12.12.15, 17:52
Jestem dumna z mojego miasta, jak rzadko.
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: dzisiaj 12.12.15, 17:56
      Też jestem!!!!!!
      • izis52 Re: dzisiaj 12.12.15, 19:59
        Wzruszylam się oglądając. To było wspaniałe, że ludzie myślą, czują, sprzeciwiają się łamaniu prawa, arogancji oraz dzieleniu ludzi, a demokrację uważają za największą wartość. Prezes wprowadził kategorię gorszego sortu, ale jestem dumna z tego sortu.
        • natla Re: dzisiaj 13.12.15, 09:55
          Duma mnie może nie rozpiera, bo wolałabym, żeby nie musiało dochodzić do takich demonstracji, żeby podział sie nie pogłębiał.
          Ale cieszę z mobilizacji "gorszego sortu". Szkoda, że nie było jej przed wyborami. Widać, że coś pękło w narodzie. Butę trzeba zwalczać. (Bardzo się opanowałam pisząc ten post wink)
          • izis52 Re: dzisiaj 13.12.15, 11:25
            natla napisała:

> (Bardzo się opanowałam pisząc ten post wink)

Dostrzegam Natlu powściągliwość, a nawet kurtuazję, jak na damę przystało smile.

Mój wnuk był wczoraj w stolicy i zdając mi relację powiedział: ci z sekty byli wściekli, że nie dali rady zagłuszyć...
            • izis52 Re: dzisiaj 13.12.15, 11:31
              Engine, też chciałabym, aby u nas były takie radosne, wspólne defilady. No cóż u was demokracja to wieki. U nas dwie i pół dziesiątki. Czeka nas Mojżeszowa droga, oby jednak do przodu.
    • engine8 Re: dzisiaj 13.12.15, 00:58
      a ja zawsze jestem dumny ze swojego.. dzisiaj mielismy coroczna Parade Swiateczna i nikt nie zawracal sobie glowy PC (political correctness ) i wszyscy -nawet ci u wladzy oraz szeryf zyczyli wszytkim ze swoich pojazdow "Merry Christmas" (w tlum: Szczesliwego Bozego Narodzenia) a przez glosniki lecialy piesni o charakterze chrzescijanskim.
      A nawet nie zdawalem sobie sprawy ile mamy roznych organizacji, zwiazkow i stowarzyszen marsz trwal ponad 2 godziny.
      No i nawet Masoni nie chowali glowy w piasek i przeszli z wielkim transparentem.. Rycerze Kolumba zreszta podobnie
    • pierogi_z_jagodami Re: dzisiaj 13.12.15, 13:29
      foto panoramiczne zpod pałacu
      https://www.tinypic.pl/jmu8to3szcdf

filmik z drona, niestety, chwilami ma taką oglądalność że jest niemożliwy do odtworzenia
      z FB, tym niemniej obejrzałam (pamiętam tego drona jak nad nami latał)
      www.facebook.com/akurasinski/posts/925116200906282
      z dysku googlowego
      docs.google.com/open?id=0By2nTGmxgjljVURoMVYxNFFJWG8
    • pierogi_z_jagodami foto mi nie weszło, więc bis 13.12.15, 13:31

http://files.tinypic.pl/i/00735/jmu8to3szcdf_t.jpg
      • natla Re: foto mi nie weszło, więc bis 13.12.15, 13:56
        No cóż, pachnie mi to wojną domową sad(( Najgorsze scenariusze zaczynają się sprawdzać.
        • natla Re: foto mi nie weszło, więc bis 13.12.15, 14:14
          Przerażające słowa!
          • natla Re: foto mi nie weszło, więc bis 13.12.15, 15:02
            To się nazywa obrona przez atak i robienie ludziom wody z mózgu. Przecież większość tego tłumu nie wie o co chodzi. A tu chodzi tylko i wyłącznie o zapisanie się w historii. Od kołyski. Hipokryta mówi o hipokryzji. Leci po najczulszych punktach swoich wyznawców. Bezsprzeczny talent.
            • sagittarius954 proszę bardzo to jeszcze jedno foto 13.12.15, 15:50
              do wczorajszej manify big_grin
              https://pbs.twimg.com/media/CWDbLARWoAEPg-k.jpg
              • natla Re: proszę bardzo to jeszcze jedno foto 13.12.15, 16:06
                To piąta kolumna! big_grin big_grin
                Nie radzę Ci przechodzić na "dowody" tego typu, bo przegrasz wink
                • misia007 Re: proszę bardzo to jeszcze jedno foto 13.12.15, 16:13
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ld/fh/rcya/tH5hfFJqZAlOwun2AX.jpg
                  • natla Re: proszę bardzo to jeszcze jedno foto 13.12.15, 17:28
                    No i jak taka mniejszość śmie sie odzywać. Ale swoją drogą, że sie tak powtórze, .... ilu z nich nie było na wyborach? Sądząc po procentach, wielu sad
                  • pierogi_z_jagodami Re: proszę bardzo to jeszcze jedno foto 13.12.15, 23:02
                    Misiu, Sagi wrzucił bardzo marny fotomontaż, nie wiem skąd u niego taka złośliwość i próba pomniejszenia innych ludzi, doprawdy... może jednak wiem... ale to jest tak słabe że mi się nie chce o tym pisać, nie karmię trolli

Prawda jest taka, że mamy prawo mieć różne poglądy i wystarczy
                  • pierogi_z_jagodami Re: agresja 13.12.15, 23:06
                    a czegoś takiego nie powstydziliby się bojownicy ISIS
                    obrzydliwe
                    tylko świadczy o braku kultury i jakichkolwiek ludzkich odruchów, tfu

https://bi.gazeta.pl/im/1e/71/12/z19338782Q,Marsz-Wolnosci-i-Solidarnosci-PiS.jpg
    • pierogi_z_jagodami Re: wreszcie sensowny filmik 13.12.15, 22:58
      vimeo.com/148752537
        • natla Re: wreszcie sensowny filmik 14.12.15, 09:21
          No fakt, jak KOD śmie się tak brzydko wyrażać o rzeczywistości. Powinien nastawić drugi policzek, bo pierwszy był prany od lat np. na miesięcznicach.

