimo to samoloty hałasuja czyli - TAK
        osiedlałem się tam gdzie samoloty nie miały latać a latają. Poza tym w tej
        chwili admistracja chce kompletnie zmienić kierunki nowego pasa, a to zmienia
        cały układ

> latały i tyle. 10 lat temu też latały.
        ale na innych kierunkach

> Mieszkając, moża powiedzieć na
        > przedmieściach Warszawy trzeba się liczyć ze stałym rozwojem tej aglomeracji,

a dlaczego trzeba sie z tym liczyc skoro jakiś czas temu administracja
        definitywnie zapowiedziała, że drugi terminal to koniec rozbudowy okęcia ???
        Ktoś zmienia decyzje, które zostały podjęte - ludziom obiecano, że to nie
        bedzie więcej inwestycji na Okęciu.

> Co więcej, tak jak ktoś powiedzał, trzeci pas nie zwiększy jakoś wyjątkowo
        > natężenia ruchu lotniczego. Niebo nad Europą jest zatłoczone, nikt nie
        no to po co go budować ??? po co wydawac miliardy na coś co nie zwiekszy
        efektywności. Cała inwestycja jest robiona właśnie po to, żeby ZWIEKSZYC ruch
        na Okeciu

> np. gdy są opóznione z winy pogody. O najdziwniejszej porze lądowałam tu o 2
        > nocy, gdy niemal w całej Polsce nie było warunków. Mieliśmy lecieć gdzies do
        > innego kraju, bo szanownym państwu przeszkadza?
        gdyby hałas byl czyms wyjatkowym to nikt nie robiłby afery, ale ja słysze huk w
        nocy między 23 a 1 kilka razy w tygodniu a nie mieszkam "w głównym korytarzu"
        hałasu

> Rozwój tego lotniska jest ważny dla Warszawy, w której pracujecie,
        prawdziwe lotnisko, które miałoby walczyc o pasażerów np. z Berlinem musi miec
        bardzo duże możliwości rozwoju (czytaj: nie może byc ograniczone miastem), mieć
        lepszy dojazd samochodem do sieci powstających autostrad i dobrą infrastrukturę
        kolejową - wszystko zeby można było się dostac do niego łatwo z Wawy, Łodzi,
        Poznania, Krakowa, Katowic itd.

> Zanim zaczniecie myśleć o Modlinach itp. niech ktoś się postara o
        > infrastrukturę dla tych lotnisk.
        a ja myślałem, ze wpierw rozpoczyna budowę lotniska a później dostosowsuje
        infrastrukturę

> niestety... Wyobrazie sobie wasz przejazd do Modlina na godz 18, odlot na
        > wymarzone wakacje macie o 20, przedostać musicie się przez całą Wawę i dalej
        > waziutką zakorkowaną szosą. Jakieś hmmm... 3,5 godz.
        szkoda że 13 godzin bo to tyle samo ma wspólnego z rzeczywistością a
        rzeczywiśćie IMHo Modlin nie jest najlepsza miejscówką patrzac na układ
        komunikacyjny - lepsze byłoby coś między Wawą a Łodzią chociazby dlatego, że
        tam będzie szła autostrada a na tym kierunku pasażerowie z innych polskich
        miast mieliby lepszy dojazd niż do Modlina...
        • bolek441 Re: Hmmm... 05.04.07, 10:56
          prosimy o informacje jezeli bedzie juz cos wiecej wiadomo
      • ktos_z_mysiadla Re: Hmmm... 03.04.07, 09:18
        To sredni argument. Ale dyskutując w tym stylu zauważ, że osoby, które
        mieszkają w Łomiankach muszą obecnie przedzierac się przez całą Warszawę na
        Okęcie. Do Modlina będą miały bliżej.
        • korek222 Re: Hmmm... 03.04.07, 15:51
          Okęcie informacji kolejnych trochę…

2001 rok dzień operacji lotniczych 101 346
          Noc 9170
          W 2001 roku średnio na dzień odbywały się 303 operacje lotnicze tj.12.5
          zdarzenia na godzinę czyli jedno zdarzenia (start lub lądowanie ) co 5 minut.

Prognoza z początku lat 2000-cznych (według ekspertów IATA )

2005 -7 mln
          2006-10 mln
          2014 -14 mln
          Liczba operacji wzrośnie z 303 w 201 do 368 w 2011 oraz do 458 w 2020
          368 operacji w 2011 oznacza 15,3 zdarzenia na godzinę tj. jedno zdarzenie co
          ok.4 minuty
          458 operacji w 2020 oznacza ponad 19 zdarzeń na godzinę tj. jedno zdarzenie co
          3 minuty

Efektem takiej liczby operacji lotniczej jest wzrost wielkości obszaru objętych
          ponadnormatywnym poziomem dźwięku.( w kilometrach kwadratowych )
          50 decybeli -2001-62,5 2011-78 2016 -85,7 2020 -91,3
          60 decybeli-2001-12 2011-14,8 2016-16,1 2020- 17,2
          70 decybeli -2001-2,5 2011-3,1 2016-3,4 2020 -3,6

W 2003 planowano objąć Obszarem Ograniczonego Użytkowania 55,16 kilometrów
          kwadratowych na terenie Warszawy (Włochy, Ursus, Ursynów ) i gmin i miast
          podwarszawskich –Lesznowola, Michałowice, Ożarów Mazowiecki ,Piaseczno ,Piastów
          i Raszyn. Planowano w zależności od poziomu hałasu wyróżnić w OOU 4 strefy:
          -Strefa A 1,88 km kwadrat teren gdzie następuje przekroczenie poziomów
          dopuszczalnych i progowych dla wszystkich przeznaczeń terenów ,długotrwały
          średni poziom dźwięku 60 db w ciągu nocy i 70 db w czasie dnia
          -Strefa B 4,88 km kwadrat Przekroczenie poziomów dopuszczalnych i progowych dla
          funkcji szczególnie chronionych oraz przekroczenie poziomów dopuszczalnych dla
          funkcji mieszkaniowych , długotrwały średni poziom dźwięku 55 db w ciągu nocy i
          65 db w czasie dnia

-Strefa C 15,52 km kwadrat przekroczenie poziomów dopuszczalnych dla wszystkich
          przeznaczeń terenu, poziomy progowe nie przekroczone , długotrwały średni
          poziom dźwięku 50 db w ciągu nocy i 60 db w czasie dnia

-Strefa D 32,87 km kwadrat przekroczenie poziomów dopuszczalnych dla funkcji
          szczególnie chronionych ,poziomy dopuszczalne dla terenów mieszkaniowych nie
          mogą być przekroczone ,długotrwały średni poziom dźwięku 45 db w ciągu nocy i
          55 db w czasie dnia

OOU wokół Lotniska Okęcie zbudowany o te zasady objął swym zasięgiem
          -budynki jednorodzinne strefa A 139 ,strefa B 456 strefa C 2102 strefa D nie
          dotyczy
          -budynki wielorodzinne strefa A 1 ,strefa B 5 strefa C 129 strefa D nie
          dotyczy
          -ilość okien w budynkach mieszkalnych Strefa A 1451 strefa B 5457 strefa C
          25576 strefa D nie dotyczy
          Ponadto w strefa A jest 1 szkoła ,w strefie B 2 w strefie C 6 i D 12 .
          W strefach Ci D w 2003 roku były 3 przedszkola i 3 szpitale i DPS.
          Efektem utworzenia OOU miała być wymiana okien w budynkach mieszkalnych
          szacunkowy koszt w cenach 2003 roku 34,6 mln zł ,zwiększenie izolacyjności
          dachów 15,2 mln i wykup nieruchomości gruntowych i zabudowań w strefie A 37,2
          mln zł.
          W postępowaniu administracyjnym rozporządzenie wojewody w sprawie utworzenia
          OOU zostało uchylone i do dziś nie ma wyznaczonego OOU Lotniska Okęcie.

Statystyka Okęcia i dynamika zmian po wejściu Polski do UE

2004 pasażerowie 6 085 111 liczba operacji PAX.108 255
          2005 p-7071 667 operacje 120 271
          2006 p-8 101 827 operacje 126 534

Pasażerowie wzrost o 2006/2005 -14,57 % 2005/2004 - 16,21 % 2006/2004 –
          33,14 %
          Operacje PAX. Wzrost o 2006/2005-5,21 % ,2005/2004 -11,10% 2006/2004 -
          16,89 %

Operacje PAX –operacje w ruchu regularnym

owrank nikt poważny nie chce Ci Okecia zamknąć bedziesz dojezdzał tak jak dotąd
          chodzi o to aby nie rozbudowywać jego zdolności operacyjnej a to już co innego
          pozdrawiam jp
          • omnibus Protesty, protesty... 15.04.07, 15:16
            ... to jest po prostu polska specjalnosc. Wszyscy chca latac ale nikt nie chce
            zeby samolot nad jego domem latal. Wszyscy chca autostrad ale nikt nie chce
            kolo swojego domu. Wszyscy sa niewyobrazalnie tolerancyjni ale nikt sie nie
            zgodzi zeby w jego sasiedztwie byl dom dla chorych na AIDS

