Gość: Buba IP: *.petrus.pl 23.10.08, 08:55 Witam! U mojego goldka zdiagnozowano dysplazje...Szukam w Słupsku dobrego, znajacego sie na dysplazji weterynarza.Kogo polecacie i dlaczego?Z góry dziekuje za pomoc:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a Re: DOBRY wet do prowadzenia psa z dysplazją szuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 11:01 Pan Krzysztof na ul Piłsudskiego w Słupsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: DOBRY wet do prowadzenia psa z dysplazją szuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 18:25 Witam, mój piesek też ma dysplazję. W Słupsku nie znalazłam nikogo dobrego do prowadzenia psiaka. Jeżdżę z nim do Warszawy, do kliniki na Schroegera, tel. 022 8345453, do dra Wyparta. Jest specjalistą ortopedą, to informacje o nim www.vetserwis.pl/lekarze.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba Re: DO ANI!!! IP: *.petrus.pl 28.10.08, 08:29 Dzieki, ze sie odezwałas!Niestety, do Warszawy to my sie z psem nie wybierzemy...:-(Ale napisz mi prosze co podajesz swojemu psiakowi, w jakim jest wieku i jak duza jest dysplazja? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: DO ANI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 21:26 Pies ma trzy lata. W wieku około 5 miesięcy wykryto u niej dysplazję. Było już za późno na operację zespolenia spojenia łonowego, która dałaby jej szansę na wyleczenie. Miała zatem pectinectomię i odnerwienie stawu biodrowego (to na jakiś czas zniosło ból). Jakiś rok temu okazało się, że w jednym stawie jest już też podwichnięcie. Od tego czasu dostaje Flexodon i 25mg Ketonalu dziennie, i jest na diecie, żeby nie przytyć i nie obciążać dodatkowo stawów. Ponadto lekarz zakazał długich i wyczerpujących spacerów, najlepiej jest wychodzić często (żeby się stawy "nie zastały"), ale na krótko, na krótkiej smyczy. Psiak ma tez zakaz aportowania (co było dla niej tragedią ;)), skakania przez przeszkody - generalnie nie może obciążać stawów. No a my zbieramy kasę i będziemy robić operację wstawienia implantów. Dr Wypart ostatnio mówił, że już są na tyle doskonałe, że pies po tej operacji jest praktycznie zdrowy. Warszawa rzeczywiście jest daleko, ale może w Gdańsku znalazłby się weterynarz-ortopeda? Bo jednak dobrze by było, gdyby psa prowadził specjalista. Dużo informacji nt leczenia dysplazji jest na stronie vetserwisu: www.vetserwis.pl/dysplazja.html Pozdrawiam i życzę zdrówka psiakowi! I w razie pytań jestem do dyspozycji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: DO ANI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 21:27 Acha, odkąd jest na Ketonalu, co miesiąc musimy jej robić badanie wątroby (z krwi), żeby sprawdzić, czy może dalej brać ten ketonal, bo on podobno bardzo szkodzi na wątrobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba Re: DO ANI!!! IP: *.petrus.pl 29.10.08, 08:52 Jeszcze raz pieknie dziekuje za pomoc:-) Czy piesek dostaje flexodon "zwykły" czy compleks?Ja narazie kupiłam swojemu Conquer, amerykanski preparat, który ponoc super dziala na stawy, mam nadzieje, ze mu pomoze.A Ketonal to rzeczywiscie petarda, czy psisko nie moze dostawac cos psiego, mniej inwazyjnego na ból? Trzymam kciuki za zdrowie twojego psa i za to, zeby udało sie zebrac kase na zabieg!!! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: DO ANI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 16:33 Dostaje Flexodon Complex. Strasznie trudno go dostać w aptece, ja zamawiam przez internet. A Ketonal - nie wiem, być może to mogłoby być coś innego, nie konsultowałam z nikim innym. Wiem, że Ketonal działa też przeciwzapalnie, może o to chodzi. Na stałe na pewno by nie mógł być - ja pocieszam się myślą, że to jeszcze tylko kilka miesięcy. O Conquerze nie słyszałam - trzymam kciuki za to, żeby pomógł! Pozdrawiam serdecznie Ciebie i psiaka! :) Odpowiedz Link Zgłoś