Dodaj do ulubionych

Lekarze tego nie mowia

20.03.05, 02:23
Nagle okazalo sie, ze mam wysoki cholesterol, a wczesniej odmiane artretyzmu -
podagre. Zamiast wydawac na lekarzy zainwestowalem w ksiazki. Przyszla pora
aby je czytac i zaczac stosowac zawarte tam wiadomosci. Bede zamieszczal
tutaj wyczytane "odkrycia". Przegladajac te ksiazki ze zdziwieniem odkrylem,
ze odzywialem sie zle. Przykladem chocby popijanie kompotu, czy herbatki po
jedzeniu. Mam nadzieje, ze dolaczycie do tego odkrywania "ameryki". W
szkolach tego nie ucza, a powinni. Zreszta pewne srodowiska medycznem nie sa
zainteresowane zdrowiem pacjentow. Zaczynamy!
Obserwuj wątek
    • sixty-3 Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 02:34
      Ksiazki:1. Controling cholesterol - dr. K.Coopers wiadomo o czym.
      2. The Acid-Alkaline diet - Ch.Vasey Uslyszalem kiedys, ze trzeba uczynic
      zasadowym swoje cialo, albo ....umierac. Zakwaszenie organizmu jest przyczyna
      wielu chorob. 3.How to Eat Away ARTHRITIS L.M.Aesop. Dawno to czytalem i nie
      stosowalem sie jeszcze do zalecen. O ile pamietam artretyzm to nie to samo co
      reumatyzm. Nie jestem lekarzem, ale juz wiem, ze musze sam sobie pomoc wiedzac
      jak najwiecej. Oczywiscie korzystam z uslug lekarzy rowniez. Na poczatek w
      nastepnym wpisie umieszcze pare ciekawostek ze srodka ksiazek....Och czytanie
      od poczatku zajmie sporo czasu.
      • sixty-3 Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 02:56
        Och, porwalem sie chyba na cos duzego, ale nie ma wyjscia. Pokarmy, ktore
        zakwaszaja organizm: mieso, drob,jajka,zolte sery,smalec, pelne ziarna
        (pszenica,owies, zwlaszcza proso), chleb, bialy cukier,czekolada, orzechy,
        napoje gazowane (pepsi, coca- cola), kawa!!!!, herbata, wino..., majonez...,
        musztarda, ketchup.....
        Alkalizujace, zasadowe pokarmy: ziemniaki, Zielone warzywa,surowe lub
        gotowane:zielone salaty, zielona fasolka, kapusta,*kolorowe warzywa:marchewka,
        buraki(ale nie pomidory!!!), kukurydza, mleko, maslo, bialy ser,
        banany,migdaly, Suszone owoce - daktyle, rodzynki,Zasadowe wody mineralne!!!! -
        ale jak je rozpoznac? moze gdzies wyczytam?, Avocado, Zimno wytlaczane oleje
        cdn.
        • sixty-3 Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 03:09
          Mam: woda ma pH = 7. Gdy jest wysoko chlorowana staje sie zakwaszona.
          Carbonated czyli chyba z dodatkiem CO2 ? , tez jest "kwasna". Alkaiczne,
          zasadowe wody maja pH powyzej 7 : Limpia water (Italy), Contrexeville and Evian
          ( France), i Henniez blue (Szwajcaria). Pisza, ze pH powinno byc zaznaczone na
          butelce...- nie widzialem jeszcze nigdy. Jest mnostwo Polskich wod mineralnych,
          ale moze jakis chemik(czka) zna ten temat lepiej i moze zna metode taniego
          uzyskania takiej zasadowej wody. Tyle na dzis...Przepraszam za proste
          tlumaczenie z angielskiego. Angielski jest jednak bardziej zwiezly od opisowego
          polskiego.
          • malwina52 Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 09:43
            pozdrawiam, zaczales ciekawy tematsmile
            czy sa jakies zasady laczenia i nie laczenia
            potraw?
          • pia.ed Re: Lekarze tego nie mowia do sixty3 20.03.05, 10:57
            Uratowales mi zycie!
            Bede sie odkwaszac, a jednoczesnie ODCHUDZAC!

"......Alkalizujace, zasadowe pokarmy: ziemniaki, Zielone warzywa,surowe lub
            gotowane:zielone salaty, zielona fasolka, kapusta,*kolorowe warzywa:marchewka,
            buraki(ale nie pomidory!!!), kukurydza, mleko, maslo, bialy ser,
            banany,migdaly, Suszone owoce - daktyle, rodzynki, Avocado, Zimno wytlaczane
            oleje...."
          • tofika Re: Lekarze tego nie mowia 22.03.05, 18:07
            poznalam metode uzyskiwania wody bardzo zdrowej do picia;
            wode z kranu gotujemy 2-3l ,Studzimy i wlewamy do butelek po np
            mineralnej,nastepnie wkladamy do zamrazalnika na 24 godz,po rozmrozeniu
            wyraznie beda widoczne osady( bardzo widoczne);wiec koniecznie trzeba
            przecedzic z zastosowaniem gazy czy waty i JUZ jest woda nadajaca sie do
            spozycia --jest czysta krystaliczniesmiletroszke pracy jest, ale darmowa
            mineralnasmilepijac taka wode nie zdazymy pomyslec o zdrowiu a juz je mamysmile
    • natla Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 09:59
      Witaj Sixty. Wszedłaeś przebojowo na forum. Humor mi od rana popsułeś, bo się
      okazuje, że jestem zakwaszona od stóp po czubek głowy. wink)))))
      Napisz coś o sobie w wątku "Skąd przybywamy".
    • obecna48 Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 14:06
      Witajcie! W ub.roku przez przypadek trafiła mi do ręki książka Michała
      Tombaka "Jak zyć długo i zdrowo". Wg autora wszystkie nasze problemy a
      przynajmniej wiekszość są wynikiem zatruwania organizmu złym odżywianiem. Złym
      odzywianiem, złym oddychaniem, piciem złej wody... Pierwszy krok do zdrowia to
      oczyszczenie organizmu. Sposobów na to jest wiele. JCzęść z nich przetestowałam
      i ... naprawdę było mi lepiej. Ale człowiek to taka leniwa istota i trudno nam
      się rozstaje z przyzwyczajeniami smile Teraz postanowiłam wrócić do recept prof.
      Tombaka.
      "Mało kto wie, że u dorosłej osoby w jelicie grubym znajduje się od 8 do 15 kg
      kamieni kałowych, które człowiek nosi przez całe zycie. Przeważnie po 40 roku
      życia jelito grube jest na tyle zapełnione kamieniami, że wypiera ze swoich
      miejsc inne organy, utrudniając pracę wątrobie, nerkom i płucom. To jest
      właśnie przyczyna większości chorób. Co się dzieje z tymi
      produktami "przecvhowywanymi" przez wiele lat w temperaturze powyżej 36 st.
      nietrudno sobie wyobrazić.. Produkty gnicia, toksyny, substancje rakotwórcze..
      to wszystko powoli rozchodzi się po całym organiżmie, stopniowo osiada na
      ściankach naczyń krwionośnych, stawach.. Wg Tombaka gdy zaczyna nam chorować
      jakiś organ, leczyć tylko jego - nie ma sensu. Bo chory jest cały organizm.
      Medycyna leczy tylko skutek zanieczyszcenia całego organizmu. Tymczasem główny
      sprawca chorób pozostaje i jest gotowy w każdej chwili ujawnić się w innej
      częsści ciała. Stale rosnące zasoby kamieni kałowych zmianiają się w zwały.
      Jesteśmy więc workiem z gnijącymi odpadami. I to za to trzeba się w końcu
      zabrać smile A sposoby oczyszczania po kolei poszczególnych organów nie są wcale
      trudne, o ile poradzimy potem sobie z nawykami i przyzwyczajeniami..
      W jego książkach jest dużo fajnych rzeczy.. Jak choćby o chodzeniu boso, w
      domu, po ziemi, po szronie, no i po rosie. Praktykowałam smile chodzenie po rosie,
      dla mnie rewelacja smile
      Pisze też sporo o wodzie. W naturze istnieje 135 rodzjaów wody (!)
      Najkorzystniejsza dla człowieka jest woda "strukturowana". W przyrodzie spotyka
      się ją w warzywach, owocach, sokach i ... roztopionym lodzie. Jakuci, którzy
      taką piją - tną lód i topią, żyją średnio ponad 100 lat. Poleca by zwykłą wodę
      z wodociągu zagotować, przykryć, ostudzić i zamrozić w temp. -4 st. na 2-3
      godziny. Potem przebnić lód i zlać wodę - to jest właśnie woda "strukturowana".
      No moi mili, do dzieła! Muszę kończyć i idę podać dzieciom obiad. Sama zjem
      chyba tylko ryż i surówkę smile Acha, ja nigdy nie piję w trakcie posiłków.
      Życzę wszystkim smacznego !!! i pamiętajcie o tych pachnących kamieniach smile
      Później tu zajrzę smile
      • natla Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 16:15
        Wiesz, niesamowity zbieg okolicznosci. Dzisiaj przez telefon mój wujek -
        fantasta, polecił mi książkę Michała Tombaka pt. "Czy można żyć 150 lat".
        Usmiechnęłam sie pod nosem i na tym skończyłam myslenie o Tombaku. A tu Ty......
        Podziałałaś mi na wyobraźnię, pczułam się jak kloaka. Idę jutro zakupić
        ten "bestseler" i zobaczę. A na bosaka bardzo lubię chodzić, zwłaszcza po
        śniegu i rosie. smile)
        • obecna48 Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 17:07
          Wiesz co Natluś, ja nie wierzę w zbiegi okoliczności smile Ot, przyszła Twoja pora
          na Tombaka, widocznie Ci w czymś ma pomóc.... Powodzenia. Napewno też i w
          internecie poprzez wyszukiwaarkę znajdziesz o nim i jego teoriach sporo
          wiadomości. Można kupić jego książki także przez internetowe księgarnie,
          napewno widziałam tam przynajmniej dwie pozycje.
          Mnie bardzo podeszły jego teorie, może i dlatego że tak ładnie pisze o
          przyrodzie, o zgodzie z nią, i o drzewach, które są i dla mnie ważne. O
          dotykaniu drzew...
          • krista57 Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 17:49
            ...skoro o Tombaku mowa.
            Dwukrotnie przeczytalam M.Tombaka "Uleczyć nieuleczalne "
            Zastosowałam 2 razy kurację 10 dniową z 30 cytryn
            Stosuję zapopiegawczo jesienia i wczesna wiosna przeciw grypie i przeziebieniom