Ktos pisal o Brukseli wczesniej - ja wlasnie to miasto chcialem podac za
            przyklad. Wprawdzie lotnisko jest oddalone od centrum znacznie bardziej niz
            Okecie ale to nie przeszkadza temu zeby samoloty lataly nad miastem tez. Tam
            tez byly prostesty ( ale o innym podlozu niz w Polsce ) i skonczylo sie na tym
            ze ladowania i startowania sa w miare mozliwosci rozlozone na wszystkie strony.
            Efekt jest taki ze mniej wiecej co kilka dni nad dzielnica willowa ( Kraainem,
            Wezembek Oppem itp ) oddalona o mniej wiecej 10 km od lotniska laduja i
            startuja samoloty i jeszcze na dodatek lataja w nocy ( cargo glownie ). I co
            gorsza dla tamtejszych mieszkancow tam lataja naprawde duze samoloty, ktore
            robia znacznie wiecej halasu niz te ktore przylatuja na Okecie. U nas byc moze
            nie mozna rozmawiac przy otwartym oknie ale tam trudno jest czasem rozmawiac i
            przy zamknietych ( mieszkam w okolicach Piaseczna i wlasnie tam gdzie
            wspominalem w BXL wiec mam porownanie )

Pewne jest ze jesli ktos chce miec spokoj to na pewno nie powinien mieszkac w
            okolicach Piaseczna do ktorego dochodzi na full zakorkowana Pulawska, ktore nie
            ma zadnych rozwiazan infrstrukturalnych i komunikacyjnych ( zreszta jak
            wiekszosc miast w Polsce ) i ktore miesci sie w okolicach lotniska.

Protestowac zawsze mozemy przeciwko wszystkiemu. Pytanie do czego zmierzamy ?

Pozdrawiam

Wlodek
            • owrank Re: Protesty, protesty... 16.04.07, 10:08
              niech latają ale tak jak dzisiaj a nie 4 razy więcej nad Piasecznem co realnie
              może mieć miejsce po dodaniu nowego pasa

>>Pytanie do czego zmierzamy ?
              do tego, żeby lotnisko zostało rozbudowane tam gdzie tego chcą a nie gdzie nie
              chcą. Modlin, Mszczonów, Sochaczew zabijają się żeby lotnisko było u nich bo to
              oznacza wzrost biznesu itp. ale oczywiśćie w Polsce administracja/władza
              koniecznie chce zrobic je tam gdzie mieszkańcy NIE CHCĄ...

> Pewne jest ze jesli ktos chce miec spokoj to na pewno nie powinien mieszkac w
              jak napisałem - ruch dzisiejszy jest OK, do zaakceptowania

> wiekszosc miast w Polsce ) i ktore miesci sie w okolicach lotniska.
              w okolicach lotniska mieści się praktycznnie cała lewobrzeżna Warszawa -
              najbardziej Ursynów, Włochy, Ursus, Piaseczno, Konstancin ale samoloty słychac
              również nad Ochotą - z resztą jak niedawno dostałem do ręki mapę korytarzy
              startowych dla Okęcia to wyglda imponująco... chyba wyprowadzka na Pragę
              zapewni, że nię będzie słychac samolotów.

Apropos jeszcze komentarza z Belgii to:
              1. Nie wszystko co jest z Zachdu warto naśladować
              2. Belgi i Holandia IMHO są najbardziej zurbanizowanymi krajami w Europie co
              powoduje, że czy pojedziesz 30 km na Wschód od Brukseli czy 50 km na zachód
              wszędzie mieszkaa dużo ludzi i ziemia jest bardzo droga... a w Polsce póki co
              wygląda to kompletnie inaczej. 30 km od Wawy możesz zbudować lotnisko które
              będzie przeszkadzało 5 tysiącom ludzi a nie 500 tysiącom jak Okęcie...
              3. z Belgii na Charless De Gaulle w Paryżu jedzie się pociągiem jakąś godzinę z
              kawałkiem, pod Asmterdam pewnie do dwóch godzine co powoduje, że lotnisku w
              Brukseli ma ogromną konkurencję i nie ma chyba wielkich perspektyw rozwojowych.
              W Polsce do Berlina jedziesz pociągiem 6 godzin i to jest jedyna konkretna
              konkurencja dla Okęcia a co za tym idzie aż sie prosi żeby zbudować wileki
              nowoczesny port lotniczy w pobliżu autostrady A2 zi z dobrym połąćzeniem
              kolejowym, który obsłuży pół Polski i jeszcze ludzi z Białorusi czy Litwy tylko
              trzeba mieć trochę wyobraźni i odwagi... a teraz ktoś chce iinwestować miliardy
              w Okęcie, które mabardzo, bardzo dużo ograniczeń...

także czy już wiesz do czego NALEZY zmierzać ???
              Pozdrawiam
              • zalesie5 Rozbudowa okęcia zwiększy cenę działek! Jestem ZA! 16.04.07, 10:25
                Ludzie! Jeżeli posiadacie jakieś nieruchomości w promieniu 30 km od
                międzynarodowego lotniska, to im większe lotnisko, tym większa wartość.
                Oczywiście głównie dotyczy to tych, którzy maja hektary budowlane lub
                inwestycyjne na sprzedaż.To druga strona medalu!

Lotnisko tylko jest nie na ręke tym, co nic nie mają (nie ulokowali środkó w
                działkach) i są w strefie nalotów. Pozostali skorzystają!

Wszędzie na świecie astronomiczne ceny działek są w dwóch promieniach: w
                promieniu od centrum stolicy i międzynarodowego lotniska. Oznacza to, ze ceny
                działek (któe zgodnie z Gazetą Wyborczą)na naszym terenie mają iść w górę
                trzykrotnie w najbliższych latach, dzięki Okęciu pójdą dziesięciokrotnie!
                dotyczy to całej gminy Piaseczno, Lesznowola i północnych terenów gminy
                Prażmów. A samolotów tam wogule nie słychać.

Znacie "Przypowieść o Talentach". Ci co mają będą mieć jeszcze więej a ci co
                nie mają będą mieć jeszcze mniej.

ROZWOJU NIE ZATRZYMACIE!

• owrank Re: Rozbudowa okęcia zwiększy cenę działek! Jeste 16.04.07, 10:57
                  > działek (któe zgodnie z Gazetą Wyborczą)na naszym terenie mają iść w górę
                  > trzykrotnie w najbliższych latach, dzięki Okęciu pójdą dziesięciokrotnie!
                  Twoje wyliczenie przypomina mi kolegę który usilnie twierdził, że jego
                  mieszkanie w Wawie będzie drożało o 20% co roku przez 10 lat tylko się nie
                  spostrzegł, że w trzecim roku przeganiał Brukselę, w szóstym Moskwę, Paryż i
                  Nowy Jork, potem i Londyn zostawał w ogonie ...

zdrożeć to moga grunty wokół lotniska gdzie jest dobra infrastruktura
                  dojazdowa, co kompletnie kłóci się z koncepcją rozwoju lotniska w zakorkowanym
                  mieście i poza tym wokół lotnisk powstają raczej strefy logistyczno-produkcyjne
                  czy hipermarkety a przy DZISZIEJSZYCH cenach jakie mamy w okolicy powoduje, że
                  duże centra logistyczne powstają w Mszczonowie, Teresinie, Błoniach bo w
                  Piasecznie już się robi drogo a jak cena podskoczy dziesięciokrotnie to chyba
                  nawet developer apartamentów królewskich tego nie kupi...

Oczywiście że rozwoju nie zatrzymamy, ale ukierunkować go na PRAWDZIWY rozwój
                  BEZ OGRANICZEN możemy...
                  • korek222 Re: Rozbudowa okęcia zwiększy cenę działek! Jeste 16.04.07, 12:49
                    Do zalesia 5 oby w tej skala rosła mądrość czego wszystkim życzę ,chłopie
                    poczytaj więcej na ten temat policz koszty łączone ,efekt komunikacyjnego
                    paraliżu obsługi 20 mln pasazerów i okolo 7 tysięcy ludzi bezpośrednio
                    zatrudnioych w strefie lotniska to moze Ci przejdzie ta łatwość
                    liczenia ,zostaw te parę milionow pasazerow na rok Modlinowi i Sochaczewowi tam
                    też wzrosną 10 krotnie ceny ,nie bądz samolubem i nie rob prostych szacunkow że
                    przeciw lotnisku są Ci co nic nie mają ,olej w glowie też jest wartością
                    dzisiaj szczególnie cenną .
    • 3fx Re: LOTNISKO Okęcie rozbudowa 29.06.07, 08:23
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4264864.html
      • kpt5 Re: LOTNISKO Okęcie rozbudowa 29.06.07, 11:33

No to extra :) Czyli opcja budowy drugiego pasa na Okęciu drastycznie maleje.
        I to wszystko dzięki Euro :) Jak jeszcze przyjmie się drugie lotnisko (Okęcie
        2) gdzieś pod Warszawą to Okęcie pozostanie w tej postaci na wieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka