kanoka 28.03.06, 22:40 Otwieram na jutro - a może jeszcze na dzisaj? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfredka1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 29.03.06, 17:24 "Ostatnio w użyciu członków PiS i ich apologetów funkcjonują dwa pojęcia:„lumpen - liberał”, i „lumpen – inteligent”, oczywiście z PO. Jest to trawersacja z pojęcia „lumpenproletariat”, autorstwa Marksa zresztą. Zgodnie ze słownikami wyrazów obcych autorstwa Wł. Opalińskiego, lumpenproletariuszem jest człowiek należący do tzw. lumpenproletariatu, środowiska mętów i szumowin miejskich, ludzi zdeklasowanych, bez zawodu i stałej pracy. Sam przyrostek „lumpen”, pochodzący z języka niemieckiego, znaczy tyle, co …ściera, szmata. Tak, więc, Jarosław Kaczyński, kierując z trybuny sejmowej słowa pod adresem PO-owskich liberałów i nazywając ich „lumpen - liberałami”, mówił po prostu, z przełożeniem na język polski - „ty szmato –liberale!”, Tak samo jest z ‘lumpen - inteligentem”, co po polsku oznacza tyle, co …– „ty ściero - inteligencie”. Nie dawno, ze dwa lata temu, eksperci europejscy przebadali poziom intelektualny społeczeństw kontynentu. Wyniki były szokujące, bowiem, jak się okazało, najgorszy współczynnik IQ mają …Polacy, zaś najwyższy w grupie krajów postkomunistycznych – Rosjanie. Polaków w poziomie intelektualnym wyprzedzają nawet Rumuni. Potwierdzają to wcześniejsze badania ODCE, które wiele razy potwierdziły, że większość obywateli w naszym kraju ma problemy ze zrozumieniem prostych tekstów i czyta bez zrozumienia. Nic dziwnego, że ludzie PiS nie wiedzą, co publicznie mówią. Natomiast, jeśli wiedzą – to ich chamstwo objawiane publicznie wobec obywateli własnego kraju przekracza wszelkie granice." /z forum szczecińskiego/ -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link
mammaja Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 29.03.06, 18:51 Abstrachujac od braci K. niedawno ogloszono, ze Polacy sa na trzcim miejscu w Europie pod wzgledem IQ - na wszelki wypadek daje link angielski, zeby bylo bezstronnie, ale w polskiej prasie tez bylo. Tak wiec forumowicz ktorego cytujesz nie ma najswiezszych wiadomosci. Pozdrawiam! www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html Odpowiedz Link
popaye Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 29.03.06, 20:06 Najmilsza Alfredko,- kocham Ciebie czytac! prosze o czesciej, wiecej i glosny buziak "dubeltowy" bo ja z tego samego co Ty klubu politycznego ). Nie umiem tylko tylko tak ladnie i kulturalnie jak Ty bo... mnie sie (mimowolnie) "noz w kieszeni otwiera" jak pomysle o cymbalach z PISu a o p.Prezesie szczegolnie (( Tylko..., i tutaj do meritum uczynionego przez Ciebie slowotworczego wyjasnienia Nie wiem co p.Kaczynski mial na mysli uzywajac okreslenia "lumpenproletariat" ale podejrzewam iz wiazal z nim okreslenie pejoratywne. Wiem natomiast co pod tym okresleniem rozumial K.Marks i Wl.Opalinski. Dobrze byloby by my (Ty, ja i inni) raczej hmmm... "bratali sie" (intelektualnie) z tymi ostatnimi niz z Kacznskim (kazdym!) ) Bo .. SZMATA (sciera, scierka itp) w jezyku niemiecki to - der Lappen ) Der Lumpen - to (najwyzej) stare ubranie, najwyzej hmm... mocno zniszczone. a der LUMP - od ktorego to wlasnie Marks utworzyl "lumpenproletariat" to wloczega, lekkoduch, drobny oszukaniec ) "Polskie" (ludowe) tlumaczenia z jez. Sasiadow sa odrobine niebezpieczne bo najczesciej dokonywane przez tych ktorzy "cos tam slyszeli" tylko nie wiedza skad i.. od kogo Kaczynski sie pewnie od Leppera lub Rydzyka uczyl, ale my nie musimy ) Wpisu tego dokonuje z mej nieustajacej sympatii do Ciebie, bysmy wspolnie mogli powiedziec, oceniajac potege umyslowa przywodcow partii (roznych) - "wir lassen uns nicht lumpen"! - czyli traktujemy Ich z szerokim gestem (sind großzügig) "wyrozumialosci" )) pozdrawiam najpiekniej,- pE Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 29.03.06, 20:26 Dzięki za braterskość w sprawie nie wiem, czy zauważyłeś że Kaczyński bardzo dziwnie wymawia toto Lump... raz mówi Lumpen a kiedy indziej Lumpem. Jemu jest wszystko jedno co to tak naprawdę znaczy, grunt żeby brzmiało obrażliwie a przyczepić się za bardzo nie można było. No bo powiedzieć "ty łachuelito" czy "łachmatainteligencja" tylko rozbawi. Ot i taki z niego łachmyta. Odpowiedz Link
gaja_1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 29.03.06, 20:27 Będę buczec, bom tuman i nie rozumie (jak wiekszość Polaków Co Popaye napisał > - "wir lassen uns nicht lumpen"! > (sind großzügig) )) Odpowiedz Link
popaye Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 29.03.06, 20:46 Gaju Przemila,- " "wir lassen uns nicht lumpen"! czyli (to samo co) - "sind großzügig" to popularny zwrot (i przyslowie) w jezyku niemieckim a jednoczesnie przyklad nieprzetlumaczalnej doslownie (jak to czesto z obca mowa) gry slowek!. Wir sind großzügig - znaczy (doslownie)po polsku: "mamy gest"! i to samo znaczenie ma pierwszy zwrot, ktorego doslowne tlumaczenie nie oddaje sensu bo to bedzie oznaczac: "nie bedziemy sie pokazywac w starych lachach" milego wieczoru,- pE Odpowiedz Link
omeri Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 29.03.06, 21:10 mamy gest oraz nie "będziemy ścibolić" Odpowiedz Link
gaja_1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 29.03.06, 21:27 Że tez tego inetrnetu nie było jak człowiek był młody i piekny. Do dzisiaj, mając takich mentorów, tajniki żadnego jezyka nie były by przeszkodą w zrozumieniu. Dziękuje i proszę mnie nie wykluczać z grona "miłujacego" dubelków Odpowiedz Link
mammaja Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 29.03.06, 22:23 Przeczytajcie w Pololityce, ze wlasciwie jest ich czterech! Ciekawe ile osob pozna sie na Prima-Aprilisie, a ile uwierzy Odpowiedz Link
warum Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 30.03.06, 18:22 2 dni temu prezydent Lech kaczynski odznaczyl "nieswiadomie" gen.w.Jaruzelskiego. "Pracownicy Kancelarii Prezydenta wbrew woli prezydenta, a także bez wiedzy i zgody dyrektora Biura Kadr i Odznaczeń wpisali nazwisko gen. Wojciecha Jaruzelskiego na listę odznaczonych i przekazali do podpisu prezydentowi - tak w wydanym oświadczeniu szef Kancelarii Lecha Kaczyńskiego Andrzej Urbański tłumaczy odznaczenie Jaruzelskiego Krzyżem Zesłańców Sybiru." serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3243406.html Jeden dzien trwala gwaltowna burza- z prawa i lewa - kto zawinil, czy zasluzyl ot..jak pogmatwane sa losy Polakow...i jak pokrecona bywa historia. Dzisiaj: "Generał Wojciech Jaruzelski zwrócił prezydentowi Kaczyńskiemu Krzyż Zesłańców Sybiru wraz z legitymacją" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3247791.html Odpowiedz Link
mantra1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 30.03.06, 20:04 Nie bylam nigdy zwolenniczka Jaruzela, wrecz przeciwnie. Ale przyznac trzeba, ze w tym przypadku jego klasy nie da sie porownac z malizna i miernota obecnej glowki panstwa i jej przydupasow. Milosciwie nam panujacy po raz kolejny udowodnil, ze jest nie tylko kurduplem fizycznym, ale i moralnym. "Urbański zaznaczył też, że wszyscy, którzy "rozpętali tę aferę", powinni się bardzo wstydzić." Nie potrafie skomentowac tego szczytu hipokryzji i chamstwa. Odpowiedz Link
warum Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 31.03.06, 22:14 Na styku ... jak nazwac takie zagarnia? Perfekcyjne "Dom rodzinny Jana Pawła II w Wadowicach kupiła fundacja Ryszarda Krauze i przekazała go archidiecezji krakowskiej - dowiedział się TVN24. Informacje potwierdził również rzecznik archidiecezji" serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3251855.html Zaraz po wyborach , gdy "rozliczyc" chciano wszystkich , nazwisko R.K.bylo wymieniane "jako przyklad" w gronie biznesmenow, ktorym sie odpowiednie sluzby PiS "przyjrza" /miala powstac jakas Agencja Nad AgencjaCentralne Biuro Antykorupcyjne, ale chyba zabraklo kworum do przeglosowania wskazywanego szefa i cos ucichlo w temacie/. A teraz R.N. podarowal archidiecezjii krakowskiej i narodowi prezent, za ktory przejdzie do historii. Odpowiedz Link
maryna04 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 02.04.06, 19:21 Przeczytane nie dzisiaj tylko w piatek 31 marca, a takze uslyszane w radio. Kosztem 2,5 mil. dolarow przeprowadzono badania o wplywie modlitwy na powrot do zdrowia osob po operacjach serca. Osoby modlace sie o zdrowie pacjentow nie byly rodzina. Badanie nie wykazaly wplywu modlitwy na stan zdrowia pacjenta w wypadku, kiedy nie wiedzial, ze sie za niego modla. W wypadku kiedy wiedzial nastapil lekki wzrost komplikacji pooperacyjnych. Badania mialy na celu tylko postawiony temat, a nie udowadnianic, czy Bog istnieje, czy tez nie i czy wysluchuje modlitw. Najwiecej komentarzy dot. wydania na bzdury 2,5 mil dol. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 02.04.06, 19:28 2,5 miliona dolarów www.medicalnewstoday.com/healthnews.php?newsid=40765&nfid=crss Odpowiedz Link
3gatunek Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 02.04.06, 19:54 Cytuje: Badania mialy na celu tylko postawiony temat, a nie udowadnianic, czy Bog istnieje, czy tez nie i czy wysluchuje modlitw. Hmmm... chyba przyjdzie mi umrzeć ze śmiechu. Ktoś wydaje 2,5 mln $ i jeszcze gada takie głupoty jak wyzej. Na logike rzecz biorac co my tu mamy: otóz mamy tu badanie, ktore ma wykazac czy modlitwa pomaga czy nie. Jezeli nie pomaga, Boga nie ma. Jezeli pomaga - jest? I to jest wlasnie idiotyzm, bo gdyby pomagaly, to wszsyscy zaraz by krzyczeli, ze Bog jest, ale: "Badania mialy na celu tylko postawiony temat, a nie udowadnianic, czy Bog istnieje, czy tez nie i czy wysluchuje modlitw." Ciekawe kto wydal na te badania 2,5 mln $. Czy ktos moglby mnie poinformowac? Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 02.04.06, 20:16 wiadomosci.wp.pl/kat,18032,wid,8251188,wiadomosc.html Odpowiedz Link
nokata Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 02.04.06, 20:11 Wyniki badan odpowiadaja tylko na pytanie, jak wazna jest wiara. Pacjenta. W to ze wyzdrowieje. A czy wierzy ze dobry Bozio go uleczy, witamina C robiaca za SuperNowyNaKosmicznejTechnologiiLek, dym ze spalonych skrzydelek wieprzowych, czy egzorcyzmy szamana, to inna sprawa. Nie wazne w co wierzy. Wazne jak silna jest jego wiara. zwroccie uwage, ze "Badanie nie wykazaly wplywu modlitwy na stan zdrowia pacjenta w wypadku, _kiedy_nie_wiedzial_, ze sie za niego modla" Czy takie badania to tylko bzdury? Chyba jednak nie calkiem. Bo okazuje sie nagle, ze w stechnicyzowanym spoleczenstwie, gdzie rzadzi bit i elektron, "sa dalej rzeczy, o ktorych nie snilo sie ani nam, ani naszym (przemadrzalym) filozofom" Odpowiedz Link
3gatunek Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 02.04.06, 20:23 "Badania sfinansowała konserwatywna organizacja John Templeton Foundation, wydając na nie 2,4 mln dolarów; prawie drugie tyle dołożył rząd." Konserwatywna... A czego oni tam szukali...? Konserwatyści... czy nie Boga aby? Odpowiedz Link
maryna04 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 04.04.06, 03:51 Artykul o badaniach nad wplywem modlitwy na poprawe zdrowia ukazal sie w "Christian Science", a ja czytalam tylko notatke. Odpowiedz Link
nokata Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 02.04.06, 20:40 w ciągu roku w Polsce odsłonięto 302 pomniki papieża, dedykowano mu 530 szkół, 15 szpitali, 912 ulic, sprzedano też 4 miliony książek na jego temat wiadomosci.onet.pl/1299746,12,item.html Odpowiedz Link
3gatunek Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 02.04.06, 21:02 I niech mi ktoś powie, że nie był świety, skoro jest tak umieszczany... Odpowiedz Link
nokata Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 02.04.06, 21:17 3gatunek napisał: > I niech mi ktoś powie, że nie był świety, skoro jest tak umieszczany... Wlasnie dlatego bedzie swiety. A swoja droga, w Polsce jest 31754 szkol podstawowych, ponadpodstawowych, srednich i pomaturalnych Tak se podzielilam 31745 / 530 to wyszlo 60... Jezeli dodamy ze idzie niz demograficzny i szkoly beda laczone i zamykane... hmmmm ide na kolacje Odpowiedz Link
wedrowiec2 Nie posłuchane dzisiaj :( 02.04.06, 21:24 Nawet Minimaxu Piotra Kaczkowskiego nie ma dziś w trUjce Odpowiedz Link
3gatunek Re: Nie posłuchane dzisiaj :( 02.04.06, 21:35 Zanosi się na kolejne czarne święto w dziejach naszej ojczyzny. Nie mówię, że czarne z powodu klechostwa, ino z powodu żaloby narodowej. tak sobie jakoś umiemy świętować złe czasy... Odpowiedz Link
popaye Re: metoda: na obrzydzenie :( 02.04.06, 21:56 doskonaly przyklad jak obrzydzic rodakom postac JPII. Na wszystkich programach TVP i prawie wszystkich prywatnych od 1,5 dnia "wietrzenie" archiwow w temacie "JPII w kolko Macieju". Graniczy z robieniem sobie kpin, tylko nie wiem czy z samej Postaci czy z obecnej swietojebliwej Wladzy . B.mgliscie przypominam sobie sluchana w Przedszkolu (TV powszechnie dostepna - byla wtedy znana wylacznie w USA) transmisje z pogrzebu Bieruta. Swira "kultowego" mialy wtedy Wladze polityczne sporych rozmiarow, ale chyba to nie byl jeszcze az taki zajob! Transmisyjny obled byl przynajmniej przerywany audycja dla przedszkolakow z piosenka "powiedz Jasiu, powiedz Olu jak to milo jest w Przedszkolu". Rozumiem na JEDNYM programie "na okraglo i na kleczkach" a na reszcie po godzinie + extra swietojebie 30 min!, ale w kolko Wojtek? (sorry na modle p.Kruk z KRRiTV)? Brrrr.... Odpowiedz Link
mantra1 Re: metoda: na obrzydzenie :( 02.04.06, 22:17 Przez chwile uprawialismy zapping (tzn.latanie po kanalach): TVP1, TVP2,TVP3, TVPolonia, Plus, Trwam - programy o Papieżu pod wspolnym haslem "placzmy razem" Canal+ (platny)- przed chwila na ekranie jacys faceci w sutannach, teraz leci jakis b.smutny film o eutanazji, TVN - film o Papieżu, TVN 24 - Papież, TV Kultura "Brat naszego Boga"- film na podstawie sztuki Karola Wojtyly. Canal+ sport - jakis mecz czarnych koszulek z zoltymi. Nokata miala niejasne podejrzenia, ze to ksieza graja, wiec szybciutko przelaczylismy... wreszcie u Jerry Springera jakies rozczochrane baby okladaja sie po mordach...ufff. I pomyslec, ze szlag mnie trafial w czasach, gdy dysponujac tylko dwoma programami TVP co roku 1 wrzesnia ktorys z nich proponowal mi film "Westerplatte". Odpowiedz Link
omeri Re: metoda: na obrzydzenie :( 02.04.06, 23:12 Jak ja się cieszę,ze to nie tylko moje odczucia... Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 03.04.06, 09:44 Wczoraj cała Polska wspominała papieża. Tygodnik Powszechny, chociaż sam nie stroni od "papieskich ciekawostek", pisze również i o infantylności większości przekazów medialnych w powyższym temacie wiadomosci.onet.pl/jp2/5168,1702,1319807,text.html "Papież jako Michał Wiśniewski Ojciec Święty w pismach kobiecych tak naprawdę trudno mieć pretensje o to, że kolorowe pisma pokazują Jana Pawła II w taki właśnie sposób. Bo właściwie jak mają o nim pisać, skoro skądinąd wiadomo, że większość Polaków odbiera Jana Pawła II poprzez emocje, a nie nauczania? Nie łudźmy się: gospodynie domowe nie czytają encyklik i nie śledzą teologicznych dysput. Kupując swój ulubiony tygodnik poszukują chwili wytchnienia i wzruszeń o jakości adekwatnej do ceny: za 1, 1.30, 1,85, 2,50 i 3 złote. Chcą widzieć swych bohaterów w chwilach trosk, radości i wzruszeń, chcą czytać na ich temat niedyskrecje i plotki, niezależnie od tego, czy bohaterem jest księżna Walii, księżniczka Monako, Madonna, Michał Wiśniewski czy papież." Myślę, że tak jest nie tylko w pismach kobiecych. Przeglądałam dzisiaj portal GW i Onetu i wszędzie było podobnie. Pewnie nie powinnam się wypowiadać w tym temacie - nie jestem osobą wierzącą, ale sądząc po tym, co się działo rok temu i obecnie, obawiam się, że rezultat będzie ten sam..... Lubimy (my Polacy)obrzedowość, łatwe wzruszenia, poczucie jedności narodowej i dowartościowania ("nasz" papież), ale na praktykę stosowania dziesięciorga przykazań w życiu codziennym - nijak to się nie przenosi..... Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 03.04.06, 09:57 "Gazeta Wyborcza": Poseł PiS Artur Zawisza, który wkrótce może szefować komisji śledczej badającej banki, występuje w artykułach sponsorowanych przez bezpośrednią konkurencję banków - Spółdzielcze Kasy" wiadomosci.onet.pl/1300006,11,item.html Odpowiedz Link
warum Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 03.04.06, 17:24 Przez 2 dni nawet na portalach dominowala tematyka papieska. Nawet politycy zamilkli.A dzis...dzien jak codzien: wyludzenia wydarzenia.wp.pl/wiadomosc.html?wid=8253021&kat=33314 zniewagi, drwiny wiadomosci.onet.pl/1300314,11,item.html plagiaty wiadomosci.wp.pl/kat,1348,wid,8253659,wiadomosc.html To kolejne wybiorcze informacje - dotyczace przedstawicieli tzw."elit"/ aktualnych lub przyszlych /.Moze i dobrze,ze papiez JPII nie dozyl czasow, kiedy musialby sie wstydzic za rodakow. Odpowiedz Link
nokata Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 03.04.06, 19:04 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,59845,2358832.html 50/50 Odpowiedz Link
mantra1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 03.04.06, 19:08 60/40, ale przyznam, ze 2 celnie strzelilam ) Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 03.04.06, 19:15 80%. Poległam na zwierzętach hodowanych przez syna Leppera i szczegółach działania komisji śledczej( Odpowiedz Link
warum Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 03.04.06, 19:35 No nie KNK- takie westernowe zwierzeta i na dodatek oclone !- ja te praworzadnosc syna wodza S. do konca zycia zapamietam) Poleglam na kadrach PiS/ obstawialam Torun/i gdzie bywal dziadek komornika wynik 70%; musze czytac uwazniej Odpowiedz Link
3gatunek Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 04.04.06, 00:09 Natychmiast prosze postawic mnie pod pregierz i w dyby za jednym zamachem. Nie mam pojęcia co się dzieje w mojej ojczyźnie. Jednakowoż wcale tego nie żałuje. 2/10 Trafiłem w Dziwisza i francuskich studentow. hahaha... Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 04.04.06, 08:30 "32 łabędzie zarażone wirusem ptasiej grypy, odizolowane w wolierze na przystani AZS nad Wisłą w Toruniu, uśpiono w poniedziałek w nocy. Decyzję podjął Krajowy Lekarz Weterynarii - Krzysztof Jażdżewski.W poniedziałek powiatowa lekarz weterynarii Dorota Stankiewicz ponownie wystąpiła do ministerstwa z wnioskiem o likwidację zarażonego stada. Powodem była nadciągająca do Torunia fala powodziowa. Dlatego łabędzie przeniesiono do drugiej woliery, którą zbudowano kilka metrów dalej od dotychczasowej.Minister ochrony środowiska nie wyraził zgody na ich uśpienie, o co wnioskował toruński sztab kryzysowy. Ptaki odizolowane w wolierze badał zespół naukowców powołany przez resort. W sobotę 79 zdrowych łabędzi wypuszczono na wolność. U pozostałych stwierdzono wirusa ptasiej grypy. Ministerstwo Ochrony Środowiska nie odpowiedziało na wniosek Stankiewicz. Decyzję o eutanazji ptaków podjął Krajowy Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3258454.html Nawet minister ochrony środowiska, jest typowy PiSowiec - nie podejmie decyzji, zepchnie ją na innych.Ciekawe, czy gdyby Krajowy lekarz Weterynarii nie podjął decyzji za ministra środowiska, łabędzie w majestacieprawa(i sprawiedkliwości) by się potopiły w klatce? Odpowiedz Link
warum Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 04.04.06, 18:13 Nie ukrywam,ze w tym rzadzie mam tylko 3 ulubiencow, wsrod nich szefa MSZ. Po obejrzeniu w tv wypowiedzi premiera gdy do kamer apelowal, z tym ambonowym akcentem/ niby grozaco/ "Panie Lukaszenka, niech pan wypusci ..." dolaczam ten link z uwagami szefa MSZ. rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060404/kraj/kraj_a_12.html Odpowiedz Link
popaye Re: ........ 04.04.06, 19:12 w Kurierze Warszawskim, chyba III Prog. TVP widzialem nowa "specjalnosc" warszawska ) Sprzed Szpitala Dzieciecego na Litewskiej (jako dziecko lezalem tam kilka razy) od strony Marszalkowskiej zlikwidowano ... podjazd dla karetek ratunkowych i Pogotowia - miedzy ulica a chodnikiem stawiajac "gustowne slupki" z lancuchami! )) Brawo!, na cos takiego nie wpadly Wladze zadnego miasta na Swiecie (chyba) - trza bylo przewodniej sily PIS-u w miescie by na cos takiego "wpasc"! ). Pewnie "swiatowosc" wygladu glownej ulicy w Warszawie by ucierpiala (he, he). Ja... urodzilem sie o rzut kamieniem od tego miejsca i mimo, ze bylo to b.dawno to musze powiedziec tym ktorzy Warszawe znaja mniej, ze odcinek tej "najpiekniejszej ulicy w Polsce" miedzy Pl.Unii i Zbawiciela o ktorym tu mowa, to....jest, byla i bedzie "urbanistycznym wygladem" - kupa dziadostwa do wygladu paryskiej Champs Elysees majaca sie tak zapach g.... do aromatu trufli ((( Ten "genialny pomysl" staje sie chyba norma w Warszawie. Mialem okazje, w zeszlym tygodniu podjezdzac pod b.Hotel Forum (obecnie Novotel) Od (nomen-omen) ul.Marszalkowskiej jest tam zrobiony "podjazd" na max 2 samochody (sic!) a, do tego blokowany przez "limuzyny" do dyspozycji gosci tego hotelu . Ci co znaja Warszawe powiedza: czego sie pieklisz? - trza bylo podjechac od tylu gdzie od niepamietnych czasow zawsze byl wygodny podjazd dla gosci. He-he "naiwniacy" - podjazd jest! ale... zamkniety szlabanem i wpuszczane sa tam wylacznie auta DOSTAWCOW!. Do Warszawy trzeba pojechac by... zobaczyc Hotel (w absolutnym Centrum) ktory ma super-udogodnienia dla dostawcow a ... goscie?. A... po cholere komu "goscie"? w... Novotelu? - wkurzaja swymi zachciankami tylko Obsluge i denerwuja dostawcow!!!! ((. Na moja uwage w Recepcji, ze niedosc iz nie moge podjechac to jeszcze (naiwny) wygladam dookola i nadaremnie (zreszta!) by ktos pomogl mnie tachac bagaze - rozkoszna p.Recepcjonistka odpowiedziala: "taaak... bede musiala powiedziec o tym Panu Portierowi (jak juz bagaze sam zatargalem!) A.. co do mojej "zachcianki" podjazdu samochodem: "zalezy JAKIM autem sie... podjezdza!" (sic!). A.. to faktycznie!, ja mlotek mam tylko mercedesa 320 a tam "gosc" to sie zaczyna pewnie od ... Maybacha i Bentley´a w... gore! )))) Lo Matko Boska! - skad tu wziasc kase na ... RollsRoyce ?? (( Paryz, pomijajac "wszystko" (inne) ma spore zalety. Nie rzadzi tam PIS w koalicji z LPR-em )) pozdrawiam,- pE Odpowiedz Link
maryna04 Re: temat religijno-klimatoznawczy 05.04.06, 06:06 Naukowcy - klimatolodzy z jakiegos uniwersytetu na Florydzie stwierdzili, ze Jezus mogl stapac po Jeziorze Galilejskim, bo stwierdzono, ze istnieje jakas tam mozliwosc, zeby to jezioro zamarzlo. Zachodzi pytanie, dlaczego to nie wspomniano w biblii o straszliwych mrozach w tym okresie. Szczerze? Tak tylko przelecialam ten artykul, bo ja juz nie moge zdzierzyc tych naukowych nowosci, wiec nie powiem jak tlumacza powstanie tafli lodowej na jeziorze galilejskim. Warum, kogo oprocz Mellera jeszcze szanujesz w tym rzadzie? Odpowiedz Link
warum Re: temat religijno-klimatoznawczy 05.04.06, 07:24 Maryno - slowo "szanuje" zostawiam na lepsze okazje. W tym rzadzie oprocz szefa MSZ ciesze sie,ze jest Zyta Gilowska/jako min. fin.- bo wie o czym mowi/ i ta szara myszka-min.rozowju regionalnego- Grazyna Gesicka. Moze mam tylko wrazenie, ale ci jeszcze probuja cos zrobic - reszta tylko wiernie SLUZY / ale nie wiem z jakiego powodu? - ze strachu czy dla kariery? /- ,. A jak poczytalam o "doradcach" premiera to mowiac obrazowo - kopara mi opadla. Odpowiedz Link
kanoka Re: temat religijno-klimatoznawczy 05.04.06, 09:45 Mellera, jak większość z nas, darzę sympatią i uznaniem. Przyznam, ze nie kojarzyłam zupełnie, kto to ta Gęsicka. Sprawdziłam i teraz wiem - wygląda sensownie. Kolejny polityk PO w rządzie PiS ludzie.wprost.pl/sylwetka/?O=82662 Do Gilowskiej straciłam reszte sympatii za sprawę z Balcerowiczem . Nawet jak siądzie w jednej ławce z premierem Lepperem - już mnie nie zadziwi((( Odpowiedz Link
mantra1 Re: temat religijno-klimatoznawczy 05.04.06, 13:56 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3261710.html Wydawac by sie moglo, ze ostatnio przymiotniki "papieski" i "katolicki" to slowa-wytrychy, otwierajace wszystkie kasy. Zwlaszcza te dziurawa - panstwowa. Odpowiedz Link
kanoka Re: temat religijno-klimatoznawczy 05.04.06, 14:48 I tym razem, to rzeczywiście - platformy wina (( Za taki "liberalizm", to ja dziekuję.... "Trzy projekty - zgłoszone przez posłów Platformy Obywatelskiej - przewidują, że Papieski Wydział Teologiczny w Warszawie, Papieski Wydział Teologiczny we Wrocławiu i Wyższa Szkoła Filozoficzno- Pedagogiczna Ignatianum w Krakowie będą otrzymywały dotacje budżetowe na zasadach uczelni publicznych. Wszystkie kluby parlamentarne, oprócz SLD, popierały projekty." Zostaje tylko SLD. Odpowiedz Link
kanoka Re: temat religijno-klimatoznawczy 05.04.06, 14:50 Globalna wioska, bo pewnie czytałaś o tym u siebie wiadomosci.onet.pl/1301500,69,item.html Odpowiedz Link
maryna04 Re: temat religijno-klimatoznawczy 06.04.06, 04:26 Zle ocenilam wczesniej rzeczniczke d/s rodziny (czy jakos tak - bo sa jakies dwa zblizone stanowiska) Joanne Kluzik - Rostkowska, ktora w pierwszym wywiadzie byla tak zapatrzona w swego szefa Prezydenta i rzekla, ze oczywiscie feministka nie jest, ale maz powinien pomagac w domu. I zaraz potem wypowiedziala sie za zaplodnieniem in vitro, co wywolalo straszliwa burze, a teraz tez madrze gada, ze zobowiazanie pracodawcow do niezwalniania kobiet przez 2,5 lata po macierzynskim, praktycznie wyrzuca je z rynku pracy. Nie wiem czy panowie - decydenci sa tak cyniczni i chca sprowadzic roznymi takimi przywilejami kobiete do jej tylko "naturalnych" powinnosci, czy tak glupi, ze nie moga pojac, ze zaden pracodawca nie lubi takich obostrzen i bedzie unikal problemu kobiecego od poczatku. Mysle, ze jednak bardziej sa glupi i mysla jak propagandowo dbaja o kobiete - matke i pracownice. Kiedy przeczytalam o kolejnych dotacjach z pieniedzy wszystkich podatnikow na instytucje religijne, to pomyslalam, ze w Polsce bym sie okropnie zle czula, na odleglosc to jest jednak inna ta nerwacja. Tak krok po kroczku zrobilo sie panstwo wyznaniowe - mieszkajacy w kraju tak tego nie odczuwaja, ale na odleglosc kiedy pamietam jak bylo a jak jest to dla mnie jest straszne i beznadziejne. Nie wiem, czy najmlodsi z tego forum doczekaja nawet nie rozwodu kosciola i panstwa, ale jakiegos psucia sie w tym tak kochajacym sie stadle. Bleee... Odpowiedz Link
warum Re: temat religijno-klimatoznawczy 06.04.06, 07:18 Maryno dla mnie panstwo wyznaniowe to np.Iran. Nasze panstwo/ wlasciwie "wladze"/ chcialyby zrobic z Polski panstwo wyznaniowe - ale jak dotad, to trzeba dodawac " ". Bo nawet, jak niektorym udaje sie przeforsowac skrycie lub wymusza moralnie zapisy w przepisach ogolnych dot. religii w szkolach, zamkniecia rozrywki, sklepow, rodzenie dzieci/poczetych tylko z mezem i naturalnie/ to... mentalnosci ludzi sie juz nie zmieni- i na szczescie jest postep technologiczny - wiec nawet jak polskie media ocenzuruja lub zastrasza to beda tv zagraniczne i....otwrate granice , a tu w kraju zostana olewajacy staruszkowie /tacy jak ja/, ktorym najwyzej beda mogli pogrozic z ambony,ze moja dziadowska emerytura wlasnie "to kara za grzechy"))). Bo jak inaczej uzasadnia,ze kierujac sie ideologia/ wciskajac ja kazdemu / doprowadzili panstwo do ruiny, nawec majac kupe pieniedzy z UE? Racjonalizm to wrog ideologii- bo pokazuje fakty,przyczyny i skutki- a z ideologii realnie komfortowo zyja niektorzy wybrancy/ partia i religia- to ta sama struktura/, a reszta narodu sie ludzi,ze kiedys bedzie im lepiej. Juz jeden z PiS powiedzial "ale ciemny narod to kupi"... / nawet slyszalam jak wyjasnial kontekst, ze niby wszyscy zle to zrozumieli)/ wiec ja profilaktycznie ksztalce swoje dziecii zycze im normalnego zycia za granicami Polski. Zreszta premier tez sie wczoraj chwalil,ze" kazdy kto opuszcza Polske jest szczesliwy"... i ja mu tym razem wierze))bez wzgledu na kontekst. Odpowiedz Link
gaja_1 Re: temat religijno-klimatoznawczy 06.04.06, 13:13 Następny przykład "świeckości" naszego kwaklandu. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3264395.html "Szef PO Donald Tusk i szef PiS Jarosław Kaczyński wymienili listy, w których obaj piszą o koniecznosci pojednania - dowiedziała się nieoficjalnie TVN24. LISTY PRZEKAZANO DO WIADOMOŚCI kardynala Stanislawa Dziwisza i arcybiskupa Tadeusza Gocłowskiego." Kaczor by mnie nie zaskoczył takim postepkiem, ale PO przegięła. Mało Donaldowi bylo wczorajszego przyklepania pomysłu jego partyjki o dotowanie uczelni katolickich, dzisiaj dołożył Odpowiedz Link
kanoka Re: temat religijno-klimatoznawczy 06.04.06, 14:37 To znowu ja - po spacerze. Odmarzam przed komputerem. Jeszcze przed wyjściem z domu, usłyszałam na TVN, że Benedykt XVI chce wreszcie zrobic porządek z RM wiadomosci.onet.pl/1302312,11,item.html "Nuncjusz Apostolski w Polsce abp Józef Kowalczyk przekazał w czwartek kopię listu Stolicy Apostolskiej w sprawie Radia Maryja prowincjałowi Redemptorystów o. Zdzisławowi Klafce. Stolica Apostolska zwróciła się do biskupów polskich, "aby zgodnym działaniem przezwyciężali aktualne trudności spowodowane przez niektóre transmisje i stanowiska zajmowane przez Radio Maryja, które nie uwzględniają w wystarczającym stopniu słusznej autonomii sfery politycznej". Brawo, papież) Odpowiedz Link
alfredka1 Re: temat religijno-klimatoznawczy 06.04.06, 16:54 Oczywiście, taki LIST od dawna był potrzebny i oczekiwany. Boję się jednak, że podniesie się wrzask pod niebiosa, że jak tak można naszemu, polskiemu, katolickiemu, jedyną rację mającemu, cokolwiek sugerować lub broń Boże zalecać. Czy wystarczy rozsądny głos kilku /kilkunastu/ biskupów by wreszcie uporządkować te bolące i chwały kościołowi nieprzynoszące sprawy..... Odpowiedz Link
tomasdyg Re: temat religijno-klimatoznawczy - gaja_1 06.04.06, 22:07 gaja_1 napisała: "LISTY PRZEKAZANO DO WIADOMOŚCI kardynala Stanislawa Dziwisza i arcybiskupa Tadeusza Gocłowskiego. Kaczor by mnie nie zaskoczył takim postepkiem, ale PO przegięła. Mało Donaldowi bylo wczorajszego przyklepania pomysłu jego partyjki o dotowanie uczelni katolickich, dzisiaj dołożył " -Hmm...., przepraszam Gaju, ale by być zaskoczoną, musiał Cię chyba uwieść osobisty urok Donalda, lub czar premiera z Krakowa Przypomnij sobie, tak na chłodno, ich wcześniejsze wypowiedzi, choćby odnośnie dopuszczalności aborcji. Ukłony i posłuszeństwo względem hierarchów Kościoła, obowiązkowe uczestnictwo zarządu partii w uroczystościach religijnych -choćby Łagiewniki. Wreszcie "wzmocnienie" władz PO zaciągiem z ZCHN. No cóż, to są "liberałowie", tylko tacy po polsku, "liberałowie inaczej". Aha!, tak dla pocieszenia, przypominam sobie również identyczną ewolucję, jaką przeszli Miller z Kwaśniewskim, z tym, że u tych dwu ostatnich, dokonał się ewidentny cud (zapewne pod wpływem JP II) bo jak mówi przysłowie: "jeśli Bóg chce kogoś mocno ukarać, to odbiera mu rozum". Pozdrawiam PS Proszę nie zapominaj, że polska to kraj: Mrożka, Witkacego i Gombrowicza, więc normalnie -u nas- nic nie może być normalne Odpowiedz Link
maryna04 Re: temat radiomaryjny 07.04.06, 06:13 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3265979.html to jest o upomnieniu redemptorystow na temat radiamaryja. A pod spodem watek p.t. lobby zydowskie w Watykanie. Jasne? Mam juz obsesje, ale to nie moja wina, ze dostalam obsesji w temacie koscielno- panstwowym. Odpowiedz Link
byfauch Scholastyka? :)))) 06.04.06, 07:56 wiadomosci.onet.pl/1326634,242,kioskart.html A tu kilka kwiatków z atrykułu. "Wyniki badania pokazują, że u pacjentów, którzy wiedzieli, że ktoś się za nich modli, wywiązało się więcej komplikacji pooperacyjnych, na przykład arytmia serca." "Badanie kosztowało 2,4 miliona dolarów (...)" "Podczas badania naukowcy obserwowali w sześciu szpitalach 1802 pacjentów poddawanych operacji wszczepienia bypassów. Chorych podzielono na trzy grupy. Za dwie się modlono, za trzecią nie. Połowie pacjentów, za których się modlono, powiedziano o tym, drugą połowę poinformowano, że być może ktoś się za nich modli." "Po przeanalizowaniu występujących powikłań, naukowcy odkryli, że nie ma pod tym względem różnic między pacjentami, za których się modlono, i pozostałymi." Prawie się zsikałem. )) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Obejrzane dzisiaj:) 06.04.06, 19:04 www.100lat.pl/kartki/wielkanocne/nasz_kurnik_2006/ Odpowiedz Link
kanoka Re: Obejrzane dzisiaj:) 06.04.06, 20:24 Oj, nie wiem, czy tak )), czy tak (( A może i jedno i drugie - będzie humor wisielczy Odpowiedz Link
warum Re: Obejrzane dzisiaj:) 06.04.06, 21:28 Wisielczy humor musimy poprawic polecam te zapowiedz z Rz: rzeczpospolita.pl/nast_nr/060406_1.html Odpowiedz Link
maryna04 Re: Obejrzane dzisiaj:) 07.04.06, 06:36 W jakiejkolwiek papierowej gazecie np GW, czy Rzeczpospolita ukazala sie wzmianka o badaniach nad modlitwa? Zbiorowe modlitwy sa b.popularne w USA. Rok temu przeczytalam, ze zakonniczki w jakims stanie plus wierni modla sie nieustajaca od 100 + lat. Wystarczy przeslac jakas sume, podac intencje (nie mozna zamowic sobie np., zeby kogos szlag trafil). W dobie elektroniki mozna to wszystko zalatwic e-mailowo. Wiec zalatwilam wyslalam e-maila, zaplacilam jednak nie karta kredytowa - nie mielam odwagi, wiec czekiem - $100. A jakze, dostalam odpowiedziec, ze beda sie modlic w podanej przeze ze mnie intencji 3 tygodnnie, za dluzsze modlitwy nalezy zaplacic dalej. I tak zadzialalo jak z tymi chorymi na serce, wyszlo gorzej niz oczekiwalismy. (nie o zdrowie chodzilo). Dlaczego ja, smiejaca sie z tego wszystkiego to zrobilam? Czasami jest taki czas w zyciu, ze nie tylko zaprzedamy dusze diablu, ale chcemy uwierzyc w sile modlitwy, chociazby nie naszej. A teraz smieja sie ze mnie, gdzie te 100 dolarow. Warum, tak, tym sie roznimy od fundamentalistycznych krajow islamskich, ze u nas ciagle jeszcze spora grupa ludzi mysli racjonalnie. Jak dlugo? Mysle, ze nie zyczysz zle swoim dzieciom widzac ich w przyszlosci poza Klechistanem (ta nazwe przyslala mi siostrzennica, ktora ma zawod dziennikarski i jest u kresu sil mentalnych na okolicznosc tego co sie dzieje w jej branzy). Odpowiedz Link
kanoka Re: Obejrzane dzisiaj:) 07.04.06, 08:23 Nie zauważyłam nic na temat o amerykańskich badaniach nad modlitwą, ale na Onecie było. Pisałam o tym i ja i Byfauch , na tymże wątku. Gdyby nie sieć i portale, znacznie mniej byśmy wiedzieli. Poiszesz o własnych doświadczeniach z "modlitwą w intencji". Ja to odbieram jako przejaw myślenia magicznego, któremu często ulegamy w sytuacjach krytycznych. Jedni wówczas płacą za modlitwę, mszę, lub modlą się sami, (chociaż na codzień, deklarują się jako niewierzący, a przynajmniej agnostycy), inni odprawiają czary - mary mniej lub bardziej w stylu New Age. Ja, pomimo wychowania w religijnej rodzinie, należę do tych drugich ). Na sam problem, pewnie ani jedno ani drugie w sensie obiektywnym , ani nie pomaga, ani szkodzi, ale jest rodzajem psychoterapii i jeżeli daje komuś siłę/uspokojenie, to jestem ZA. Odpowiedz Link
gaja_1 Re: Obejrzane dzisiaj:) 07.04.06, 09:25 Maryno u nas tez modlą się za innych. W Pieniężnie jest zakon Werblistów, u których za opłatą można zaklepać zdrowaśki. Alez było moje zdziwienie, jak przysłano mi stamtąd potwierdzenie, że mam zamówione modły za siebie Okzazało sie, że tesciowa po usłyszeniu moich "herezji" powierzyła moje nawrócenie temu zakonowi Odpowiedz Link
mantra1 Re: Obejrzane dzisiaj:) 07.04.06, 09:39 Hmmm...no to albo za malo zaplacila w tym Pieniężnie, albo Werblisci fuszerke odwalili ) Odpowiedz Link
gaja_1 Re: Obejrzane dzisiaj:) 07.04.06, 13:20 Teściowej, Święty Boże nie pomoże Stawiam na fuszerkę za skąpstwo teściowej Odpowiedz Link
maryna04 Re: przeczytane, obejrzane 07.04.06, 21:57 Moze wiadomosc nie dla naszych forumowiczow, ale dla wielu Polakow istotna - i tu i tu. Komisja Senacka w Waszyngtonie pracuje intensywnie nad rozwiazaniem problemu nielegalnych emigrantow, ktorych ilosc ocenia sie na 11.do 12 mil. Consensus miedzy nieprzejednanymi republikanami i demokratami zarysowuje sie. Najrealniejsza jest propozycja, ze zostana wprowadzone 6-letnie wizy pracownicze dla tych, ktorzy tu juz sa, ktore beda poczatkiem drogi do green card. Ostateczny ksztalt - to juz drobiazg. To byloby wspaniale. Znam tyle ludzi zatrzasnietych tu w pulapke (nie mowcie, ze przeciez moga wrocic do kraju), jednemu mlodemu malzenstwu, to wrecz matkuje. Juz nawet nie poruszalismy tematu, ale od kilku miesiecy juz znow mielismy nadzieje, nawet rozliczyli sie z podatkow na trzy lata wstecz. Na wszelki wypadek, i bardzo dobrze. Rowniez rozbite rodziny maja szanse, ze sie spotkaja. Ogromnie sie ciesze. Oczywiscie nie ma to nic wspolnego z pryznawaniem wiz. Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 07.04.06, 09:51 Ewangelia według Judasza - taki temat Wielkanocny "Judasz nie zdradził Jezusa, lecz działał na jego życzenie w ramach planu zbawienia - takie rewelacje przynosi tzw. Ewangelia Judasza, którą wczoraj poznał świat. Egipski manuskrypt przewraca do góry nogami prawdy zawarte w kanonicznych ewangeliach" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3266009.html Apokryficzne ewangelie i tajemnica całunu turyńskiego, czy tajemnica Fatimska, co jakiś czas wracają jak bumerang na łamy gazet, po czym znowu spadają w niebyt. W ramach swoistych "rekolekcji wielkopostnych", polecam książkę Henryka Panasa "Według Judasza. Apokryf" .Znacznie lepiej napisana niż sławetny "Kod Leonarda da Vinci". Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 07.04.06, 12:27 Zaskakujący tytuł - Z komórką do trumny wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3266227.html Nie bardo wiadomo, czy to już nowy obyczaj, czy obsesja podobna tej, jaką żywił Edgar Poe? Odpowiedz Link
gaja_1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 07.04.06, 13:39 Jeżeli mnie nie spalą, to też każę sobie włożyć i to do ręki, żebym nie musiała szukać Po wysłuchaniu bajań i obejrzeniu filmów, jak to sie niektórzy budzą wolę się zabezpieczyć na taką ewentualność Odpowiedz Link
maryna04 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 07.04.06, 15:05 Gaju, mysle, ze przy tak opornej materii jak Twoja osoba to tesciowa wyraznie poskapila panu Bogu, bo przeciez tak Werblisci jak i moje zakonniczki to tylko urzednicy w "kancelarii prezydenckiej" i nie dla nich te pieniadze. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 11.04.06, 11:59 Ot takie sobie, trochę prawdziwe trochę śmieszne ale przynajmniej nie o polityce wiadomosci.onet.pl/1327371,242,kioskart.html A możeby jednak napisać coś o polityce abysmy czytali w ramach pokuty Wielkotygodniowej........ Odpowiedz Link
nokata Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 12.04.06, 18:59 === O.Rydzyk: przebaczamy, prosimy o przebaczenie - Jeżeli ktoś został dotknięty wypowiedziami u nas jednego spośród znanych polskich felietonistów, to jest nam bardzo przykro. Nikt nie miał zamiaru uczynić jakiejkolwiek i komukolwiek przykrości czy szkody - mówił dzisiaj w Radiu Maryja o. Tadeusz Rydzyk [...] Nastąpił w mediach liberalnych następny zmasowany atak udających obronę Kościoła i Polski na Radio Maryja. W atakach tych rozpowszechnia się jak zwykle bardzo poważne oszczerstwa od przestępstw finansowych, przez nieposłuszeństwo Kościołowi, uprawianie polityki, ksenofobię do antysemityzmu. [...] Życząc wszystkim, wielu łask, pokoju serca, spotkania w żywej wierze Zmartwychwstałego, przebaczamy wszystkim czyniącym nam zło, i również prosimy o przebaczenie naszych popełnionych błędów. === No to juz szczyt bezczelnosci: "przebaczamy wszystkim czyniącym nam zło," tyle on ma do przebaczania innym, co sowiecki soldat do powiedzenia na gestapo Ale, im bardziej bedzie darl ryja, ze wszyscy go nie lubia (bo i za co?) tym wiecej osob uwierze w meczennictwo Rudzyka i jego sonderkommanda. swoja droga, jezeli on jest "ojciec" to wole byc zrobiona ogorkiem in vitro. pelny tekst: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3277244.html Odpowiedz Link
josarna Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 12.04.06, 20:02 I ten jego słodki głosik ("Fakty")! Że też ludzie wciąż dają się nabierać sektom! Nawet gdyby im dzieci wymordował to i tak będą przekonani o świętości drania. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 12.04.06, 20:20 jeszcze go zrobią świętym męczennikiem za życia i konterfekciki jego będą dodawać do każdego zakupu, oczywiście w przytulnym prywatnym sklepiku, a nie w jakimś tam żydowskim supersamie. Odpowiedz Link
maryna04 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 12.04.06, 21:41 Tym razem- nieprzeczytane. Prosila mnie pewna osoba, ktora juz dawno wyjechala z Polski, wspominalam o niej na okolicznosc wulgarnosci jezykowych, ze nie moze tego strawic we wspolczesnej literaturze, zebym dala jej kilka Polityk. Pamieta ten tygodonik - sentymentalnie. No i dzwoni do mnie, a co zes mi za tygodniki pozyczyla, przeciez tam jest albo o tym co sie dzieje w Watykanie, za tydzien ogolne peryspektywy kosciola, potem sondze polskie na tematy religijne, artykuly o lekcji religii, tu kardynal Dziwisz ma wspanialy ingres i sie wypowiada, a tam wypowiadaja sie na tematy zycia publicznego arcybiskupi i inni ordynariusze. Kto to kiedy widzial w Polityce biskupa. To ja takiej gazety nie bede czytac, wole zapamietac tamta stara. Odpowiedz Link
josarna Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 12.04.06, 22:00 E, może nie jest tak źle, ale rzeczywiście był raport na temat lekcji religii - nawet niezły. Odpowiedz Link
popaye Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 12.04.06, 22:15 Maryno,- wiekszosc z nas wychowala sie na Polityce. Dokladnie tej Rakowskiego - ze wszelkimi jej przegieciami, zaklamaniami, ukladami i stymulowana przez partyjne "uklady" trescia. Ale w tamtych czasach bylo to jedyne (oprocz Tygodnika Powszechnego) pismo ktore warto bylo czytac i odbijajace (zawsze) poziomem od powszechnej agitki rynku medialnego. Zmienila (?) sie Polityka - a... pewnie. Jest (nareszcie?) taka jaka starzy czytelnicy sobie "wymarzyli" - wydawana przez niezalezna (przynajmniej finansowo) spolke bylych dziennikarzy w niej pracujacych w odroznieniu od konkurencji za ktora zawsze stoi KTOS ( wydawca, najczesciej nie-polski) ze swoja, nie zawsze jasna i przejrzysta "polityka" - rowniez w zakresie sympatii i lobby politycznego. Polityki "jezyk i preferencje tematyczne" - hmmm... rzecz gustu (rowniez politycznego) ale na tle tych wszystkich Wprost, Newsweek (Polska) czy chlam wydawniczy zza ktorego wyziera geba niejakiego Springer-a - probuje zapomniec. Jako aktywny czytelnik prasowej publicystyki, w tym tygodnikow na rynku niemieckim - trudnym, bo jak w USA juz dawno "podzielonym", wlasciwie bez miejsca na cos NOWEGO - przezylem upadek Stern-a (po publikacji podrobki pamietnikow Hitlera w poczatku lat 80-tych) i kariere springerowskiego (bogato ilustowanego) Focus-a. Ale... jak chce poczytac odpowiedzialnej i realnie opiniotworczej publicystyki - siegne zawsze, jak wiekszosc niemieckojezycznych czytelnikow po Spiegl-a ktory "zawsze" byl wzorcem dla naszej rodzimej Polityki. Der Spiegel, to takie pismo iz napewno przed amerykanska "konkurencja" wstydzic sie nie musi, a juz napewno w Europie. Nie narzekajmy na Polityke bo z racji jej "samodzielnosci finansowej" - moze nie jest pismem idealnym ale (miejmy nadzieje) oszczedzony jej bedzie los A.Michnika i GW - sila rzeczy (o ironio) zaleznych (tak, tak) od sytuacji (w tym finansowej!) gieldowej spolki Agora, a realnie od amerykanskich funduszy emerytalnych - glownych akcjonariuszy. Nawet w pogladach i tresciach, wiele zalezy od...kasy ,- niestety. pozdrawiam,- pE Odpowiedz Link
nokata Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 13.04.06, 22:17 Podpisano deklarację koalicyjną Samo-PiS "Wszystko jest na najlepszej drodze. Polacy mogą być przekonani, że mają w końcu to na co czekali od 6 miesięcy, czyli mają większościowy rząd, który będzie zmieniał Polskę" - powiedział Jarosław Kaczyński na konferencji koalicyjnej "Mamy już deklarację, z szacunków dla naszych partnerów nie ogłaszamy załączników" - oświadczył Kaczyński." Pakt Ribbentrop - Molotow?? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3280840.html Odpowiedz Link
mantra1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 14.04.06, 13:05 No to mamy meczenniczke: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3268208.html Ciekawe, czy na falch eteru bedzie zrzutka na adwokata i sluchawki ) Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 14.04.06, 15:09 przy takiej ilości świadczących o jej cierpieniu, ciemięzeniu przez wrogów r.m. bardzo szybko będzie robić za beatyfikowaną i kurcgalopkiem za świętą. Odpowiedz Link
popaye Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 14.04.06, 17:05 Kochani,- ja, rozczulilem sie ta historyjka - serio!. Jest taka zyciowa, powszechna i piekna, po prostu "polska" I ta mamusia - gleboko wierzaca katoliczka ktora dzieci wychowala "po polskiemu- katolicku" by na starosc drzec z Nimi psy i koty! Dzieci, tez 100% katolicy i bywalcy (zapewnie) coniedzielnych Mszy sw., ktore gluchej jak pien matce - miast kupic aparat sluchowy by mogla slyszec cos wiecej niz wlaczone na pelny level (naglosnienia) Radyjo - komunikuja sie z Nia za pomoca Instytucji Wymiaru Sprawiedliwosci - he, he. Jakiez to polsko-"katolickie" - mniam-mniam paluszki lizac!. I te... 50 zl.(ca.13€!) - ponoc "fortuna" dla stetryczalej, a przedewszystkim gluchej emerytki ale rozeznania Babci w mozliwosciach dochodzenia przed Sadami swej racji - tylko pozazdroscic!. Jak Boze Narodzenie - choinka, tak ta historyjka z daleka pachnie polska atmosfera Swiat Wielkiejnocy ) Ta zyczliwosc, rodzinna milosc, wyrozumialosc, "katolicka" wiez rodzinna i chec do pomocy - wow! Wesolego jajka! - wszystkim Rodakom - katolikom w Kraju zyczy pE Odpowiedz Link
maryna04 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 15.04.06, 02:52 Historia niekoniecznie polska, ale ludzka. Przeciez jak niedawna podawano rodzina doniosla w Afganistanie na tatusia, ze przeszedl na chrzescijanstwo.Wiedzieli, ze za to grozi mu kara smierci. Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 17.04.06, 09:09 Z tego co pamiętam, afgańskie władze aby uratować go od stryczka, ogłosiły go wariatem, wariatów nie można karać.Zrobiono to , oczywiście, aby uniknąć międzynarodowego potępiena i sankcji gospodarczych, jakie, jakie spowodowałaby niechybnie egzekucja przechrzty. Ten, po zwolnieniu z wiezienia, nie czekał na ciąg dalszy i uciekł z Afganistanu. I słusznie, bo wkrótce potem, afgański parlament podjął uchwałę, że decyzja o jego uwolnieniu oraz umorzenie procesu były sprzeczne z prawem - rzecz jasna, afgańskim. Sprawa być może nie jest tak zupełnie oczywista, bo jak podaje Gazeta: "Znajomi Rahmana twierdzą, że od dawna wiedzieli, że jest chrześcijaninem, ale "nie brali tego poważnie". W rodzinnych stronach znany był bowiem z niezrównoważonego charakteru i wybuchów agresji, podczas których bił żonę (rozwiodła się z nim i spór o prawo do opieki nad dziećmi doprowadził ich do sądu i oskarżenia Abdul Rahmana o zdradę islamu)." Co oczywiście nie oznacza mojego poparcia dla karania w jakikolwiek sposób tych, którzy zmieniają wiarę. Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 17.04.06, 09:19 Czytam dalej. "Eksperci ostrzegają przed atakiem USA na Iran" ...."Autorzy artykułu są również przekonani, że akcja militarna przeciw Iranowi nie doprowadziłaby do zmiany władzy w Teheranie; przeciwnie - spowodowałaby umocnienie obecnego reżimu na dziesięciolecia Choć doniesienia "New Yorkera" i "Washington Post" Biały Dom i Pentagon określiły jako spekulacje, Clarke i Simon przypominają, że zaprzeczenia towarzyszyły również początkowi wojny w Iraku. W maju 2002 roku prezydent Bush zapewniał, że "na jego biurku nie ma planów wojny", podczas gdy od miesięcy pracował nad planami inwazji na Irak - argumentują Zdaniem obu ekspertów, Kongres "musi powstrzymać administrację prezydencką przed rozpoczęciem nowej wojny, której wynik byłby niewiadomą - lub co gorsza - byłby wiadomy zbyt dobrze". serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,3285888.html Obawiam się, że będzie jak z Irakiem, lub jeszcze gorzej ((( To czyta się jak horror.... "Irak w obliczu wojny domowej" "Każdego dnia pod mostami, w rowach przydrożnych, w samochodach porzucane są ciała młodych mężczyzn, uprowadzonych, skutych kajdankami, pobitych, zastrzelonych lub uduszonych. Często świeże groby zabitych można znaleźć, gdy krew wypływa spod cienkiej warstwy piasku. Przerażeni mieszkańcy nie wiedzą, z kim mają do czynienia, rebelianci i kryminaliści bowiem ubrani są często w policyjne mundury, natomiast stróże prawa z obawy przed zamachami występują w cywilu lub, jak bandyci, w maskach na twarzach. Komentatorzy zastanawiają się, czy to już wojna domowa, czy dopiero jej zwiastuny. Pewne jest jednak, że ponad trzy lata po amerykańskiej inwazji sytuacja w Iraku jest gorsza niż kiedykolwiek przedtem. Ambasador Zalmay Khalilzad miał rację, gdy mówił, że amerykańska inwazja na Irak otworzyła puszkę Pandory." www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=swiat&name=235 Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 17.04.06, 09:28 Czytam dalej "przegląd" - tym razem pro domo sua. www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=opinie&name=100 Bardzo ciekawy artykuł Czesława Sikorskiego, o demokracji plemiennej w wydaniu PiS i o naszej Polaków na nią podatności. Oraz - o konieczności i szansach obrony tej prawdziwej demokracji - liberalnej: "Jakie są zatem szanse obrony demokracji liberalnej, skoro nie tylko partia rządząca, ale i znaczna część społeczeństwa, być może nawet większość, chciałaby ją zastąpić demokracją plemienną? Skuteczność sposobu obrony zależy od przezwyciężenia dwóch istotnych barier psychologicznych. Pierwsza z nich związana jest z potrzebą absolutnego zjednoczenia wszystkich sił opozycyjnych wobec PiS, zarówno parlamentarnych, jak i pozaparlamentarnych. Przeszkodą może okazać się brak umiejętności wzniesienia się ponad wszelkimi podziałami. Potrzebna jest w tym wypadku taka determinacja, jaka charakteryzowała opozycję w 1980 i 1989 r. Stawka jest zbyt poważna, aby wybrzydzać na towarzystwo SLD. Tą stawką są szanse rozwoju cywilizacyjnego Polski, które ekipa rządząca najwyraźniej zaczyna trwonić. Drugi istotny wymóg to polityczna asertywność, odwaga w głoszeniu zalet demokracji liberalnej. Trzeba zerwać z fatalnym nawykiem polityków, aby publicznie mówić to, co – jak często mylnie sądzą – ludzie chcieliby usłyszeć. Platforma Obywatelska straciła niemal pewne zwycięstwo w wyborach nie dlatego, że była zbyt liberalna, ale dlatego, że próbowała konkurować z PiS na ich własnym podwórku, przez co w oczach wielu wyborców utraciła wyrazistość i wiarygodność. Trzeba umieć przeciwstawić się powszechnemu przekonaniu o patriotyzmie i moralności ludzi PiS. Cóż to za patriotyzm, który spycha kraj z drogi rozwoju cywilizacyjnego, czyniąc z niego enklawę muzealną XIX-wiecznych wartości? Cóż to za moralność, która pozwala na ograniczanie wolności wyboru przekonań i stylu życia albo każe za te wybory płacić cenę niewyobrażalną w cywilizowanych krajach? Należy jednak zdawać sobie sprawę, że do liberalnej demokracji trudno będzie przekonać tych wyborców PiS, którzy kiedyś z entuzjazmem podchwycili hasło „brać sprawy we własne ręce” i próbowali zasilić szeregi klasy średniej, a potem okazali się bezradni w zderzeniu z nepotyzmem, korupcją oraz opieszałością albo nadgorliwością urzędów. Jak przekonać przegranych i wykluczonych, że wolność jest szansą na poprawę ich losu, a nie przyczyną ich porażki, skoro przez 17 lat zrobiono tak niewiele, aby pomóc im to zrozumieć? Autor jest profesorem w Katedrze Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego, znawcą ekonomii, organizacji i zarządzania" Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 17.04.06, 10:46 Gorąco polecam dla rozrywki, dla refleksji. Już dawno nie czytałam czegoś tak sympatycznego i z własnego doświadczenia rzeczę: "nic się nie zmieniło". I za cóż tak kocham to Zakopane? )) www.tygodnikpodhalanski.pl Chlup, chlup, chlup ~~~ ~~~ Odpowiedz Link
mantra1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 17.04.06, 13:26 forum.gazeta.pl/forum/0,46581,1540807.html?x=1755566 fiu fiu ! ) Odpowiedz Link
maryna04 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 22.04.06, 00:33 Podciagam watek, chociaz nic madrego nie wyczytalam. Na pewno i Was "oszolomila" informacja, ze emerytowany wloski kardynal jest za prezerwatywami dla chorych na AIDS lub ich wspolmalzonkow. Porozumial sie chyba z Panem Bogiem, a co na to zmarly najwiekszy przeciwnik tego diabelskiego urzadzenia? Byloby to smieszne, gdyby nie fakt, ze kk w swoim zaslepieniu doktryna ustalona przez siebie, braku chrzescijanskiego milosierdzia zapomnial o tym, ze przyczynia sie do smierci i cierpien milionow. Niedawno ogladalam dokument z takiego malenkiego afrykanskiego kraiku - Botswana. Na warunki afrykanskie przodujacy kraj, swietnie rozwiniety przemysl wydobywczy, dochod narodowy na glowe niewiele mniejszy niz w Polsce, demokracja parlamentarna, madry prezydent i kraj skazany na calkowita zaglade z powodu AIDS. Od dwoch lat tamtejsi lekarze z wladzami, organizacjami miedzynarodowymi wzieli sprawe w swoje rece. Wlasnie prezerwatywa reklamowana przez prezydenta i powszechne badania, (o dostepnosci do lekow nie wspominajac), spowodowaly, ze mozna juz mowic o odwroceniu sie tendencji wymierania kraju. No, ale za to sa w grzechu. Odpowiedz Link
nokata Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 24.04.06, 22:21 od wtorku przed swietami nic nie przeczytalam. Znaczy czytalam, i to duzo, ale nie gazety, nie polityke, nie szwindle w KL "Wladza w Polsce". Zadne radiem sterowane kliki i KZS (Kronika Zycia Szubrawcow) I tak jakby mi tego wcale nie brakowalo. Bylam na badaniu krwi. Poprawil mi sie jej obraz. Bylam na badaniu cisnienia. Uspokoilo sie. Czy czytac znowu sprawozdania z kabaretu "PiSiory w akcji"? Odpowiedz Link
josarna Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 24.04.06, 22:44 1. Kościół zamierza pozwolić chorym na AIDS na używanie prezerwatyw! Teraz, gdy pobili rekord świata w hipokryzji mogą sobie pozwolić na "pański gest"! Czym bowiem jak nie hipokryzją jest skazywanie połowy Afryki na śmierć w imię obrony życia? 2. Min. Jurgiel zakazał rybakom łowić w niedzielę. Nawet biskupi byli zaskoczeni! Odpowiedz Link
nokata Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 24.04.06, 22:56 czy przy skierowaniu osoby na leczenie psychiatryczne duzo trzeba nameczyc sie? Odpowiedz Link
maryna04 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII i obejrzane 25.04.06, 05:24 Do obejrzenia i poczytania w NY w ostatnich dniach jest final strajku komunikacji miejskiej, (metro, autobusy, promy). Strajk odbyl sie przed samym Bozym Narodzeniem. Trwal trzy dni, w najtrudniejszym okresie - przedswiatecznym, oraz zlej pogody. Zmusil ludzi do wielogodzinnych podrozy do pracy roznymi sposobami, w tym pieszo. Narazil miasto, handel na wielomilionowe straty. Sprawe skierowano do sadu, ktory zastosowal Prawo Tylora ustalone kilkadziesiat lat temu, ktore zabrania strajkowac tego typu przedsiebiorstwom. Przewodniczacego Unii, czyli zwiazkow, o pieknym francuskim nazwisku ( z Karaib), sad skazal na 10 dni wiezienia i wlasnie dzisiaj zegnany przez tlumy zwiazkowcow zaczal odsiadke. Kilka dni temu zwiazek zostal skazany na grzywne w wysokosci 2,5 mil dol. oraz zakaz zbiorki pieniedzy od czlonkow przez poltora miesiaca. Na ironie losu, to cos co z trudem wtedy w koncu wywalczyli kilkoma glosami zwiazkowcy nie przyjeli w referdum. Odbylo sie ponowne referendum, teraz przyjeli, ale Dyrekcja MTA (komunikacji) powiedziala "to late" ( znaczy za pozno)i prawdopodobnie sprawa pojdzie do arbitrazu, co znow bedzie kosztowac zwiazkowcow. Pisze to wszystko, zeby pokazac, ze sa kraje, gdzie nie wystarczy byc gornikiem i najechac na Ministerstwo w Warszawie i osiagnac co sie chce. PS To co jeszcze wolno robic w niedziele? Inna rzecz, ze mieszkancy NY, kiedy dowiedzieli sie jakie cudowne warunki maja w tym MTA, to szczeka im opadla. Np. emerytura w wieku 55 roku zycia - dla wszystkich. Motorniczego i urzednika i kasjera w budce. Nie placa ani centa za ubezpieczenie zdrowotne, kiedy w Ameryce 40mil ludzi nie ma zadnego ubezpieczenia, a w innych firmach zdarza sie i kikaset dol., albo wogole nie ma. Dyrekcja chciala dla nowoprzyjetych nieco podwyzszyc wiek emerytalny i wprowadzic pewna stawke za ubezpieczenie i to byla glowna obraza dla zwiazkowcow. Odpowiedz Link
mantra1 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII i obejrzane 25.04.06, 23:44 fakty.interia.pl/news?inf=741786 To ja dostalabym wiecej. Jako recydywa ) Odpowiedz Link
maryna04 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII i obejrzane 26.04.06, 04:46 Nie przeczytalam szczegolowo, bo robi mi sie niedobrze. Jakim prawem jakis tam biskup kardynal, czy co tam jeszcze, ma prawo wypowiadac sie na temat stosownosci lub niestosownosci terminow w panstwie, a potem protekcjonalnie wybaczac "pomylke maluczkiego". Chyba jednak zwroce tresc zoladka, bo potem przedstawiciel panstwa, ten maluczki jedzie przepraszac tego purpurata , za cos, co w kazdym cywilizowanym swiecie jest oczywiste, a nie zadna obraza majestatu chrzescijanskiego. Ble..., jak Wy to na miejscu znosicie, czy juz tego nie czujecie? serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3306704.html Odpowiedz Link
maryna04 Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII i obejrzane 28.04.06, 05:20 Obejrzalam wczoraj wywiad z bylym prezydentem USA Jimmy Carterem. Co za wspanialy czlowiek, jak niestrudzenie podejmuje najrozniejsze inicjatywy publiczne. Zapewne bardzo dobrze po 80, a w doskonalej formie. Zreszta stary wyjadacz CNN Larry King przeprowadzajacy z nim wywiad tez juz w zapowiedzi oddawal mu najwyzszy szacunek. A prezydentem byl Carter marnym. Widocznie szlachetnosc charakteru, inteligencja - to ostatnie cechy jakie potrzeba rzadzacym. To na pocieszenie Polakom. Informuje, ze tez przylaczylam do tych, ktorzy wogole juz nie sledza polskiej polityki. Tytuly na stronie gazeta.pl wystarczaja mi, w Polityce wnikliwe analizy Paradowskiej i innych juz nawet na ulamek sekundy nie zatrzymuja mojego wzroku. Juz kilka razy tak mialam. Odpowiedz Link
warum Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII i obejrzane 28.04.06, 07:17 Lepper rulez! ale nie ja to wymyslilam chwale tylko internet za mozliwosc umieszczenia wlasnych opinii. wiadomosci.onet.pl/902474962251785,11,itemblog.html, Odpowiedz Link
warum Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII i obejrzane 28.04.06, 07:22 Niestety trzeba skrecic troche " na lewo " zeby przeczytac: Lepper rulez! w zakladce Kraj z Bloga o polityce Igora Janke, i te opinie pod.. ale inteligencja sobie nawet z tym poradzi w poprownaniu z uczuciem jakim jest wejscie Leppera do polskiego rzadu. Odpowiedz Link
warum Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII i obejrzane 28.04.06, 07:25 i pojecie kierunkow tez jest jakos wzgledne...idzcie po prostu prosto, za glosem rozsadku czyli na majowke! Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII i obejrzane 28.04.06, 07:28 Warum, miła! Nie czytaj o Lepperze, bo Ci cały długi weekend zatruje. Jankego nie czytam, za bardzo chwalił niedawno PiS. Dla mnie to taka inna odmiana Wildsteina, którego też nie trawię. A teraz biegnę do sklepu. Przyjeżdża córka - trzeba coś przygotować. Miłego dnnia, mimo wszystko ) Odpowiedz Link
kanoka Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 28.04.06, 07:24 Witaj, Apolityczna Maryno. Komputer otwieram z Onetem i nawet od samych tytułów ciśnienie mi skacze, więc dalej nie czytam. W Polityce polecam artykuł o starych polskich komediach i serialach komediowych. Co jest rzeczywiście zastanawiające, to ogromna popularność tychże w pokoleniu moich dzieci, które z PRL pamietają tak niewiele i,co zrozumiałe, zupełnie inaczej niż ja. Nie jestem uzależniona od ich oglądania, ale z przyjemnością oglądam. I w przeciwieństwie do dzieci, "nie lecę" Misiem, czy Rejsem ) www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead05&news_cat_id=468&news_id=177977&layout=1&forum_id=4112&fpage=Threads&page=text Odpowiedz Link
warum Re: Przeczytane dzisiaj cz.VII 28.04.06, 07:29 ja zdecydowanie wole Misia! i rycze na nim nieustajaco. PRL trzyma sie niezle, tylko jakby troche bardziej opalony.i juz znikam Odpowiedz Link