Stosowałam kąpiele z dodatkiem siana ;odmładza organizm,likwiduje bole kosci i
            miesni,polepsza krązenie ..itp.

Aby skutecznie walczyc z osteoporazą;powiesiłam w kuchni tabelke gdzie jest
            najwiecej wapnia.wit.C,D,fosforu,potasu,magnezu
            oraz przepisy na sałatki i surówki na kazdą porę roku.

Może kiedys zastosuje oczyszczanie sokiem z rzepy;przepis hamuje osteoporozę
            oraz usuwa nadmiar soli z układu kostnego człowieka.
            • obecna48 Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 18:06
              O kapieli z siankiem nie wiedziałam, napisz coś więcej..
              Z takich ciekawostek pamietam, że Tombak jest przeciwnikiem przyjmowania
              syntetycznych witamin. Uważa że jest to szkodliwe. I że "jednym ze skutków
              ubocznych stosowania syntetycznych witamin jest zwiekszenie apetytu, ponieważ
              organizm, żeby je przyswoić potrzebuje dodatkowej porcji soli mineralnych,
              węglowodanów, składników białkowych. W roślinach się one znajdują, a w
              witaminach syntetycznych ich nie ma i dlatego człowiek instynktownie zaczyna
              intensywnie jeść, co prowadzi do nadwagi. Amerykanie są najbardziej otyłym
              narodem na świecie m.in. przez to, że jedzą sztuczne witaminy w dużych
              ilościach.
              • yoanna Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 18:49
                Ciekawe rzeczy piszecie...smile))
                Czekam na ciąg dalszy...smile
                • obecna48 Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 19:08
                  To może zacytuję raz jeszcze prof. Tombaka: "Żeby żyć długo, trzeba umieć żyć
                  szczęśliwie. To jest taka sztuka, której nikt nas nie może nauczyć. Każdy musi
                  się tego nauczyć sam... A najlepszym lekarstwem na choroby i starość - jest
                  miłość."
                  Dobra recepta na wiosnę! Po prostu wciąż na nowo uczmy się kochać!
                  • mira54 Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 19:35
                    Czy znacie sok z owocow noni?
                    Zawiera ponad 100 aktywnych skladnikow, ktore
                    wykazuja dobroczynne dzialanie zdrowotne.
                    Duzo informacji na ten temat znajdziecie w internecie.
                    Wystarczy zapytac przegladarke o noni. Warto wiedziec
                    o istnieniu tego soku. Pomaga czlowiekowi w walce
                    z wieloma chorobami.
      • mats-v Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 21:38
        jak sie pozbyc tychze kamieni? jak sie dowiedziec czy sie je ma??
      • tess-hashi Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 23:08
        obecna48 napisała:
        "Mało kto wie, że u dorosłej osoby w jelicie grubym znajduje się od 8 do 15 kg
        > kamieni kałowych, które człowiek nosi przez całe zycie.

W grudniu ub. byłam na badaniu przesiewowym jelita grubego. Jak wiecie przed tym badaniem należy oczyścić to jelito.
        W trakcie rozmowy z lekarzem wykonującym w/w badanie otrzymałam środek do oczyszczenia.
        Powiem Wam, że nie widziałam żadnych kamieni, które miałyby zalegać w moim jelicie. Jeszcze w dodatku w ilości od 8 do 15kg.
        To jakaś paranoja.
        Podczas tego badania widziałam swoje czyściutkie jelito na ekranie monitora.
        Pan Tombak chyba coś zmyśla jeśli chodzi o te kamienie.

Po oczyszczeniu tego jelita wcale nie czułam się czystsza, ani zdrowsza.
        Może moje odczucia są nieprawdziwe?
        Co o tym myślicie?
        • pia.ed Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 23:45
          O tych "kamieniach" pisano tez na forum zdrowie, ale nikt nie wiedzial jak sie
          je czysci... No i chyba zaden lekarz nie potwierdza ich istnienia!
    • obecna48 Re: Lekarze tego nie mowia 20.03.05, 19:25
      Kiedyś w naszych linkach podałam stronę www.apetycik.pl. Zwana też "pyszne
      strony życia" - już to brzmi zachęcającosmile Poczytajcie ją, jest fajna i mądra.
      Jest też tam trochę Tombaka.
    • sixty-3 W szkole tego nie ucza 20.03.05, 20:33
      Skala pH zaczyna sie od zera i konczy na 14. Cyfra 7 oznacza idealna rownowage
      miedzy zasadowoscia i kwasowoscia substancji i jest znana jako neutralne pH.
      Skala kwasowosci od 7 do 0 ma przebieg logarytmiczny czyli wzrasta bardzo
      szybko. Strong acids = mocne kwasy? pochodza ze zwierzecego bialka i czesto
      watroba i nerki nie nadazaja z usunieciem ich. Weak acids = slabe kwasy sa
      pochodzenia roslinnego albo w yogurtach czy serwatce. Organizm usuwa je latwo
      czesciwo przez pluca z wydychanym powietrzem...STAD ruch i kapiele w wannie a
      nie pod prysznicem!!!!
      Organizm funkcjonuje najlepiej gdy pH ciala jest 7.39 czyli nieco zasadowe!!!!
      Przedzial optymalnego pH jest bardzo maly od 7.36 do 7.42....jezeli jestes poza
      tym przedzialem to masz albo zakwaszenie 7.36 do 7. Ponizej 7 to juz smierc!
      7.42 do 7.8 to alkalosis = alkaloza. Powyzej 7.8 tez smierc....
      pH moczu moze byc 6 albo 5 a nawet 4.5 ale jest wydalana z organizmu.
      Ps. na butelce wody mineralnej MuszynaII znalazlem info pH 7.5.
      Ps2. tak wiec sprawa nie jest prosta i wymaga nauczenia sie...To zajmie troche
      czasu ale powinno przydac sie nam wszystkim.
      • krista57 Re ; do Obecnej 20.03.05, 22:02
        z siankiem jest troche zabawy.
        Paczkę siana / ze sklepu zoologicznego/włożyć do naczynia o poj.5 litrow,zalać
        3 litrami wrzatku,przykryc i gotowac na małym ogniu 1,5-2 godz.
        Przygotowac kąpiel o temp.45-50 o C.Wlać do wanny wywar z siana.
        Przygotowac z folii osłonę na wannę,wyciąć w niej otwor na głowę.
        Osłona winna zakrywac wannę,aby nie było dostępu powietrza.
        Wejść do wanny,nałożyc pokrowiec.Kąpiel powinna trwac do 20 min/ jest gorąco/.
        Nalezy przująć 10-12 kąpieli,codziennie lub co drugi dzień.

Na powierzchni wanny parują olejki eteryczne,ktore wchodza w skład siana
        i do tego potrzebna folia.Dzięki folii brak jest dostępu powietrza,
        skóra moze "nacieszyć się " zdrowotną siłą olejków eterycznych.

Zabawa w domu niezła ale efekt murowany !!!!
      • takanietaka Re: W szkole tego nie ucza 20.03.05, 23:28
        MIŁY SIXTY-3,widze ze sie serio przygotowujesz do nastepnych nicków :sixty-4..
        sixty-5.....sixty-9 ,z zaciekawieniem Ci kibicuję ,bo tez bym tak chciała!
        • sixty-3 Re: W szkole tego nie ucza 21.03.05, 11:17
          Nie w te strone.....sixty-2, sixty-1, sixty....Pewnie, ze wolalbym w Twoja
          strone. Poza tym sixty jest krocej niz szescdziesiat-3. Milego dnia!
    • obecna48 Re: Lekarze tego nie mowia 21.03.05, 00:16
      Muszę bronić Tombaka. Kliknęłam w googlach (najpopularniejsza polska
      wyszukiwarka - to dla zamiejscowych) hasło "kamienie kałowe". Jest ponad 300
      informacji. Więc to nie jest wymysł Tombaka.
      Poczytajcie, ja zajrzałam tylko na www.hydroterapia.pl, bo dotyczy płukania
      jelita grubego.
      Cytuję fragment:
      Dr Kellog w 1917 r. w Journal of American Medicine opisuje leczenie 40 tyś.
      przypadków nieżytu żołądka i jelit. Twierdzi on, że tylko w 20 przypadkach był
      zmuszony do przeprowadzenia operacji, w pozostałych pomogło oczyszczanie jelita
      grubego, dieta i gimnastyka.

Dr James A. Wiltsie twierdzi, że tak długo, jak człowiek nie dba o prawidłowe
      działanie jelita grubego, tak długo pozostaje nieświadom źródła wielu swoich
      dolegliwości. Autor ten uważa wręcz, że „śmierć ma swój początek w jelicie
      grubym”.

Każdy wybiera sobie swoje diety cud i ma swoje ulubione teorie dot. zdrowia i
      medycyny alternatywnej. Ja należę do typów "niedowiarków". Ale od lat dokucz mi
      jelito grube i leczę je u dobrego lekarza od lat z mizernym skutkiem. Najlepiej
      czułam się wtedy, gdy stosowałam przez ponad pół roku sciśle to, co znalazłam
      we wspomnianej książce. Mnie pomaga. Kto chce niech wierzy, lub nie.. ale każdy
      powinien spróbować, a nuż...
      A kapiel z tym siankiem też spróbuję. Bywają dni, że jestem bardzo zmęczona,
      może siano mi pomoże. Zrobię sobie przy okazji niezłą wizualizację na temat
      łąki, siana (hi, hi..) A przy okazji domownicy będą mieli niezły ubaw.. A więc
      same korzyści smile
      • kla-ra Re: Lekarze tego nie mowia 21.03.05, 18:53
        Czytanie zajelo mi sporo czasu.
        Bardzo ciekawy watek.
        Nie znalam teorii zdrowotnych Tombaka,ale po przeczytaniu Waszych madrosci
        zarszilam sie.
        Na poczatek poszperam na googlach.
        • mira54 Re: Lekarze tego nie mowia 21.03.05, 22:08
          Podoba mi się kąpiel w sianku, też wypróbuję.
          • pia.ed Obecna48 napisala.................. 22.03.05, 11:36
            "...Dr Kellog w 1917 r. w Journal of American Medicine opisuje leczenie 40 tyś.
            przypadków nieżytu żołądka i jelit. Twierdzi on, że tylko w 20 przypadkach był
            zmuszony do przeprowadzenia operacji, w pozostałych pomogło oczyszczanie jelita
            grubego, dieta i gimnastyka.

Dr James A. Wiltsie twierdzi, że tak długo, jak człowiek nie dba o prawidłowe
            działanie jelita grubego, tak długo pozostaje nieświadom źródła wielu swoich
            dolegliwości. Autor ten uważa wręcz, że „śmierć ma swój początek w jelicie
            grubym...”.

Kiedy zrobisz to oczyszcznie jelita grubego, to napisz do nas i opowiedz.
            Jesli rzeczywiscie zbiera sie w nim 10-15 kilo kamieni, to powinnas o tyle
            schudnac!

Czytalam na forum Zdrowie, ze w Konstancinie pod Warszawa jest lekarz
            przeprowadzajacy takie oczyszczanie, potrzeba kilka wizyt,
            co w sumie kosztuje ca 1000 zl.
            • obecna48 Re: Obecna48 napisala.................. 22.03.05, 16:46
              Calkiem poważnie rozważam zrobienie sobie płukania jelita. Muszę wczesniej
              skonsultować to z moim gastrologiem.
              Są osrodki, które to robią. O jednym z nich czytałam wczoraj.
              Oczywiście są to reklamy, ponieważ mam do nich dystans, muszę jeszcze zebrać
              trochę informacji.
              Wg tego co czytałam na tej jednej stronie zabiegi wykonywane są przez osobę,
              która ukończyła specjalistyczną szkołę hydroterapii jelita grubego w USA i jest
              członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Hydroterapii Okrężnicy (International
              Association for Colon Hydrotherpy) z siedzibą w San Antonio, TX, USA. (Wiem -
              mądrze brzmi..)
              Koszt jednego zabiegu to 150 PLN. Urządzenie, wykorzystywane do zabiegów
              pozwala na wprowadzenie przez odbyt do jelita grubego odpowiedniej ilości
              czterokrotnie filtrowanej wody o właściwej temperaturze i ciśnieniu.
              Przepływająca woda delikatnie pobudza naturalne ruchy robaczkowe jelita, a
              zmiękczone i odklejone od ścian jelita kamienie kałowe zostają uwolnione i
              podczas zabiegu wydalone wraz z wodą. Proces płukania jelita w czasie jednego
              zabiegu powtarza się kilkakrotnie i trwa około 45 minut. Jest to zabieg
              bezbolesny, bezwonny i całkowicie bezpieczny.
              Inny fragment:
              "Terapia wodna okrężnicy likwiduje zaparcia, biegunki, gazy i wzdęcia,
              zmniejsza otyłość brzuszną od 2 do 6 kg, przynosi ulgę w chorobach stawów i
              bólach krzyżowo – lędźwiowych, usuwa pasożyty jelitowe, poprawia widzenie,
              reguluje wysokie lub niskie ciśnienie krwi, daje dobre efekty w leczeniu
              trądziku, poprawia funkcje nerek, dzięki odtruciu organizmu, pomaga w leczeniu
              alergii, oraz przy uporczywych bólach głowy i migrenach. Bardzo ważne po
              zabiegu hydroterapii jest stosowanie odpowiedniej diety i zażywanie
              probityków."
              Takich stron jest dużo. Wystarczy w wyszukiwarce wpisać "płukanie jelita
              grubego". Postaram sie znaleźć relacje kogoś, kto miał takie płukanie. Co
              prawda mam bardzo sceptyczny stosunek do tego co sie publikuje, jak wiemy
              papier wszystko znosi a dobra reklama jest dźwignią handlu. Dlatego
              najwazniejsza będzie dla mnie rozmowa z gastrologiem.

• pia.ed Re: Obecna48 napisala.................. 22.03.05, 17:05
                To brzmi calkiem niezle... Ja mam czasem wrazenie jakby moje kilogramy siedzily
                w brzuchu, wiec oczyszczenie nawet przy pomocy zwyklej diety wodnej by mi sie
                bardzo przydalo.
                • obecna48 Re: Obecna48 napisala.................. 22.03.05, 17:20
                  No to pocztaj Tombaka. Ja stosowalam jego przepis na oczyszczanie kefirem.
                  Wychodzil mi prawie uszami, ale czulam sie potem duzo lepiej.
                  Musze to powtorzyć, ale juz po swietach smile teraz lece myc okna. Na razie.
                  • pia.ed Re: Obecna48 napisala.................. 23.03.05, 17:10
                    Czytac Tombaka mi sie nie chce, ale jesli ta dieta OCZYSZCZAJACA
                    polega tylko na piciu kefiru, to nie mama nic przeciwko niej!

Napisz jak sie ja stosuje jesli to prosta dieta
                    (innych wiem ze i tak nie bede - z lenistwa - przestrzegac!).
              • tess-hashi Re: Obecna48 napisala.................. 23.03.05, 09:52
                członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Hydroterapii Okrężnicy (International
                >
                > Association for Colon Hydrotherpy) z siedzibą w San Antonio, TX, USA

mnie kolonoskopię wykonywał lekarz z tytułem doktora nauk medycznych.

Jak to się ma do powyższego?
                Tess
                • obecna48 Re: Obecna48 napisala.................. 23.03.05, 16:52
                  Ma się ok. Kolonoskopia to jest pełne wziernikowanie - oglądanie - jelita. Jest
                  to powszechne już badanie przy schorzeniach jelit. A my mówiliśmy tu o
                  płukaniu, co w Polsce jest jakąś nowością i wywołuje wiele kontrowersji. Jedni
                  twierdzą, że działa ozdrawiająco ale są i sceptycy, którzy mówią że w wielu
                  przypadkach może szkodzić. Dlatego uważam, że płukanie należy skonsultować ze
                  swoim gastrologiem, czy napewno nie ma przeciwwskazań.
                  • tess-hashi Re: Obecna48 napisala.................. 24.03.05, 14:06
                    czy to znaczy, że jedno nie ma nic wspólnego z drugim?
                    Tess
    • sixty-3 Re: Lekarze tego nie mowia 23.03.05, 03:57
      Jak organizm broni sie przed zakwaszeniem
      Autor: sixty-3
      Data: 22.03.2005 07:09 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      Nadmiar kwasu usuwany jest przez pluca z kazdym oddechem, przez nerki. Ale
      nawet pracujac na maksymalnych obrotach maja one ograniczona
      wydajnosc.Rowniez przez skore wraz z potem moga byc usuniete ograniczone
      ilosci toksyn.
      Zakwaszenie organizmu prowadzi do zmeczenia, drazliwosci,bezsennosci,
      nadmiernego przejmowania sie,depresyjnosci,wrazliwosci na zimno, niskiego
      cisnienia,artretyzmu (bol stawow).Organizm broni sie uzywajac mineralow do
      neutralizacji kwasow, co moze prowadzic do osteoperozy, czy problemow z
      kregoslupem. Zasadowe mineraly m. innymi to wapno,sod,magnez,kobalt, i miedz .
      Generalnie, dzisiejszy sposob odzywiania sie powoduje zakwaszenie organizmu.
      Zasadowe pokarmy takie jak warzywa sa jedzone w znacznie mniejszych ilosciach
      nie wystarczajacych do zneutralizowania nadmiaru kwasow. Do tego papierosy,
      kawa, herbata i alkohol - maja ekstremalnie duzy wplyw na zakwaszenie ciala.
      Stress, halas, napiecia nerwowe, pospiech rowniez do tego sie
      dokladaja.Cwiczenia fizyczne, ktore odgrywaja ogromna role w zrownowazeniu
      ukladu kwasowo- zasadowego sa niewystarczajace. W tym wszystkim najwazniejszy
      jest jednak sposob odzywiania sie. Nalezy zmniejszyc ilosc kwsowych pokarmow
      a zwiekszyc spozywanie zasadowej zywnosci.

• sixty-3 Re: Lekarze tego nie mowia 23.03.05, 04:40
        Poniewaz zakwaszenie organizmu jest przyczyna wielu chorob nalezy zredukowac
        lub wyeliminowac ten problem. Nalezy spozywac pokarmy i napoje alkalizujace
        organizm. Zwiekszyc aktywnosc fizyczna ( spacery, sport )- dotlenienie
        organizmu, brac zasadowe mineraly.
        Jak mozna zorientowac sie, ze ma sie zakwaszonie? Najwazniejszym z testow
        jest pomiar pH moczu. Przy pomocy papieru lakmusowego, specjalnie produkowanego
        dla tego celu. Gdzie to mozna kupic???? Trzeba popytac w aptekach. Jeszcze tego
        nie sprawdzalem. Normalnie pH moczu powinno byc 7 do 7.5 Papierek lakmusowy
        zmienia kolor w kontakcie z zasadowa lub kwasowa substancja. Tak wiec szukamy
        papierkow lakmusowych.
        Ps. tyle na dzisiaj, oj zmudna ta nauka, ale krok po kroku do przodu. Wiem , ze
        moze to byc nudne ale jezeli chociaz jednej osobie to sie przyda to warto to
        kontynuowac.
        • pia.ed Re: Lekarze tego nie mowia 23.03.05, 10:06
          Mnie to bardzo interesuje, a wiec prosze o kontynuowanie!
          Wynotowalam sobie co jest zasadowe i postaram sie przerzucic na te produkty,
          to nie takie ciezkie.
          • sixty-3 Re: Lekarze tego nie mowia 25.03.05, 05:38
            Ciag dalszy nastapi....prawie znalazlem papierek lakmusowy. Jednak w Chicago.
            To pomoze okreslic pH organizmu. Ale szczegoly moze jutro. Zasadowych Swiat!
    • obecna48 Re: Lekarze tego nie mowia 10.04.05, 19:21
      Uprzejmie donoszę,że od 2 dni prowadzę dietę, a w zasadzie to po prostu jem
      inaczej - zrezygnowałam z pewnych rzeczy. I jakoś mi idzie bez żadnych "bóli".
      Nie jem nic co zawiera mąkę pszenną, a więc nie jem chleba, bułeczek,
      ciasteczek, kluseczek, pierożków,zasmażek itd. Jem dużo warzyw, owoce, dużo ryżu
      -bo lubię, kefiru, jogurtów i nabiału. Nie słodzę cukrem tylko miodem. Piję
      sporo soku pomidorowego - syci mnie juz szklaneczka i wyciskam sama sok z
      pomarańczy, jest cudny smile. No i tyle. Co Wy na to? Już czuję się lepiej, na samą
      myśl, jak zdrowo się odżywiam smile To żart, ale naprawdę czuję się ciut lepiej, po
      prostu LŻEJ.. Dzieciom gotuję normalnie, i nie jest mi z tego powodu żle.
      Wystarczy CHCIEĆ!
      • regine Re: Lekarze tego nie mowia 13.11.05, 22:42
        Podrzucam, proszęsmile)
        • natla Poszukiwany Tombak się znalazł ;)) 13.11.05, 23:10
          Reginko, jesteś genialna...smile
      • pia.ed Re: Lekarze tego nie mowia 14.11.05, 11:18
        Obecna 48,
        z Twojego postu nie wynika zebys jadla cos gotowanego...
        Zyjesz na jarzynach, warzywach i nabiale???
        Dwa dni mozna bez problemu to robic, ale na dluzsza mete???

"...Uprzejmie donoszę,że od 2 dni prowadzę dietę, a w zasadzie to po prostu jem
        > inaczej - zrezygnowałam z pewnych rzeczy. I jakoś mi idzie bez żadnych "bóli".
        > Nie jem nic co zawiera mąkę pszenną, a więc nie jem chleba, bułeczek,
        > ciasteczek, kluseczek, pierożków,zasmażek itd. Jem dużo warzyw, owoce, dużo
        ryżu -bo lubię, kefiru, jogurtów i nabiału. Nie słodzę cukrem tylko miodem. Piję
        > sporo soku pomidorowego - syci mnie juz szklaneczka i wyciskam sama sok z
        > pomarańczy, jest cudny ... "
        >

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka