tamaryszek44 23.01.10, 15:11 drożdżówki z serem na deser? Zapraszam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia007 Re: Może kawka i 23.01.10, 15:40 Drożdżówki piękna sprawa ale my dziś na tort imieninowy zaproszeni jesteśmy.Sorry!! Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Może kawka i 23.01.10, 15:42 Poproszę ten polukrowany rządek Swoją drogą masz ładną rączkę , czy to raczej sąsiadki glazura ? Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Może kawka i 23.01.10, 17:03 Moja rączka, mój stół w mojej kuchni, moja blacha. No i wypiek mój. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Może kawka i 23.01.10, 17:26 Wkładając kawałek chrustu do ust pomyślę o twojej bułeczce , a trudno takie coś zrobić może rzucisz przepis, to ja go w jakiś wolny wieczór wypróbuję , należy do łatwych ?Wiesz jak z facetami jest w kuchni , jak wychodzi to się robi a jak nie - rzuca się mięsem Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Może kawka i 23.01.10, 18:09 Dobra Sagi piszę przepis jak leci .... Do miski przesiej pól kilo mąki, w środku zrób dołek i skrusz do niego 5 dkg. drożdży, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki cukru i mieszając podlewaj ciepłym mlekiem robiąc z tego błotko. Odstaw aż rozczyn urośnie trochę. Potem wbij 2 jaka, dodaj ciepłe mleko z rozpuszczoną w nim połową margaryny, dwoma łyżkami oliwy. Wyrabiaj aż będzie odstawać od miski i pozostaw przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Ciasto ma byś tylko trochę luźniejsze niż na pierogi. Potem wypaćkaj ręce w oliwie i kawałek stołu. Uszczykuj kawałki ciasta wielkości jaja i rozpłaszczaj na tłustym blacie. Kładź gotowy serek waniliowy z Biedronki (trochę go dosładzam i dodaje kaszki manny)i boki ciasta załóż jak poły płaszcza. Albo....rozwałkuj ciasto cieniutko na stole w mniej więcej prostokąt. Posyp suto cynamonem i trochę cukrem, zwiń w rulon i nożem tnij krążki. Układaj na wysmarowanej oliwą blasze i posmaruj białkiem, a po upieczeniu lukrem. Dość jasno? jak nie to pytaj jeszcze t siedzę. Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Może kawka i 23.01.10, 18:22 Co za piękne i apetyczne drożdżówki. Ślinka leci, ale nie skuszę się. Dieta. Z przepisu też nie skorzystam. Ciasto drożdżowe to moja pięta achillesowa. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Może kawka i 24.01.10, 15:56 Dzisiaj starczyło mi sił na zrobienie kopytek , ale może pod koniec tygodnia sobie zrobię drożdżówkę - tamaryszku jak Tobie tak pięknie wyszły to może i mnie się uda Odpowiedz Link
ls48 Re: Może kawka i 23.01.10, 20:44 Super wygląda. W przyszlym tygodniu zabieram sie do dziela!!!! Odpowiedz Link
eurytka Re: Może kawka i 23.01.10, 22:19 Mnie jak co najdzie, to również piekę. W ub tygodniu zrobiłam tort Sacher, bo na Galileo oglądałam produkcję, smaku sobie narobiłam, nawet dobry mi wyszedł. Teraz w markecie były promocje słodyczy, nakupiłam delicji, kukułek, mandarynek i in. i daję rączkom odpocząć. Ale to szybko się kończy i jutro coś trzeba upiec, nie wiem tylko co. Ser mam, drożdze mam, to może takie bułeczki serowe również zrobię. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Może kawka i 24.01.10, 12:49 Pierożki drożdżowe z jabłkiem piekłam,ale nie były to drożdżówki tylko takie małe ciasteczka i miały tę zaletę,że były bez jajek. Odpowiedz Link