Dodaj do ulubionych

Winda w dawnym domu towarowym...

14.01.08, 11:42
Kto wie, kiedy przestała działać? Mam na myśli to, kiedy przestała
być dostępna dla klientów? Założyliśmy się ze znajomymi i obstawiamy
lata ale jako dowód musimy znaleźć jakieś wiarygodne źródło
informacji. Nigdzie nic na ten temat nie mogę znaleźć. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Seb@ Re: Winda w dawnym domu towarowym... IP: 194.9.79.* 14.01.08, 14:01
      Ostatni raz jechałem nią, będąc dzieckiem, jakieś 15 lat temu. Ciężko mi jest
      powiedzieć, jak długo później działała, ponieważ praktycznie przestałem
      odwiedzać Dom Towarowy. Obstawiam, że jakieś 10 lat temu zakończyła swoją
      regularna eksploatację.
      • johana19 Re: Winda w dawnym domu towarowym... 14.01.08, 14:56
        No właśnie, a mi się kojarzy, że ją pamiętam choć w Słupsku mieszkam
        od lat 5, ale wcześniej przyjeżdżałam tu już przez jakieś 2 lata
        (czyli razem to by dawało 7 lat)... Ale nie mam 100% pewności, że
        nie mylę ją z jakąś w innym mieście. Dlatego potrzebuję konkretnej
        informacji od kiedy nie działa.

Asia mama LENY
        (27-01-2005)
        • Gość: doktor Załupka Re: Winda w dawnym domu towarowym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 15:24
          ale macie zmartwienia...
          • Gość: Brad Re: Winda w dawnym domu towarowym... IP: *.180.wmc.com.pl 15.01.08, 08:27
            Nie wiem na ile można wierzyć obecnym właścicielom, ale podobno
            pojawiła się większa rzesza najemców i winda ma wrócićdo łask. Z
            tego co wiem jest w niezłym stanie technicznym i nie będzie kłopotów
            z jej uruchomieniem na stałe.
            • johana19 Re: Winda w dawnym domu towarowym... 15.01.08, 11:33
              To też wiem, winda jest w świetnym stanie technicznym. To najstarsza
              drewniana, czynna winda w Europie! A działać będzie, owszem, a na I
              piętrze już niebawem będzie znajdował się hotel.

Asia mama LENY
              (27-01-2005)
              • matalijka Re: Winda w dawnym domu towarowym... 04.03.08, 11:11
                Ja też słyszałam, że ona jest w dobrym stanie i będzie znów działać.
                Może kolega coś będzie więcej wiedział, więc spróbuję go "zmusić" by
                się wypowiedział :)
                • johana19 Re: Winda w dawnym domu towarowym... 04.03.08, 17:17
                  Oooo Matalijka, byłbym wdzięczna bo zagadka nadal nie jest
                  rozwiązana :-)

Asia mama LENY
                  (27-01-2005)
                • Gość: Kristofous Re: Winda w dawnym domu towarowym... IP: *.161.wmc.com.pl 17.05.08, 21:38
                  Winda przestała działać na przełomie 2001 i 2002. Wtedy zamknęli PDT Słowiniec,
                  wcześniej tj. jakieś 2 lata przed przeszla gruntowną renowacje, by teraz
                  niszczeć. Wiadomość z pierwszej ręki, mój tata ją obslugiwał do mmentu
                  zamkniecia PDT-u.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Royal Re: Winda w dawnym domu towarowym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 09:08
                    Ja nie wiem czy ona niszczeje, ale wiadomo jak się nią opiekowano..., po
                    zamknięciu PDT-u, tata przecież od niedawna niepracuje.....
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Kristoforus Re: Winda w dawnym domu towarowym... IP: *.161.wmc.com.pl 21.05.08, 22:09
                      Nie pracuje jak zamknęli DT to już jakieś 6 lat będzie...
                  • johana19 Re: Winda w dawnym domu towarowym... 21.05.08, 09:26
                    Kreistofus wielkie dzięki! Więc moja pamięć mnie nie myliła :-)))
                    Dobrze kojarzyłam, że jednak jeszcze jechałam tą windą :-)))
                    Czyli... Wygrałam zakład - muszę o tym powiadomić znajomych :-))
                  • wioskowy1308 Re: Winda w dawnym domu towarowym... 22.05.08, 15:55
                    Gość portalu: Kristofous napisał(a):

> Winda przestała działać na przełomie 2001 i 2002. Wtedy zamknęli PDT Słowiniec,
                    > wcześniej tj. jakieś 2 lata przed przeszla gruntowną renowacje, by teraz
                    > niszczeć. Wiadomość z pierwszej ręki, mój tata ją obslugiwał do mmentu
                    > zamkniecia PDT-u.
                    > Pozdrawiam

Mam ogromny sentyment do działających zabytków, takich właśnie jak ta winda.

Dość często robiłem w tym sklepie zakupy, od 1975 roku. Nie ominąłem nigdy okazji i jechałem w górę i w dół windą. Drewno skrzypi- to dodatkowa atrakcja.

Proszę podać dokładnie datę zamknięcia Słowińca. Podkreślam jednak, że mimo zamknięcia sklepu winda dalej była na chodzie i mogła na siebie pracować, pewnie pracowała trochę mniej niż normalnie ale pracowała.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich sympatyków starych, drewnianych wind. Myślę, że w takim kraju jak Włochy też by się windę drewnianą znalazło- i to jeszcze z dywanem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka