Dodaj do ulubionych

Kalisz pozdrawia Słupsssk...:)))

04.04.06, 11:33
Jeśli ktoś chce zobaczyć jak wygląda teraz Kalisz to zapraszam na moją stronke

kaliszfornia.fajnafotka.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: madz Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:16
      Fajne foty, piękne miasto
      • brat187 Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) 05.04.06, 11:20
        piękne i jedno z najstarszych w Polsce, leżące na szlaku bursztynowym. Ciekawe
        jak oni to znoszą, że nie są województwem środkowopomorskim
        • mlodykalisz Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) 05.04.06, 11:25
          brat187 napisał:

> piękne i jedno z najstarszych w Polsce, leżące na szlaku bursztynowym. Ciekawe
          > jak oni to znoszą, że nie są województwem środkowopomorskim

Nie jedno z Najstarszych tylko Najstarsze Polskie Miasto...:)

I nie w Środkowopomorskim a w środkowopolskim :))) jakoś znosimy ale jeszcze
          niedługo :)
        • Gość: Siostra187 Do Brata187 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 11:53
          iekawe
          > jak oni to znoszą, że nie są województwem środkowopomorskim

Nie nudzi to ciągłe prowokowanie? Ciekawe czy to przypadkiem nie ty stoisz za
          tymi wszystkimi chamskimi prowokacjami na tym forum ?
        • Gość: Sammy - Słupsk =] Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 12:03
          Kalisz to super miasto. Super klimacik. Świetny Rynek i okolice rynku (Słupsk
          się nie umywa). Zresztą całe Śródmieście jest rewelacyjne. Reszta miasta dość
          nowoczesna. Aaa ile tam hipermarketów mają... dwa Tesca, Carrefour, Leroy
          Merlin, Kaufland, Nomi teraz się buduje Makro, Castorama, i Media Markt aa i
          jeszcze mają Centrum Handlowe "Galeria Kalisz" . Z tego co słyszałem to dwie
          nowe wewnętrzne obwodnice miejskie (Wschodnia i Zachodnia) powstały w przeciągu
          roku albo dwóch lat?. Bylem w Kaliszu jakieś 2 miesiące temu i całe miasto było
          rozkopane. To dobry znak. Ciągle coś tam się u nich buduje. Z tego co wiem to
          teraz buduje się wielka hala sportowa, pare salonów samochodowych, 3 wspomniane
          hipermarkety i chyba kolejne obwodnice. Jak widać można!!!! brawo Kalisz...
          Dlatego Kalisz to po Słupsku moje ulubione miasto. Ma 110 tys. mieszkańców
          (jako samo miasto, nie licze 300 tys. aglomeracji) a rozwija się nie gorzej niż
          nie jedna metropolia. Brawo:)))
    • Gość: Yaro Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 22:26
      Ostatnio byłem z żoną w Kaliszu przejazdem. Głod zagnał nas do jakiejś pizzerii
      na rynku. ODRADZAM TO MIEJSCE! Nie dość, że kelnerzy to jacyś goście (i
      gościówy), którzy albo są tam pierwszy raz, albo chcą sobie z tego miejsca
      zrobić prywatną dyskotekę, to jeszcze kuchnia woła o pomstę do nieba!
      No i taka mała przygoda: w menu stało, że można zamówić herbatę w filiżankach i
      w dzbanku. Jako że było nas dwoje to wzięliśmy dzbanek (wiadomo: w hurcie
      taniej). Owszem, otrzymaliśmy pół litrowy dzbanek i jedną szklankę. Gdy
      poprosiłem o drugą, otrzymałem odpowiedź, że żeby ją dostać muszę zamówić
      jeszcze jedną herbatę.
      Załamałem się wtedy kompletnie i od tej pory z tą przygodą kojarzy mi się
      Kalisz...
      A tak poza tym to ładne miasto
    • Gość: Izabelka Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: 80.51.233.* 10.04.06, 06:47
      Kalisz to gdzieś w wielkopolsce co nie?
      • Gość: yf Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 19:19
        Izabelka Kalisz jest wiekszym miastem niż Słupsk i o wiele bardziej znaczącym i
        lepiej zarządzanym. Nie kompromituj Słupska
        • andre3b Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) 10.04.06, 23:00
          Po czym wnosisz, ze jest lepiej zarządzany i i bardziej znaczący? Przeciez to
          równorzedne miasta, o podobnej wielkości i znaczeniu.
    • Gość: Słupszczak Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 11:05
      Oj ja bym się nie zgodził że Słupsk jest po jednej wodzie z Kaliszem. Moim
      zdaniem Kalisz jest dużo ładniejszym miastem (mozna to zobaczyć po fotkach) i
      bardziej znaczącym - w końcu Najstarsze Polskie Miasto. gdybyśmy mieli takie
      władze jak w Kaliszu to może byśmy choć w małym % dorównali Kaliszowi, ale tak
      to Kalisz nas konsumuje praktycznie pod Każdym względem. Nie wiem czy wiecie
      ale Kalisz zajął 10 albo 11 miejsce wśród Polskich miast jako jedno z
      najszybciej rozwijających się miast w Polsce ( z woj. Pomorskiego wygrała tylko
      Gdynia). Kalisz jest tez o około 2tys większy od Koszalina ale też około 1000
      tysięcy razy lepiej zagospodarowany i lepiej zarządzany. Wystarczy poszukać
      sobie co teraz buduje sie w Kaliszu a co już wkrótce... no i mają mase tych
      marketów... Carrefour, dwa Tesco, Leroy Merlin i inne a teraz budują się
      kolejne, mają (w trakcie budowy) ogromną Hale sportowo-widowiskową. rozbudowuje
      sie ich stadion na około 8 tys miejsc, beda mieli też Aquapark itd. Byłem w
      Kaliszu pare razy (mam tam rodzine) i wiem że u nich się dobrze dzieje.
      Przykładem może być to że w przeciągu roku czy tam 2 lat wybudowali w mieście
      dwie wewnętrzne obwodnice Miasta (u nas można o tym pomarzyć tylko.)..
      bezrobocie w Kaliszu jest mneijsze niż w Słupsku... i dlatego moim zdaniem
      Kalisz bije na łeb i Słupsk i Koszalin (Słupsk natomiast bije na łeb
      Koszalin) ./.
      • andre3b Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) 12.04.06, 11:15
        Cos mi sie wydaje Słupszczaku, ze jesteś z Kalisza:-)

(Słupsk natomiast bije na łeb
        > Koszalin) ./.

W czym?
        • Gość: Słupszczak Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 11:23
          Nie jestem z Kalisza. Poprostu Bardzo lubie to miasto i mam do niego szacunek .
          Myśle że zarówno Słupsk jak i Koszalin powinny brać przykład z Kalisza. Dla
          chcacego nic trudnego. Wystarczy tylko chcieć. W Kaliszu jakoś mogą.

Słupsk bije na łeb Koszalin przede wszystkim względem wizualnym
          • andre3b Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) 12.04.06, 11:33
            Kraków jest ładniejszy od Warszawy, co nie znaczy, ze jest od niej lepiej
            rozwinięty. Kazimierz na Wisłą jest ładniejszy od Łodzi i co z tego ?
      • mcmurphy11 Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) 12.04.06, 15:29
        Slupszczak,
        nie utrudniaj sobie zadania i nie pisz o Kaliszu w trzeciej osobie jako o "ich"
        pieknym miescie, skoro jestes z Kalisza. Kilka razy juz na tym forum temat
        Kalisza byl poruszany i za kazdym razem w podobny sposob wychwalano to miasto,
        ze najstarsze w Polsce, ze kupa hipermarketow powstaje, ze powiechrzniowo tyle
        i tyle wiekszy od Slupska czy Koszalina, przy okazji mnostwo faktow popartych
        definicjami z Wikipedii.
        Nie mam nic przeciw Kaliszowi, ale to jest miasto w zupelnie innej czesci
        Polski i niech sobie tam bedzie i sie rozwija, Po co jednak wciaz porownywac
        oba te miasta, w dodatku jeszcze Koszalin? Czyzby jakies kompleksy? W dodatku
        sposob w jaki to robisz wyraznie nastawiony jest na wywolanie jakichs
        konfliktow. Skoro Kalisz jest o tyle lepszy, to zachowaj to dla siebie, a nie
        wytykaj to ciagle na innych forach. Jak tak bardzo chcesz sie pochwalic
        inwestycjami, to wejdz na forum poznanskie, krakowskie, gdanskie, tam na pewno
        znajdziesz przyklady godne Kalisza. Slupsk i Koszalin sa w regionie w jakim sa
        i radza sobie na tyle, na ile pozwala sytuacja w tymze regionie. Byc moze warto
        pomyslec nad tym, jak problemy te rozwiazywac, a nie tylko patrzec na lepszy wg
        Ciebie Kalisz.
        Dziekuje
    • Gość: Izabelka Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: 80.51.116.* 12.04.06, 15:48
      Słupszczak to ten sam urzytkownik co "yf" czy jakoś tak, jedna osoba ma wiele
      nicków:))

Dla mnie najlepszy jest Słupsk i nie ma lepszego miasta!!! Poza tym Słupsk jest
      bardziej znaczącym miastem niż Kalisz!!! Oto przykład, weźmy komunikacje, PKP i
      PKS w Słupsku kończą bieg pociągi i autobusy pospieszne (i do bardzo dużo) oraz
      EX Słupia W-wa - Słupsk, poza tym mamy wiele innych pociągów. A w Kaliszu nic
      nie kończy bieg (sprawdziłam) i mają tylko dwa pospiechy, pod tym względem to
      zaścianek.... poza tym ja nigdy o Kaliszu nie słyszałam...:/
      • Gość: Mandarry Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 16:39
        Izabelka to ja Ci wspolczuje skor nie slyszalac o Najstarszm Polskim Mieście.
        Zresztą Kalisz będzie miał Szybką Kolej
        • Gość: Izabelka Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: 80.51.116.* 12.04.06, 17:00
          Taa, ja sobie namaluje to będzie miał... to odległe plany.

Ja słyszałam, że najstarszym poslkim miastem jest Gdańsk o Kalisz nie
          słyszałam wogole. Widać nic sie tam nie dzieje.
          • kalamata99 Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) 15.04.06, 21:00
            Izabelka: rece precz od Kalisza!
            Architektonicznie Kalisz uderza swoja polskoscia, podczas gdy w Slupksu widac jednak polnocne Niemcy. Nawiasem mowiac wcale mi to nie przeszkadza, bo ta poniemiecka architektura jest duzo ciekawsza niz gomulkowskie bloki i to okropne kino w centrum miasta. Zreszta lubie spedzac wakacje w Ustce z wyskokami do Slupska. Jedyne rozczarowanie to jak malo ludzi przychodzi na koncerty podczas festwalu pianistyki (mam na mysli przecietna publicznosc, a nie zawodowcow czy uczniow szkol muzycznych). Okolice Slupska sa za to niewatpliwie ladniejsze niz plaska, zabudowana Wielkopolska. Czy ekspres "Slupia" rzeczywiscie konczy bieg w Slupsku, bo mi sie zdaje, ze dojezdza az do Koszalina?
          • wielkopolskawschodnia Re: Kalisz 20.05.06, 17:37
            Gość portalu: Izabelka napisał(a): "Ja słyszałam, że najstarszym poslkim
            miastem jest Gdańsk"

Izabelka, idź do laryngologa.
            -----
    • Gość: ...... Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 17:48
      To zwykła prowokacja, ludzie nie dajcie sie wciągać w te gierki..... Kalisz
      jest spoko i Słupsk jest OK. Dla słupszczan Słupsk, dla PRAWDZIWYCH kaliszan
      Kalisz.
      • Gość: Izabelka Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: 80.51.116.* 12.04.06, 18:13
        I to jest racjonalne myślenie!
        • Gość: asia Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 18:43
          Kalisz jest najstarszym polskim miastem. Wpisz w google i zobaczysz, Gdańsk to
          młode miasto
          • Gość: Izabelka Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.sanetja.pl 21.05.06, 13:55
            a co mnie obchodzi jakiś Kalisz... mam go gdzies a niech se bedzie nawet
            najstarszym miastem na świecie!!!
            • Gość: i wszystko jasne.. Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 13:59
              OTO SKĄD JEST Izabelka :

Adres Biura w Lublińcu:
              42-700 Lubliniec ul Wąska 5
              tel (34) 351-19-24
              lubliniec@sanetja.pl

link : www.sanetja.pl/
    • Gość: endrju Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: 87.250.166.* 21.05.06, 20:06
      A co mnie obchodzi jakiś Kalisz? To jest forum Słupska a nie Kalisza.
      • kalamata99 Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) 21.05.06, 21:53
        Mieczyslaw Koscielniak, ktorym szczyci sie Slupsk pochodzil z Kalisza. Jego
        brat, Wladyslaw, ma ponad 90 lat i zostal wlasnie wybrany honorowym obywatelem
        m. Kalisza. A tak w ogole to chodzi o studium porownawcze dwoch miast podobnej
        wielkosci i charakteru.
        • Gość: endrju Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: 87.250.166.* 21.05.06, 23:20
          Zaraz dowiemy się, że Stalin, Hitler, Fidel Castro, kaczorki itd także są z
          Kalisza. Litości...
          • kalamata99 Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) 22.05.06, 03:36
            Pan Lepper jest spod Slupska.
            • Gość: !!! Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 08:27
              I co z tego, ze Kalisz jest najstarszy i ma dużo marketów?Wszędzie jest dużo
              marketów, a będzie jeszcze i więcej. To, ze u Was jest pewna ilośc hiperów to
              świadczy tylko o polityce miasta, a nie o atrakcyjności Kalisza. Jeżeli w
              Słupsku pojawiłby sie kolejne miejsca z odpowiednimi planami zagospodarowania
              terenu to i powstawałby nowe hipermarkety i nie ma to nic wspólnego z
              atrakcyjnościa miejsca, tylko głupotą radnych. Kalisz to dziura tak samo zresztą
              jak Gorzów, Rzeszów, Słupsk, czy Koszalin. Nie róbmy z małych, Polskich miast
              niawiadomo czego , bo to jest śmieszne.
              • Gość: Firefly Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: 217.153.220.* 22.05.06, 10:11
                Małe-duże !!!??
                To kwestia skali-w naszych realiach miasto które ma więcej jak 80 tysięcy mieszkańców jest miastem duzym i tak jest traktowane przez wszelkiej masci inwestorów.
                W realiach naszego kraju Warszawa jest olbrzymia ,wielka jest łódż ,bardzo duże są Poznań czy Katowice-ale gdzie Warszawie do Moskwy ,Londynu czy Nowego Yorky-w porównaniu z nimi Warszawa to małe miasto !
                Łódż ,Katowice czy Poznań to małe miasteczka na tle gigantów.
                Słupsk,Koszalin,Kalisz.... to w naszym kraju duże miasta i taka jest prawda.
                • Gość: Izabelka Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.sanetja.pl 22.05.06, 11:28
                  ja jestem z Katowic ale nie chce już w nich mieszkać!!! Bardzo żałuje, że
                  poszłam na studia do Katowic:( Co kilka dni ide na dworzec PKP w Katowiach i
                  patrze jak odjeżdża pociąg posp "Gwarek" rel. Katowice-Słupsk (W Słupsku kończy
                  bieg, oczywiście).
                  • Gość: Izabelka Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) IP: *.sanetja.pl 22.05.06, 11:29
                    Ale pochode oczywiście zse Słupska, i po studiach wracam do mojego koffanego
                    miasta!
                    • gryzli5 Re: Kalisz pozdrawia Słupsssk...:))) 22.05.06, 11:36
                      A ja kiedyś mieszkałem w Katowicach (dwa lata-Bogucice)
                      Teraz cieszę się że znalazłem się w Słupsku-mieszkam tutaj juz kupę lat i nie ma takiej siły ktrą wróciłaby mnie do Katowic czy Krakowa( tam też mieszkałem)
                      Jedyne co mnie w Słupsku wnerwia to pogoda-jak patrzę na mape pogody w TV i widze ze na południu 25 a w Słupsku 14 to coś mnie trafia -uff!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka