Dodaj do ulubionych

Co słychać?

07.01.09, 00:24
Moi goście już pojechali do siebie,nawet zdążył mnie odwiedzić ksiądz,a jutro do pracy.Pozdrawiam,napiszcie co u Was.
Obserwuj wątek
    • anka125 Re: Co słychać? 07.01.09, 12:22
      Nuda,nuda i jeszcze raz nuda.
      Ech,poszłabym do pracy...
      Chcę do ludzi!
      • mdsa Re: Co słychać? 07.01.09, 20:36
        Aniu przy komputerze Ci się nudzi? Mnie się nie nudzi przy
        komputerze a często to czasu nawet mam za mało i nie mam, kiedy się
        wyspać.
        Pozdrawiam janek01
      • chris.w5 Re: Co słychać? 10.08.21, 20:08
        poprawiam stare zdjęcia, to tylko wyprostowałem
        • chris.w5 Re: Co słychać? 13.08.21, 14:58
          po półtora roku pandemii Corony, dziesiątkach blokad i uregulowań, niemiecki rząd robi to, co robił do tej pory, apeluje o przetrzymanie ograniczenia swobód.
          'Jeszcze raz wytrzymać do wiosny' zapowiedział minister zdrowia
          • chris.w5 Re: Co słychać? 22.08.21, 19:57
            portal Check24 namawia mnie na urlop. Kuszą rabatem do 250€. Dziękuję, w czasie pandemii nie mam ochoty podróżować
            • chris.w5 Re: Co słychać? 23.08.21, 17:34
              od dziś zaczyna w Niemczech obowiązywać zasada '3G'.
              Skrót '3G' pochodzi od pierwszych liter słów: "geimpft, getestet, genesen" (zaszczepiony, przetestowany, ozdrowieniec).

Oznacza to, że do niektórych zamkniętych przestrzeni publicznych dostęp mają tylko osoby zaszczepione, ozdrowieńcy oraz te, które posiadają negatywny wynik testu na COVID-19.

Zgodnie z postanowieniami rządu zasada '3G' ma być stosowana w klinikach, domach opieki, siłowniach, basenach, salonach fryzjerskich, hotelach, restauracjach lub podczas imprez.

Dotyczy to też mnie, jestem niezaszczepiony, chyba mnie zmuszą
              • chris.w5 Re: Co słychać? 25.09.21, 06:07
                jaka dwulicowa jest ta polityka.
                Gdy chcę pójść na koncert lub do restauracji obowiązuje zasada '3G' (geimpft, getestet, genesen), wstęp tylko dla zaszczepionych, przetestowanych i ozdrowieńców. Gdy chcę pójść na jutrzejsze wybory do parlamentu, zasada ta nie obowiązuje, wystarczy maska ochronna i zachowanie odstępu
                • chris.w5 Re: Co słychać? 28.09.21, 19:11
                  cholera, znowu dopadła mnie zgaga. Męczy mnie od kilku dni. Od poprzedniego razu trochę pofolgowałem, teraz ponownie zrezygnowałem z kawy i słodyczy, jak zaleca gastroenterolog dr Josef Fischer w portalu 'das gastroenterologie'.
                  Jest już lepiej, gdy nie będzie całkiem dobrze w czwartek idę do mojej domowej lekarki.

Starość nie radość, stale coś przypląta się
                  • chris.w5 Re: Co słychać? 29.09.21, 16:56
                    portal Check24 oferuje mi kredyt z minusowym oprocentowaniem. Portal jest poważny, kilkakrotnie korzystałem już z ich ofert.
                    Ale z tej oferty nie skorzystam, nie potrzebuje kredytu, nawet z minusowym oprocentowaniem
                    • chris.w5 Re: Co słychać? 29.09.21, 20:21
                      portal Check24 koniecznie chce, żebym u nich coś zamówił. Przysłali mi oferty urlopowe na które mogę dostać rabat do 250€. Dziękuję, nie skorzystam, w czasie pandemii nie mam ochoty na podróżowanie.

Śmiechu warte, fundusz inwestycyjny, w którym mam kilka funduszy akcyjnych, wypłacił mi dywidendę 0,58€
                      • chris.w5 Re: Co słychać? 07.10.21, 09:43
                        portal Check24 oferuje mi talon 10€ na wymianę opon w aucie, gdy wymienię do 10 października. W tym rzecz, że nie muszę wymieniać. Czy będę musiał wymienić? okaże się przy badaniu technicznym auta, które muszę zrobić w styczniu przyszłego roku

• chris.w5 Re: Co słychać? 08.10.21, 08:30
                          firma energetyczna, zaopatrująca w prąd moje mieszkanie, przysłała rachunek na przyszły rok.
                          Przy podobnym zużyciu prądu jak w tym roku będę płacił miesięcznie tyle samo co w tym.

Porównałem z cenami u innych firm. Różnice niewielkie, mniej więcej na tym samym poziomie, nie opłaca się zmieniać
                      • chris.w5 Re: Co słychać? 12.10.21, 17:50
                        teraz dla odmiany firma usług płatniczych PayPal oferuje mi talon 5€ na zakup, gdy do końca października skorzystam z ich usług płatniczych.
                        Rzecz w tym, że w internecie na razie nic nie muszę kupić, z talonu nie skorzystam
                        • chris.w5 Re: Co słychać? 18.10.21, 22:03
                          dzisiaj oglądający na FotoForum wyklikali to moje zdjęcie na 7-me miejsce wśród najczęściej oglądanych.

To piwo 'Pils Tannen Zäpfle' wypiłem w pizzerii 'Asia Pizza & Kebap' w Zell am Harmersbach w Badenii-Wirtembergii

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/md/hc/7fwo/GMZu52JnT8cEbOTuWB.jpg
                          • chris.w5 Re: Co słychać? 19.10.21, 03:21
                            Nareszcie! W Niemczech system ograniczeń wynikających z pandemii Corony ma być stopniowo wycofywany.

Taką informację podał niemiecki minister zdrowia Jens Spahn.
                            Instytut Roberta Kocha klasyfikuje 'ryzyko dla osób zaszczepionych jako umiarkowane', w związku z tym, biorąc pod uwagę obecny poziom szczepień (80 % dorosłych jest w pełni zaszczepionych), sytuacja ograniczeń z powodu epidemii może zostać zakończona 25 listopada tego roku, w całych Niemczech
                            • chris.w5 Re: Co słychać? 26.10.21, 14:53
                              Bärbel Bas z partii socjaldemokratycznej, nowa marszałek niemieckiego parlamentu,
                              powinna chyba najpierw pójść do fryzjera

https://img-getpocket.cdn.mozilla.net/404x202/filters:format(jpeg):quality(60):no_upscale():strip_exif()/https%3A%2F%2Fbilder1.n-tv.de%2Fimg%2Fincoming%2Fcrop22880156%2F7881328106-cImg_16_9-w1200%2F22517b6f6d95c6a5448dc0586047a6f4.jpg
                              • chris.w5 Re: Co słychać? 29.10.21, 15:47
                                w moim mieście, po spadku ilości infekcji koronawirusem w ciągu jednego dnia w lipcu do poniżej 100, wczoraj 1073 nowych infekcji. 9 przypadków śmiertelnych. I to pomimo, iż 2/3 mieszkańców są dwukrotnie zaszczepieni.
                                Następna fala wzmożonych infekcji? trzeba uważać
                                • chris.w5 Re: Co słychać? 29.10.21, 21:40
                                  Microsoft podesłał mi wiadomość, że mogę zainstalować na moim laptopie najnowszą przeglądarkę Windows 11. Jednocześnie zastrzegają 'Niektóre funkcje systemu Windows 10 nie są dostępne w systemie Windows 11, niektóre aplikacje i funkcje mogą mieć dodatkowe wymagania'

Nie instaluję, pozostaję przy Windows 10, odczekam
                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 05.11.21, 18:37
                                    czwarta fala pandemii w Niemczech, od wczoraj najwyższa ilość nowych infekcji, pomimo, iż 67% ludności jest dwukrotnie zaszczepiona.
                                    Wprowadzone zostaje trzecie szczepienie dla dwukrotnie zaszczepionych.

Przez te prawie 2-lata pandemii, przy zachowaniu zdrowego rozsądku i przestrzeganiu ograniczających zasad, na szczęście mnie nie dopadła, pomimo, że nie jestem zaszczepiony
                                    • chris.w5 Re: Co słychać? 06.11.21, 23:57
                                      internetowa wikipedia poprosiła mnie o wsparcie finansowe. Wsparłem, korzystam z ich encyklopedii dość często
                                      • chris.w5 Re: Co słychać? 09.11.21, 20:45
                                        firma ubezpieczeniowa, w której mam obowiązkowe ubezpieczenie auta, przysłała mi rachunek ile będę płacił w przyszłym roku.
                                        Będę płacił 3% mniej niż w tym. Zniżka niewielka, ale zawsze lepiej niż płacić więcej.
                                        Na portalu Check24 sprawdziłem, czy jest jakaś, gdzie płaciłbym mniej. Żadna nie oferuje korzystniejszej ceny
                                        • chris.w5 Re: Co słychać? 11.11.21, 23:24
                                          można by powiedzieć, że jestem takim piłki nożnej kibicem od wielkich wydarzeń.
                                          Obejrzałem dziś na RTL+ mecz eliminacyjny do mistrzostw świata. Niemcy : Liechtenstein. Festiwal strzelonych goli. Oglądanie sprawiało przyjemność.
                                          Niemcy wygrali 9:0
                                          • chris.w5 Re: Co słychać? 14.11.21, 21:10
                                            obejrzałem dziś znowu na RTL+ kolejny mecz eliminacyjny do mistrzostw świata w piłce nożnej, Armenia : Niemcy. Tym razem ilość strzelonych goli była mniejsza, Niemcy wygrali 4:1

Mecz odbył się w Erywaniu, na trybunach Armeńczycy blisko siebie i bez masek ochronnych. Corony nie boją się? chociaż w Armenii wczoraj prawie 1,3tys. nowych infekcji
                                            • chris.w5 Re: Co słychać? 17.11.21, 14:40
                                              jak podaje gazeta.pl dziś obchodzimy Dzień Bez Długów

na pewno dziś dług nie zrobię i od dawna już nie robię, na szczęście nie muszę.
                                              Gdy mieszkałem w kraju długi robiłem bardzo rzadko, gdy przyjechałem tu gdzie mieszkam, na początku większe zakupy kupowałem na kredyt, później już nie musiałem
                                              • chris.w5 Re: Co słychać? 23.11.21, 13:49
                                                wspomnienie, dokładnie dzisiaj 20-lat temu spędzałem urlop w Turcji na Tureckiej Rivierze

panorama miasta Kemer, morze Śródziemne i góry Taurus

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/mc/hc/g1li/4ldSKRK6obOqcPhllB.jpg
                                                • chris.w5 Re: Co słychać? 23.11.21, 15:31
                                                  czwarta fala Corony przetacza się przez Niemcy, ton pomiędzy zaszczepionymi i nieszczepionymi staje się coraz bardziej nieprzyjazny, a politycy próbują opanować pandemię nowymi przepisami.

Coraz więcej krajów związkowych stosuje w różnych dziedzinach zasadę 2G (zaszczepieni lub wyleczeni): nieszczepieni muszą pozostać na zewnątrz, podczas gdy dla zaszczepionych i tych, którzy wyzdrowieli, nie ma prawie żadnych ograniczeń.

Wirusolog Alexander Kekulé uważa to za błąd:
                                                  'Przede wszystkim, tak zwany model 2G jest częścią problemu', ponieważ 'zaszczepieni i wyleczeni wierzą, że są bezpieczni, bo tak im do niedawna mówiono. Ale i oni ulegają zakażeniu w znacznym stopniu. Dlatego mamy teraz tę masową falę wśród zaszczepionych'.

Wynika z tego, że zaszczepienie się nie daje gwarancji, że nie zarazimy się
                                    • chris.w5 Re: Co słychać? 09.11.21, 16:12
                                      od wczoraj znowu rekordowa ilość nowych infekcji Coroną w Niemczech, wysoka ilość nowych infekcji w moim mieście. Robię Lockdown.

W walce z pandemią premier niemieckiej Bawarii Markus Söder opowiada się za tym, aby status zaszczepionego wygasał po dziewięciu miesiącach z powodu słabnącego działania szczepionek.
                                      'Należy zastanowić się, czy po dziewięciu miesiącach status zaszczepionego może niemal automatycznie przestać obowiązywać'.

Czyli szczepić się na nowo co 9-miesiecy?
                                      • chris.w5 Re: Co słychać? 27.11.21, 22:24
                                        od wczoraj w moim mieście 2558 nowych infekcji Corony, 4 przypadki śmiertelne, 2/3 mieszkańców dwu lub trzykrotnie zaszczepieni.
                                        W związku z gwałtownym wzrostem liczby nowych zakażeń pani senator zdrowia uważa, że konieczne jest od przyszłego tygodnia ponowne wprowadzenie Lockdownu, też dla zaszczepionych i wyleczonych.
                                        Apeluje o znaczne ograniczenie kontaktów na kilka tygodni od przyszłego tygodnia
                  • chris.w5 Re: Co słychać? 30.09.21, 17:51
                    zgaga odpuściła, co za ulga. Zrezygnowałem z kawy, przestawiłem się na herbatę, przestałam zajadać się ciastkami. Przestała mnie męczyć. Chciałem dziś iść do domowej lekarki, nie idę. Gdy dopadnie mnie znowu wtedy pójdę.

Dzisiaj u mnie ładna jesień, słonecznie i 16°
                    • chris.w5 Re: Co słychać? 04.10.21, 20:43
                      pomimo, że zgaga jakby ustąpiła, poszedłem dziś profilaktycznie do domowej lekarki. Zapisała medykament, w aptece po sąsiedzku zaraz odebrałem i dzisiaj po raz pierwszy zaraz zażyłem, zobaczymy jaki będzie efekt?

Przy okazji sprawdziła wyniki nadciśnienia, na które biorę medykament i te wyniki dla niej notuję. Stwierdziła, że moje ciśnienie krwi jest super. Oby medykament na zgagę pomógł tak samo dobrze.

Spacer przy mocno pochmurnej pogodzie i 16°
      • zoskowa Re: Co słychać? 19.12.21, 15:15
        Tu chyba nikt nie zagląda.
        • chris.w5 Re: Co słychać? 19.12.21, 17:44
          fakt, nikt nie zagląda, miło, że zajrzałaś
    • irenaki Re: Co słychać? 11.01.09, 09:46
      Witam. U mnie wszystko wróciło do normy. oznacza to ze dzień podobny do dnia.Rano odpalam komp. potem jedna kawa, druga kawa, tabletki na zmniejszenie ciśnienia, nastepna kawa, szydełko, albo druty i na okrągło TVN24 . CHCE DO LUDZI !!!!
      Irena naszydelku.blogspot.com/
      • xy.5 Re: Co słychać? 12.01.09, 15:44
        Faktycznie,że może się chcieć do ludzi,ale Twoje cudeńka to są to arcydzieła.Żaden sklep tego nie chciał?Może jednak.Trochę chyba nie po drodze 3 kawy i tabletki na ciśnienie chyba,że jest zbyt niskie.
        • irenaki Re: Co słychać? 13.01.09, 08:42
          Cieszę się że podobają Ci sie moje prace. Próbowałam cos sprzedać ale sprawa nie
          jest prosta. Internetowe galerie biorą 30-40 % narzutu. Robótka robi się zbyt
          droga, a ty nie dośc ze zrobisz to jeszcze musisz dobrze zapakować, stać w
          kolejce na poczcie ... zniechęciłam sie do takiej formy. Sklepy natomiast pytają
          "a ma pani działalność" ? Finał jest taki ze robię albo do szuflady, albo
          rozdaję. Tak na minusie i tak na minusie.... a ciśnienie wysokie . Dobrego dnis !
          • anka125 Re: Co słychać? 13.01.09, 12:27
            Irenaki,a może na Allegro?
            Ja kiedyś uwielbiałam robótki na drutach.Robiłam np sweter,jeszcze byłam w
            połowie roboty a już obmyślałam następną robótkę.Ale to było kiedyś...
            Teraz wzrok już nie ten i jakoś odechciało mi się chcieć.
            Dla samej siebie robiła nie będę bo i tak szafa nie domyka się od ciuchów.I nie
            mam w tym gdzie wychodzić sad
            • irenaki Re: Co słychać? 13.01.09, 19:57
              Pomyślę o allegro. Musze sie jednak zastanowić co wystawić, na allegro jest
              multum ręcznie robionych rzeczy i nie widzę zainteresowania. Nie wiem co ma
              szanse znależć nabywxów, serewtki, poduszki, zabawki...?
              • ba-7 Re: Co słychać? 15.01.09, 13:27
                Wydaje mi się, że wraca moda na koronki, może jakieś koronkowe wstawki do
                żakietów /grubsze/, bluzek /cieńsze/?
                Sama kupiłam kostium z takimi wszywkami przy rękawach /podszyte podszewką/, na
                kołnierzu i przy spódnicy.
                Tyle, że kolor tu ma znaczenie.
                • irenaki Re: Co słychać? 15.01.09, 15:32
                  Wszysto da sie zrobić. Podarowałam kiedys znajomej bieznik, wpadla w zachwyt i poprosiła abym zrobiła jej duży obrus.Poprosiłam aby kupiła nici i ..... nici z tego wyszły. Ona do mnie tu cytat... " czy wiesz, jakie nici sa drogie?"
                  PS Zabaweczka "bo jestem sliczna " naszydelku.blogspot.com/ nie jest wypuszczana z rączek obdarowanej dziewczynki
                  • ba-7 Re: Co słychać? 15.01.09, 19:06
                    A gdybym ja zamówiła u Ciebie obrus?
                    Czy mogę na pocztę gazetową o szczegółach?
                    • irenaki Re: Co słychać? 15.01.09, 21:26
                      Napisz do mnie irenaki@gazeta.pl
                      • ba-7 Re: Co słychać? 16.01.09, 11:59
                        Mam teraz remont łazienki / do tynku wszystko zbite/, kurz i urwanie głowy,
                        potrwa to jeszcze kilkanaście dni. Jak się pozbieram, wrócę do tematu. Pozdrawiam.
                        • irenaki Re: Co słychać? 16.01.09, 14:09
                          Nie zazdroszczę roboty, ale po niej bedzie lulsus. Trzymaj się
                          • ba-7 Re: Co słychać? 16.02.09, 11:23
                            Witajcie. Zima, biało i nawet dziś słonecznie, nastrój jednak mam "psi". Same
                            kłopoty. Ledwo sprzątnęłam po remoncie a już okazało się, że gdzieś pod kafle
                            wpływa woda, bo fugi zwilgotniały i kapie z półki
                            wmurowanej pod prysznicem. Reklamacja. Wolę nie myśleć co to za powody.
                            Wykonawca jakoś się nie śpieszy obejrzeć co się dzieje, poczeka kilka dni i może
                            kafle same odejdą, bo woda je wypchnie. Dobrze, że to nie mieszkanie w bloku, bo
                            sąsiad z dołu już by mnie "błogosławił".
                            Bardzo staram się zachować spokój.
                            • irenaki Re: Co słychać? 16.02.09, 17:37
                              A u mnie ( kuj-pom) ani płatka sniegu. W miarę ciepło. Chodzę w pólbutach. Rety,
                              kapie ? jak to mozliwe ? Nie czekaj az Ci kafle wywali bo woda pełza po scianach
                              ... Straszne, wspólczuję. Ja mieszkam w małym bloku na parterze, ale nie mogłam
                              sobie poradzić po remancie z brodzikiem. U mnie sucho a usąsiadki w piwnicy _
                              jezioro . Kapało przez strop. Skonczyło sie rozkuwaniem i remontem od nowa. Na
                              sama myśl .... ciarki. Trzymaj sie dzielna kobieto!
                              • ba-7 Re: Co słychać? 20.02.09, 22:21
                                Już niby po kłopocie, usterka nie była głęboko, bo pękła złączka mocująca prysznic, a że sylikonem uszczelniono dokładnie, to woda sączyła się powolutku pod kafle przez 3 dni, więc po wyschnięciu zobaczymy co dalej, na razie odpadło troszkę fugi. Jest ogrzewanie podłogowe, to może wyschnie szybko.
                                Ja z wiekiem chwyciłam dystans do wielu codziennych kłopotów, będzie co będzie, jeszcze 5 lat temu wyskoczyłabym ze skóry w takiej sytuacji. Chyba zmądrzałam. Dopilnuję tylko żeby naprawiono szkody, ale czy zobaczymy jakie one są?
                                Śniegu u mnie tyle, że chodzimy tunelami w miejscach, które sami odśnieżamy, to dojście do domu ma jakieś 150m. Mąż odśnieżył 2 razy i leży chory, tak jest jak nie pracuje się fizycznie na co dzień, zdechlaki i tyle.
                                Teraz stajemy samochodem przy głównej ulicy i co rano najpierw sprawdzamy, czy stoi jeszcze.

• anoagata Re: Co słychać? 21.02.09, 20:29
                                  Sluchajta baby to jest my na emeryturze wpadlam tu nie dawno prosze wyjasnić
                                  dlaczego tak jest jak jest ,bo zaczelam tu sie motac od stycznia i to jeszcze
                                  bardziej mnie pognebia jak widze jakie tu jesteśmy aktywne.Pozdrawiam z Mazur.
                                  • irenaki Re: Co słychać? 22.02.09, 08:15
                                    Kochana, wyluzuj. Nie jestesmy zbyt aktywne, bo sie nie znamy. Nie wiemy, która
                                    z nas ma pełne rece roboty, np. wnuki, a która z nas nie ma co ze swoim wolnym
                                    czasem zrobić, jak z dostepem do komp. itd. Mozesz być siłą napędową tego forum.
                                    Rzucaj tematy a my odklikamy. Miłej niedzieli >>>
                                    • ba-7 Re: Co słychać? 24.02.09, 19:57
                                      Mało nas jeszcze, ale może przybędzie?
                                      Wiecie, że jakbyśmy się zaczęły kłócić, to frekwencja by wzrosła?
                                      Gdzieś to przeczytałam, że konflikty ożywiają forum.
                                      Tylko czy o to nam chodzi?
                                      • anoagata Re: Co słychać? 25.02.09, 09:05
                                        no to jest tak plus minus ,bo jedni to lubią i przybywają a inni od tego
                                        uciekają.Też dziwię sie że ty tak nie ożywiono , a przecież to forum jest
                                        najaktualniejsze, nie wiem dlaczego tak sie dzieje.Pozdrowienia z Mazur.
                                      • chris.w5 Re: Co słychać? 11.12.19, 15:17
                                        ba-7 napisała:
                                        > Mało nas jeszcze, ale może przybędzie?

no, przybyłem ja ostatnio i pozwalam sobie, od czasu do czasu, coś napisać
                                    • chris.w5 Re: Co słychać? 16.01.20, 18:02
                                      irenaki napisała:
                                      > Nie jestesmy zbyt aktywne

no właśnie, założycielki forum też długo nie słychać
                                • chris.w5 Re: Co słychać? 11.12.19, 15:34
                                  pokazuję na FotoForum fotki z moich podróży, ostatnio stare zeskanowane zdjęcia,
                                  tu jedno z tych, które ostatnio pokazałem
                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 28.12.19, 13:49
                                    > pokazuję na FotoForum fotki z moich podróży, ostatnio stare zeskanowane zdjęcia

przeżywam te podróże na nowo, tak jak gdyby było to wczoraj, a to już 21-lat temu
                                • chris.w5 Niespodzianka na święta 18.12.19, 11:31
                                  mieszkam w tym domu prawie 30-lat, do tej pory nic takiego nie wydarzyło się. Dziś wracając
                                  z podziemnego garażu zajrzałem do piwnicy i tu ta niespodzianka. Włamano się do mojej piwnicy
                                  i nie tylko do mojej.

Z mojej nic nie ukradziono, ale wyłamano zamek, dozorca domu będzie musiał zamontować nowy,
                                  już zgłosiłem
      • chris.w5 Re: Co słychać? 26.06.20, 16:04
        i takie rzeczy zdarzają się, zrobił się mi guz na prawym pośladku półdupka. Chyba od siedzenia
        przy komputerze. Fotel z przodu ma twardą część na której często siedziałem uciskając pośladek.
        To było chyba przyczyną, bardzo uciążliwe i bolesne przy siedzeniu. Myślałem już, że będę musiał pójść
        do domowej lekarki i wypiąć się na nią.

Przypomniałem sobie, że gdy bylem dzieckiem i nabiłem sobie guza na czole, mama płaską powierzchnią
        noża kuchennego lekko uciskała guz i po kilku takich zabiegach guz znikał. Zrobiłem tak samo i guz znikł,
        ból też. Obyło się bez lekarki, czasami takie domowe sposoby pomagają bez lekarza.

Teraz siedząc przy komputerze siedzę głęboko w fotelu na jego miękkiej części
        • chris.w5 Re: Co słychać? 03.07.20, 18:30
          według dzisiejszej sondy czasopisma Chip czytelnicy wybrali najlepsze przeglądarki internetowe:
          1. Firefox 51%
          2. Opera 19%
          3. Chrome 17%
          4.-5. Edge i Safari po 7%

korzystam z Firefoxa
      • chris.w5 Re: Co słychać? 13.10.20, 17:53
        na jednym z portali wyczytałem, że dobrze jest mieć pasję. Irenaki ma swoją pasję szydełkowanie, moją jest fotografia, gdybym jej nie miał zanudziłbym się chyba.
        TV nie oglądam, książki przestałem czytać co przyznaję ze wstydem, pochłonęła mnie fotografia, dla mnie nowe interesujące hobby
    • chris.w5 Re: Co słychać? 02.01.20, 20:52
      dziś, po 2-tygodniach od poprzedniej, następna wizyta u dentysty. Zabieg i medykament z poprzedniej pomogły, dokuczliwy ból zęba, spowodowany stanem zapalnym, ustąpił, 2-tygodnie bez bólu, co za ulga.
      Dzisiaj następny zabieg i następna wizyta znowu za 2-tygodnie
      • chris.w5 Re: Co słychać? 09.01.20, 14:52
        dziś, po prawie 4-miesiacach, wizyta u fryzjera a właściwie fryzjerki. Byłem w rekach młodej pani o egzotycznej urodzie i z chustą na głowie. Na pytanie jak ostrzyc? zażyczyłem sobie jak zawsze średnio długie.

Po strzyżeniu chciałem zrobić mały spacer ale kropiący deszcz zniechęcił mnie. Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 9°
        • chris.w5 Re: Co słychać? 11.01.20, 18:02
          właściwie to nic nowego, dziś stary rytuał, do Rossmanna po odbiór zeskanowanych na CD starych zdjęć,
          do kawiarni Thoben na kawkę i czekoladowy tort, nie było za ciepło, pomimo jak zawsze w ogródku kawiarnianym. Na koniec do restauracji Rüya Gemüse Kebap Fast-Food-Restaurant na Dürüm Kebapa.
          Po tym programie spacer zakończony
          • chris.w5 Re: Co słychać? 13.01.20, 15:41
            jedno ze starych zeskanowanych zdjęć, które wrzuciłem ostatnio na FotoForum, z jarmarku pchli targ
          • chris.w5 Wsparłem wikipedię 14.01.20, 15:29
            wsparłem finansowo internetową wikipedię z której często korzystam.
            Dziś przysłali podziękowanie,
            'Dzięki pańskiemu zaangażowaniu pokazał pan, że Wikipedia ma dla pana własną wartość.
            Pana wsparcie i wsparcie kolejnych 403 965 wspaniałych ludzi umożliwiło nam osiągnięcie
            naszego celu dotacyjnego w wysokości 8,7mln euro. Bardzo dziękuję!'
          • chris.w5 Re: Co słychać? 23.01.20, 00:05
            ano zostałem wczoraj wybrany na FotoForum najpopularniejszym autorem zdjęć, to moje zdjęcie
            było najczęściej oglądane
          • chris.w5 Re: Co słychać? 28.01.20, 13:38
            jakiś 'nauczyciel uwodzenia' przysłał mi dziś email ze 'złą wiadomością'.
            Aby przeczytać wiadomość mam kliknąć w załączony link 'darmowy poradnik'.

Nie kliknąłem, skasowałem, najwyraźniej spam

• chris.w5 Re: Co słychać? 29.01.20, 15:07
            planowałem dziś pojechać po 2-tygodniach po zakupy, zajrzałem do lodówki, do jutra przeżyję,
            odkładam na jutro, po hiszpańsku, mañana
            • chris.w5 Podarunek od Windows 30.01.20, 13:41
              pewnie też otrzymaliście?, dostałem dziś email od Windows ze szczególnym podarunkiem,
              podziękowaniem i tylko dla mnie ekskluzywną kolekcją najbardziej ulubionych zdjęć
              Windowsa w 2019, starannie dobranych obrazów tła dla mojego ekranu komputera.

Dziękuję, nie skorzystam
            • chris.w5 Re: Co słychać? 03.02.20, 21:27
              'obrabiam', to jest przygotowuję stare zeskanowane zdjęcia do pokazania na FotoForum,
              akurat jedno pokazałem, z Cochem w Niemczech z 2008
            • chris.w5 Re: Co słychać? 11.02.20, 14:32
              dziś następna wizyta u dentysty, bólu nie ma, ząb jest cały czas leczony. Dzisiaj następny zabieg,
              medykament do kanału zęba i kontrolne zdjęcie rentgenowskie. Myślałem, że dzisiaj będzie
              to ostatnia wizyta, jednak nie, następna za 2-tygodnie.

Pode drogą, do i w drodze powrotnej, orkan Sabina przypominał się, wiało porządnie.
              Chciałem po wizycie zrobić mały spacer, ale, przy tym wietrze i przenikliwym chłodzie, zrezygnowałem
              • chris.w5 Re: Co słychać? 15.02.20, 18:33
                ano, dziś było odmrażanie zamrażalnika lodówki. Wysuwanie szuflad było już uciążliwe
                i trzeba było to zrobić.
                Odmroziłem, po prawie 2,5roku od poprzedniego, cholerna robota, trwało około godziny
                • chris.w5 Re: Co słychać? 18.02.20, 13:54
                  wczoraj moje zdjęcie z Norwegii było najczęściej oglądane na FotoForum
                • chris.w5 Re: Co słychać? 18.02.20, 18:19
                  chciałem iść do Rossmanna oddać następne zdjęcia do zeskanowania na CD. Już cieszyłem się
                  na przy okazji odwiedziny kawiarni Thoben i sernik ze śmietaną. Zerknąłem za okno, a za oknem pada,
                  nawet fest. Nie, w deszcz nie miałem ochoty iść. Sprawa nie taka ważna, odkładam na jutro, chyba
                  nie będzie padać?

Chociaż google przewiduje na jutro taką samą pogodę jak dziś?
                  • chris.w5 Re: Co słychać? 19.02.20, 16:04
                    > Sprawa nie taka ważna, odkładam na jutro

załatwione, pogoda podczas spaceru różnorodna przy 7°, raz bardzo wietrznie i przenikliwie chłodno,
                    raz trochę deszczu przy świecącym słońcu.
                    Rossmanna odwiedziłem, załatwiłem co chciałem, kawiarnię Thoben również, sernik ze śmietaną skonsumowany.

Co zwróciło pode drogą moja uwagę, to żebracy przed prawie każdym większym sklepem.
                    Żebracy o cygańskiej urodzie wyglądający na przybyszy z Rumunii czy Bułgarii
                    • chris.w5 Re: Co słychać? 19.02.20, 22:43
                      po wyjściu z kawiarni Thoben pstryknąłem tę fotkę

• chris.w5 Re: Co słychać? 02.03.20, 23:11
                        > po wyjściu z kawiarni Thoben pstryknąłem tę fotkę

zdjęcie wkleiłem z dysku mojego komputera, problem dołączania zdjęcia z galerii FotoForum do postu
                        opanowałem dzięki poradzie usera kornel-1 na innym forum.
                        Z tym zdjęciem właśnie eksperymentowałem, to widok z mojego okna

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/YqeaaSlkjeRbPagUJB.jpg
                        • chris.w5 Re: Co słychać? 16.03.20, 18:02
                          zrobiłem pedicure. Po długim czasie odwiedziłem dziś księżniczkę Gabi, panią pedicurzystkę.
                          Samemu to zrobić było mi zbyt uciążliwie, oddałem moje stopy w fachowe ręce.

Podczas jednej z poprzednich wizyt zapytałem, jak często należy to robić?
                          Gabi odpowiedziała, że normalni ludzie robią to raz na miesiąc. A jak często robią nienormalni?
                          zapytałem. Odpowiedziała, że w ogóle, pośmialiśmy się oboje.

W drodze powrotnej przechodziłem obok kawiarni Thoben, nie moglem oprzeć się,
                          zrobiłem pauzę w ogródku kawiarni przy serniku i kawie
                          • chris.w5 Re: Co słychać? 22.03.20, 21:02
                            ilość zarażonych w moim mieście stale rośnie, cholerny koronawirus, że też takich czasów
                            doczekaliśmy. Trzeba strzec się, ograniczyłem wyjścia do niezbędnych. Przetrwać w zdrowiu
                            • chris.w5 Co słychać w kościele? 23.03.20, 16:44
                              >ksiądz Roman Kneblewski, duchowny i były proboszcz parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa
                              w Bydgoszczy, podziękował uczestnikom odprawianej przez siebie niedzielnej mszy.
                              "Kochani, nie zawiedliście. Nie daliście się ogłupić, zastraszyć, nie poddaliście się psychozie
                              i nie popadliście w histerię"<

powiedziałem sobie, że nie będę pisać na tematy społeczne, ale nie wytrzymałem.
                              I jak nazwać takie podejście kościoła do epidemii koronawirusa?
                              • chris.w5 Re: Co słychać w kościele? 11.04.20, 13:02
                                przykład podejścia kościoła do epidemii koronawirusa dal papież Franciszek w Wielki Piątek odprawiając nabożeństwo sam, bez udziału wiernych.
                                Jakże rożne od polskiego księdza Kneblowskiego, który powiedział do wiernych 'nie zawiedliście.
                                Nie daliście się ogłupić, zastraszyć, nie poddaliście się psychozie i nie popadliście w histerię"
                                • chris.w5 Re: Co słychać w kościele? 12.06.21, 12:44
                                  Nie trzeba wierzyć w Boga, żeby być dobrym człowiekiem
                            • chris.w5 Re: Co słychać? 27.03.20, 14:45
                              liczba zarażonych koronawirusem w moim mieście znowu wzrosła, według informacji sprzed 3-godzin,
                              do 1955 osób, w tym 8 przypadków śmiertelnych.

Zarazili się kanclerz Niemiec Angela Merkel, premier Wielkiej Brytanii Boris Johnson
                              • chris.w5 Re: Co słychać? 28.03.20, 18:57
                                liczba zarażonych koronawirusem w moim mieście stale rośnie, według informacji sprzed 5-godzin,
                                do 2161, liczba przypadków śmiertelnych bez zmian, 8

Apel policji do mieszkańców miasta, zakupy tylko z maską ochronną
                                • chris.w5 Mail od Bogusława Augustyniaka 28.03.20, 19:37
                                  dostałem dziś maila od nieznanego mi Bogusława Augustyniaka z ofertą kupna seks-gier,

'W niezwykłym czasie fali grypy nigdy nie można stracić fizycznej i duchowej ochoty na przyjemności.
                                  Najlepiej jest zostać teraz w domu i cieszyć się mocnymi seks-grami'

Tak próbują niektórzy robić interesy w czasie epidemii koronawirusa, oczywisty spam, zablokowałem i skasowałem
                                • chris.w5 O słodkościach 09.04.20, 20:37
                                  lubię słodycze, szczególnie zwyczajne kruche ciastka typu herbatniki, to pozostało chyba z dzieciństwa, kupowała często moja mama. Teraz kupowałem też, ale już nie kupuję. Miały niebezpieczny wpływ
                                  na moją wagę, gdy miałem w domu nie potrafiłem powstrzymać się, żeby co chwilę nie schrupać.

Dlatego już nie kupuję. Teraz gdy chce się mnie bardzo coś słodkiego sięgam po jabłko albo müsli
                                  z orzechami, migdałami i miodem.

Ale przy przedświątecznych zakupach fundnąłem sobie owe herbatniki i parę innych słodkości.
                                  Co tam, przecież święta
                            • chris.w5 Re: Co słychać? 10.04.20, 18:41
                              słonecznie 16° pojechałem na cmentarz chcąc odwiedzić grób żony. Przed pochówkiem powiadomiono mnie, że grób będzie socjalny na 25-lat. Minęło 25-lat, alejka z grobami została zniwelowana, grobu już nie ma
                              • chris.w5 jakoś mi dziwnie 12.04.20, 14:41
                                > alejka z grobami została zniwelowana

25-lat, mniej więcej co 2-tygodnie, odwiedzałem grób żony, teraz grobu nie ma, jakoś mi dziwnie
                                • chris.w5 Re: jakoś mi dziwnie 13.04.20, 00:39
                                  jeszcze o cmentarzach, w dzisiejszej internetowej prasie przeczytałem
                                  'Cmentarz Powązkowski jest czasowo zamknięty dla odwiedzających. Wyjątek zrobiono dla prezesa PiS'.
                                  W moim mieście cmentarze nie są zamknięte, odwiedziłem 2-dni temu
                                • chris.w5 Re: jakoś mi dziwnie 13.05.20, 21:30
                                  zniwelowane po 25-latach groby socjalne

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/k1SNrrgH1usptwppRB.jpg
                              • chris.w5 Re: Co słychać? 15.04.20, 22:49
                                moje zdjęcie z Ibizy dziś na 3-miejscu wśród najczęściej oglądanych na FotoForum
                                • chris.w5 Re: Co słychać? 20.04.20, 22:21
                                  pochwalę się, zdjęcia pokazuję na FotoForum, dziś moje zdjęcie z Egiptu na 2-miejscu wśród najczęściej oglądanych
                  • chris.w5 Telefoniczne ankiety 20.02.20, 16:31
                    coś ukochali sobie mnie telefoniczni ankieterzy, wydzwaniają do mnie relatywnie często.
                    Dziś zatelefonowała pani, na początku rozmowy nie dopuszczająca mnie do głosu,
                    chcąc dowiedzieć się jaka jest moja opinia o aptekach i ich usługach?
                    Wydzwaniają nie bez celu, na końcu rozmowy próbując wcisnąć jakąś ofertę albo towar.

Już na początku rozmowy podziękowałem i zakończyłem
                    • chris.w5 Re: Telefoniczne ankiety 14.03.20, 16:15
                      > coś ukochali sobie mnie telefoniczni ankieterzy

polubili mój numer telefonu, ostatnio często zdarza się, dzwoni telefon, podnoszę słuchawkę,
                      a w słuchawce automatyczna sekretarka pyta mnie 'Czy posiada pan książeczkę oszczędnościową?'

Bez słowa kończę i odkładam słuchawkę, nie będę przecież rozmawiał z automatyczną sekretarką
                    • chris.w5 Re: Telefoniczne ankiety 09.05.20, 15:36
                      zadzwonił telefon i znowu automatyczna sekretarka jakiegoś telefonicznego ankietera zapytała mnie męskim głosem 'czy posiada Pan książeczkę oszczędnościową?'

To nie pierwszy raz, bez słowa odłożyłem słuchawkę
              • chris.w5 U dentysty 25.02.20, 14:36
                dziś po 2-tygodniach znowu u dentysty, punktualnie o umówionej godzinie asystentka zaprosiła mnie
                do gabinetu. Ząb leczony od prawie 2-miesiecy, według wyjaśnienia dentysty przy stanie zapalnym
                leczenie trwa tak długo. Dziś ostatni zabieg, trwało 10min, ząb wyleczony.

Po dentyście chciałem zrobić spacer, nie zrobiłem, kropiło
            • chris.w5 Koronawirus 02.04.20, 22:34
              senat mojego miasta przedłużył zakaz wychodzenia z domów, poza wyjątkowymi przypadkami, do 19 kwietnia. Sytuacja nadal niedobra, liczba zarażonych w mieście znowu wzrosła do 3223, przypadki śmiertelne 20
              • chris.w5 Re: Koronawirus 04.04.20, 20:05
                naukowcy z kliniki uniwersyteckiej w Marburg opracowali test online, który może być wykorzystany
                do określenia prawdopodobieństwa wystąpienia choroby koronawirusowej.

Z ciekawości test zrobiłem, wynik:
                'Prawdopodobieństwo, że może być Pan chorym na COVID-19 wygląda na małe'
                • chris.w5 Re: Koronawirus 16.04.20, 19:48
                  od czasu epidemii nie widzę sąsiadów, nie spotykam na klatce schodowej, nie napotykam w windzie,
                  nie ma przed domem. Pozmieniało się przez tego wirusa, jak długo jeszcze?
                  Któryś z wirusologów przewiduje, że do 2021

A liczba zarażonych w mieście znowu wzrosła do 4971, prawie 14 osób/na 10tys mieszkańców,
                  przypadki śmiertelne z powodu wirusa 84.

Od 4 maja mają zostać poluźnione obostrzenia związane z epidemią, niemiecki
                  wicekanclerz Olaf Scholz powiedział 'Cieszę się, że znowu będę mógł pójść do fryzjera', ja też
                  • chris.w5 Re: Koronawirus 21.04.20, 20:59
                    liczba zarażonych w mieście znowu wzrosła do 5265, ponad 14 osób/na 10tys mieszkańców, przypadki śmiertelne 97

Od poniedziałku obowiązek noszenia maski ochronnej w środkach komunikacji miejskiej, metrze, autobusach, tramwajach
                    • chris.w5 Re: Koronawirus 29.04.20, 01:03
                      liczba zarażonych w mieście znowu wzrosła do 5738, prawie 16 osób/na 10tys mieszkańców, przypadki śmiertelne 137, 1/3 zarażonych została wyleczona

Od jutra obowiązek noszenia maski ochronnej w sklepach handlu detalicznego
                      • chris.w5 Re: Koronawirus 04.05.20, 18:05
                        > obowiązek noszenia maski ochronnej w sklepach handlu detalicznego

zarządził senat miasta od 29 kwietnia. Do tej pory nie używałem, w sklepach w międzyczasie przysłaniałem twarz szalikiem. Ale było to niewygodne, szalik często zsuwał się.

Dziś przespacerowałem do apteki aby wreszcie kupić. Kupiłem, opakowanie 10 sztuk Made in China.
                        Ach ci Chińczycy, najpierw wypuścili wirusa na świat, teraz robią interes sprzedając maski ochronne
                        swojej produkcji.

Przy okazji wstąpiłem jak zwykle do pobliskiej kawiarni Thoben, fundnąłem sobie sernik, z powodu koronawirusa na miejscu konsumować nie wolno, tylko na wynos.

Spacer przy pochmurnej pogodzie i 12°, jak wyliczył google 2kilometrowy
                        • chris.w4 Re: Koronawirus 06.05.20, 23:41
                          pomału wracamy do normalności, ograniczenia w kontaktach miedzy ludźmi zostają złagodzone, sklepy
                          i restauracje otwierane są ponownie, piłkarska liga zaczyna rozgrywki od drugiej połowy maja.

Ale niebezpieczeństwo jeszcze nie minęło, średnio 100 zarażonych wirusem osób zaraża 71 innych
                        • chris.w5 Re: Koronawirus 08.05.20, 21:22
                          w moim mieście w ciągu ostatnich 7-dni zaraziło się koronawirusem ponad 7 osób/100tys mieszkańców,
                          na szczęście, nie ja
                          • chris.w5 Re: Koronawirus 24.08.20, 19:19
                            według przeprowadzonych badań, prywatne gospodarstwa domowe i domy seniora to miejsca w Niemczech gdzie dochodzi do największej ilości infekcji koronawirusem
                      • chris.w5 Re: Koronawirus 13.10.20, 18:23
                        o, niedobrze, w moim mieście od rozpoczęcia pandemii wczoraj największa ilość nowych infekcji w ciągu 24h = 706
                        Trzeba cholernie uważać
                        • chris.w5 Re: Koronawirus 15.10.20, 18:14
                          wczoraj u mnie 7172 nowych infekcji, w kraju 6526, że też takie gówno musiało przyplątać się
                          • chris.w5 Re: Koronawirus 18.10.20, 13:22
                            kanclerz Niemiec zaapelowała 'Ograniczenie kontaktów to najskuteczniejszy środek, jaki mamy obecnie przeciwko pandemii'
                            • chris.w5 Re: Koronawirus 20.10.20, 12:54
                              liczba infekcji znowu wzrosła, od wczoraj w kraju 9291 nowych infekcji, u mnie 6868
                              • chris.w5 liczba infekcji koronawirusem stale rośnie, 21.10.20, 14:33
                                od wczoraj znowu więcej, w kraju 10040 nowych infekcji, u mnie 7595
                      • chris.w5 Re: Koronawirus 24.10.20, 14:02
                        Duda i Kaczyński uścisnęli dłonie przy wręczaniu nominacji i obaj zarażeni koronawirusem
                        • chris.w5 Re: Koronawirus 25.10.20, 19:00
                          od dawna serfuję po forach gazety.pl Forum i FotoForum, reklamy od dawna zablokowałem, można było dostać oczopląsu
                          • chris.w5 Re: Koronawirus 01.11.20, 16:34
                            najwięcej infekcji w Niemczech w październiku tego roku miało miejsce:
                            1. w gospodarstwach domowych
                            2. w domach seniora i opieki dla osób starych
                            3. w szpitalach i gabinetach lekarskich
                            4. w miejscach pracy
                            5. w szkołach i przedszkolach
                            6. w miejscach rekreacyjnych
                            7. w gastronomii i hotelach
                            8. w środkach transportu
                            • chris.w5 Koronawirus 28.01.21, 21:13
                              dobra wiadomość z mojego miasta, liczba nowych infekcji koronawirusem nadal spada.
                              Dziś zgłoszono 503 nowe przypadki, wczoraj było 890
                              • chris.w5 Re: Koronawirus 07.02.21, 18:48
                                > dobra wiadomość z mojego miasta, liczba nowych infekcji koronawirusem nadal spada

ilość infekcji nadal maleje, trochę Lockdown poluzowano, można pójść do fryzjera. Poprzednio bylem 2-miesiace temu i nawet nie doświadczyłem, że był zakaz.
                                Ale Lockdown obowiązuje nadal, przedłożono do 15 lutego
                                • chris.w5 Re: Koronawirus 28.02.21, 17:14
                                  według nowego badania przeprowadzonego w USA, ciężkie cykle choroby Covid 19, które wymagają hospitalizacji, są związane z czterema istniejącymi wcześniej chorobami: otyłością, wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą i niewydolnością serca. Bez tych czynników ryzyka można by uniknąć prawie dwóch trzecich pobytów w szpitalu.

W ramach opublikowanego badania zespół kierowany przez kardiologa Dariusha Mozaffariana z Tufts University zbadał do listopada ubiegłego roku ponad 900tys. pobytów w szpitalach w USA, które były spowodowane przez Covid-19
                                  • chris.w5 Re: Koronawirus 28.02.21, 17:24
                                    wymienione czynniki ryzyka to choroby społeczne 21. wieku.
                                    Otyły nie jestem, wysokiego ciśnienia krwi nie mam, ale mam podwyższone, cukrzycy i niewydolności serca nie mam
                                  • chris.w5 Re: Koronawirus 06.03.21, 20:46
                                    od czasu do czasu chętnie jem Dürüm Kebap z pobliskiej restauracji Rüya Fast-Food, smakuje wyśmienicie. Teraz w czasie pandemii tylko na wynos.
                                    Podczas ostatnich zakupów w markecie wpadła mi w oko bagietka w stylu Döner, nadziewana grillowanym mięsem drobiowym z rożna, z sałatką i sosem. Kupiłem dla wypróbowania, cenowo 1/3 ceny tego kebapa z restauracji.
                                    Dziś została zjedzona, w smaku beznadziejna, bez porównania do kebapa z restauracji
                                    • chris.w5 Re: Koronawirus 07.03.21, 21:40
                                      dotychczas był to w Niemczech temat tabu. Teraz podano do wiadomości. Najwięcej hospitalizowanych na koronawirusa, to osoby z migracyjnym pochodzeniem.

Dziś dostałem od senatu miasta zawiadomienie, że mogę zarezerwować termin szczepienia przeciw koronawirusowi. Szczepienie jest dobrowolne, poczekam, na razie nie szczepię się
                  • chris.w5 Re: Koronawirus 01.08.20, 21:50
                    nie rozumiem,
                    dziś około 20tys. osób z całych Niemiec demonstrowało w Berlinie, ponieważ widzą, że ich podstawowe prawa, wolność poglądów i samostanowienia, są ograniczane przez działania, które podjęte zostały w czasie epidemii koronawirusa.

Blisko siebie bez ochronnych masek maszerowali samozwańczy sceptycy. Ci ludzie nie są sceptyczni, stanowią zagrożenie dla każdego, kto przestrzega zasad. Stanowią zagrożenie dla systemu opieki zdrowotnej, demokracji i dla samych siebie
                • chris.w5 Re: Koronawirus 23.07.20, 18:25
                  robiąc dziś zakupy w markecie zerknąłem na stoisku z gazetami na nagłówki dzisiejszych dzienników. Ludzie z mojego miasta wrócili z urlopu na Majorce zarażeni koronawirusem, inni w moim mieście zarazili się podczas pobytu w restauracji. Taka wiadomość zniechęca do odwiedzin, a wczoraj w radiu usłyszałem, że senat miasta planuje nowe poluźnienia dotyczące restauracji.

Pomimo poluźnień trzeba uważać i przede wszystkim zachować zdrowy rozsądek
              • chris.w5 Re: Koronawirus 08.04.20, 21:31
                sytuacja coraz gorsza bez poprawy, według stanu na dziś liczba zarażonych w mieście 4212,
                to jest prawie 12 osób/10tys. mieszkańców, przypadki śmiertelne 37.
                Najwięcej przypadków śmiertelnych jest wśród kobiet w wieku 35-59 lat.

Ograniczyłem wyjścia z domu do niezbędnych
                • chris.w5 Re: Koronawirus - poprawka 11.04.20, 13:48
                  > Najwięcej przypadków śmiertelnych jest wśród kobiet w wieku 35-59 lat

błąd, miało być, zarażeń.
                  Najwięcej przypadków śmiertelnych jest wśród mężczyzn w wieku 80-89 lat
                • chris.w5 Re: Koronawirus 14.04.20, 18:32
                  już 4668 zarażonych w moim mieście, prawie 13 osób/10tys. mieszkańców, przypadki śmiertelne 56
                  Cały czas tendencja wzrastająca, a rząd debatuje nad poluźnieniem obostrzeń związanych z epidemią
                  • chris.w5 Re: Koronawirus 14.04.20, 21:09
                    Victoriam to ścieżka dźwiękowa CoronaCare na ten trudny czas.

'Muzyka pomaga wielu ludziom prowadzić lepsze życie, z muzyką czują się dobrze, ona odpręża,
                    może pocieszyć. Piosenka o zwycięstwie ludzkości, współczucie jest zwycięstwem życia, którego
                    wszyscy pragniemy'

• chris.w5 Re: Koronawirus 25.07.20, 17:06
                liczba nowych infekcji koronawirusem w Niemczech wzrosła gwałtownie w ostatnich dniach, wynik powrotów z wakacji.
                Wyjazdy wakacyjne sprzyjają infekcjom, a szczególnie sezon wakacyjny z setkami tysięcy wyjazdów zagranicznych jest postrzegany jako zagrożenie dla drugiej fali korony.
                W wielu krajach europejskich i pozaeuropejskich liczba zakażeń wzrasta. Wielokrotnie krytykowano niedbałe zachowania niemieckich urlopowiczów w takich krajach, jak Chorwacja czy Hiszpania
              • chris.w5 Re: Koronawirus 11.03.21, 16:40
                'Takiego obłożenia i takiej liczby ciężkich stanów nie było na pewno od listopada. Wygląda na to, że ci, co się nie zakazili do tej pory, teraz zakażają się masowo' powiedział dr Konstanty Szułdrzyński z centralnego szpitala klinicznego MSWiA

na szczęście do tej pory nie zaraziłem się. Przy zachowaniu zdrowego rozsądku i stosowaniu się do zalecanych w pandemii zasad higieny, można niebezpieczeństwo zakażenia ograniczyć, albo uniknąć.
                Chociaż, nigdy nic nie wiadomo, co może przytrafić się
                • chris.w5 Re: Koronawirus 12.03.21, 00:42
                  no to nas pan prezes "pocieszył"

'Pandemia będzie z nami jeszcze długo. Co najmniej rok, a może dłużej. Toczymy olbrzymi wyścig pomiędzy naszym systemem ochrony i wirusem. W tej chwili wszystko wskazuje na to, że ciągle wirus wygrywa' powiedział profesor Jerzy Duszyński, prezes Polskiej Akademii Nauk
                  • chris.w5 Re: Koronawirus 18.03.21, 16:51
                    i po co w takim razie szczepić się?
                    ograniczenia dotyczące Corony dotyczą również osób zaszczepionych.
                    Nie zostało jeszcze naukowo udowodnione, że zaszczepieni przeciw koronawirusowi nie mogą już przenosić wirusa
                    • chris.w5 Re: Koronawirus 18.03.21, 23:41
                      niezbyt pomyślna dla mnie wiadomość, teraz już oficjalna: Emeryci i renciści są w tym roku przegranymi finansowo.
                      Z powodu kryzysu Corony, w Niemczech nie zostaną w tym roku podniesione emerytury, ogłosił federalny minister pracy
    • chris.w5 Re: Co słychać? 24.02.20, 19:07
      Dzisiaj Obchodzimy: Dzień Niespodziewanego Całusa, czego to ludzie nie wymyślą?
      • chris.w5 Re: Co słychać? 03.03.20, 17:01
        moje zdjęcia pokazuję na FotoForum, jestem tam od 2011. W tym czasie pokazałem dotychczas
        ponad 18tys. zdjęć, które obejrzano dotychczas ponad 2,6mln razy.

Ostatnio pokazane zdjęcie, stara z 2006 zeskanowana fotka z placu Dam w Amsterdamie

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/me/hc/tz9q/wmdgkHvTTHxe8nSDxB.jpg
        • chris.w5 Zapominalstwo 04.03.20, 19:36
          'Kto nie ma w głowie ten ma w nogach' pasuje do tego co dziś wydarzyło się mnie.
          Wybrałem się do Rossmanna po odbiór następnych zeskanowanych na CD zdjęć. Przed samym sklepem zauważyłem, że nie zabrałem ze sobą kuponów na odbiór. Bez kuponów nie wydadzą, a więc w tył zwrot
          i z powrotem do domu po te kupony.

Jeszcze raz do sklepu i nareszcie odebrałem, załatwione. Moje gapiostwo wynagrodziłem sobie
          odwiedzeniem ogródka pobliskiej kawiarni Thoben i tamże kawą i sernikiem.
          W sumie cały spacer 3,5km jak wyliczył google, Wyszło mi na zdrowie
          • chris.w5 Re: Zapominalstwo 05.03.20, 09:18
            siedziałem w ogródku kawiarni, przede mną ten widok, pstryknąłem. To jest ratusz dzielnicy

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/e254TLvlSBUWp8F9OB.jpg
    • ba-7 Re: Co słychać? 05.03.20, 15:59
      O czym tu napisać ..., tylko do znajomych można pisać interesujące rzeczy, gdyby tutaj zawiązało się stałe grono, które systematycznie bywa, to moglibyśmy sobie wiele opowiedzieć, a tak...chyba tylko o pogodzie i koronowirusie.
      • chris.w5 Przeglądarki internetowe 05.03.20, 18:19
        według aktualnej ankiety czasopisma Chip najbardziej popularne to
        1. Firefox 50%
        2. Opera 19%
        3. Chrome 17%
        4. Safari 7%
        5. Edge 6%

natomiast najbardziej popularne na świecie
        1. Chrome
        2. Firefox
        3. Edge
        4. Internet Explorer
        5. Safari

notabene, korzystam z Firefoxa
        • chris.w5 Re: Przeglądarki internetowe 07.03.20, 19:34
          > korzystam z Firefoxa

na FotoForum gdzie pokazuję zdjęcia coś poszło nie tak. Administrator forum zaproponował
          żebym spróbował z inną przeglądarką. Spróbowałem z Microsoft Edge.
          Przy okazji stwierdziłem, że jest wolniejszy od Firefoxa i niektóre funkcje w porównaniu
          do Firefoxa nie działają. Pozostaję przy Firefoxie
          • chris.w5 Re: Przeglądarki internetowe 11.03.20, 03:13
            Firefox powiadomił mnie: 'Perfect, masz najnowszą wersję Firefoxa'
            • chris.w5 Stukanie 13.03.20, 13:00
              za oknem stukanie, robotnicy stawiają rusztowanie, będzie nowa elewacja
              • chris.w5 Re: Stukanie 13.03.20, 23:30
                robotnicy stawiają rusztowanie, dziś zaczęli przy ścianie zachodniej i prawie gotowe

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/0j6ZD7UW3GQ61N5OgB.jpg
                • chris.w5 Re: Stukanie 14.03.20, 19:50
                  > stawiają rusztowanie, dziś zaczęli przy ścianie zachodniej i prawie gotowe

i tak wyglądało następnego dnia czyli dzisiaj
                  • chris.w5 Re: Stukanie 30.03.20, 15:16
                    > stawiają rusztowanie, dziś zaczęli przy ścianie zachodniej

to było 2-tygodnie temu, dziś robotnicy rusztowanie demontują. Nowa elewacja na ścianie zachodniej gotowa.
                    Na pozostałych ścianach budynku roboty trwają.
                    Mają jeszcze trochę roboty, pozostały północna i ściany od strony dziedzińca
            • chris.w5 Re: Przeglądarki internetowe 13.04.20, 18:25
              Microsoft poinformował mnie, że mogę zainstalować najnowszą wersję przeglądarki Edge, zainstalowałem. Wprawdzie z Edge korzystam sporadycznie, pozostaję przy Firefoxie
            • chris.w5 Re: Przeglądarki internetowe 06.05.20, 02:09
              Firefox powiadomił mnie dziś: 'Perfect, masz najnowszą wersję Firefoxa',
              mogę dodać, z przeglądarki tej jestem bardzo zadowolony
        • chris.w5 Re: Przeglądarki internetowe 14.04.20, 20:40
          według najnowszej sondy czasopisma Chip czytelnicy wybrali najbardziej popularne
          1. Firefox 52%
          2. Opera 19%
          3. Chrome 16%
          4. Safari 7%
          5. Edge 6%

używam nadal Firefoxa
      • chris.w5 Re: Co słychać? 18.06.20, 08:38
        ba-7 napisała:
        > O czym tu napisać ..., tylko do znajomych można pisać interesujące rzeczy

rzeczywiście, pisałaś interesujące rzeczy: 'Jejku, Faktycznie, listopad, jak babcię kocham'
    • meagda Re: Co słychać? 22.04.20, 16:03
      Witam, zwracam się z prośbą o wypełnienie poniższej ankiety. Pomoże mi to w napisaniu pracy magisterskiej. Z góry dziękuję za poświęcony czas smile
      docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScRGyMf1r1ShxhTpAS6fAZ1MEJFaLOL0wxS3hxSMyToJ8SuOA/viewform
      • chris.w5 Re: Co słychać? 22.04.20, 19:50
        meagda, wysłane
    • chris.w5 Re: Co słychać?