"Ludwik Dorn, rozdarty pomiędzy narastającą niechęcią do Prezesa, a ogromną nim fascynacją, powiedział kiedyś, że największym, a może jedynym talentem Kaczyńskiego jest jego „genialna zdolność zarządzania gniewem pisowskiego ludu”. Jako „genialny zarządca społecznego gniewu”, do autopromocji Kaczyński zaprzęga nie tylko swoich wyznawców, ale też przeciwników. Im bardziej ich prowokuje, tym mocniej go atakują, a czasem się go autentycznie boją. A ich narastająca niechęć, a czasem zrozumiały lęk - prowokowane przez Kaczyńskiego świadomie i na zimno, wręcz teatralnie - bardziej uwiarygadniają Prezesa w oczach „pisowskiego ludu”, niż jakiekolwiek reformy państwa, na które nigdy nie miał pomysłu. Ani też nie potrafił nigdy zebrać wokół siebie ludzi, którzy potrafiliby takie reformy przygotować i przeprowadzić. Dostawali mu się najczęściej ewidentni wariaci albo podrzędni koniunkturaliści, pierwsi kompromitowali go przy każdej okazji, drudzy przy każdej okazji go zdradzali.[[„

„Gorszy sort Polaków”

Dlaczego Kaczyński nie może się cofnąć? Bo nie ma dokąd. Radykalizując konflikt, zaostrzając język („gorszy sort Polaków”, „komuniści i złodzieje”, „dzieci i wnuki zdrajców”), poszerzając zakres personalnych czystek, jest przynajmniej „czarnoksiężnikiem z krainy Oz”, małym człowieczkiem ukrytym za wielką patetyczną maszynerią społecznego gniewu. Gdyby patos się rozwiał, gdyby gniew przestał nakręcać maszynerię czarnoksiężnika, gdyby ustały „dreszcze, które Kaczyński codziennie serwuje Polakom” (cyt. za Agnieszka Holland), ujawniłaby się cała śmieszność peryferyjnego tyraniątka, które rządzić nie umie, nawet się tego domyśla, więc zainwestowało swój ogromny autopromocyjny talent w udowadnianie, że to cały świat (Konstytucja, Trybunał Konstytucyjny, niezawisłe sądy, prywatne media, Unia Europejska, piąta kolumna, resortowe dzieci...) uniemożliwiają mu to jego rządzenie.

Z tego jednak wynika, że nie jest, nigdy nie było dla Kaczyńskiego groźne straszenie jego władzą czy władzą PiS-u. Ono tylko uwiarygadniało go w oczach „pisowskiego ludu”, który powtarzał sobie – „skoro elity tak się boją Kaczyńskiego, to on faktycznie musi być silny i groźny” (dokładnie tak samo „legitymizował się politycznie” czarnoksiężnik z krainy Oz). Dopiero sobotnia manifestacja Komitetu Obrony Demokracji była dla Kaczyńskiego groźna, bo na ulice wyszli ludzie, i wyszło ich wielu, który powiedzieli – Kaczyński jest śmieszny i śmieszne są jego marionetki. Nawet jako niszczyciel państwa prawa, nawet jako człowiek, który może wyrządzić Polsce realną krzywdę, Kaczyński jest tylko śmieszny, nigdy nie stanie się wielkim."
            • izis52 Re: wreszcie sensowny filmik 14.12.15, 11:27
              Natlu zacytowane analizy trafiają w sedno problemu. Nic dodać, ująć. Zarządzanie gniewem, strachem - to metoda odkryta już w starożytności. Na karkach gniewnych, oszukiwanych, realizowali swoje cele przywódcy rewolt, czy rewolucji.
              Nie sądzę, aby na gruncie kaczyzmu mogło wyrosnąć coś pozytywnego. Z Bogiem na ustach, tuż po inauguracji Roku Miłosierdzia sieją nienawiść, więc zbiorą wkrótce plony. Niestety gospodarka już szybuje w dół.
              • misia007 Z FB: 14.12.15, 16:16
                My Polacy sortu najgorszego
                My złodzieje majątku polskiego
                Łże elity i opcje niemieckie
                Kondominium germańsko sowieckie

My agenci, zdrajcy genetyczni
                Mainstrimowcy, alfonsi uliczni
                Szmaty unii, o których wiadomo
                Że są dzisiaj tam gdzie stało zomo

My żydowskie pachołki zachodu
                Bolszewicy i zdrajcy narodu
                My wrogowie kościoła, rodziny
                Genderowcy, zboczone gadziny

Interesom obcym zaprzedani
                Merkelowej i Putina fani
                My folksdojcze, resortowe dzieci
                Dzieci Moskwy i brukselskie śmieci

Kiedy wyzwisk takich wciąż słuchamy
                Pustym śmiechem dzisiaj wybuchamy
                Śmiech nasz wielkim odbije się echem
                Aż głupotę zabijemy śmiechem
                • filip505 Re: Z FB: 14.12.15, 19:14
                  ......zeby tylko inne kraje nie musialy nas uczyc demokracji,choc historja pokazuje
                  ze wtedy potrafilismy byc "polakami jednego,dobrego sortu",
                  ......popatrzmy na francuzow,dwie odlegle programowo,walczace ze soba od lat
                  w wyborach partje potrafia sie dogadac dla dobra kraju,niedopuszczenia skrajnej,
                  narodowej prawicy do wladzy,......kiedy my polacy sie tego nauczymy???????,
                  dozyjemy tego???????,
              • pierogi_z_jagodami Re: wreszcie sensowny filmik 14.12.15, 22:59
                Izis, byłam na marszu niedzielnym też, bo lubię mieć własny pogląd na sytuacje i nie czytać kłamczuszków... i widziałam ludzi, są na ogól bardzo negatywni i trudno sie nawet z nimi skomunikować, strasznie pozamykani, wyglądali jakby ich z jakiś wsi przywieźli... szli tak poważnie jak na pogrzeb albo na wojnę, buzie ich na próżno szukaja śładu wysiłku intelektualnego... to jest inna mentalność, inny świat, ja ich rozumiem, bo mam taką dalszą rodzinę i znam te klimaty, wiem, że pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć, nawet trudno wytłumaczyć, bo jak niewidomemu wytłumaczyć blaski z kropli wody? niektórzy widzący nawet nie zauważają... oni nie rozumieją nas, naszej wolności mentalnej i tego co ona generuje, niewiedza zawsze pobudza strach, a za tym łatwo idzie nienawiść, łatwo jest nienawidzić obcego..... to takie proste..... znam ludzi, którzy uważają, że każdy zamożny człowiek ukradł przynajmniej część swoich pieniędzy o ile nie wszystkie albo zdobył je drogą przestępstwa! usprawiedliwiają tym chętnie swoje niespełnione ambicje, niezrealizowane marzenia i swoją nijakość.. swoje marne szare zycie
                • natla Re: wreszcie sensowny filmik 15.12.15, 08:10
                  Ładnie to opisałaś. Zrobiło mi się smutno.
                • izis52 Re: wreszcie sensowny filmik 15.12.15, 10:58
                  Trafnie i ładnie opisałaś swoje odczucia Pierożki. Od pewnego czasu próbuję rozszyfrować naszych znajomych, z którymi pół beczki soli.... Kilka lat temu przenieśli się do rodzinnego, podkrakowskiego miasteczka, aby prowadzić tam biznes. Powodzi im się bardzo dobrze, choć wtopili się w tamte układy i styl życia. Stali się nagle przesadnie religijni, a dalej zaangażowani w smoleńskie spiskowe teorie. Odtąd brak możliwości porozumienia na żaden z tematów, który wykracza po za jedynie słuszne poglądy.
                  Mistrz zarządzania gniewem, nienawiścią zorganizował 13.12.15 - spontaniczną manifę poparcia dla władz....cóś jak za Gierka. A oto zdjęcie autokarów, co dowiozły tych spontanicznie popierających.

https://pbs.twimg.com/media/CWHQCbvVAAAlwSE.jpg
                  • misia007 Re: wreszcie sensowny filmik 15.12.15, 11:27
                    O niedzielnej nic nie napiszę ale ta sobotnia....to była jak balsam na rany.Od tygodni wysłuchiwałam z rezygnacją bredni wygłaszanych przez obóz rządzący i nagle ta świadomość,że jest nas tylu podobnie myślących, gotowych bronic konstytucji,sądów a za moment pewnie mediów bo przecież PiS dopiero nabiera rozpędu.Myślę,ba jestem pewna ,że większy nacisk wywoła większy opór i że to nas umocni jako społeczeństwo obywatelskie znające swoje prawa.
                    • pierogi_z_jagodami Re: wreszcie sensowny filmik 15.12.15, 20:43
                      tak misiu
                      nawet nie wiedziałam że tam jacyś politycy próbowali się lansować, był taki tłum, żenie bylo szansy dojść... ważne było że idziemy ramię przy ramieniu jak zgodna rodzina, uśmiechnięci, nadający na tej samej fali... wreszcie jakieś poczucie wspólnoty, chyba będę wdzięczna Kaczyńskiemu... przez całe lata SLD udawało lewicę a PO centrum zawłaszczając uwagę elektoratu, teraz jest szansa na zbudowanie prawdziwego politycznego ruchu reprezentującego centrowego, umiarkowanie liberalnego, umiarkowanie wierzącego albo niewierzącego Polaka, takiego jakich jest najwięcej
                      • natla Re: wreszcie sensowny filmik 15.12.15, 21:13
                        Gdyby była możliwość, dałabym Ci "like" wink))) Zresztą nie tylko Wam Pierogi.
                        • natla Służba Zdrowia. 15.12.15, 21:16
                          Zaczyna sie nowa dyskusja. Nie mam kompletnie zdania i nie wierzę w możliwość uzdrowienia. Czekam na argumenty za i przeciw.
                          • natla Masz za miasto Arras 16.12.15, 08:42
                            Czy może ktoś z Was oglądał wczoraj tę ponadczasową sztukę Szczypiorskiego? O totalitaryzmie, sterowaniu naszymi uczuciami? O ukierunkowaniu ludzi na jeden sposób myślenia, o zaślepieniu i bezmyślności?
                            Kiedyś to czytałam, potem oglądałam w teatrze, ale dopiero wczoraj odebrałam treść bardzo emocjonalnie. Tyle okrutnej prawdy daje do myślenia. Niby to wiemy, ale podane na tacy przez J.Gajosa "daje po garach".
                            • izis52 Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 11:04
                              Oglądałam, podziwiając wspaniałego Gajosa, który sam jeden - utrzymywał w napięciu przez cały spektakl pełną widownię Narodowego. Msza za miasto Arras nad wyraz aktualna sad.
                              • izis52 Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 16:24
                                Premiera Mszy.... odbyła się w Narodowym - 15.05.2015, kiedy jeszcze nikomu nie śniły się dzisiejsze obyczaje władzy.
                                Natlu nie przemawia do mnie to usprawiedliwianie za sortowanie i inne inwektywy. Przecież ciągle wraca do podziału na my i wy. Myślę, że temat TK nie wywołałby takiej reakcji przy rządach przewidywalnych, choć niekoniecznie idealnych. Jakie są widzimy, a co najgorsze są podstawy do braku minimum zaufania.
                            • sagittarius954 Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 11:15
                              Sztuka po waszej czy naszej stronie ?
                              Natla , obiecałem sobie że spróbuję oddzielić każdy rodzaj artystycznego przedstawienia od życia . A Zycie ubiega w 38 milionach różnorodności . i czasami jest tak że porywa on kilka milionów osób a czasami ledwie jedną . Czasem włączam się w rzekę argumentów jednaj lub drugiej strony . Dziś płynę inną rzeka niż większość z piszących tu osób . i chcesz czy nie razi mnie to okropnie . Zastanawiam się jak mam mówić żeby być lepiej zrozumianym i aby argumenty podawane nie łączyły się z urra naracją medialną . Świat zmienia się a z nim nasze wyobrażenie o totalitaryzmie . Może dlatego ,że przezyliśmy prawie całe swoje życie we względnym dobrobycie , ale dobrobyt i względny jest słowem kluczem , które każdy może zanegować . Więc nie chce mi sie pisać obracając słownik wyrazów języka polskiego ponieważ tak czy siak zawsze można po prostu doczepić się do czegoś . W końcu chciałbym zauważyć, że postrzeganie pewnych aktorów jako przedstawicieli argumentacji autora sztuki , nie zawsze idzie w parze z odczuwaniem reżysera lub kogokolwiek z planu danego spektaklu . No to co mówić o odbiorcach próbujących za wszelką cenę to co zobaczyli dostosować do swojego typu życia i odbierania go . A artysta ? A artysta żyje z popularności jak nikt inny . I tak naprawdę to nigdy u prawdziwego artysty nie odzielisz jego rzeczywistej postawy od tego co gra .Aby być popularny , sławny , podziwiany i lubiany .
                              • misia007 Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 11:48
                                No cóż Szczypiorski napisał "Mszę za miasto Arras" po wydarzeniach 68 roku.Z pewnością to co się teraz na naszych oczach rozgrywa nawet mu się nie śniło.To ,że dalej jest aktualna świadczy o tym,że historia lubi się powtarzać,że ciągle powielamy te same błędy,że zawsze znajdą się ideowcy , którym roi się w głowach, że znaleźli panaceum na całe zło świata i chcą manipulować ludźmi.Jedni to widzą inni nie ,czemu? Może to kwestia wrażliwości,doświadczeń swoich ,rodzinnych,wychowania.Kto to wie.Różnimy się przecież w tak wielu sprawach.Co do Gajosa to on już od dawien dawna jest sławny,podziwiany a lubiany był od zawsze,od Janka Kosa,od Tureckiego.Co do sztuki to fakt sam ja wybrał,wyreżyserował i zagrał,brawurowo zagrał.I tak naprawdę Sagi to nie ma znaczenia dla widza jaką postawę reprezentuje człowiek Gajos liczy się to co chce nam przekazać aktor Gajos czyli to co było zamierzeniem autora ....ponadczasowe ,nieprzemijające wartości.
                                • sagittarius954 Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 12:20

Nie zgodzę się ż ta popularnościa Gajosa ,ale nie o to tu chodzi . Chodzi mi o to, że czasami aktorzy czerpią wenę skądś . Coś ich mobilizuje , daje w skrzydła wiatr ,abyśmy mogli , każdy po swojemu zadowilić swoje zmysły, napełnić je bezpośrednio a dalej tak jak juz zaczynasz wchodzić w rolę polityki i dostosowywać ją do obecnej sytuacji . i nie chcę się teraz sprzeczać ani wymieniać zdań na ten temat, ale chciałem podejmując rozmowę zwrócic uwagę ,że zyjąc w cieplarnianych warunkach mamy skąpe wyobrażenie o działaniu samego totalitaryzmu , doswiadczajac go może w jakimś stopniu , bo czasy naszej młodości były jakie były. Bo i skąd się bierze polityczna nierównowaga rozmówców . Z doświadczenia . Oczywiście można dalej rozwijać ten temat . ale ja już nie mam czasu smileWięc na kilka dni dam sobie znów na uspokojenie( weźniepierdol ) a zadam proszek inny jak to mówi natla bier się do roboty big_grin
                                  • natla Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 15:11
                                    Nie wiem, czy Gajos jest popularny, ale wiem na pewno, że to dobry, a nawet świetny aktor.
                                    Co do obecnej sytuacji, to też daję sobie na uspokojenie. Od kilku dni staram sie spadać z samej góry fali i w spokoju posłuchać i poczytać argumentów wszystkich stron. Abstrahuje od oszołomskich argumentów większości działaczy PIS, bo oni potrafią wszystko zepsuć, nawet swoje dobre intencje. Tak strasznie kłamią i przeinaczają fakty, że czuje się bezradna. Ale oprócz działaczy są ludzie zdroworozsądkowi, po wszystkich stronach i staram się ich słuchać.
                                    Dziś np. starałam sie zrozumieć bez emocji tę wypowiedź:
                                    jasonhunt.pl/najgorszy-sort-polakow-o-co-w-tym.../
                                    • misia007 Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 15:45
                                      No to jeszcze w temacie,warto przeczytać:

studioopinii.pl/malgorzata-kalicinska-zle-postawione-pytanie/
                                      • filip505 Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 16:35
                                        ......swietny artykol,trudno sie nie zgodzic nawet z jakims kawalkiem,
                                        ciekawe kogo z naszego forum zliczylaby do "kiepskich",ja swoje
                                        preferecje mam,chocby za "......naskorkowa wiedze o ekonomii",
                                        • misia007 Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 17:44
                                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ld/fh/rcya/p1jez6pSH0n01xRayB.jpg
                                        • sagittarius954 Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 17:50
                                          Ja ci powiem tak filipie gdyby w bankach odpowiedzialnośc za straty ponosili prezesi może może dałbym ci wiarę . Ale ty wiesz doskonale żę za nic nie odpowiadają i mieszja te kredyty ktore dają bo wiedzą że najpospolitszy lud i tak jue spłąci a ci co biora miliony im mozna zawsze ulżyć . a poniewaz tak jest więc twoje słowa są gówno warte .
                                        • natla Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 18:12
                                          Jedno jest pewne i myślę, że żadne argumenty mnie od tego stwierdzenia nie odwiodą. Są mistrzami w skłócaniu i bazując na tym, tak zakręcają rzeczywistość, że wielu ludzi sie nie połapie. Mają w tym względzie mistrza. Zawiodłam sie na wielu ludziach i sprawach w życiu (jak chyba każdy), ale zaufanie straciłam do właściwie jednej osoby i choćby nie wiem co robiła, juz nie jestem w stanie jej zaufać. Podobnie i z PIS-em.
                                          Moja podstawowa wiedza o ekonomii też jest minimalna, ale słucham mądrzejszych, których wywody zgadzają sie z moimi podejrzeniami.
                                          No cóż, nie ma co bić piany. Może lecący w górę rozsądek .Nowoczesnej przyhamuje zapędy ekonomiczne. A poza tym mam nadzieję, że wśród doradców i ekspertów rządzących i Prezydenta są inni ludzie, niż "naukowcy" w sprawie katastrofy.
                                      • sagittarius954 Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 17:50
                                        A jakże przeczytam ale dopiero późno wieczorem a teraz praca big_grin
                                      • natla Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 18:53
                                        Misiu, Pani Kalicińska, to mądra kobieta. Czuję niestety i widzę jak ona, choć ciągle biorę pod uwagę, że może coś źle odczytuję, że może nie jest aż tak źle. Chyba to rodzaj mojego osobistego bezpiecznika.
                                        Dobra, wzięłam tabletkę, zaczyna chyba działać big_grin
                                    • sagittarius954 Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 17:47
                                      Ten artykuł przeczytałem natlu dwa dni wczesniej , no może dzień i czekałem z zainteresowaniem czy traficie na niego . dobrze trafiliście . i co to też jest propaganda PiSowska ? Czy nie ma racji, że wielu skarży się na POlskę ale żaden nie potrafi jej bronić , jak w takim wypadku wyglądaja te wszystkie kuglarskie sztuczki z sondażami Nowoczesnej . Ciągle słysze Kaczyński to Kaczyński tamto , jakby nasz naród był albo narodem proroków albo wróżbitów , tyle że miernej jakości powtarzający ciągle za innymi przywódcami partii . A od czego są własne głowy ? Czy interes nasz musi pokrywać się z interesem państw zrzeszonych w Europie ? I czy tylko w ten sposób mozna realizować politykę państwa . No proszę was . Jeśli nie korzystacie z drogi kogoś kto chce wziąc na barki ten trud to chociaż nie przeszkadzajcie a jeżeli przeszkadzacie nie czekając na wyniki rządzenia nadstawiajcie tyłek , innej drogi nie ma .
                                      • natla Re: Masz za miasto Arras 16.12.15, 18:41
                                        Ty Sagi słyszysz ciągle "Kaczyński to, Kaczyński tamto", a ja słyszę ciągle "PO to, PO tamto". Każdy słyszy co chce. I ja naprawdę dałabym rządzącym spokój, choć nie są z mojej bajki. Niech rządzą, ale nie po trupach, nie po nocach, nie w kosmicznych prędkościach, nie na złość, nie kłamstwami i przekłamaniami, nie butą i kpiną. To tylko pogłębia niechęć do nich.
                                        Tacy mądrzy, a zrobili najgłupszą rzecz jaką mogli zrobić. Zaczęli rządy od majstrowania przy Trybunale, wykorzystując cwaniactwo PO w sprawie 2 sędziów. To musiało zadziałać na wyobraźnie. Co takiego chcą zrobić, że aż tak chcą zmienić skład TK? Jak słyszę, TK nie może przeszkodzić w przeprowadzeniu zapowiadanych reform, bo on nie jest od ekonomii, a reformy są z nią oczywiście ściśle związane.
                                        Ciekawa jestem, czy Ty czasem słuchasz tej okropnej stacji TVN24, wywiadów z różnymi ludźmi, od prawej do lewej? Nawet jak uważasz ją za tendencyjną, to nie powinno przeszkodzić Ci w rozumieniu treści tego o czym ci ludzie mówią. A mózgi piorą wszystkie media, bo takie ich zadanie. Nawet kolorowa prasa to robi. Do nas należy oddzielanie ziarna od plew i nie poddawanie się manipulacjom.
                                        Amen! Idę wziąć tabletkę. Ciekawe, jaki ma kolor wink
                                      • pierogi_z_jagodami Re: Masz za miasto Arras 22.12.15, 16:43
                                        wygląda na to że Sagitariusie nie jesteś ze swojego miasta dumny wink ja z ciebie też nie wink
                                        • alaias11 Re: Masz za miasto Arras 26.12.15, 20:36
                                          wstrętne jest to, że Wasz Sagi zamieścił zdjęcie z przerobionym przez hejterów hasłem - a może i sam w programie graficznym zmienił napis ? Tak czy tak - fuj !!!
                                          • pierogi_z_jagodami Re: Masz za miasto Arras 27.12.15, 11:16
                                            Czytuję artykuły produkowane w prawicowych mediach, bo lubię zasięgac informacji z różnych źródeł. Szczujnia jakich mało. Jest w tym nieprawdopodobny bezmiar agresji i kłamstwa, tvn odpada w przedbiegach ze swoim stylem manipulowania odbiorcami.

Część naszego społeczeństwa wyłączyła bezpieczniki, druga śpi, stąd mamy to co mamy.
                                          • sagittarius954 Re: Masz za miasto Arras alais11 27.12.15, 15:34
                                            ?Gdybym chciał ropatrywac ten post w jakimś charakterze ,ale mi się nie chce .
                                            Nie jest absolutnie Ich . Jestem Żoniny . Czy zapaliła pani świeczkę po TK ?. Prosze tam pobiec o ile mieszka Pani w Warszawie . I proszę nie hejtować samemu , bo z pokazywania palcem sama Pani staje się hejterem pierwsza klasa . Ale żeby szczuć w Święta ? To ci morale ...suspicioussuspicioussuspicious
                                            • misia007 Re: Masz za miasto Arras alais11 27.12.15, 16:39
                                              No i się porobiło! Zupełnie niepotrzebnie bo to ,że się różnimy to fakt i dobrze bo nudą by wiało gdybyśmy wszyscy na jedną nutę nadawali.Nie powinniśmy dawać się podzielić,tu na forum jest miejsce i dla Pierogów i dla Sagiego i w sumie dla każdego.Mamy prawo mieć swoje zdanie,mamy prawo się dziwić i komentować ,że ktoś go nie podziela ale dyskutować zawsze warto.
                                            • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Masz za miasto Arras alais11 27.12.15, 18:13

napisz coś na temat - np. zdjęcia ze zmienionym hasłem na transparencie, które w tym wątku wkleiłeś.
                                              Jak oceniasz takie swoje działanie ?
                                        • sagittarius954 Re: Masz za miasto Arras 27.12.15, 15:26
                                          wygląda na to że Sagitariusie nie jesteś ze swojego miasta dumny ;

Ba, jak tu być dumny z miasta, skoro watek nie dotyczy dumy , choć starsi mówili ,że miasto to ludzie . I kiedy Szanowna Pani zechciała w pierwszym zdaniu tego wątku i pierwszym poście , napisać iż jest Pani dumna z miasta , zadumałem się bardzo , bo skoro w Warszawie mieszka 1500000 osób a na demonstracji było , według organizatora 50 000 tylko, to mimo wszystko za mało żeby odczuwać dumę , radość lub inne uczucie szczęścia . Oczywiście rozumiem , Polacy oprócz górników nie manifestują z powodu byle czego . a nawet jak manifestują to i tak usłużne media prawdy obywatelom nie pokażą . Tak więc za daleko z emocjami i ich ocena nie odbiegliśmy od czasów kiedy sami byliśmy młodzi i ochoczo uczestniczyliśmy w demonstracjach . Zresztą nie o dumę tu chodzi ,ale o bezpieczeństwo samych uczestników . Ty się nawet nie zastanowiłaś nad tym , no bo nawet gdyby coś się stało byłby winny sagittarius, a to ten pisiak cfaniak co ciągle jest niezadowolony ,ale mu można zawsze i inną łatkę przypiąć.

ja z ciebie
                                          > też nie wink

A tego zdania to już zrozumieć nie potrafię . Znamy się? Choćby odrobinę w realu ? Żeby Pani ,mogła być za kogoś dumna lub nie ? Nawet tu na wirtualnej stronie Pani mnie unika a ja Pani , ze względu na rozbieżność stanowisk i co prawda jedno jest zdecydowanie zaznaczone, lub można zauważyć, ot dla chcącego nic trudnego . Pani posuwa się do wielu insynuacji stosunko brzydkich przypinając mi coraz gorsze cechy charakteru . Kiedy Pani zaczyna tu brylować zwykle wycofuję się, bo ja nie traktuję forum jako medium propagandowego . Rozumiem, że nie wstrzelam się z wieloma trendami i nie ukrywam tego . Odczuwam radość z powodu spotkania człowieka który ma podobne poglądy do mnie . I tak w wielu wypadkach było ,ale im bardziej idziemy z biegiem czasu tym bardziej zaznaczja się różnice między nami . Nawet jeśli zostałem w epoce minionej to nie upoważnia Pani do do krytyki ktora zaminia się w szczujnię , z którą Pani tak dobitnie podkreśla bywając tu i ówdzie . Rozumiem że moja wypowiedź jest zbyt długa i nie zostanie do końca odczytana . Ale pragnę Panią zapewnić ,że będe komentował , ironizował , drwił tez czasami ale nie posune się do insynuacji . I dlatego kończąc ogłaszam rok na forum pięcdziesięciolatków rokiem pierogów_z_jagodami . Nic z mojej strony Pani nie grozi a ułatwiając zadnie propagandowe Pani bytności tutaj pozwolę sobie wycofać się na ten nadchodzący rok ,aby wszyscy byli szczęśliwi i propagandowo zadowoleni .
                                          Miejsca dla jednej osoby takiej jak ja jest dosyć w świecie wirtualnym , może i dziwaka ale ja w odróżnieniu od Pani nie narzucam tutaj swojego zdania i pozwalam je mieć każdemu innemu stworzeniu Jesli masz swoje zdanie pozwól je mieć innym o odmiennym spojrzeniu od ciebie . Pani tego nie potrafi absolutnie nie . big_grin
    • pierogi_z_jagodami Re: dzisiaj 16.12.15, 21:12
      fajnie sie rozgadaliście, życze wszystkiego dobrego wszystkim

https://zapodaj.net/images/1213594a4aa05.jpg
      • natla Re: dzisiaj 16.12.15, 22:19
        Szanowne Pierogi, każdemu z Was osobno i wszystkim razem również życzę Wesołych Świąt, jeszcze bardziej niż te ostatnie dni wink))
        W podpisie "Szanowna Pani", bo nie czuje sie ani komunistką, ani donosicielką, nie mam żadnych obciążeń genowych, a przynajmniej nikt mądry mi tego nie zarzucił!
        A z gorszego sortu jestem dumna big_grin
        • filip505 Re: dzisiaj 17.12.15, 16:50
          .......sagi,przykro mi ze masz o sobie tak zle zdanie ze sam sie zaliczyles
          do "kiepskich",bo chyba tak moge traktowac twoja odpowiedz,ja tego nie
          zrobilem zeby byla jasnosc,
          ......alez prezesi czy raczej dyrektorzy wykonawczy ponosza odpowiedzialnisc
          za swoje dzialania i dzialania kazdego pracownika,tylko nie przed toba a
          wlascicielami,ktorych reprezentuja czesto rady nadzorcze,jak ty to sobie
          wyobrazasz,kupujesz bank czy zaklad szewcki a twoi pracownicy,dyrektorzy,
          odpowiadaja przed jakims kowalskim?????,oczywiscie musza dzialac w zgodzie
          z obowiazujacym prawem,ktore obowiazuje w danym kraju,jak nie to sady sie
          nimi zajmuja,a prawo ustanawiaja parlamety poszczegolnych krajow badz
          ich zrzeszen,np UE,wiec pretesje do siebie ze taka wladze wybrales,co potem
          szbciutko ,nocami cos uchwalaja,wbrew opinjom fachowcow,za co w konsekwencji
          zaplaci spoleczenstwo czyli ty i ja,zebys tylko nie myslal ze bronie baki ,maja za
          paznokciami sporo brudu ale to my,spoleczenstwo ustalilismy im prawo,czesto zle
          i oni to wykorzystuja,ale czy nie jestesmy zwolennikami ze czego prawo nie zabrania
          to wolno,np zdradzic zone z jakas pieknoscia,czego nie wolno w niektorych krajach
          islamskich,oczywiscie jestem za zeby kazdy ZARABIAJACY placil podatki,w tym
          banki,co i tak w sumie zaplaci spoleczenstwo,ale bogaci wiecej,i tak powino byc,
          moim skromnym zdaniem,
          • misia007 Re: dzisiaj 19.12.15, 18:44
            Byłam i pójdę ile razy będzie trzeba. To mocne przeżycie,pozytywne i dające poczucie wspólnoty .Młodzi ,starzy razem zjednoczeni "cala polska się dziś śmieje bo......znowu mamy nadzieję"

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ld/fh/rcya/f2A3sKUcH2fbkyMhLB.jpg
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ld/fh/rcya/BbJaMtPJVHtpEDoJbB.jpg
            • natla Re: dzisiaj 19.12.15, 20:27
              Nie byłam, choć mnie ciągnęło, ale moja mała agorafobia nie zawsze pozwala.
              Jednak nastrój mi sie udzielił via TV big_grin
              • izis52 Re: dzisiaj 19.12.15, 21:58
                Natlu, tez nie lubię wielkich zgromadzeń. Jednak to dzisiejsze bylo takie, jak pisze Misia. Ludzie świadomi, uprzejmi. Bez charakterystycznej zawziętości wpajanej przez przywódców. Byłam, sprawdziłam i mam materiał do przemyśleń.
                • natla Re: dzisiaj 19.12.15, 23:21
                  Mnie już "eb" pęka od tych przemyśleń!
                  Co to za manifa beż dzikich błysków nienawiści w oku, bez cudownych banerów o łonie i biuście, i bez epitetów??? Phi!!! wink
                  • misia007 Re: dzisiaj 20.12.15, 09:58
                    Natla ja się naprawdę boję tłumów ale tam były osoby na kulach,na wózkach, naprawdę bardzo wiekowe i nikt się nie pchał,krzyczeliśmy,śpiewaliśmy,trąbiliśmy i to było fantastyczne,zabawne ale i budujące .Wyobraź sobie dystyngowane starsze panie z wuwuzelami.Boskie.przy mnie stał sympatyczny młody człowiek ,który miał plansze widać własnoręcznie zrobione z rozmaitymi hasłami.Najbardziej ubawiło mnie hasło pod którym się zresztą podpisałam "kociarze przepraszają za Jarka"

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ld/fh/rcya/ZvrTwjDL2e3bpfWC6B.jpg
                    • pierogi_z_jagodami Re: dzisiaj 20.12.15, 10:16
                      Teraz jestem dumna z Polaków, jak pięknie i spokojnie było wczoraj, bez słów nienawiści, paru się wyrywało coś mocno wojowniczego i spontanicznego, ale to rodzynki, generalnie wszyscy w pokoju i przyzwoicie. Strasznie czuje się nękana, coraz to czytam, że ja, moja rodzina i znajomi jesteśmy złodziejami, przyspawanymi do koryta urzędasami, resortowymi dziećmi, oszustami, klasą próżniaczą! To niebywałe, znam sporo osób z kasą, zajmowałam się pracą dla nich przez większą część życia, i wszyscy bardzo ciężko pracowali, wręcz ponad siły przypłacając to zdrowiem. Nie twierdzę, że wszyscy co do jednego byli kryształowo uczciwi (kto jest?), ale największą ich wadą była inteligencja i pracowitość, trochę szczęścia, a przede wszystkim poleganie na sobie i odpowiedzialność. Teraz słyszą że są oszustami i złodziejami. Wiadomo, każdy kto ma kasę, musiał ją ukraść, taka mentalność drze pyski po prawej stronie. Fuj.
                      Z czystej zawiści i w efekcie swojego życiowego nieudacznictwa chcą jakiegoś publicznego ścinania głów... <smutno>.. na dodatek mieszają w to Boga, Honor i Ojczyznę
                      • natla Re: dzisiaj 20.12.15, 12:31
                        Pierogi, nic dodać, nic ująć.
                        Misiu, teraz mi trochę żal, tym bardziej że bliscy znajomi byli w Katowicach i mówią to samo. Ale mówi się trudno i czeka na następną okazję, a pewnie będzie.
                        • misia007 Re: dzisiaj 20.12.15, 13:47
                          Na to wygląda ,że.....będzie!
                          • filip505 Re: dzisiaj 20.12.15, 15:50
                            .....gratuluje dziewczyny,tak trzymac,.....zobaczcie jaka roznica w demonstacjach
                            miedzy ludzmi ceniacymi i rozumiejacymi demokracje a pis-owcami,
                            .....wydawalo mi sie ze po tak ciezko zdobytej demokracji,przy udziale wiekszosci
                            spoleczenstwa,pierwsza solidarnosc,bedziemy ja szanowac przez wieki a tu cwierc
                            i zapominamy co to byl zamordyzm polityczny,wprost wierzyc sie niechce,ale trudno,
                            trzeba to przezyc,jak pis w takim tepie bedzie tracic poparcie to dlugo nie porzadza,
                            zeby tylko "karabinami" nie trzeba bylo im tej wladzy odbierac,
                            • izis52 Re: dzisiaj 20.12.15, 19:45
                              Z pewnością łatwo nie będzie. Prezes nie jest osobą skłonną do minimum kompromisu. Dziś P.Premier u Rymanowskiego w Kawie na ławie, powtarzała swoją mantrę, o tym, że działają zgodnie z prawem w interesie zwykłych ludzi, a ci co manifestują - to ludzie z partii, która utraciła władzę i przywileje. Przypomina mi to jako żywo czasy, w których nie interesowałam się polityką, a po powrocie z manifestacji w obronie wyrzuconych ze studiów kolegów, usłyszałam jak towarzysz Gomułka w telewizji nazywał studentów piątą kolumną syjonistów i pachołkami wrogów socjalizmu. W tej grupie, która ze mną była na manifestacji KOD - nikt nie wspierał pracą władz, ani też nie korzystał z jakichkolwiek przywilejów.
                              Śmiesznie też tłumaczy rozbrat z dotychczasową służbą cywilną w administracji. Rzekomo potrzebne są miejsca dla młodych oraz ukrócenie nieuczciwego naboru do służb w drodze konkursu. Teraz będzie uczciwiej obsadzić urzędy bez konkursu, swoimi wyborcami, niekoniecznie wykwalifikowanymi i młodymi. Przykładem jest 67 latek Jasiński w Orlenie. Skądinąd powinien być na emeryturze. Uzasadniają przecież powrót do wcześniejszych emerytur wyczerpaniem możliwości świadczenia pracy. W cywilizowanych krajach nie zmienia się średniej i niższej grupy profesjonalnych urzędników dla dobra petentów. Aplikacja i przyuczanie branżowe trwała z reguły 5 lat, a nadto należało wykazać się wiedzą w konkursie.
                              Nie widzę żadnej logiki w tym tłumaczeniu. Dla średnio bystrego obserwatora poczynań, powody są jasne. Mogliby więc chociaż nie odwoływać się do wielkich idei naprawy.
                              • izis52 Re: dzisiaj 21.12.15, 09:58
                                https://bluesblogers.blox.pl/resource/smieszne_swieta.gif
                                • pierogi_z_jagodami Re: dzisiaj 21.12.15, 12:17
                                  jeśli nie jesteśmy złodziejami, jesteśmy omamieni, za to te stada zwożonych biednych ludzi ściskających drzewce flag jak siekiery nie są omamione... starsi ludzie rzucający się na dziennikarzy, tańczący co miesiąc pod krzyżem na Krakowskim, całujący toruńskiego wodza też... oni wszyscy trzeźwi jak co najmniej fizycy teoretyczni z doktoratem...
                                  • pierogi_z_jagodami Re: dzisiaj 21.12.15, 12:21
                                    nie wspomniałam o młodych wrzeszczących z pochodzie listopadowym z zaciśniętymi pięściami z barwami narodowymi na ramionach.... ci dopiero trzeźwi! jak cholera

jak o jest że 13 grudnia i 11 listopada pozwolona zająć ulice ludziom wyszczekującym nienawiść? słabe państwo? takie coś powinno być przycięte przy korzeniach, w zarodku
                                • izis52 Re: dzisiaj 28.12.15, 09:27
                                  Było kilka dni prób wypierania bardzo złych wydarzeń. Daremnie, wszak na naszych oczach c.d. demontażu demokracji. Na bożonarodzeniowy cud nie liczę, a jednak przemówiła ludzkim głosem wielka fanka PIS - Jadwiga Staniszkis w wywiadzie dla Wprost

< Moim zdaniem część posłów PiS już się wstydzi - mówi w wywiadzie dla "Wprost". - Wielu polityków PiS może takiego stanu rzeczy nie wytrzymać, bo czują upokorzenie - dodaje.

- Sama czuję się upokorzona tym, że drugim człowiekiem w państwie, marszałkiem Sejmu jest Marek Kuchciński, ewidentnie człowiek dyspozycyjny i pionek tej infantylnej dyktatury. Aż się gotuję, gdy to widzę - stwierdza.

Staniszkis dodaje również, że PiS w tym samym czasie "łamie zasady", a z drugiej "rozdaje pieniądze". - To jest demoralizowanie biednych ludzi, którym się mówi: wolność albo chleb - ocenia.>

< Staniszkis negatywnie oceniła też Andrzeja Dudę. - Zaczął fatalnie swoje urzędowanie i jego pozycja ciągle się pogarsza. Kompromituje się nie tylko jako prezydent, ale i jako prawnik - mówi. Jej zdaniem "Duda ulega PiS-owi", a tymczasem mógłby "nagwizdać partii". - Kaczyński ze swoją skoncentrowaną wolą i filozofią "co mi zrobicie" zdecydowanie góruje nad Dudą - mówi Staniszkis.>

Polecam do przeczytania cały artykuł z refleksją: czegoż to ludzie nie zrobią dla kasy, władzy, zemsty ?
                                  Po wojnie kupowano ludzi ziemią z reformy, którą za jakiś czas musieli wnosić do kołchozu, pracą w znacjonalizowanych fabrykach, ale w zamian trzeba było podpisać lojalkę, wychwalać władzę pracującego ludu miast i wsi, a niepokornych czekały inwigilacja, stygmatyzacja, więzienia. Teraz na tapecie służby specjalne.

wiadomosci.onet.pl/kraj/staniszkis-partii-kaczynskiego-grozi-rozlam/030x53
                                  • misia007 Re: dzisiaj 28.12.15, 15:05
                                    Cóż więcej jest chyba takich ,którym klapki z oczu spadły. Szkoda ,że jak zwykle za późno. No ale takiego scenariusza,chyba nikt się nie spodziewał.Dzisiejsza decyzja prezydenta nie pozostawia złudzeń czego możemy się spodziewać.
                                    • izis52 Re: dzisiaj 30.12.15, 10:11

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/1917084_10153868786941683_3525645380145305121_n.jpg?oh=6767bb4c9f0875ce1a5a13d0f5a78aea&oe=571489FD
                                      • filip505 Re: dzisiaj 31.12.15, 15:38
                                        .....swietne,szkoda ze prawdziwe,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka