Gość: Oldżi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 12:34 Czy ktoś miałby bogate materiały o K. Stanisławskim, a mianowicie o jego metodzie i jej kontynuatorach w XX w(Czechow, Osterwa...)?? Pięknie się usmiecham mamrotanie@tlen.pl Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hoho. Re: Stanisławski IP: *.skomielina-czarna.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 17:29 hoho. olimpiada:)tez szukam materialow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Stanisławski IP: *.MAN.atcom.net.pl 29.08.05, 18:06 Śliczny artykulik znajdziecie w "Dialogu" 2002 nr 1/2, s 191. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Stanisławski IP: 217.98.71.* 29.08.05, 21:22 radzę korzystać z bibliografii podanej przy temacie na stronie, tak będzieTobie łatwiej. Pochodź po bibliotekach, koniecznie odwiedź najbliższa teatrologiczną, na samych materiałach znalezionych w necie bedzie Ci trudno napisać porządną pracę. Zresztą w bibliografii nie podasz tylko internetu. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oldżi Re: Stanisławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 23:19 tylko jest jeden problem, niektore pozycje z bibliografii są nieziemsko trudne do zdobycia, dlatego pytam, przeciez istnieje skaner... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Stanisławski IP: *.MAN.atcom.net.pl 30.08.05, 21:51 Litości! Dialog mam wam zeskanować?! Olimpijczyku drogi wysil się odrobinkę! Odpowiedz Link Zgłoś
szlo_sporo Re: Stanisławski 30.08.05, 22:06 Nie, Dialog chyba nietrudno zdobyc...:)Oldzi, ktore pozycje trudno Ci zdobyc? tez biore udzial w olimpiadzie i moze moglabym pomoc... Poza podanymi w bibliografii polecam artykuly z Didaskaliow - na temat obecności idei Stanislawskiego pisze tam b. ciekawie m.in. Katarzyna Osińska... Poza tym wydaje mi sie ze bibliografia jest calkiem sensowna i warto pytac forumowiczow o konkretne pozycje, ktorych szukasz... pozdrawiam, Sporo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas. Re: Stanisławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 01:10 a powiedzcie jak wam ida prace przygotowawcze? bo ja teraz czytam wszystko byle nie bylo na temat ;) nno ale jak sie zdobywa (na wlasnosc! na wlasnosc!;) "Szekspira wspolczesnego" Kotta to tak sie konczy. jak dotad przebilam sie tylko przez 3 tomy Pism Stanislawskiego. za to jutro z rana do buwu, trzeba sie wziac za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
szlo_sporo Re: Stanisławski 31.08.05, 09:08 3 tomy pism! u-lalla! podziwiam:) moim problemem jest to, ze nie lubie teorii Stanislawskiego, nie lubie taiego teatru... moze sie jakos do niego dobiore przez Grotowskiego, Brooka,Barbę ale na razie... tez czytam z zupelnie innych rejonow teatru... W ogole mi ten temat nie podszedl:/ a jako antidotum na Kotta (konieczne;)) polecam "Wariacje szekspirowskie" Sugiery. Aha, no i czytalam "Rozmowy z Meyerholdem" i J.L Styana "Dramat współczesny"--polecam, o tym, jak teroia Stanislawskiego oddzialywala na innych tworcow i dramatopisarzy nieduzo, ale blyskotliwie... naprowadza na ciekawe tropy. Pozdrawiam, Sporo Odpowiedz Link Zgłoś